Сицилия - 4

• 54 065
  • 766
  •   1
Отговори
# 405
Много хубав коментар на Lady Coup. Аз ви препоръчвам да не спите в Катания или само първата/последната вечер - в зависимост от часовете на полетите, а да направите по 2 в Таормина и Сиракуза. Можете да й отделите няколко часа за разглеждане в началото или края на пътуването.
Имайте предвид, че летището е директно свързано и с Таормина, и със Сиракуза с редовни автобуси.
В Таормина отсядайте горе, извън плажния сезон не знам какво ще правите в Джардини.
В Сиракуза в Ортиджа, или ако е в новия град - в близост до моста и крайбрежната алея. Повече удобни връзки за разглеждане на интересни места околовръст има от Сиракуза (отколкото от Таормина) - Ното, Рагуза, Марзамеми.

# 406
В Сицилия имахме 6 нощувки от които 3 в Катания и 3 в Палермо. От Катания отидохме до Сиракуза (автобус) един ден и на другия ден до Таормина (влак). Гарата на Таормина наистина е малко бижу. Оттам с автобус до амфитеатъра. Пропуснахме Етна, защото не ми беше интересно, а и защото за там си трябва цял ден.
На другия ден с автобус отидохме до Палермо. Оттам до катедралата Монреале (много красива!) Автобусите тръгват близо до гарата и след обяд разгледахме Палермо. На другия ден с влак до Чефалу (Cefalù). Последният ден се върнахме в Катания с автобус, който отива направо до летището.
Транспорът е много добре уреден. Пътуването от Катания до Сиракуза с автобус е около час, до Палермо мисля че около 3 часа, от Палермо до Монреале около 30 мин. а до Чефалу с автобус или влак май беше пак някъде по-малко от час.

# 407
Благодаря за съветите,но ще оставя нощувките така както са.Определено не сме от хората,който искат да обиколят целия остров за 4-5 дена.Искаме по-лежерна екскурзия,а не препускане от град на град.Решили сме да разгледаме само Сиракуза,Катания и Таормина.А и реално ще сме там само 4 дни,понеже първият ден пристигаме вечерта,а последният трябва да тръгнем сутринта от Таормина,понеже полетът ни е на обед.И така първият и последният ден ги губим.Бил ли е там някой по празници и знае ли дали автобусите и влаковете им са си редовни и тогава?Малко ме притеснява,че обратният ни полет се пада на тяхният разпети петък и се надявам,че няма да има промяна в разписанието на автобусите от Таормина до летището.

# 408
  • Milano
Разпети петък не е празник в Италия. Само понеделник след Великден е.

# 409
regina di cuori,благодаря!Не знаех,още по-добре!

# 410
  • Враца
Ще имаме един ден в Палермо, като ще слезем на круизния порт.
Искам да посетим криптата на капуцините. Чудя се лесно ли се стига до там. И какво още да видим в града, насочете ме. Харесваме архитектурата, археология, музеи, не толкова църкви.
малкото ми момче е на 6г., криптата дали е много страшна за малко дете, колебая се. Мумии са му интересни, но има разлика между мумии и трупове...

# 411
Колко време ще имате чисто за града?
За архитектура може само в Палермо да останете. Катедралата е внушителна, интересен е Palazzo Normani , а вътре Capella Palatina е много изящно изрисувана.

# 412
  • Враца
10-ина часа от акустиране до тръгване, но ако се махне времето за опашки на слизане и качване, ще останат може би 8 часа.
Да, само в Палермо ще бъдем. Какво ще кажете за капуцините, аз от дете мечтая да вида криптата.

# 413
Здравейте!Пак съм аз с въпросче.Гледах едни клипчета в You tube и там една дама се качи в Катания на някакъв червен туристически автобус,който минава по крайбрежието и стига до две много живописни селца.Спира за 10 мин. на места,на които гледката е хубава за снимки и след 10 мин. продължава.Или ако искаш може да останеш и да се качиш на следващото бусче.Някой знае ли за тези автобусчета?От къде тръгват и какво им е разписанието,както и цена?Или от къде да си набавя тази информация?

# 414
  • Germany
Заповядайте Hop on hop off bus

# 415
  • София
Здравейте , исками се едно ново бягство от ежедневието.Намислила съм Катания (кацане),после друг град.
Хареса ми-Таормина , и видях интересен лифт.Чудя се обаче в средата на февруари 14-19 , дали ще работи и как ще е времето? Благодаря за полезната унформация тук .

