🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 61]

• 41 551
  • 741
  •   1
Отговори
# 255
  • Варна
Здравейте! Моя близка след два дни ще пътува до Истанбул и иска да се разходи в Кадъкьой. С какъв номер автобус може да отиде до Баадат от пристанището?

До Кадъкой се стига с корабче
Няма трамвай Т1 от Еминьоню до Кабаташ щото е паднала къща в-у релсите ( руина някаква едва ли има пострадали )и около моста Галата има невероятни задръствания - от Еминьоню до Кабаташ  1,2 часа с автобус чукнахме:(
До Емирган най - лесно се ходи с корабче/вапор - спирка  Boyacıköy е за парка Емиган

един от двата ресторанта за печени картофи по Истиклял Simple Smile

кюнефе и кафе по Истиклял
и обрисани Уайкики , Де Факто , Манго , Котон , Зара , Сефора ..................
пълнежите за печени картофи

Последна редакция: сб, 08 апр 2023, 18:38 от peterky2002

# 256
Нещо от моите професионални лудости. Нали и аз си направих половината аптека музей, та ми е интересно да зърна тази.
https://www.ntv.com.tr/galeri/turkiye/istanbulun-en-eski-eczanes … 7RX9EeyTstrKIqp1Q
Гледам, че е близо до къщата на Баръш Манчо. Пепелче, ще ли ме навигираш? 

# 257
  • София
Здравейте! Моя близка след два дни ще пътува до Истанбул и иска да се разходи в Кадъкьой. С какъв номер автобус може да отиде до Баадат от пристанището?
Баадат започва още от Кадъкьой, но е като най-обикновена тясна уличка. Предполагам, че иска да отиде в търговската част, а точно там булевардът е еднопосочен и посоката му е от Бостанджъ към Кадъкьой. Ще трябва да се качи на нещо по успоредния булевард, който е покрай морето. Може би е добър вариант да се качи на автобус 16 или 16Д и да отиде до парк Гьозтепе с многото лалета. Поне като ще прекосява цяло каре от квартала, да види красивия парк. Simple Smile Спирката е 13-та подред и се казва Гьозтепе. В горния си край паркът опира в бул. Багдат. Там да си избере в коя посока да хване. Може би по-лъскавата част е на дясно. Като се измори, отново се качва на 16 или 16Д, но този път от самия булевард в посока Кадъкьой.

Допълвам - спирката на 16 и 16Д на пристанището е най-близо до информационния център. Малко встрани е от другите автобуси.  Ето я. Сребристият павилион е информационния център, а жълтата табела е спирката.

Ле-ле! Как така е паднала къща? Shocked Дано няма пострадали хора!

Последна редакция: сб, 08 апр 2023, 18:46 от Тaня67

# 258
  • Варна
заредихме и евкалиптов чай - второто магазинче вдясно след входа в египетския пазар - 880 лири/кг. - има и ментов , портокалов и още 5-6 аромата инстантни чайове Simple Smile

# 259
Драгмирка😍, за музея на Баръш Манчо се метнахне още от пристанището на Кадъкьой на шареното трамвайче и пътувахме 4, 5 спирки.
В трамвая нямаше информация за спирките или аз не видях такава, а  и никой не можа да ни каже къде е спирката, на която искахме да слезем (Moda Ilkokulu/ Moda Caddesi) и аз ей така "на око" 😀 избрах една.
След това, незнайно как с навигацията, след по-малко от 10 мин. стигнахме и до къщата.
Ето и трамвайната спирка, която ни трябваше, но и досега не зная дали я уцелихме.

