🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 61]

• 41 476
  • 741
  •   1
Отговори
# 420
Беличке 😍, голямо благодаря за големия разказ! ❤️
Браво на децата, че са такива геройчета-  и в дъжд, и в студ неуморно крачат из Истанбул. ❤️
Спокойна съм, че ще има кой да поддържа темата ни след години. 😂

И да питам аз тези сложни порцелани закупи ли ги или само ни дразниш със снимките? 😀

# 421
Здравейте! Моля, ползвалите приложението airalo да споделят как работи това чудо, че нещо не мога да се ориентирам.
И дали всъщност роуминг пакета на виваком няма да ми е достатъчен. Ще бъдем в Истанбул седем дни и основно ще ползвам навигация. В хотела има wi-fi

# 422
А има ли приложение, което е в помощ на туристите, да се ориентират с градския транспорт? Автобуси и метро. Ходила съм последно преди 10 години и въобще не знам как сме се оправяли с градския транспорт, но помня , че много обикаляхме града Wink

# 423
Беличке, благодаря за прекрасния разказ.
Разгледах ресторанта , който си снимала. Помещава се във водохранилище.
Името: Sarnıç Fine Dining Restaurant
А цените са... ,снимка от преди 4 мес. от интернет

Интериор
Много е красив и изискан

# 424
  • Варна
Пепелче, аз може да съм луда на тема "Истанбул", ама чак толкова не съм.
Това чудо е 500 лв. Другото е "само" 90. Обаче и двете са по-скоро атрактивни, но непрактични (поне за мен) и леко грубовати.
Има други неща, които бих купила от магазина, но е цяло чудо, че платих само и единствено това, което купих. Предвид двете зверчета.
Ето нещо, което бих си взела с удоволствие, но едва ли бих ползвала пълноценно и съответно само щракнах:
Скрит текст:

# 425
Сега пък носталгичен отобюс. 😂
В Юскюдар.
https://www.instagram.com/reel/CrGdcjkoRtd/?igshid=MTIyMzRjYmRlZg==

Драгмирка, 😍 кажи нещо за тази порта от снимка 2, че не се сещам от кой сериал е. 🤔 😉 😜
Еми 😍 ме би по точки този път. 😂
.    В момента е много актуален. Мрежа от лъжи. Действието се развива в Тегердак, но е сниман в Истанбул. Нас Саръйер е. Качваш се на баира, откъдето от едната страна гледаш Босфора, а от другата Черно море. Те портите са две - едната на Асия, другата на Бахар.

# 426
А има ли приложение, което е в помощ на туристите, да се ориентират с градския транспорт? Автобуси и метро. Ходила съм последно преди 10 години и въобще не знам как сме се оправяли с градския транспорт, но помня , че много обикаляхме града Wink
PeacockLove, изтегли си тоя app Moovit. Работи и оф лайн ако няма да имате интернет под ръка, но няма да ви дава разписанието на съответния транспорт в реално време. Примерно от тук до тук се стига с автобус номер 5 и толкова. Само че трябва да се даунлоудва за Истанбул. Ако ще имате интернет, ще ви дава инфо в реално време разписанието за транспорта.в колко часа да хванете еди кой си автобус или фери и т.Н. Дава инфо на къде да тръгнеш пеш, ако ще се върви пеш. Абе много удобно се оказа за нас. Може и други да има, аз споделям нашето. Даже аз предварително си въведох всички възможни места които смятахме да посетим, и ги запазих като любими. И после само си ги избирах от листа да не се пинкам по улиците да пиша.

# 427
Чудесно! Точно това търсех. Много благодаря!

# 428
  • на Мелмак
Редеми, не ме бива с писанията, извъобще Grinning
Факт е, че тръгнахме към два от София, отбихме се през Одрин, за вечеря, че ММ е на режим. Към 9.30 бяхме в хотела, оставихме сака, паркирахме и тръгнахме да обикаляме. И двамата го обичаме този град. Хотела ни беше до Гюлхание, уж, щото беше с паркинг, ама не съвсем. Нищо де. Час и половина си се мотахме. На другия ден, първо в парка, после на египетския пазар, обичам уличките със сергии около него. Каквото можаха да ни продадат си купихме. Сега имам детокс чай и ще ставам фиданка Wink
После заредихме картата за градския транспорт и.... Т1, фуникуляр, разходка, хапване, баклава, чийзкейк, Босфор...
Следващия ден, също моткане и обиколки. С навигацията на колата и от телефона три - четири пъти объркахме отбивките към мол Истанбул , но го разгледахме, мисля че открихме и истанбулското илиенци някъде в загубването Joy
После се отбихме през Силиври и към 24:00 ч. Бяхме в къщи, с един час чакане на границата.
Ние сме на Виваком и там имаме пакет за около 6-7 лв на ден - 200 минути, 200 смс, 500МБ. Стигат ми за пускане на гугъл картата, за градски транспорт. Всъщност пускам, когато имам нужда, никога не съм ги изразходвала.

Последна редакция: пн, 17 апр 2023, 17:21 от etty775

# 429
  • Варна
Съвсееем мъничек съвет за любителите на турско джезве кафе - купихме няколко вида все от специализирани магазини , а не от супери - най доброто по вкуса ни беше от фирмен магазин на МЕХМЕД ЕФЕНДИ - виждаше се печката за печене и мелачките и пред мен го насипваха в хартиени пакети дето се вика топло , топло Simple Smile
Колкото до сметките всеки си е господар на джоба - човек знае и 2 и 200 па може и 2 000 - на всеки ъгъл гевреци по 7 лири Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Последна редакция: пн, 17 апр 2023, 11:12 от peterky2002

# 430
Здравейте!
Качвам няколко снимки от парк "Емирган", където лалетата са цъфнали и изпълват душата с щастие.

Голяма красота е! Струва си да се отиде там, когато цъфтят лалетата, защото атмосферата е различна. За съжаление, бях в Истанбул за много кратко време и нямаше кога да видя и лаленцата пред "Света София". Следващият път.
Ако сте с автомобил, може да паркирате директно на паркинга в парка - огромен е и цената е 60 турски лири без ограничение в престоя, както ни увери служителят на развален английски.

# 431
  • София
Скрит текст:
PeacockLove, изтегли си тоя app Moovit. Работи и оф лайн ако няма да имате интернет под ръка, но няма да ви дава разписанието на съответния транспорт в реално време. Примерно от тук до тук се стига с автобус номер 5 и толкова. Само че трябва да се даунлоудва за Истанбул. Ако ще имате интернет, ще ви дава инфо в реално време разписанието за транспорта.в колко часа да хванете еди кой си автобус или фери и т.Н.
Дава инфо на къде да тръгнеш пеш, ако ще се върви пеш.
Скрит текст:
Абе много удобно се оказа за нас. Може и други да има, аз споделям нашето. Даже аз предварително си въведох всички възможни места които смятахме да посетим, и ги запазих като любими. И после само си ги избирах от листа да не се пинкам по улиците да пиша.
С него ли бяхте около кулата Галата? JoyJoyJoy

Chrissilicious, снимките от кой ден са?

Мехмед Ефенди си е класика. Дори май фигурира в първи пост на темата. Wink Навремето в темата се коментираше също толкова интензивно като Емиргян през април. Joy Запомнила съм и едно малко заведение за кюнефе в същата уличка, която започва с магазинчето на Мехмед Ефенди. Беше 5-6 магазинчета по-нататък, от дясната страна. Интересно дали съществува още или разни по-големи сладкарници като Хафъз Мустафа го изместиха от темата. Joy

# 432
Снимките са от 13.04 - четвъртък.

# 433
Танче, ако имаш предвид SAFA и техните кюнефета тук, имаше ги поне септември миналата година.
Правят ги и пред теб, т.е. може да се наблюдава процесът. И някакви сладки катми имаше с каймак и шамфъстък – добре, че не съм по десертите, хората реваха там на витрините. Satisfied Аз гледах как в Мехмед Ефенди отзад момчета като роботчета разфасоваха кафе с малки везнички.
Имат сладкарница и по диагонал от най-известната на Хафъз Мустафа, тук.
И може да се зяпа отвън Simple Smile
Скрит текст:
Там най-бързо сме купували десерти за България. Всичко опаковат, вакуумират, даже бях купила 20 халки (едни пържени сладки гевречета) за една приятелка и й ги пращах после тук по Спиди. Simple Smile Получи си ги съвсем чудесни.

# 434
  • София
Маслинке, ако съдя по мястото, това трябва да е. Макар в записките ми да има още 2 места. Joy

Скрит текст:
Невероятно кюнефе - Та, това заведение на Египетския пазар се намира в една малка уличка. Заставайки с лице към главният вход на базара, не се влиза през главният вход, а се тръгва по малката уличка в дясно от входа. Реално се пада в откритата част. И след това се завива в първата пресечка на дясно, която всъщност е една много тясна уличка на име Hasircilar Cad 52. Заведението се казва Lezzet-i-Sark и не можете да го изпуснете, защото дядото пече кюнефето отпред на улицата. Ето снимка:    

http://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g293974-d3294360-Re … ark-Istanbul.html  отзиви

Дядото го пече пред заведението, на дървени въглища и ни удостои с честта да ни покаже как точно се приготвя
------
Да, това кюнефе се намира към Рустем паша джамия. Минала седмица бяхме в Истанбул и ви препоръчвам най-вкусното кюнефе, което съм яла в този град, с каймак и супер, супер вкусно,...Hatay Asi Kunefeleri, съвсем близо е до Lezzet-i Sark
Не обичам сладкиши и не сме ги търсили.

Общи условия

Активация на акаунт