# 416
# 417
  • Milano
Здравейте , исками се едно ново бягство от ежедневието.Намислила съм Катания (кацане),после друг град.
Хареса ми-Таормина , и видях интересен лифт.Чудя се обаче в средата на февруари 14-19 , дали ще работи и как ще е времето? Благодаря за полезната унформация тук .

През зимата работи от 08.00-20.00ч (в понеделник от 9) на 15мин.
За времето се гледа прогнозата.

# 418
Нашата ваканция тук в Ортиджа си тече. Имаме още 3 дни тук.
Много е различно и странно. В къща на 2 етажа сме, точно до фонтана. Във тея малките улички. Малко е мрачно и влажно. Дрехите на вън не съхнат. Простирям на тези висящите простори над уличка та или алея, не знам как точно се казва. Първите дни ми беше направо шок. Вече свикнах със всички странности. Боклука си го оставям пред вратата в плик и сутрин около 4 минават и чистят.
Има боклук навсякъде, пред всяка врата или заведение и магазин. Но се стараят. Така е с боклука и в Сиракуза, а и в Катания, където е зле.
В Ортиджа е доста скъпо в заведенията
Пица Маргарита от 7 до 9 евро
Спагети около 10 до 12 евро
Панакота на площада пред катедралата е 6.50 евро, уникална е с ягодово сладко
Кафе 1.50 до 2 евро
Вина чаша 5 евро
Коктейли 8 до 10 евро
Заведение на фонтана, точно това в средата срещу статуята е ок
С коктейли те ти дават мини бутер хапки 6 бр, чипс и фъстъци
На много заведения така сервират
Уникално е и точно на моста бар Меднес
Най хубавата пица Маргарита за 7 евро и пържени картофи, Тук има и жива музика с различни музиканти
Винаги има Каперто в сметката на заведенията
Магазините не стават, не знам кой може да си купи нещо от там.
Хляб, нещо като по малка франзела и се мери на кантар излиза олоко 1.40 евро, стига за 2 ма за ядене.
Портокали, най вкусни те на света 1.50 до 2.00 евро.
Цигари има всякакви, а по улиците има автомати за марихуана

Има малко бусче номер  106 от Ортиджа, спира на фонтана до Сиракуза автогара  1.50 евро.
Слиза се от него и веднага се качваш на автобус за Катания на Интербъс  и са сини, 6.20 евро до Катания в посока
На всеки 30 мин има автобус до Катания като минават и те оставят точно на вратата на летището
  Билет придава и шофьора
С влак ние не се оправихме
В предвид, че съм все пак сама с дете, не ми се рискуваше да се качим на някой влак не за нас.
Не разбрах разписание и на какво трябва да се качим. Бяха празниците за Рождество и св Стефан  и  нямаше хора служители които да питаш. Само автомати за билети, но не разбрах как да действам с тях.

Гарата е срещу автогарата
Рента кар не съм гледала. Не исках да обикаляме по градовете

Днес бяхме в Катания обаче
Около 1 ч път
Спира на центъра на Катания и от там през парка и на главната улица
Харесва ми града, не е лошо, става
Доста мръсен град като цяло, големи внушителни сгради, рушащи се, големи затворени фабрики  от едно време. Уникални архитектури, но много драматични и някак подтискащи. Направихме и обиколка с тур влакче из града, беше много добра идея. Така видяхме за 10 евро за двамата всички забележителности.
 Пак от същото място тръгва тур за Етна с открит автобус от 11ч до 17.30 за 35 евро.
Утре се чудим дали да ходим на Етна на някаква екскурзия, но трябвало екипировка, че било доста студено. А аз съм само по сако. Оказва се, че Сиракуза е слънчево и приветливо.
Има камери по улички те и е съвсем безопасно
И задължително ако сте без кола
- винаги на централно място, в самия център и всичко на пешеходно разстояние.
-има такива затънтени места, че направо е апокалиптично, и за Катания важи и за Сиракуза и Ортиджа
- хотели в покрайнините или индустриалните зони си е направо кошмарно. Няма пешеходна зона, автобусите не спират, направо е ужас
Много внимателно трябва да се избира.
-такси в много скъпо
- в Катания само за 1 ден за разходка
Изобщо не знам там какво може да се прави
Има магазини, но то и ние ги имаме същите боклуци. Големите боклучави вериги и тях са ги налазили много, а техните италиански са много скъпи
Сори, малко телеграфно писах, но може на някой да послужи

# 419
Препоръчвам да посетите пазара и е някое магазинче- заведение тип Салумерия да пробвате плато сирена и салами- така най общо го наричат, с капоната, и десерт каноли. На опашка се чака за да те настанят, въпреки на вид мръсните маси и неугледен вид на заведенията.

Общи условия

Активация на акаунт