Не съм ти много полезна с това упътване, но после оттам много лесно и бързо се спуснахме до пристанището Мода, така че препоръчвам ти този начин, за да стигнеш в този район.
Пък и нещо не ми излезе сметката с това трамвайче  - сякаш ни таксува двойно. 🤔

За мой срам, нищо не знаех за тези разтворими чайове и едва сега разбрах за тях като си купувах сумак и любезният продавач (изселник от Шумен) ни почерпи с чай от мента и чай от манго.
После направо ми претегли някакъв, вакуумира пакетчето и чак вкъщи установихме, че е от ментовия. 😂
Не съм фен на ментата и само там, на пазара ми се услади, но следващия път бих си купила от другите аромати, не е лоша напитка.
И чак сега правя връзката с чая от евкалипт на Петерки, който се е коментирал тук, но аз го пропусках край ушите си.
А дали е истински чай (плуват уж някакви листенца)?! 🤔

Последна редакция: сб, 08 апр 2023, 19:33 от pepel_ot_rozi

# 260
Здравейте , да ви попитам случайно някой да разполага  с GPS координати или адреси на Ptt станции за закупуване на HGS стикери по пътя Малко Търново - Истанбул ?

Известно ли е с какво работно време са ?

# 261
  • Варна
като отговор на много питания за цените по заведенията :
сметка от  вечерята тази вечер :
2 бири = 160 т.л.
двойни пържени картофи= 100
ципура на скара =190
лахмаджун=40
сървис включен в сметката = 50 - това е всъщност бакшиша и затова може и да не оставяте
комплименти от заведението НЕ ВКЛЮЧЕНИ В СМЕТКАТА , МОЖЕ БИ защото втора вечер поредна им бяхме клиенти - снежанка+имамбаялдъ , 1 салата , 2 пърленки , 2 чая
днес на Истиклял = 1 кюнефе+ 2кафета + 1 вода = 220 Т,Л.
2 кафета на Босфора  120 т.л. + 1 сладолед = 100 т.л.
вчера закуска 2 чорби по 30 т.л. , разни бюреци даже по евтини от БГ , а мнооооого хубави
обяд - кюфтета , салата , шишчета = 270 т.л.
вечеря вчера = дюнер , лахмаджун , големи пържени картофи , 3 бири - 500 т.л.
това е общо взето почти навсякъде в масови и квартални заведения -  е не по ресторанти с бели покривки , музики , програми

# 262
Здравейте на всички, не съм сигурна дали питането ми е за тази тема, но имам един въпрос свързан с магазините на Gratis(турският вариант на Lilly и Dm). Престои ми пътуване до Истанбул и досега винаги съм си пазарувала от магазините им в Одрин някакви дребни неща, но видях, че имат страхотни промоции с Гратис Карта, повечето неща са с -50%, -60%. Много искам да си направя такава, дори си изтеглих приложението им, но ми иска турски номер за регистрация, а аз нямам такъв. Та исках да попитам, ако има често пазаруващи там, има ли някакъв начин да си направя карта без телефонен номер, например само с имейл или някакъв друг начин? Благодаря предварително! Hug

# 263
  • Варна и...духом на Босфора
Аз като пазарувам в Одрин и Истанбул,на касата казвам,- Турист кард,лютфен,и ми маркират на изгодните цени, промоционални.

# 264
Подвърждавам историята с Т1  и огромните задръствания😁 Вчера сутринта голямо чудо докато се доберем до Кабаташ.
При нас цените (заведение близо до хотела)
Супа мерджемек=30ТЛ
Пил.пържолки 2бр (колкото една голяма) +гарнитура Булгур и краставички=110ТЛ
Хайдари (прилича на снежанка/дзадзики) =40ТЛ
Бира Ефес =45ТЛ
Хляб (незнам цената) панерче
Втора вечер хапнахме там, вкусно и чисто. Обикновенно малко заведение, където шефа говори добър БГ, нищо претенциозно.

# 265
  • Варна
Привет!
Скрит текст:
Озан вече не е тук, да. Но на нас пак ни е добре. Защо го няма (знам какво планираше, но дали затова е напуснал...), ще разбера утре или в понеделник, надявам се, когато очаквам братът на Осман (Пепелче Wink) да е на смяна. От снощи е едно и също момче, което сме виждали и преди. Кибо му викат, май.

