🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 61]

• 41 473
  • 741
  •   1
Отговори
# 435
Първия път като ходихме, подкована от четенето тук в темата, задължително ми беше да не пропусна да се сдобия с кафе от Мехмед Ефенди. И на опашка дори чакахме за него, но уви, оказа се въобще не толкова заслужаващо си, колкото очаквах. Така де, то на вкус и цвят знаем..., но наистина нищо особено не ми се стори, явно джезвето просто не е моето.
Сега забелязах, че има отворен дюкян Мехмед Ефенди и на Сиркеджи - точно до сладкарничката Merhaba
Виж, за кюнефето по съвсем друг начин ми стоят нещата. Досега лошо не съм опитвала Laughing

# 436
Здравейте!
Имам  въпрос за Истанбул картата за пътуване. Имах една от 2019г, но не я откривам и ще трябва да купя нова. Някъде във фейсбук прочетох, че новите карти имат лимит на зареждане. Следя редовно темата, но исках да попитам дали това е вярно или не? Ние ще бъдем 3 дни в Истанбул 4ри човека, ще я ползваме за всякакъв транспорт, и се притесних да не стане някой гаф.

Благодаря!

# 437
Да не би да са имали предвид, че някои автомати за зареждане не приемат банкноти по 200 лири, а други ( някой да каже кой цвят бяха те- сини или жълти) приемат.

За друг лимит не съм чувала, но може да е мой пропуск.

# 438
  • Варна и...духом на Босфора
Здравейте!
Имам  въпрос за Истанбул картата за пътуване. Имах една от 2019г, но не я откривам и ще трябва да купя нова. Някъде във фейсбук прочетох, че новите карти имат лимит на зареждане. Следя редовно темата, но исках да попитам дали това е вярно или не? Ние ще бъдем 3 дни в Истанбул 4ри човека, ще я ползваме за всякакъв транспорт, и се притесних да не стане някой гаф.

Благодаря!
В темата във Фейсбук скоро бяха писали,че има лимит картата,нашата,нерегистрираната,
Ама към 600 лири ли да беше...Опитвали се да сложат още лири към наличността,но давала отказ..
Същата дама беше и написала,че на Шишхане имало момчета,които продавали"регистрирани"карти срещу 100 лири!
Доста добра сделка!😃

Vee vee,
Две карти си вземете

# 439
redemi, Heart и на мен ми даде идея с тези карти. Мислех едната да вземем само, но и аз четох че има ограничение колко да се зареди, и май-по-добре да заредим поне 2 карти, т.к плануваме да пътуваме всички с една карта.

# 440
Здравейте. Прочетох последните няколко теми. Изключително полезни, за което благодаря. Ще ходим май месец в Истанбул 5 човека, за първи път самостоятелно ( с влак и резервация от Букинг) - аз и дъщеря ми сме ходили 2 пъти организирано. Опитвам се да купя билети за Флория, но не ми разрешава  - моля за напътствия. Ще се реванширам с дълъг и напоителен очерк Simple Smile

# 441
Щях да давам акъл за напоителните очерци, който ще пише. Пишете ги на MS Word и после ги копирайте тук, да не се получава загубване на инфото, кое се пратило, кое не. И аз писах, писах на скоро на някой за нещо и всичко ми отиде на вятъра като го поствах. Ако пишете от телефон, отворете си Notes, и пишете там. После го копирайте от там. Така има възможност да пишете, да го зарежете, да допълните нещо ако се сетите и не сте го постнали веднага.

# 442
Някоя от вас ползвала ли е ТЕЛК решение на вход на обекти в Истанбул? Има ли специални оферти за хора с такова решение? В Румъния ползвах моето решение и никъде не съм плащала вход. Но там имахме гид и той ни помагаше.

# 443
Това открих :
Кой може да се възползва безплатно от музеи и археологически обекти?
-    Младежи и деца граждани на Република Турция под 18 години и учители, придружаващи ученици от тази възрастова група,
-    Граждани на Република Турция на 65 и повече години,
-    Ветерани, съпрузи и деца на мъченици и ветерани,
-    Граждани с увреждания на Република Турция и придружител,
-    редници и подофицери,
-    Притежатели на карти ICOM, ICOMOS и UNESCO,
-    Притежатели на лична карта за пресата,
-    Собственик на туристическа агенция или отговорни мениджъри,
-    Професионални туристически водачи, носещи аромата на Министерството на културата и туризма,
-    служители на Министерството на културата и туризма и пенсионери и придружаващите ги съпрузи и деца,
-    Деца чужденци от 0 до 12г. -:това е под въпрос.
-    Ученически групи в рамките на Училищните партньорства Коменски и Програмата за обмен на студенти Еразъм в рамките на Програмата за учене през целия живот (при условие, че колегите им у нас представят своите договори)
https://destek.ktb.gov.tr/TR-134995/muze-ve-orenyerlerinden-kiml … ydalanabilir.html

