С какво ви дразнят свекървите? – 146

• 39 319
  • 763
  •   1
Отговори
# 510
В моето семейство никога не сме били по яденето. Хапваме си, обичаме да е вкусно, обаче не ядем в количество. Съответно като сме на гости и има петстепенно меню не можем да изядем всичко и се започва с подканянето и настояването.
Да не говорим пък за неща, които не ям.
На мен лично ми се е налагало да отказвам десет пъти алкохол, защото съм с колата, а отсреща да ме убеждават, че само малко ще ми сипят, колкото за наздраве. То от толкова нищо нямало да ми стане. Ми не искам пък. Не пия като карам!

# 511
  • при късмета
Всички знаем представите от едно време. Но това не е оправдание. Не възрастните трябва да натрапят тяхното си правилно, а те да се съобразят с младите. Иначе всеки казва остарели разбирания, ама като никой не ги променя, ще тъпчем на едно място и остарелите разбирания ще си отидат много по-трудно

# 512
Има мрънкала,  на които с нищо не се угажда,  които  все намират кусури- я  за ядене, я в реплика, я  в  някое  действие. Ако такъв гост  седи  на масата и се прави на интересен с  това ям, с това не  ям,  след  едно- две гостувания, на третото  няма да си мръдна пръста  за него.  Да си направи сам. Или пък да седя на  тръни и  да ме е страх да кажа  нещо, че да не засегна височайшата  му особа. На  такива "драги"  гости,  много им здраве.
 Важи и  за  млади,и за стари. Изключения само по здравословни проблеми.

За работата на  големи религиозни  празници, аз знам от моите баби,че вярващите не   ръкоделстват - шиене,плетене, предене и да не се перат неща  "за на гръб"  т.е. дрехи. За чистене на къщата, работата да се свърши  до Лазаровден.

Последна редакция: пн, 17 апр 2023, 15:22 от K.A.G.

# 513
  • София
Скрит текст:
Има мрънкала,  на които с нищо не се угажда,  които  все намират кусури- я  за ядене, я в реплика, я  в  някое  действие
. Ако такъв гост  седи  на масата и се прави на интересен с  това ям, с това не  ям,
Скрит текст:
 след  едно- две гостувания, на третото  няма да си мръдна пръста  за него.  Да си направи сам. Или пък да седя на  тръни и  да ме е страх да кажа  нещо, че да не засегна височайшата  му особа. На  такива "драги"  гости,  много им здраве.
 Важи и  за  млади,и за стари. Изключения само по здравословни проблеми.

За работата на  големи религиозни  празници, аз знам от моите баби,че вярващите не   ръкоделстват - шиене,плетене, предене и да не се перат неща  "за на гръб"  т.е. дрехи. За чистене на къщата, работата да се свърши  до Лазаровден.
Ето затова не се досажда с подканяния – за да не се налага да ти отказват. Казваш веднъж "Заповядайте" и дотам.

# 514
Заради точно такива разбирания,както от втората част на поста на КАГ,преди десетина години говорих със свещеник - думите му бяха,че нищо от това,което се прави за хигиената на човека,не обижда Христос.Бог се обижда от нечистоплътните отношения между хората и към него.И за да съм и по темата - моята свекърва се изяви вчера.Рев на мъжа ми,да й заведем децата да ги види(съседките питали защо не ходим).Той ме пита и мен пък ме хвана жал,как ще я клюкарят за поредна година - дето се казва човек за едната чест живее.И така,той съобщава,на Великден в 15 часа идваме с децата.Отиваме, чукаме,тропаме,звъним - никой не отваря и не се показва.След някое време отвори свекъра,аааааа,ама вие ли сте..ММ го пита,ами ти кой чакаш,нали ви казах вчера,че ще дойдем.Отговор - ААА,ама ние не сме разбрали,ми тя майка ти я няма,ми тя на гости отиде у братовчедка си,кърши пръсти.А мен ме напуши един смях,чудя се накъде да се завъртя,не от свекъра,ами от ММ да не види.Как да е,пусна ни да влезем,позвъниха на свекървата,след около час дойде и тя и от вратата- а да видя на баба внучетата какъв подарък са ми донесли.Аз пак се чудя на къде да се завърна от смях,а голямото дете( на 14) супер любезно:"Ама бабо,ти имен или рожден ден имаш, извинявай,че не сме се подготвили с друго,освен с яйца,козунак и сладки,сега с тате ще идем до магазина да ти купим специално подарък" и жената рече- при Лили да идете,един парфюм от 70 лв има на витрината,него да ми купите.
Значи другите хора пари дават за билети за цирк,аз вчера след обед безплатно гледах.
Прибрахме се по живо по здраво и аз изобщо нищо не съм коментирала - безмислено е. ММ цяла вечер пъшка, охка,въздиша,по едно време си мислех да не му стане на него нещо.Тази сутрин пием кафе преди да станат децата и само каза:"Друг път няма да ходим."Не е уточнил къде,ама и аз не съм питала,то ясно.
Та ако може - сменям за някоя,която готви и се притеснява внуците що са така слабички.
Дълго стана,но ето да видите,че и при такива изцепки може да не се дразните,а да се изсмеете(с уточнението,че с ММ сме семейство,а не мамин сладък и кифла).

