🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 61]

• 41 549
  • 741
  •   1
Отговори
# 315
  • Димитровград
Здравейте! От петък до понеделник ще сме в Истанбул. Това ни е първо посещение на града и първо посещение на Турция със собствен транспорт. Мъжът ми пое ангажимента да проучи всичко, свързано с пътуването с кола, но май проучването му се свежда само до това, че до Истанбул е магистрала, която не е много скъпа. Четейки информацията за интересните места, няколко страници назад видях, че коменирате за някаква винетка, но не ми стана ясно.......
На първа страница:

# 316
  • Варна
Добрутру!
Снощи писах... цял ферман... Към края бях и нещо стана, та всичко се затри. Нямам време сега, но поне да покажа точното място на водната стена - леко завъртане наляво, защото всъщност е преди Хафъз Мустафа (което дори не е с надпис Hafiz Mustafa , а Hakkı Zade, та хич не го отчетох като познато, макар да го загледах, защото ми напомни за известната марка). Банката вляво от водната стена, която е преди нея, като идваш от пристанището, е добър ориентир.
Съдейки по надписа, това чудо е там от 10 години, но ние, както споменах, не сме обикаляли. В района има къде да се хапне и пие чай/кафе. Може да му се отделят час-два, но не е задължително. Макар че тази водна атракция ни хареса.

Днес не вали, поне засега. И макар че е много облачно и мокро, се надявам времето да не ни провали деня. Че утре пак обратно. А на мен любимия момент от всяко пътуване НЕ ми е завръщането.

# 317
Предварително ли да вземем билети за Аквариума според вас?

# 318
  • Варна и...духом на Босфора
Паунче,
Не,няма да има лалета тогазе,освен ако не засадят доп.грудки.

# 319
Пропуснала съм за кой аквариум е въпроса,но преди 5 дни нямаше грам опашка.Купихме и влязохме, само да кажа,че пингвините бяха сърдити и обърнати с гръб😀
Джунглата беше супер,на мен тя най-много ми хареса.

# 320
Как се стига с градски транспорт до аквариума?

# 321
Пропуснала съм за кой аквариум е въпроса,но преди 5 дни нямаше грам опашка.Купихме и влязохме, само да кажа,че пингвините бяха сърдити и обърнати с гръб😀

Не знам дори че има няколко. Букинг ми предложи Sea life. Но ако кажете ,че има по-добър казвайте

# 322
Как се стига с градски транспорт до аквариума?
Кой аквариум?
Ако е Флория,от Еминюню се хваща автобус BN1,BN2 на Sosial Tesisler се слиза.

Допълвам,сега видях ....Флория Мол  е другият вариант за аквариум.Много е хубав,на отделни зали разделен.Билета е 400 лири,поне два часа си отделете за него.

Аз обещах да разказвам...Доволна съм от това си посещение. Наваксах си с културните забележителности,които по някакви и всякакви причини не бях посетила. Повторих някои неща,пак си е така прекрасно. Ходихме до Пиер Лоти,като идеята беше данидем на миниатюрк...обаче в Т1 чуваме разговор на Бг,как се оглеждат за спирка Кабаташ (да ама тези дни Т1,не минава моста заради падналата съборетина в/у релсите)и докато се обясним с хората,аз забравям какви намерения имаме 😁Минаваме моста Галата пеша,аз се сещам-вече не ни се връща и така ферибот Каракьой-Еюп Султан и право на Пиер Лоти. Там се оказва,че един тарикат се опитва да продаде на други българи (група младежи)билети за телеферика по 40лири на човек.Нашите му вдигат червен картон 😀😆 и заедно с нас се чекират с Истанбулкарт.Билетчето е 9.90 (колкото обикновен гр.билет)Хълма си е все така прекрасен,правят ремонт на камъните.Ето и малко цени.

От там слязохме и право на Т5,намира се точно с/у входа на Телеферика. Последва бурен разговор на турски,руски,английски,български😂😂 ама имаше резултат. Спирка Alibaykoy merkrze,минаваш отсреща на спирката и автобус 47Е спирка Миниатюрк. Връщането беше приключение,сбъркан автобус заради помоща на местен чичко.Слизане насред море от народ,леко изнервяме и все пак благодарение на тази снимка
Която приятелката ми завря в лицето на една жена🤣🤣😁 и навигацията се оказа,че сме на 800метра от желаната спирка. Изтощени и ухилени до уши,в тръс нахълтахме в една бюрекчийница и опустушихме рафтовете.Хапнахме,пийнахме кафенце с един бял десерт (кори с мляко,фъстъци).Абе прекарахме няколко чудесни дни,очаквам следващият път с нетърпение

Последна редакция: вт, 11 апр 2023, 12:02 от Веве

# 323
  • София

Не знам дори че има няколко. Букинг ми предложи Sea life. Но ако кажете ,че има по-добър казвайте
За мен този във Флоря е по-добър от  Sea Life. По-голям е. Тропическата гора, която се спомена по-горе е в него. За децата има повече атракции. Само тунелът, който е в  Sea Life липсва. Има зали, в които отвсякъде си заобиколен с аквариуми, но не е така отчетливо като тунела в мол Форум (Sea Life). Ние бяхме само възрастни, освен това все още беше новооткрит и по-беден и го разглеждахме 3 часа.
Цитат
Ако е Флория,от Еминюню се хваща автобус BN1,BN2 на Sosial Tesisler се слиза.
Информацията е стара. По-лесно и по-бързо е да се отиде с Мармарай.