Някоя от вас ползвала ли е ТЕЛК решение на вход на обекти в Истанбул? Има ли специални оферти за хора с такова решение? В Румъния ползвах моето решение и никъде не съм плащала вход. Но там имахме гид и той ни помагаше.

Последна редакция: вт, 18 апр 2023, 09:10 от FBID1119177734809501

# 444
Ясно. Значи чужденци не могат да ползват облекченията

# 445
Здравейте,  моля за информация  как стои въпросът с паркирането, тъй като ще ходим за 4 път, но за 1 път с кола и ще сме голяма група 12 човека.
Имам и въпрос относно района на църквата Сюлвймание, тъй като там са избрали хотел, а аз държах на Сиркеджи, но им се видяха скъпи.... а и търсим с паркинг към хотела, но и отделно ме интересува самото паркиране в града как е уредено- дали с смс или има друга схема.

Последно бяхме през 2019г за 10 дни и вече нямам търпение,  заминаваме живи и здрави  на 26.04.

# 446
Това открих :
.....
-    Деца чужденци от 0 до 12г.
Информацията не е коректна в тази й част - в Топкапъ например билетът е 650 лири за всички чужденци над 6г, детски билети няма. Мисля, че и за други места важи.

# 447
Направих корекция, че е под въпрос.
Това открих :
.....
-    Деца чужденци от 0 до 12г.
Информацията не е коректна в тази й част - в Топкапъ например билетът е 650 лири за всички чужденци над 6г, детски билети няма. Мисля, че и за други места важи.

