С какво ви дразнят свекървите? – 146

• 39 200
  • 763
  •   1
Отговори
# 60
Разнасят жив петел на сватбата ,като отиват за булката, нататък не помня ,но май го ставят  у булката. А печения си е  така ,с надиграване. Може и без двете.
 А, едни носиха  керамичен петел, да се чудиш. Тези пък се разведоха ,не помогна ритуала.

# 61
  • София
Когато бяхме кумове - токът спирал няколко пъти вечерта преди сватбата, та бъдещите свекъри горе-долу опекли пилето и се притесняваха.
Което не ми попречи да го нападна на другия ден, както не бях яла много, за сметка на пиенето.

# 62
На нас като кумуве са ни подарявали печен ли, варен ли петел, но беше с глава и крака. Бабата на младоженеца била призната майсторка на такива петли, та за сватбата на първородния внук се беше доста постарала. Изглеждаше зловещо и не го ядохме.

# 63
  • при късмета
Много пъти сме коментирали сватбите. Натрапването на ритуали от родители, защото "така се прави" е ужасно. Ако младите намират нещо забавно в някой ритуал и го правят от тази гледна точка, а не защото така се правело, няма проблем. Проблема е в натрапването. Кой какво купува също е въпрос на договорка. Иначе булката не се чувства като на личен празник, а спазвайки някакви традиции, все едно я взимат като вещ и извеждат като мечка на мегдана, че някой друг да се похвали, все една всичко у жената и самата тя е някаква чужда заслуга. Само циганите спазват традициите за сватба от преди векове и само при тях не са мръднали.

А фризьор ми е голям зор, защото ходя само за сплитане преди море. Косата ми е много дълга и имам проблем да е мокра непрекъснато, заради шипове на врата, та затова се сплитам. А това отнема часове и стоенето на едно място за това време ме съсипва. И с боядисването имам проблем, отказвали са ми в някои салони. Косата ми запушва ваната за миене и не може да се изтича водата, започва да прелива отстрани и там е зор. Ама от време на време се налага, та го приемам като задължение, не като удоволствие. Поне като се сплета, поне месец изкарва.
Фризьора за сватбата ми беше приятел от преди това. Все се виждахме на маса в определена компания и му бях казала, че никога няма да му дам да ми пипне косата. Преди сватбата още започнах да ходя при него, че отвори салон близо до работа. Веднъж се похвали с някакъв супер, дупер, мега, гига и ненам къв си сешоар и се хванахме на бас. Аз твърдях, че няма да може да ми изправи и изсуши косата за 1 час, той каза, че такъв случай не е имал и ще успее. Е, не успя. Бъзикахме се, че освен да му плащам за услугата, като съм му клиентка и здравните за поне 2 месеца трябва да му внасям. Но с прическата за сватбата се справи. За около 3 часа. И дойде вкъщи, нямах време да ходя до салона и да се връщам.

# 64
Боже, жив петел в ресторанта? Виждала съм да го правят с пиле на грил в чиния и с торта. Въобще аз откъм традиции съм малко скептична, понеже съм градско дете и някак не ми се вписва преди сватбата да ходя по пазари да търся жив петел и тем подобни. Аз дори хоро не умея да играя, била съм кума два пъти и това с тортата и петела никой не го е правил.

Иначе не е казано, че всички родители, които плащат сватбата на децата си, се месят. Но има и такива, които го правят. Предвид нашата ситуация, ако някой ден правим сватба, ще си я плащаме ние. А и човек ако иска да направи подарък, винаги може. Знаете, че моята свекърва рд не ми помни, подаръци за рд не ми подарява, ама рокля щяла…

А, да каза, че ми била намислила подарък и за рождения ден (който беше през януари), но още не бил готов и щяла да ми го подари друг път.