# 515
Лелеее, тази свекърва бая вдигна летвата.
nev78sk, а купихте ли парфюма за 70 лева?

# 516
Вярно цирк Joy

# 517
Ако сте купили и парфюма, признавам свекървата. Няма да я достигне друга.

# 518

От майкината баба, силно вярваща , знам приказката: Н@ср@но дупе празник не признава. Та кой как си сака, може и да чисти, и да пере, и да копа в градината.
И да съм по темата - бяхме на гости на свекървата. Беше направила прясно сирене, че мъжът ми много го тачи . Аз също обичам всякакви млечни, ама не ям, че дребен е с АБКМ и още няколко, а го кърмя все още. Няколко пъти ме покани да си взема да опитам, ама поне малко, че нищо няма да стане. Това при положение, че сме й казали, че преди две седмици сме били в спешното, защото човечето беше със затворено око. Явно, като не го е виждала след реакция и не може да си го представи. Знам, че не го прави и с лоша умисъл, ами мисли за мен и й е тъжно, че не мога да хапна.

# 519
  • France
Нев, ако не друго, поне чудно представление са ви изнесли.
Знам за една свекърва, която все плетяла пуловер на внука. Плетяла, плетяла с години и го завършила горе-долу за абитюренския му бал. Но всички съседки я видяли с куките и преждата Joy

# 520
Не, парфюм не купихме.Сина знае къде е магазина на въпросната Лили и беше готов да отива,но нямаше пари,а ММ само изскърца зъби,да не каже първата дошла му на ум приказка,после пак изскърца,та не каза и втората и накрая рече,че при следващата ни среща непременно ще донесем точно този подарък.

# 521
Тати ще ми купи колело...

# 522
  • при късмета
Т.е цяла седмица никакво чистене? Ти нали си наясно какво ще стане, ако се случваше действително?

nev78sk, печелиш първенството за този Великден

# 523
Значи приказките за това какво говорят съседите най-вероятно са били бошлаф работа, само за да получи подарък. Цял сценарий е заформила, наистина спектакъл.
Не ми се вярва чак, че съществуват такива хора, ама ей на, има ги и не са малко.
Тази свекърва в моята лична класация се нарежда до онази, която беше откраднала парите от подаръци на сватбата на сина си.
Вярно, действа в по-малък размер, но с повече въображение.
××××××××××
Тези суеверия за празниците (защото това са точно суеверия, а не вяра), са измислени за да може селяните да си починат малко. Иначе работата край няма. Разбира се, това не означава, че зарязваш всичко. И най-вярващите или суеверни хора не могат да кажат на животните си:"Мили козички, дойде Великден, четири дена няма да ви храня, поя и доя." Или да насадят пипер и четири дена да не го поливат, защото Господ ще ги накаже. Или пък да не се върши нищо в къщата една седмица. Хайде сега повечето хора имат по едно, две деца, ами ако са седем, осем, как се зарязва къщната работа за една седмица.
Открадвали са по някой ден без цялата хамалогия, защото на село изцяло почивен ден аз не си спомням да е имало. В днешно време има достатъчно почивни дни, та няма смисъл толкова да го спазваме.
Хубаво е да си имаме традиции и да ги спазваме, аз съм от село и са ми много мили всички неща научени от баба и от комшийките, но съм и вярваща, така че за мен това са си точно и само това - традиции и суеверия. Гледам да ги спазвам, заради идеята и забавлението, но само в рамките на разумното и без да ги смесвам с религията. Blush

# 524
Тази свекърва с  парфюма  дава ли  такива  скъпи  подаръци  на  вас,за да очаква и  тя?

Аз за нищо на света няма сама да си поискам  какъвто и да е подарък,какво остава  за  парфюм  от 70 лв.  Нещо много на  едро го раздават нЕкои.

Общи условия

Активация на акаунт