Да се отчета и аз с лежерна разходка днес. Стартирахме със сладолед до Чемберлиташ, а после пазарувахме в LCWaikiki и по "гащения" район. В 18 се качихме на Турьол-ско корабче и направихме двучасова разходка (имаше забавящи обстоятелства, иначе е малко по-кратка). Понеже малката нещо не е съвсем "шен", си взехме балък екмек за хотела и вечеряхме тук. Надявам се утре да е по-добре и да отидем да хапнем някъде  
Няколко информативни бележки:
1. Цените в заведението, за което спомена Пепелчето (над спирката на Султанахмет, в посока Чемберлиташ)
Скрит текст:
2. Топката сладолед на любимото място е 23 лири (през ноември май беше 18).
3. Картата ни - ветеранка от 2011, както и другата, от 2017, продължават да работят. Заредихме и ползвахме и двете. Явно разковничето е в редовното зареждане, а не във възрастта. 9.90 е цената на пътуването с трамвай (засега това ползвахме).
4. Цените са нагоре, отдавна надхвърлиха спада на лирата. Но хич не могат ме отказа... засега. С кеф пихме по един EFES malt (златен), за по 36 лири от магазина до хотела още снощи, нищо, че пристигнахме в 23 ч. Скъпо, скъпо, колко да е скъпо? Те нашите ни тренират добре с цените родни.
5. Турът по Босфора е 100 лири. 2 турски кафета (най-после в количество, което не ми "се закача" само на единия зъб, но това, вероятно, зависи от корабчето, на което попадаш, защото обикновено е малко кафето) и две кенчета безалкохолно - 120 лири.
6. Балък екмек от лодките (не е хубав, за пръв път от поне 5 години правим тази грешка отново, но бързахме заради детето, което бе с температура) - 60 лири. Имаше кости. Абе, ще си отидем пак при нашия чичко, ама що да е тъй... И пак народ... Че като спряхме до първото корабче, един от съседното местенце като ми завикал... Аз се правя, че не го виждам, защото съм хем ядосана, хем притеснена, а и знам, че мястото не е ОК, ама съм принудена... Че като взе да ми свири и да ми вика "абла"... Така му се облещих и му обясних на чистия ми роден език на кого може да свири... Като дим изчезна!!! Изпуснах пАрата, поне!
7. Градът се пука по шевовете! На Султанахмет и сутринта към 11, и вечерта към 20:30 беше страшно. От години не го помня чак така. Вечерта предстоеше молитва, та опашки и пред джамиите, и хора, хапващи по тревните площи, и туристи... мравуняк. На спирката на Султанахмет се наредиха три трамвая един след друг в посока към Лалели и два - в обратната. Позачудихме се защо така. От написаното от Петерки става ясно. Мислех, че случайно сме попаднали на мотриса до Еминьоню, но явно всичките са така, днес.
8. Лаленца има нацъфтели около дърветата на площада, а и кадрите в нета обещават добри гледки в парковете, но аз категорично оставям Емирган за понеделник. Ако ще да вали! Събота и неделя натам... а и там... не мога да ни причиня!

Скрит текст:

Извинете качеството на снимките ми, но през зацапано стъкло, което след първия час започна и да се изпотява, та голямо бърсане падна...
Пасажерът тъкмо акостираше, като тръгвахме, но слънцето беше враг на снимките в онзи момент. На последната снимка се вижда (надявам се) вляво, вече над два часа по-късно.
Момината кула вече е видима, но е далеч от готова.
П.П. Опашката за Топ капъ беше чудовищна, с няколко метра повече и от онази, която ме стреснА през ноември. А прииждаха нови и нови групи. Пък корабът от горните снимки го нямаше още.
Скрит текст:
Това десертче сервираха с кафето на корабчето. Чудно е.
Скрит текст:
Приятен млечен шоколад, вътре има нещо като шоколадов мус и парченца ядки. За това описание някой любител на подобни неща може да ме убие с камъни (защото е твърде възможно да греша, за муса, най-вече), но пък щом не-любител като мен го казва, значи е наистина много хубаво. Влезе в списъка.

Последна редакция: нд, 09 апр 2023, 10:36 от beljata

# 266
bejata , аз се опитах да направя резервация за хотел Пенинсула, писах в сайта им на резервационната им форма, не  получих отговор. Имах телефонът на Озан и той каза , че  не работи в хотела. После опитах и в Ханедан да направя резервация и там ударих на камък.
Детенцето ти бързо да оздравее.

