С какво ви дразнят свекървите? – 146

• 39 325
  • 763
  •   1
Отговори
# 495
Не е фасон да кажеш на някого съвсем културно за стотен път,че не ядеш едно определено ядене .
Тези които коментирате ,че това са предаване на фасони и т.н явно не знаете какво е да си културен и да оставиш гостите да хапват което намерят за добре . Слагаш си на масата каквото си сготвил и които иска да яде .

# 496
  • Варна
Не толерирам фасони, ама родата като си те знае, трябва и да се съобрази с предпочитанията.  Ся, до три пъти се кани LaughingLaughing- щото 1я може да откажеш по принцип, 2я щото ти е неудобно да си промениш мнението, ама 3ти път откажеш ли - това е то.  На гости е друга бира - ако са познати, а не приятели (за тях важат правилата за роднини). Там не си носиш, а рупаш салатата(яденето) дето ти пасва - другото е обида към домакина - или пък си хапнал вкъщи.
Навремето се случи да домакинствам на 3 семейства, колеги на мъж ми, и единия хубавец заявява, че е решил да се разтоварва и ъъъ, за него освен салата друго нямало. Ми сливи ли имаше в устата ти по-рано да кажеш? Мятах там спагети с дом. сос, то хубаво, ама двете моми бременни, е хайде и на тях, ама след като тича мъж ми до магазин, щото спагетите у нас не са на почит...
Добре, че цялата рода живеехме наблизо да оползотворим приготвеното:laughing:

# 497
Културен човек винаги разбира, ако му се откаже, точно така е - поради което и тези изпълнения с "Ама как така не ядеш XYZ?!" и настоявания по триста пъти ми изглеждат като агресия с оправдание: "Не стига, че ти сготвих, ами и капризи сега!!".
Капризите в подобни ситуации са обикновено от отсрещната страна. Най-голямата ми мечта не е нито аз да готвя и да нося, нито да ми готвят и носят, а да си останем тримата с ММ и детето и да си изкараме един хубав празник, който не се върти около масата - ама нали ще стане Трета Световна, ако не "уважим" родата... И също така да "уважим" точно това от десетте ястия, от което не сме си сипали. Ами точно то е най-хубавото! Ами точно то е най-полезното! Ами точно това ято карфиол го дебнах вчера на пусия, че да ви отстрелям хубава глава, съвсем пресен, още преритва! Какъв беше този наш свръхестествен усет все от най-хубавото да улучваме да не си слагаме... Laughing Laughing

# 498
Оф, това с яденето кой какво ми е омръзнало и на мен. Само дето изобщо не си го слагам. Ако някой не яде нещо си, да яде каквото има. Като не му харесва, да си сготви. Аз да не съм ресторант.
Свекито като дойде на гости не мърда пръстче, само седи, въздиша, охка и се вайка. После що не искам да се събираме..  Еми целия тоя негативизъм ме натоварва адски "празнично".
Не се работило вчера .. ми хубаво, ама исках да си свърша туй-онуй по двора .... Такива почивни дни с нищоправене са ми безсмислени и загубени. Тя не работи, по цял ден нищоправи, на мен ми обяснява мое кога ...
Все си казвам, че ще дишам дълбоко като идват насам, ама винаги ми развалят настроението поне за седмица напред ...

# 499
  • Варна
Днес следобед си честитим празника с моята приятелка и тя ми разказва следното.
Излезли на разходка около обед, тя, мъжа и детето, то карало колело.
Случил се инцидент и детето се сблъскало с друг велосипедист, паднало и имало охлузвания на няколко места.
Като се прибрали вкъщи, свекървата и казала, че инцидента е следствие на това, че тя сутринта е пуснала 2 перални, пък на Великден не се перяло. Scream
Оооо, моята навремето ми беше казала, че нямаме дете, защото пускам пералня на празника... 🙄

# 500
По въпросите за яденето на гости, мисля, че по старото поколение така е възпитано, не могат да си представят, че няма да предложат нещо за ядене. Майка ми така кани по сто пъти, въпреки че съм и казвала, че като каже човек не, значи не. Навъдиха се толкова хора с различни хранителни предпочитания и невъзможности, че най добре всеки да си прави сметка какво си слага в устата без да занимава околните. Предполагам, че ако не яде обичайните неща, се е погрижил да се наяде преди да дойде и не се впрягам изобщо, ако ще нищо да не хапне.

