🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 61]

• 41 338
  • 741
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте,
На 01.05 се върнахме от 6 дневна екскурзия в любимия град. Това ми беше 4 посещение и искам да споделя преживяванията си, както направих и при първото ни ходене, тъй като смятам за много полезна информацията и някой може да си хареса място, което сме посетили.
Предвид факта, че ни беше за 4 път и вече бяхме посетили основните забележителности наблегнахме на повече разходки на открито, но все пак отидохме пак в Топ капъ, Света София и Джамията Чамладжъ, тъй като много ни харесаха при първото ни посещение.
Бяхме група от 11 човека ( 9 възрастни и 2 деца на 5 години), от които имаше хора посещавали за 1 път, такива, които им беше за 2ри и ние с мъжа ми като ветерани. Предвид особеностите в интересите и местата, които искахме да посетим понякога не бяхме група, а по отделно.
Започвам с първия ден – пътувахме с кола на 25 срещу 26.04 и ни праска дъжд през цялото време, отне ни около 6 часа да стигнем като на границата не сме чакали изобщо, но пътувахме посред нощта. Това ни е първото пътуване с кола до сега и имах притеснения предвид трафика в града, но всичко беше идеално. Ползвахме офлайн навигация, купихме си винетка от техните пощи в самия град, а не след границата и я заредихме за 200 лири ( наши приятели бяха заредили тяхната за 120 лири и пак им стигнаха). Групата беше избрала хотела Гордън корнер във Фатих ( или Вефа май се води там района), като хотела е едва на 2 месеца и имах съмнения за района и самия хотел. Хотела е приличен, но самата дограма е лошо качество и беше шумно. Местоположението се оказа сравнително удобно – на 15 мин пеша до Йени джами.
След настаняването в хотела тръгнахме към Топ капъ, макар, че ние сме влизали искахме пак понеже не бяхме посещавали харема. Много ни хареса на всички, обиколихме го за около 4 часа. След това изгладнели се завлякохме в Ортаклар по стара традиция и останахме много доволни от цени и обслужването. Храната беше чудесна. Навсякъде другаде в старата част ни се видя скъпо. След хапването си направихме една вечерна разходка с фериботите до азиатската част и се върнахме.
В отделен пост ще кача снимките от деня и в следващите дни ще доразкажа къде ходихме, тъй като разказа е дълъг.

# 631
# 632
Някой знае ли хотел, който има паркинг и е на нормална цена?

# 633
  • Варна
За голямо наше съжаление се оказа, че и на двата ни телефона няма опция е-сим. Много жалко. Оказваме се без патеричка сами насред Истанбул. Disappointed

# 634
  • Димитровград
Не можете ли да активирате пакет на Бг оператор?

# 635
Moovit работи без интернет. Изтеглете си го в хотела.

# 636
  • София
Винаги имаме офлайн навигация. Ако на място има интернет е просто бонус. Не говоря само за Турция, а за навсякъде.

Подскок-скок, никога не обръщам внимание на информацията за пазари. Просто това не е моето място. Обаче ме заинтригува. Това не е постоянния пазар в Мода, нали? Някакъв друг е, щом казваш, че е огромен. newsm78 

И къде са тези балък дюрюми? На Еминьоню? Случвало се е да има колички, но все са с обикновен хляб. Simple Smile

# 637
И аз искам да знам за пазара😀Ще заведа моите девойки,да видят що е то пазар.

# 638
  • Варна
От банкови карти на ДСК, ЦКБ и Уникредит, коя ще е най-изгодна за ползване?
Къде може да се пие "нормално" за българските стандарти кафе? Да не е чорба или турско, а еспресо.
Къде може да се гледа танц на дервиши ?
На ДСК в никакъв случай, ще ви превалутират по курса им продава на 0,096 ст. при централен курс 0,090, което си е 5 % повече. Ако изхарчите примерно 500 лева , ще им подарите 20-25 лв.
На Уникредит курса е около централния, за ЦКБ не знам. За картите на ДСК е писано много напред в темите, колко са неизгодни.

Няма банка, която да превалутира (и да оперира изобщо) на централен курс.
Курсът продава на ДСК днес е 0.0977, а на Уникредит - 0.0959. Разликата е пренебрежима. На ЦКБ е над 10 ст.
Тавекс, в интерес на истината, продават на 0.0956, но удобството да се разплащаш с карта си струва разликата.
Скрит текст:
Освен това, особено с тези хвърчащи цени и хилядите лири, които се харчат там, никога не мога да съм сигурна колко ще ми стигнат и дали пък няма да ми останат твърде много.
Колкото до проблемите с ДСК. Имаше такива, когато миналата година в началото на април преминаха към превалутиране директно от лев към лира, а не през евро и внезапно започнаха да го правят на 12 ст., когато бюрата продаваха на 10 ст. Тогава загубихме доста, защото никой не очакваше, че промененият начин на превалутиране ще доведе до подобна драстична разлика и неизгоден курс. После в рамките на месец започнаха постепенно да идват "на мене си" и изравниха курса с този на бюрата (+/- десети някакви) и всичко се нормализира. После само за почивните дни на Коледа вдигнаха пак курса, та по празници внимавайте, макар че за Великден нямаше такива номерца.
Така че да не заклеймяваме която и да е от банките, а просто да си проверим условията и да знаем кое колко ще ни струва.

И аз не примирам за пазари, но техните ги харесвам и ако имам възможност, бих посещавала по един всеки път. Ей така, за цвят. И аз проявявам любопитство за този в Кадъкьой.

Последна редакция: сб, 06 май 2023, 10:00 от beljata

# 639
  • Варна
Ние отсядаме в хубав хотел, с безплатен паркинг, като стаята е тип суит, но изобщо не е в туристическата част и за да стигнете до някъде е винаги с градския транспорт.

Миналата седмица за двойна стая, там всички стаи са с кухненски кът (кафемашина, котлони, фурна, пералня) платих 190 лв, като 2 седмици след като направих резервацията, цената за помещението беше паднала на 136 лв.

Предлагат закуска, но не ползвахме услугата.

Има сешоар в банята. Аз обичам такива удобства.

# 640
  • София
Ние отсядаме в хубав хотел, с безплатен паркинг, като стаята е тип суит, но изобщо не е в туристическата част и за да стигнете до някъде е винаги с градския транспорт.

Миналата седмица за двойна стая, там всички стаи са с кухненски кът (кафемашина, котлони, фурна, пералня) платих 190 лв, като 2 седмици след като направих резервацията, цената за помещението беше паднала на 136 лв.

Предлагат закуска, но не ползвахме услугата.

Има сешоар в банята. Аз обичам такива удобства.

Ще споделите ли кой е?

# 641
Таня67, като пресечеш моста на Галата в посока Каракьой, вдясно. Там винаги сме намирали балък дюрюм и наистина е едно от най-вкусните неща, които съм яла.

# 642
Бях с ТА Бохемия за 4 нощувки в Истанбул.Много съм доволна от всичко видяно и преживяно там. Невероятен мегаполис!

# 643
  • Варна
Да докладвам от Истанбул.

Ето това е един вече 18 годишен, сбъднал мечтата си да посети истанбулският аквариум. Щурата му майка дето му върви по акъла я няма на нито една снимка.
Губихме се, мотахме се все пак вече сме в хотела. Правя политики за още едно излизане, ама младежа вече има wifi. Simple Smile

# 644
  • София
...
 Правя политики за още едно излизане, ама младежа вече има wifi. Simple Smile
Излизай сама и не се колебай.
Младежите живеят виртуално.

Общи условия

Активация на акаунт