# 267
  • Варна
bejata , аз се опитах да направя резервация за хотел Пенинсула, писах в сайта им на резервационната им форма, не  получих отговор. Имах телефонът на Озан и той каза , че  не работи в хотела. После опитах и в Ханедан да направя резервация и там ударих на камък.
Благодаря за пожеланията!
Скрит текст:
Макар да се познаваме от години с Озан, аз си резервирах през Букинг винаги, дори и като беше тук. През ноември ми каза да им пиша за добра оферта за пролетта, но когато опитах още същия месец, той самият ме посъветва да направя резервация отново така или през сайта, защото иначе можело да се пропусне, а правели разпределението месец за месец и "момчетата можело да забравят уговорката с мен". Резервирах си пак през Букинг и толкова. В сайта им цените не са кой знае колко по-изгодни. Предполагам, че е имал едно наум, че няма да е тук, защото се дипломира и искаше да заминава навън. Ако е напуснал по друга причина (негативна), жалко. Дано да е започнал работа по специалността си, ако не е в чужбина, както възнамеряваше... Голяма част от персонала е от нови хора и това малко ме натъжава, но се случва. Все пак доста хора се задържаха с години тук. От една страна бяхме свикнали, от друга е добра атестация. Но...
Аз писах през Букинг миналия петък за някои уточнения във връзка с престоя ни. В понеделник препратих и на пощата. Отговориха ми чак в сряда, през Букинг. Къде са видели не знам, но писаха там. Малко бавничко става това с кореспонденцията.

Последна редакция: нд, 09 апр 2023, 10:38 от beljata

# 268
beljata благодаря ти! В Букинг нямаше свободни стаи за нашия период и аз затова в Уатсап писах  на Озан и още на един друг номер, който имах от миналата година. Миналата година резервирахме през техния сайта, пак нямаше места в Букинг. Може би сега писах близо два месеца по-рано. Цонка (Соня) , ако работи още там предай  поздрави от Мая и Лидия.
bejata , аз се опитах да направя резервация за хотел Пенинсула, писах в сайта им на резервационната им форма, не  получих отговор. Имах телефонът на Озан и той каза , че  не работи в хотела. После опитах и в Ханедан да направя резервация и там ударих на камък.
Благодаря за пожеланията!
Макар да се познаваме от години с Озан, аз си резервирах през Букинг винаги, дори и като беше тук. През ноември ми каза да им пиша за добра оферта за пролетта, но когато опитах още същия месец, той самият ме посъветва да направя резервация отново така или през сайта, защото иначе можело да се пропусне, а правели разпределението месец за месец и "момчетата можело да забравят уговорката с мен". Резервирах си пак през Букинг и толкова. В сайта им цените не са кой знае колко по-изгодни. Предполагам, че е имал едно наум, че няма да е тук, защото се дипломира и искаше да заминава навън. Ако е напуснал по друга причина (негативна), жалко. Дано да е започнал работа по специалността си, ако не е в чужбина, както възнамеряваше... Голяма част от персонала е от нови хора и това малко ме натъжава, но се случва. Все пак доста хора се задържаха с години тук. От една страна бяхме свикнали, от друга е добра атестация. Но...
Аз писах през Букинг миналия петък за някои уточнения във връзка с престоя ни. В понеделник препратих и на пощата. Отговориха ми чак в сряда, през Букинг. Къде са видели, не знам, но писаха там. Малко бавничко става това с кореспонденцията.

# 269
  • Варна
Да, често няма места. Аз от ноември едва нагласих 5 нощувки за сега.
Скрит текст:
Даже се наложи да тръгнем в работен ден, защото от събота нямаше. Но ги пускат на порции, струва ми се, и трябва да се следи.
Цонка май също не е тук вече. Ноември даваше почивки на всичките камериери. Ще видим сега.

Честита Цветница на всички!
Довечера ще докладвам каква сме я свършили по темата тук днес.

Последна редакция: нд, 09 апр 2023, 10:39 от beljata

Общи условия

Активация на акаунт