# 501
  • France
За мен това с яденето си е чисто и просто тесногръдие. Да не можеш да си представиш, че има и различни от теб. Виждала съм го от млади хора - на по 20. Спомням си, че бях шокирана с какви глупости се занимават на (тогава) нашата възраст.

# 502
На мен любимо ми е всеки път да ме пита дали не съм на диета само защото отказвам да пробвам тестен сладкиш. Всеки път казвам, че диета не пазя, ям си всичко, обаче някакви тестени сладкиши не обичам особено. Често само като видя какво е направила и вече знам, че няма да ми хареса. Примерно едни сладки с локум, както и да ми предлагат локум, това не го обичам и не бих го яла за нищо на света.
Иначе, имам един колега, който не яде месо, децата му не ядат месо, а колегите (някои на по 20-30г.) все не спират да го питат “ама, как така не давате на децата месо, то от къде ще приемат протеини”. И го гледат с един свръх осъдителен поглед, като че всеки няма глава на раменете си да прецени сам кое е добре и кое не за собственото му дете..

Последна редакция: пн, 17 апр 2023, 09:46 от Rimmona

# 503
Ами възрастните да ядът каквото искат, обаче и аз, не ядяща месо, гледам накриво като ми заобясняват как не дават на децата си. С майка ми съм се крала точно за това. Имам по малки брат и сестра, жената преди 4-5г откачи, прави се на по християнка от попа и забрани да се яде месо. Ми не е нито правилно, нито полезно за децата за да и мълча. Аз знам от моето спиране на месото какви са последствията за мен и това трябва да е осъзнат избор, не наложен!

# 504
Колкото повече чета тази тема, толкова повече се изумявам от взаимоотношенията в семействата. И съвсем не в положителна насока. И свекърва ми и майка ми знаят какво обичаме и какво не, никой не се опитва да ни убеждава да ядем или не. Аз също знам кой какво яде. И родители и децата ми. Синът ми не яде нищо зелено в ядене, заради него не се слагат такива неща -магданоз, копър, зелен лук, чушка.Но и никой не си е правил труда да го убеждава да хапне. Дъщерята и зетят не ядат и риба. Ние с ММ и синът сме фенове на рибите, ММ все купува някакви интересни, никога не настояваме да ядат и те.
    Толкова ли е трудно да е уважи изборът на човека отсреща?!
   Благодаря за семейството, което имам!!!

# 505
Ако ходим на гости на роднини за празниците, обикновено ни питат предварително какво искаме за хапване. Но и ние нямаме претенции, защото малко неща не ядем и роднините помнят какво харесваме и какво не. Дори да има на масата нещо, което не ядем, няма да останем гладни. Пък и не отиваме на гости за едното ядене в крайна сметка. Чак за такива глупости не се караме или изнервяме.

# 506
Аз слагам масата и кой каквото иска да яде.Никого не моля и не подканвам.И на деца не мога да настоявам.Като малка съм била злояда и още помня баба ми надвесена над мен с лъжицата да ме тъпче насила.

# 507
Именно, аз и все още съм злояда, ММ също, че и детето няма на кой да се метне е също толкова злоядо. Като се отиде на гости, дори не само при свеки и се започва - ама вие нищо не ядохте, ама това не ви харесва. Как да обясниш, че си си хапнал достатъчно и не си умрял от глад и то всеки път.

# 508
  • София
И на мен това насилване да се яде и пие ми е много противно. Затова съм свела до минимум домашните гостувания.

# 509
Това са някакви стари представи за гостоприемството - да нагостиш човека и ако е хапнал добре домакините са доволни. Същото е и с алкохола, ако има нещо домашно, опитай, та опитай. Аз имам такава близка, тя просто се притеснява, ако някой не яде, значи не му харесва. Това са хора, израсли във време в което много рядко някой е имал алергии към обикновените храни, режими и вегетарианства са били непознати, а ако някой е на диета, той я жертва заради супер вкуснотоята на масата. И пред непознат човек, кандидат снаха, или свекърви е направо провал да не ти хареса сготвеното.

От по младите поколения рядко някой ще  настоява да се опита непременно каквото е приготвил, пък и е вече обичайно да знаеш, ако каниш вегани, както и ако някой се обозначи късно да си е за негова сметка.

Общи условия

Активация на акаунт