🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 61]

• 41 381
  • 741
  •   1
Отговори
# 165
redemi, благодаря за подробните напътствия!
Точно така искам и по вода да гледаме красиви гледки, и по суша.
Ние ще пътуваме на 11.04, така че има време да допълвам списъка. Ще видя и това Учителското къде точно се намира, да не го пропуснем.

# 166
  • Варна и...духом на Босфора

Ето и от мен от Макензи китчън,Нишанташъ.
Пепелче,май снимката е твоя😘

# 167
Скрит текст:
Баръш Манчо бил пионер на турския рок и създател на анадолски рок.
Видях неговата фигура в Гюлхане парк и ми стана любопитно, но честно казано чак когато видях  къщата в ИГ, реших да чуя какво пее този известен и обичан от турците музикант .
Не бих казала , че ми хареса, но все пак го уважих колкото можах . Simple Smile

Но ето това парче , което чухме в едно заведение, много ми хареса и тези дни слушам това момче и пак ми се ходи в Истанбул. Sad

https://youtu.be/lk6RtwMCHho

Аз реших, че е герой от нова сапунка. Той не беше ли на Златния Орфей?

# 168
Дрогомирка😍, ще се направя, че не зная какво е туй нещо Златен Орфей, че да не си издам възрастта. 😉 😜
Но наистина не зная дали е участвал .

Еми😍, не е моя снимката и сега ме е яд защо не съм я виждала по-рано, но нищо, пак ще се ходи.
И аз си записах твоята морска програма - още не съм ходила в Саръйяр.

Този път не можах да стигна и до Ченгелкьой, макар да ми беше в програмата.
Да не се заричам, но следващия път ще започна оттам.
Може би заради това, че пътуваме през нощта, винаги правя грешката да започнем с най- близките обекти и накрая къде от умора, къде от мързел, се отказваме от по-далечните, уж за другия път, ама друг път... 😂

# 169
Бихте ли ми препоръчали място за хапване около парка Емирган ?

# 170
  • София
Скрит текст:
redemi, благодаря за подробните напътствия!
Точно така искам и по вода да гледаме красиви гледки, и по суша.
Ние ще пътуваме на 11.04, така че има време да допълвам списъка. Ще видя и това
Учителското къде точно се намира, да не го пропуснем.
Това е заведението, за което писах. Първото след пристанището, идвайки от двореца Кючюксу. Това е входът. Има ресторантска част, която така и не съм улучвала да работи, а като се влезе в двора и се тръгне в посока двореца, има и част на самообслужване. Малко е трудна комуникацията. Повечето са възрастни жени, които разбират само турски. Щандовете са няколко. На едно място са закуските, на друго десертите, на трето напитките. Трябва всичко да се плати на отделна каса и после да се мине през щандовете, за да се вземат. Simple Smile Ние първо минаваме през щандовете, с посочване показваме какво искаме, жените се провикват на касиера какво да платим и т.н. Simple Smile

Сега забелязах, че между двореца и пристанището има още едно кафене. Обикновено през април още не работи и затова изобщо не се бях сетила за него. Това, в което сядаме е показаното в този пост и което в темата наричаме Учителското.

Marble_beach, никога не сме яли в района, но в парка има 3 вили/павилиона - розов, бял и жълт (Пембе кьошк, Беяз кьошк, Саръ кьошк). Общински заведения са и доколкото знам цените не са високи. Белият павилион миналата година беше направен на нещо друго, но Жълтият, който се вижда на камерата от Емиргян, винаги се пука по шевовете от народ.