# 448
Здравейте, група. Реших и аз да споделя малко емоции от нашето пътуване, за да върна малко на групата, благодарение на която успях да сглобя възможно най-оптималната програма за 5 дневния ни престой във вълшебния Истанбул. Само да вметна, че българският не ми е роден език, така че се извинявам предварително ако допусна някоя грешка Hands Pray
Миналата година ходихме с децата и още 2 семейства за първи път в Истанбул и веднага се влюбихме. Посетихме повечето исторически забележителности и си прекарахме страхотно. Тази година решихме да направим малко по-лежерна разходка само двамата с ММ – чайчета, гледки, Босфора, лалета (не ни бяха приоритет). Използвахме пролетната ваканция, когато децата са при баба и дядо Wink и така, в неделя рано сутринта тръгнахме от София. Направих предварителна програма, която промених няколко пъти, заради погнозата – 3-те пълни дни ги даваха дъждовни, ама какво да се направи. В неделя времето беше все още приятно и в 11.30 вече бяхме в хотела. Запазих същия хотел като миналата година https://www.booking.com/Share-RtzzziD.
Скрит текст:
Оценката в букинг не е много висока, но за нас си беше съвсем ок, без това в хотела само спим. За нас има няколко предимства:
1.   Мястото е много комуникативно – лесно се стига до него с колата (може да се заобиколи центъра (до Кенеди бул. се намира). Ние тръгнахме в 5 сутринта от София и в 11.30 вече бяхме там. Наблизо има автобус, трамвай – покрай стената на Топкапъ за няколко минути си на Султанахмет. Мисля че тук споменаваният хотел Пенинсула е съвсем наблизо.
2.   Има паркинг, който е безплатен за гостите, иначе взимат 100 лири с до 3 часа ограничение (без збанчение дали искате 1 или 3 часа, сумата е 100 лири). Ние зарязваме колата на паркинга и не я пипаме по време на престоя.
3.   Персонала е страшно вежлив и услужлив. Когато попитах от къде наблизо мога да купя Истанбулкарт, човека ми даде неговата (червена, не-персонализирана) с молба да му я върнем на тръгване.
4.   Закуската на „покрива“  Въпреки че май бяхме само 2 семейства, които закусваха, постараха се да има разнообразие. Миналата година хотела беше пълен (бяхме в началото на май) и имаше още по-голямо разнообразие.
5.   Цената – определено е много бюджетна, за 4 нощувки със закуска платихме 400 лева (2ма възрастни).
Разбира се има и недостатъци, но за нас те не са толкова важни – по-старичък е и има нужда от освежаване, но пак всеки ден почистваха стаяата и ни сменяха кърпите и чаршафите.
И така, използвахме единия от двата хубави дни (по прогнозата - неделя и четвъртък ) и взехме  ферибот от Еминьоню за Юскюдар. От там пеша към Кузгунджук, разходка по уличките, хапнахме вкусни еклери с крем в това заведение:
Скрит текст:
Кузгунджук:
Скрит текст:
От там тръгнахме към Накаштепе но се отказахме по средата, и решихме да отидем с автобус до Кадъкьой – отново разходка из уличките, вечеряхме манти в едно местно заведение:
Скрит текст:
Скрит текст:
С ферибот обратно към Еминьоню и пеша през историческата част към хотела.
В понеделник взехме метрото към пл. Таксим и се спасявахме от дъжда в магазините по Истиклял. Обядвахме е едно местно заведение – Хелветия, домашна храна, може да си изберете до 5 неща и се плаща за „чинията“ – 2 порции с айрян – 200 лири. Беше пълно с местни хора и храната беше наистина вкусна.
Скрит текст:
Понеже преядохме, решихме да се приберем пеша към хотела. Тръгнахме покрай кула Галата, през моста с метро-спирката Халич, към Египетския базар. Там се помотахме малко и през уличките към Капалъто се прибрахме в хотела. Малко почивка и към 18 ч. отидохме в Йеребатан, нямаше почти никакви хора на опашката.
Скрит текст:
От там пеша към Ходжапаша да вечеряме. Исках да хапнем в Балкан Локанци, но опашката ни отказа, хапнахме в Meşhur Filibe Köftecisi (чак сега видях, че името означава „Пловдивски кюфтенца“, мн. интересно). Беше вкусно, моят искеднер кебап беше доста голям, но порцията кюфтенца беше малка. Общо с 2 напитки и бакшиш  оставихме към 450 лири.
Вторник - решихме да отидем на вторнишкия пазар в Кадъкьой. Този път взехме ферибот от Еминьоню директно към Кадъкьой, от там пеша към пазара (около 20 минути ходене от статуята на бика). Пазарът е много голям, има „от пиле мляко“ и цените са доста по-изгодни от Капалъто и историческата част. Купихме някакви "парцалки" (намира се и много високо качество, за цената на "боклуците" на Капалъто), едно кило дърпан кашкавал, сапун с магарешко мляко и още някакви дреболии. Взехме си по едно гюзлеме и с автобус се върнахме към бика. Там се помотахме из уличките, понакупихме още някакви нещица (поръчки от децата) и се прибрахме с кола към хотела (бяхме още с една двойка и те ни закараха). Набутахме се в найголемия трафик, разбира се, но поне на сухо... Вечерта бяхме доста изморени и отидохме в близкото заведение при дядо Исмет - HAYAT CAFE. Много вкусна домашна храна, ако търсите приятно местенце изън лудницата на Султанахмет със сигурност го посетете. Има и домашни десерти направени от жена му.
Сряда – уж прогнозата обещаваше малко сънце след обяд, но уви. Поне не валя продължително. Отидохме до Желязната църква, Балат и на връщане минахме през Египетския за локуми и баклави (по 280 лири кг) и чай от нар (накрая взех и от манго и евкалипт – 450 лири за кг). Всичко взехме от ŞÜKRÜ EFENDİ.
Скрит текст:

Прибрахме се в хотела с покупките и почивайки си решихме да посетим Кадъкьой за трети път. Този път взехме автобус за Еминьоню и пак на ферибот. Тук намерихме най-хубавия балик екмек – с истинския екмек, не тип франзела (в началото на пазара, Kadıköy Çarşı Balık се казва). Въпреки прогнозата пак почна да вали, и аз от 4 дена мечтаех за хубаво кюнефе, и то се появи точно пред нас, хаха. Asi Künefeleri Kadıköy, седнахме до топлата витрина в която се въртяха тавите и се наслаждавахме на атмосферата.
Скрит текст:
После обратно към Еминьоню - съпроводени от красива дъга:
Скрит текст:
Докато пътувахме с кораблика ми хрумна да се качим към Süleymaniye Camii, за радост на ММ Smiley. Величествена, красива и гледката от двора също е хубава.
Скрит текст:
Много приятно си поговорихме с една доброволка от Германия (в самата джамия) и изморени но доволни се прибрахме към хотела да стягаме багажа.
Четвъртък – тръгване, сутринта ни посрещна със синьо небе
Скрит текст:
и ние решихме да изплозваме този подарък и да се разходим с ферибот до Емиргян. Освободихме стаята, тук пак ни влязоха в положението и ни позволиха да оставим колата и след 12 ч. И така, хванахме първия ферибот в 9.35. Денят беше наистина приказен – разходихме се в парка, нямаше много народ и в 12.20 обратно към Еминьоню и хотела.
Скрит текст:

В 14 ч. тръгнахме за БГ – през Гърция. Спряхме за малко в Текирдаа, разходихме се по крайбрежието и казахме чао на Турция. Въпреки дъждовното време си прекарахме страхотно, починахме си, насладихме се на атмосферата и открихме много нови места. В главата вече имам плано за следващо посещение, този път с децата, че малко ни се разсърдиха – те също заобичаха Истанбул от първия миг. Нямам търпение да ги заведем в Рахми Коч, Пиер Льоти, вече лубимия Кадъкьой и Мода и много други места. Извинявам се за дългия пост, дано съм била полезна с информацията и с радост ще се включвам да помагам с всякакви въпроси.

# 449
И нашата разходка в любимия град приключи. И трите дни случихме страхотно слънчево време, даже се върнахме леко с тен.
Този път тръгнахме без предварителна програма, като идеята ни беше просто да се шляем из града. Като единствено бяхме набелязали посещения на Йеребатан сарнъджъ Цистерна и Sapphire. Хапнахме гюзлеми на Пиер Лоти, подсладихме дошата в Hafiz Mustafa. В Mado където за първи път хапнахме млечна баклава, която страшно ни хареса, не знам как досега никъде несме попадали на такава баклава. Интересно беше, че на връщане и в Одрин се предлагаше по магазичетата. Данеби да се прави сапо по Рамазан? Една вечер хапхахме риба в ресторант Olimpiyat намиращ се срещо фериботния терминал Karaköy, като там цените бяха доста добри и достъпни в сравнение със рибните ресторанти на самия мост Галата където някой неща бяха трипъти по-скъпи. Съвет към всички, който ще са за първи път първо разглеждайте менюто, зада не останете изненадани. Бирата на тези ресторанти беше по 250лири, при цена на другите места между 65 - 80 лири ( за справка в Мигрос кутийка Ефес е 45 лири, да несе питате като нас защо е станала толкова скъпа при положение, че миналата година в ресторантите беше 40 лири ) . Втората вечер също имахме доста добро попадение след разходка от спирката на Marmaray Sogutlucesme през квартала посока бика и след това пристанището хапнахме в MERCAN KOKOREC ( кукуреч, миди и риба ) всичко беше много добре приготвено, а и цените тука са доста добри сравнение с европейската част. И двете вечери имахме удоволствието да се насладим на футболните фенове на Галатасарай и Фенербахче , с тяхните шарени екипи, вървящи на групички и пеещи явно клубните химни.
Относно картата за градския транспорт, която бяхме купили миналата година в петък сия заредихме и ползвахме целия ден. В събота сутринта греда. Тръгваме за Sapphire имахме пари до там, но решихме да заредим уви на спирката на Т1 Sultanahmet картата неще да се зарежда, машината изкарва червен надпис и нещо ни говори. След няколко проби се отказахем и си хванахме трамвая към спирката на метрото. Там същата работа пак не става гледаме и други тористи неуспяват да си заредят картите при което си помислихме, че има проблем с машините. Да спирката на Sapphire същата работа, там даже се засякохме със съграждани със същия проблем. Там служителя говореше малко Английски и след като пробва да ни зареди картата каза, че тази карта е със изчерпан лимит и тябва да си купим нова. Купихме си нова карта и продължихме с разходките. Това с лимита на картите е явно нещо ново и трябва да се има в предвид.
На връщане през Чорлу и  Одрин малко на пазар. Цените в сравнение Нова година, когато бяхме в Турция са отново нагоре и ако нещо не е намалено 30 - 50 % защото е последна бройка не си заслужава, защото може да се вземе и от тук.
Ние сме влюбени в Истанбул и  започваме да планираме следващото посещени.
Пожелавам топло и слънчево време на всички, който тепърва им  предстои посещение.

Общи условия

Активация на акаунт