🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 61]

• 41 401
  • 741
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Цитат
Екскурзовода ни показа павираната пътека, по която за 10 минути стигнахме до голямата джамия Чамлъджа.
valpan, как е като наклон? Ако се подходи от джамията към хълма много ли е изкачването?

Подскок-скок, от Еминьоню до Юскюдар е по-добре с ферибот. По-приятно е, а вече и по-евтино. Ако не си прочела, в Мармарай вече не връщат пари при по-къси разстояния. После с автобус 15С до джамията. После може по пътеката, която спомена valpan да се отиде до хълма, откъде гледката е много хубава, а после е само спускане до станцията на метрото, която е за кулата. Но и след това има ходене през парк и малко катерене до кулата. За безплатния шатъл бях чела, но така и не го засякохме. Може както е писала FBID1119177734809501 (това номера от Фейсбук профили ли са? Simple Smile) да се вземе такси.

Някой знае ли как стои въпроса с паркирането в квартал Джихангир? На стрийт-вю виждам, че има паркирани коли от едната страна на уличките и май няма знаци като при нас за синя зона. Ако изобщо се намери място, може ли да се паркира свободно?

# 496
beljata, Dragmira, Рали, благодаря момичета за упътването за входа на Гюлхане парк. Точно този сводестия по - широкия, като съм минавала с трамвая съм видяла. Значи оттам ще бъде.

# 497
Таня67 регистрацията ми е през Фейсбук профил, но не беше с тези цифри, кой знае какво съм натиснала. Не знам как да го сменя. За шатъла ние случайно го засякохме, даже му дадохме около 24 лири нищо ,че беше безплатно, но ни стовари точно на входа за метрото.

# 498
  • София
Нищо не си натиснала. Simple Smile Има много потребители с такива номера. Simple Smile

# 499
  • Казанлък
Цитат
Екскурзовода ни показа павираната пътека, по която за 10 минути стигнахме до голямата джамия Чамлъджа.
valpan, как е като наклон? Ако се подходи от джамията към хълма много ли е изкачването?
В тази посока първо ще имате леко спускане по павираната пътека и после по шосето вече е по стръмно нагоре. Но е кратко. Пътя там е тесен, автобусът много трудно взе двата завоя Grinning
Не знам как е от другата страна на хълма…
Аз щях да тръгна през квартала, но екскурзоводът ми каза, че е по добре през парка.
Ето тук ни стовариха
Скрит текст:

valpan, поздравления за начина, по който сте подходили! Благодаря за разказа! И браво за снимката на стената от водни капки в Гюлхане. В дъжда нямаше шанс да направя такава.
Благодаря! При мен пък слънцето беше точно отсреща и се наложи да снимам отстрани.
Иначе интересна хрумка Hug

# 500
  • Димитровград
Добро утро! Оказа се, че Истанбулкартите ми са с лимит 2750 лири. Grinning

Снощи проверихме https://www.palatiumcafeandrestaurant.com/magnaura-palace, за съжаление подземието с останките от Магнаура е затворено за посещение.

# 501
  • Варна и...духом на Босфора
Добро утро! Оказа се, че Истанбулкартите ми са с лимит 2750 лири. Grinning

Снощи проверихме https://www.palatiumcafeandrestaurant.com/magnaura-palace, за съжаление подземието с останките от Магнаура е затворено за посещение.
[/quote
Е,няма пъъък,не е честно,Папаонче😀
😁
Ти напрай нещУ,там ,Признавай одма!😀
Alo 153😃

Честит Рамазан Байрам на съседите и на всички празнуващи,!
Моля ,метнете Гюлляч към Франкфурт на Майн 😀,Bitte,Bitte,!😀

Благодаря за всички скорошни ,длъжки и подробни разкази в темата,🌷🌷🌷

Оф,бе,
Папа,Ами Варненските Котешки карти, с много малкУ лимит идват галиба😁
Виж там,Некоя машина набарай,че я превалутирай в наша полза!
Тъй де,амчи как!😀

Мими е в Истанбул,чакам разкази и снимки в темата на ФБ

# 502
beljata, Dragmira, Рали, благодаря момичета за упътването за входа на Гюлхане парк. Точно този сводестия по - широкия, като съм минавала с трамвая съм видяла. Значи оттам ще бъде.
На Народно събрание заприличахме Simple Smile.