# 65
А, да каза, че ми била намислила подарък и за рождения ден (който беше през януари), но още не бил готов и щяла да ми го подари друг път.
Хахаха, ох, смях се с глас, ужасно. Не се ли усещат тези хора, като говорят такива врели-некипели. Joy

# 66
Шерилин, свекърва ти ако забрави датата  на сватбата, може да ти подари и роклята след половин година... друг път. Joy
П.П. Хайде жив петел на сватбата може да се е носил в миналото, като символ, но и повече за домакинството на младото семейство. Добрите мъжки животни бяха много ценни на времето (за тамазлък), защото от тях зависеше да има добро поколение.
Обаче никой не може да ме убеди, че прабаба ми е танцувала по сватбите с торта с маслени червени розички.
Или че петелът е имал наметало от палачинка и прочие украси.
За съжаление истинските стари обичаи се загубиха през соца, а се нароиха нови, но с претенцията да ги е правила най-малкото бабата на Аспарух.
Не ми пречат, но да не се лъже, че са стари и да не изместват нагло автентичните за сметка на някакво псевдонаследство.
Ето това е съвременно кумско пиле, за който не е виждал. Тези са правени от една позната по поръчка.
Скрит текст:

Последна редакция: вт, 28 мар 2023, 17:48 от Opossum

# 67
Опосум, тя не може да забрави датата на сватбата, защото там ще е нейното гардже все пак! Тя забравя моите празници, неговите - никога!

# 68
  • София
О, нашето кумско пиле през 1999 г. си беше натюр, положено върху няколко китки магданоз и наредени пъдпъдъчи яйца. Отгоре с целофан и джуфка. Сегашните ми се виждат доста кичозно, извинявам се.

Последна редакция: вт, 28 мар 2023, 18:48 от Cuckoo

# 69
За да стои  като макет не се вари аз ядене , а само леко минава през вряла вода. Чалъми някакви.

# 70

Ето нагледно 😂

# 71
Традициите отдавна не са това, което бяха. Някои ги превръщат в кич, други се отказват от тях.
Всички младоженци заслужават да получат това тържество, за което са си мечтали. Родителите им вече са получили техните, когато им е било времето.

# 72
Значи, ние с моя мъж се решихме и за месец си организирахме сватбата. Направихме я в доста тесен кръг - родители,  кумове, баби и дядовци. Имахме средства за доста голяма сватба, но не искахме и по време на пандемия да рискуваме. Почти никакви традиции не сме спазвали - не ги харесваме. Получи се чудесно събитие - всички останахме доволни.
Исках и си взех къса рокля (никога не съм слагала дълги рокли за поводи, пък и имам хубави крака, що пък да не ги покажа). Не беше хич скъпа - просто я видях и ми хареса. Направиха корекции и стана тамън по моя вкус. И дума не можеше да става някой друг да ми плаща роклята (или друго по сватбата).
Живот и здраве, след време може да сключим църковен брак и тогава да направим голямо тържество - с цел купон. Но за момента приоритетни са всички събития около бебе.
Та, досадих ви. Сори.

# 73
Ще я пусна у нас да чисти, ама знаеш ли кога. У нас вече само на специални поводи и с покана.
За такава помощ мерси, да ми скъса нервите само.
Аз ако искам ще си наема чистачка. Ама за какво, като по моите стандарти не е мръсно.
Просто тя е маниак. И другият й син е маниак, от онези, които си мият ръцете по 200 пъти на ден, микроби да не пипнат, не ходят никъде, заради страх от зарази и т. н.
Истината е, че проблемът въобще не е в чистенето, проблемът е, че се почувствах неоценена, защото не се гледа доброто, което си сторил, а се гледа кусур да ти намери.
Както казах и с раздаване въобще приключих, дистанция и това е.
И аз го имам същият проблем. Не се гледа какво си направил, какво ти е отношението към нея, асе търси само косура. Разбирам напълно как се чувстваш. Все едно са ти забили нож в гърба.

# 74
Ето пример за истинско “свекървище”, а ние тук мрънкаме по нашите… 😁

Общи условия

Активация на акаунт