За Sea Life са нужни около 1-1,5 часа. Стига се с метрото М1 (от Аксарай или Йеникапъ). Станцията беше някакво тепе, но там метрото е над земята и се слиза като се види огромната реклама на Икеа. Това е тунелът, който липсва в Истанбул аквариум във Флоря:

И в Азия има аквариум, но не съм ходила. И в темата не е много популярен. Малко са хората, които са го посетили и са разказали нещо тук.

# 324

Какво бихте казали за такъв маршрут пеша? Дали е постижим за 4-5 часа с разглеждане, снимки и почивки?  След това мислим да отидем до Пиер Лоти с накакъв транспорт, а навръщане до Галата с фери. Изобщо заслужава ли си според Вас?

# 325
Ако не бързате,обичате да се разхождате защо да не е постижимо😀По пътя има места за почивки,снимки,хапване...
От там после си хванете ферибота до Еюп Султан,2-3малки пристанищни спирки и сте на Пиер Лоти

# 326
  • Sofia
За мен не си заслужава, защото:
- е много път;
- има денивелациИ;
- минава се през неприятни райони.
За дълги разходки препоръчвам паркове и крайбрежни алеи. При интерес, ще съм по-конкретна.
Но ето например покрай Златния рог, със същите начална и крайна точка, е идея по-удачно.

# 327
  • Варна и...духом на Босфора

Какво бихте казали за такъв маршрут пеша? Дали е постижим за 4-5 часа с разглеждане, снимки и почивки?  След това мислим да отидем до Пиер Лоти с накакъв транспорт, а навръщане до Галата с фери. Изобщо заслужава ли си според Вас?
Стрейнджър,да
Ок.
Щом обичате да вървите,това е маршрут без деца,нали?
-Имате изкачване към Сюлеймание!- Баир!😬
-Но след това нанадолнище към Валенс😅.
- Излизате от Долна страна,виждате Акведукта от долу,вървете малко нагоре и пресечете Ататюрк бул.през пешеходната надясно,ще видите поща и музикален магазин.
- Джамията Фатих- нищо особено,не препоръчвам,продължете надолу към Зейрек и Пантократорската църква,има подход отдолу ,където вървите,има табели,и една уличка, откъдето направо там сте изкачите.
Разгледайте и отдъхнете,ако желаете в кафе/ ресторанта с прекрасна гледка към Халич,кулата и булеварда, джамията.
Туй също ГеджеманскУ място 😘.
Хубаво кафе,и маслени курабийки със стафиди,още усещам вкуса им...Евет❤️
Оттам вече през този район към Балат,където в квартала,пак ще си починете край някоя пекарна или дюнерджийница,или ще изпушите по едно наргиле.
Сложи още час от мен.
Църквата ни затваря в 17.00 ч мисля.,ако в неделя сте го намислили.
От там към ПиерЛоти кораблика или Т5.
На връщане,вапурчика!
Сега,тези райони,не са баш кичести😅,но са интересни,поне за мен.