# 503
Мисля, че днес може да го пишем и Ден на влюбените в Истанбул. 😂

Последна редакция: пт, 21 апр 2023, 12:39 от pepel_ot_rozi

# 504
  • Варна
Papaone, картата ти е ветеранка, предполагам... Сега ми е още по-любопитно с какъв лимит са нашите.
Надявам се да не чакам дълго, за да проверя!

Емка, нИдей рИва! Предната може и с повече да е била, ама...
Майтапа настрана, 500 лири не са малко пари. Това са средно около 40 пътувания, ако има и ферита. Нали сме "калдаръм ориентирани..." , а не "транспортно ориентирани..." (Ще стане Т.О.Т.К.И.! Сакън!)?! И без това бая трамбоваме, няма какво да се вайкаме за лимита.
Той може да създаде проблем при повече хора с една карта и по-интензивно ползване на транспорта или по-дълъг престой. Споко!

kami999, както се разбра, при нормални обстоятелства през деня е отворен и другия.
Скрит текст:
Ние обикновено влизаме през главния, защото минаваме оттам в началото на разходката ни и това ни е посоката от хотела към Еминьоню, и излизаме през малкия, за да продължим надолу. По-удобно е, отколкото да се връщаме към главния вход и да вървим отвън. Може да се излезе и отдолу, при крайбрежния бул. Кенеди, като така се минава и покрай красивия надпис, подобен на този в Емирган. Проблемът на този вариант е, че после има един леко неприятен (поне за мен) преход по тротоарите на булеварда в посока Сиркеджи, които в този участък не са особено подходящи за лежерна разходка (каквато е възможна в другата посока, т.е. не наляво към Сиркеджи и Еминьоню, а надясно, по протежението на булеварда). Затова обикновено ние се разхождаме из парка и се връщаме към малкия вход, за да излезем на трамвайната, която дори и пеша предпочитам пред горния вариант. По нея също участъкът от сп. Гюлхане до сп. Сиркеджи е с тесни тротоари, но е пъстър и ми харесва. Преди сп. Сиркеджи, на светофара, обикновено продължаваме право напред, а не завиваме по трамвайната надясно и се вмъкваме в зоната към Йени джами и Египетския.

# 505
  • Димитровград
Да, картата от 2018г. е с лимит 2750, а миналогодишната с 500 лири.
Тази вечер греда, Ортаклар не работи. 😔

Иначе днес цял ден посветихме на Азия. Кадъкьой, Мода, Юскудар и Кузгунджак.
Дъжда ни хвана в Европа. 🤣
Няма да ви казвам какви морета от хора ни се пречкаха и на двата континента.😃
Корабчетата за босфорска разходка бяха като индийски автобуси. 🤪

Последна редакция: сб, 22 апр 2023, 00:43 от papaone

# 506
  • Варна и...духом на Босфора
Възкратичко.

И къде тръгнали 😀
Щурав народ 😃

# 507
  • sofia
Запазихме си хотел и живи и здрави тръгваме на 30. 1-ви май неработен ден ли е за тях? Дали ще е лудница на кулата Чамлъджа, защото обмисляме да я посетим, но се чудим кой ден да е. И последно пазара в Кадъкьой във вторник какво представява, трябва ли да отделим цял ден за него, само дрехи ли има, има ли храна, плодове и зеленчуци например? Благодаря предварително.

# 508
Запазихме си хотел и живи и здрави тръгваме на 30. 1-ви май неработен ден ли е за тях? Дали ще е лудница на кулата Чамлъджа, защото обмисляме да я посетим, но се чудим кой ден да е. И последно пазара в Кадъкьой във вторник какво представява, трябва ли да отделим цял ден за него, само дрехи ли има, има ли храна, плодове и зеленчуци например? Благодаря предварително.
На пазара има всичко, дрехи, храна, натурална козметика, плодове и зеленчуци, "железария". Ние прекарахме около 4 часа там.

# 509
Ами няма да коментирам.  Имайте си едно на ум .
 800 лири от Текин   - Кадъкьой.    

В Мегияс -

Общи условия

Активация на акаунт