Хубаво, че споменах камерата! Отдавна не се бях сещала да я гледам. Вече има цветенца! Предполагам, че жълтите са нарциси. Simple Smile  https://istanbuluseyret.ibb.gov.tr/emirgan-2/

Последна редакция: пн, 03 апр 2023, 13:56 от Тaня67

# 171
MissNoir, както на вас не ви е харесало в Истанбул, на мен пък една манжа не ми хареса  въпреки изобилието. Може би 1-2 неща най-много. Но всеки е различен и няма как на всички всичко да ни харесва. Може пък като повторите сега да промените усещането 👍

Пепелче, много си зарибяваща 🥰 Много интересни места и разкази. Даже се връщах пак да чета.

redemi, козунаци ще правим ли? Пуснах ти лично съобщение ама не знам дали го видя ( като се концентрира да ми посвещаваш стихотворения и друга няма 😂😂😂🥰)

Последна редакция: пн, 03 апр 2023, 16:30 от vici75

# 172
Забравих да спомена, че нямаше пукнато лале на местата, където бях.
А и не видях някаква активност по този повод.
Не съм се интересувала за кога е обявен фестивалът и изобщо какъв му е статусът тази година, но се възмущавам искрено от ТА, които са обявили такива екскурзии още от 30.03.
Поне три видях на местно ниво и ми е жал за хората, които са се надявали на лалета по това време.

И да кажа, че на площад Беязит имаше едно павилионче от тази верига на обществените  закусвалните и един мижав сандвич със сирене и маруля струваше 4,50 лв.
Нищо вече не е същото, само бьореците и гевреците. 😂

# 173
Здравейте някой знае ли актуалната цена на билета за небостъргача Сапфир.

# 174
Къде, къде го продават тоз Су бюрек😳😳 краката си протрих и последният път не можах да намеря🤣 добре, че после ходих до Одрин и от там си взех 2 кила🤭
На мен ми остават часове буквално до тръгване, а времето е отврат...

Преди време ви зададох гатанка😁
Търсих едно място, на което попаднах при предишно ходене, но не успях сега през октомври да го открия.
Та гатанката е... слизам от корабче минавам отсреща към Египетският(тук не съм сигурна) , има нещо като площадче и после улица, в началото продават кашкавал, сирене, маслини, масло...туршии,сок от туршия. Още в началото на т.н.площадче имаше магазин за баклава.... Къде съм била, два пъти опитах да го намеря не успях, нагоре улицата ни изведе чаак на Орду. Ако някой може да ми помогне ще съм много хепи😃

# 175
Къде, къде го продават тоз Су бюрек😳😳 краката си протрих и последният път не можах да намеря🤣 добре, че после ходих до Одрин и от там си взех 2 кила🤭
На мен ми остават часове буквално до тръгване, а времето е отврат...

Преди време ви зададох гатанка😁
Търсих едно място, на което попаднах при предишно ходене, но не успях сега през октомври да го открия.
Та гатанката е... слизам от корабче минавам отсреща към Египетският(тук не съм сигурна) , има нещо като площадче и после улица, в началото продават кашкавал, сирене, маслини, масло...туршии,сок от туршия. Още в началото на т.н.площадче имаше магазин за баклава.... Къде съм била, два пъти опитах да го намеря не успях, нагоре улицата ни изведе чаак на Орду. Ако някой може да ми помогне ще съм много хепи😃

В тази уличка има подобни магазинчета, баклава и локумчета бяха превъзходни 😊 Кашкавала също. Ние заминаваме другата седмица и прогнозата силно ме притеснява, май ще трябва да променям маршрутите 😭

# 176
Тази карта сме използвали преди доста години , някой има ли идея дали все още е активна ?

# 177
На мен не можа да се зареди и си купих нова. Това преди 2 години.

# 178
Веве😍, су бьорекът от снимката 😉 😜 е от малка баничарница на площад  Беязит (сп. Беязит - Капалъ чаршия на Т1).
Качваш се по стълбите и там между красивите порти на Истанбулски университет и  джамията има пазар. Там още в началото на редицата от сергии е баничарничката с две маси отвън.
Може да се плаща с карта.

Никол , и аз съм с такава карта от 2014 година и все още работи, не зная по каква причина. 😂
Носи я със себе си, пък ако не стане, за 5 лв. ще си купиш нова.

# 179
Здравейте!
Краят на този месец ни предстои семейно пътуване с влака до Истанбул, до гара Халкали. Как се случва придвижването към туристическия център на града? Къде ще е удобно да отседнем, за да можем хем да се разходим из забележителностите, хем да ни е близко транспорта? Ще се радвам и ще съм много благодарна за напътствия от тези, които са тествали този вид посещение на космополитният град.

Общи условия

Активация на акаунт