# 328
  • София
Здравейте. И ние се завърнахме от Истанбул, като направихме един бърз проучвателен уикенд за първи път с деца и наш транспорт.
     За интернет използвахме приложението airalo. Ако имате e sim - горещо препоръчвам. Бърз интернет по време на цялото пътуване и в самия град. Аз си взех най-малкия пакет от 1 GB за 4,50 долара. Остана ми половината.
Преминахме през Капитан Андреево. Има една такса от 80 лири за обеззаразяване.
     Стикер HGS закупихме от гише непосредствено след бензиностанция Шел (веднага след границата). ММ къде разбрал къде не плати 300 лири, защото казал за Истанбул и са го таксували с мостове. Със сигурност може би е по-малко, но си казахме, че ще имаме за следващо ходене. Надявам се няма давност.
    Магистралата Е80 Одрин-Истанбул ни показваше, че е много задръстена и навигацията ни прекара по О-7  покрай новото летище. Там в Kinali Giseleri виждаме пункт за платен участък. Доближаване бариерата и нищо, тя си стой спусната. Видяхме отстрани бутон, взехме си билет, бариерата се вдигна и продължихме. Но след това с този билет нищо не се случи. Върнахме си го в България. Най-много да дължим глоба някъде.
    Паркирането се оказа интересно. Хотелът ни Ethnica Old City Hotel се оказа на чудесно местоположение - на гърба на спирка Sirkeci. Идеално като локация, но не гарантират паркинг. Намерихме си място в Divanyolu Otopark в близост. Страшно любезно момче - за три дни 600 лири. Много ли е не знам, решихме че не преминава нашата психологическа граница за цена.
   Istanbulkart  - купихме си от спирката на мармарая. Купуването беше лесно - 50 лири от жълтите машини, но зареждането ни затрудни. Добре че една жена ни показа. Ако знаеш как е елементарно. Слагаш картата на едно като прозорче и буташ банкнота.
   Първото пътуване също не ни се получи съсвсем. Чела съм аз тук, че ферибота за Емирган е втората бутка преди моста Галата. Отиваме там, виждам аз терминал sehir hatlari и влизаме, но там само корабче за няшата дестинация не се очакваше. Добре, че всички са много мили и служитела ни издаде бележка, че сме платили вече и ни заведе до необходимия терминал. Та най-важното - преди да влезете където и да било по тези терминали - отпред винаги има табла с маршрута и часовете.
    В парка беше страхотно с деца. Лаленцата са чудесни, почти нямаше хора , но децата бяха очаровани от детските площадки и условията за игра. Цял ден не ни стигна. На връщатане отново с ферибота. Много приятна разходка. Билетът беше 13-15 лири, нещо такова.
   Следващия ден беше Цветница и отидохме с ферибот до Fener, котешкото кафене (отново любимо на децата), Балат, трамвай до въжената линия за Пиер Лоти, кафе с прекрасна гледна, гюзлемички от едни женици и с автобус 99 до Еминюню. От там решихме да отидем до Света София само отвън. Голяма грешка - неделя вечерта сигурно имаше 100 000 човека по улицата с трамвай T1. Едвам стигнахме, върнахме се с трамвая, макар че до хотела беше много близо.
    И един съвет за начинаещи като нас. Никога не купувайте нищо от покритата част на Египетския пазар. В понеделник валеше, а аз искаш много да опитам евкалиптов чай, за който четох тук. Един симпатичен младеж ни задърпа, опитай това, опитай онова. Купих чай в пъти по-скъпо от сергиите навън. Вътре беше над 1000 лири кг, а навън 400л. Но пък настроението ми оправи едни българин от Шумен, който ни продаде най-вкусните фурми и ни съдейства да си купим едно сиренце на конци и маслинки. Намира се точно преди входа на пазара, когато излезеш от един подлез базар на Еминюню. Купих си салеп, купих и едно пакетче кафе, което опаковаха точно на спирка Sirkeci. Нямам идея какво е, но там ухаеше много приятно.
     На тръгване минахме през Saphire. Според ММ е запазнало. Той е бил там преди 10 години. Валеше за гледката, децата искаха филмчето за забележителностите, но най-близката прожекция беше след 2 часа и изобщо не ни се чакаше. Билетът и за двете беше около 400 лири.
   Като  цяло съм много доволна и чакам следващо пътешествие, вече по организирано. Искам в Азия, на децата сме обещали Рахми коч, може и някой аквариум... Хубавото е, че е много близка до България дестинация - 6 часа път. По-близо от Варна Simple Smile

# 329
Ние не издържахме на всичките разкази, снимки и филмчета в тубата и стягаме пак куфарите. redemi душа, тръгваме на 26 април, снощи се реши. Не можело да се чака, че самолетните билети ставали двойно след това. И от работа ме пуснаха за 8 дена, сега и само сега. Та тръгваме Laughing Сега обаче проблема е че не знаем къде да ходим LaughingLaughing
Значи второ посещение ще ни е, както някои от вас ни помнят. По-добре да изредя къде сме ходили, да кажете къде да отидем. Предния път видяхме Топкапъ, Долмабахче, бг църква, църквата с ключетата, двата пазара, Пиер Люти, Синята Джамия, Св. София, баирите на Галата мин 10 пъти, Истикял, Супер Марио Laughing, Багдад улицата, Çamlıca Tepesi, Watergarden мола.

Ще сме пак в същия хотел, в азиатската част, че много ни хареса сутрин като си вземем кафенцата и с корабчето да пресичаме към Кадикой.

Не сме видяли: Галата порт, Ортакой джамията, Рахми коч (макар че сме били в подобни музеи, но предполагам този е с респект към турската наука и технологии; Istinye Park shopping mall - този мол изглежда много добре, ходи ни се там; Miniatürk не сме видяли.

Не разбрах:
1. Asmalı Mescit какво е? Улица  магазини ли, ресторанти ли? Някъде го видях похвалено, но ако знаете моля да кажете.
2. Също по ютуб гледах някаква улица с рибени ресторанти, много шукаритетни. Но не разбрах къде да ги търся и как се казват.
3. И пак хукваме за кълбета Laughing Предния път много се изморихме и силите не стигнаха да обикаляме за прежди. Дайте кажете има ли някъде обособено място за такъв вид стока. Както между Супер Марио се натъкнах на цяла улица с железария, дали не знаете такава с прежди Laughing

Благодаря на всички които ще се отзоват от сърце Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт