С какво ви дразнят свекървите? – 146

• 37 697
  • 763
  •   1
Отговори
# 645
Възможно ли е всъщност да си ядосана на мъжа си,а безопасно да насочваш гнева,към починалата?
Това е интересно мнение,има много неща за които да съм ядосана на мъжа ми.Едно от тях е,че много държеше на майка си.
Ако мъжът ми не държи на майка си, това няма да ми хареса. Аз може да не се разбирам с нея, но той й е син.

# 646
Моята свекърва винаги се оплаква ,че нейната свекърва не и е гледала децата като били малки . От както е станала снаха до ден днешен те живеят под един покрив и тези коментари ги прави пред нея , което за мен е гадно , защото жената стой на стола до нея не може да я чуе защото вече и е малко гглуха а тя я коментира по този начин .
Иначе после големи намеци прави как трябва да са слушат свекървите Grinning
По това което е разказвала , нейната майка е гледала децата докато тя ходи на работа и т.н . И така понякога сме се заговаряли за гледането на бебета и винаги е казвала " аз не съм ги къпала моите , майка ми ми помагаше" , " аз не знам как.. Еди какво си защото майка ми ... "
Разказвала е на мъжа ми едни неща от нейната младост относно раждането ... Понеже скоро ще ставам мама и явно иска да сподели опит Joy Жената още мисли че раждаме с торба пясък на корема ... Бебето се осолява ли.. каква беше тази глупост да не миришело ... За маста също коментари.. понеже сме още едно време козметика нямаме... И нашия я слушаа и смята че мама щом така казва .. така е Joy
Последното което ви разказах беше с дроб сърмата ако някой от вас си спомня ... Та минаха няколко седмици и понеже съм грешница си взех веган пица пред нея ... Сега милата е и много притеснена ,че няма да давам на детето си да яде Joy

# 647
Минало-бешело 🙂

# 648
Б.к.а Ти гледай мъжът си, че там е по-опасно..

# 649
Leno,
спри да гледаш назад. Обърни се напред. Свекърва ти я няма вече. Ресурсите ви остават за вас. Като те е яд на мъжа ти, кажи му. Кажи му, че те е яд, че сте наляли пари в този апартамент, а той е останал за сестра му, кажи му всичко. Току-виж ти минало на душата. Ако искаш пък, мисли като бившите пушачи: днес не пуших, спестих Х лева. Ти мисли: този месец няма сметки за ток от свекървата - Х лева останаха за нас. Погледни го от този ъгъл.

Ariele,
Нямам баби и дядовци. Нямам очаквания към родителите. Родила съм децата, защото искам. Трудно ми е било в чужбина, но никога негодуванието не е насочено към децата. Единствено, когато вършат глупости. Всичките ми стремления са насочени, децата ми да живеят по-добре от мен.
Клише е, но за да си родител трябва да оставиш егото си малко назад.

# 650
Б.к.а Ти гледай мъжът си, че там е по-опасно..
Ох знам знам .... За в момента не бъркам много в тези теми ,за да си щадя нервите най вече . Но когато стане време ще стоя твърдо на позиция !

# 651
  • Пловдив
Жената още мисли че раждаме с торба пясък на корема ... ... За маста също коментари.. понеже сме още едно време козметика нямаме...
В грешка си. ОЩЕ раждаме с торбата с пясък на корема. Всъщност не ти я слагат докато раждаш, а след това. И за маста бъркаш. Едно от моите деца беше алергично към поне 5 марки бебешка козметика, мазан е с мас и зехтин за да не прави контактни алергии. А аз съм млада.

# 652
На мен първите 5г никой не ми е гледал децата, породени, за първи път ги оставихме сами и ходихме на кино когато малкия беше на 3г. Първо че сме в чужбина и те дойдоха 3г след като се роди голямата, второ, че са млади, дойдоха и почнаха да работят. Свекърва ми има още 10г до пенсия, когато е "свободна" да гледа деца щерката ще е пълнолетна, брат и почти. Та това е другата причина да не гледат деца. Иначе сега ни помагат много, но пак ние се съобразяваме с тях не те с нас. Ето за 2рата седмица от юнската ваканция казаха че ходят на почивка и да не разчитаме на тях. Сестра ми веднага ги направи на нищо, че гледали собствения си кеф пред внуците си. На сестра ми детето е почти на отглеждане при нейната свекърва и в момента е най лошата че се върна на работа и тя трябва да си гледа детето сама. Под сама се има предвид през деня, щото мъжа и работи. Още и намила, че като се роди малката, доста по рано, баба и не си хванала самолета веднага да се прибере, ами след 5 дни и не и помагала... Както и да е, сестра ми има други виждания

# 653
Жената още мисли че раждаме с торба пясък на корема ... ... За маста също коментари.. понеже сме още едно време козметика нямаме...
В грешка си. ОЩЕ раждаме с торбата с пясък на корема. Всъщност не ти я слагат докато раждаш, а след това. И за маста бъркаш. Едно от моите деца беше алергично към поне 5 марки бебешка козметика, мазан е с мас и зехтин за да не прави контактни алергии. А аз съм млада.

На някой може и да им слагат .. но по скоро вече не се практикува често . За зехтина съм съгласна , докато за маста не . Защото вече и прасетата не са като едно време .
Не си разбрала правилно какво по скоро искам да кажа ама карай . Като не говориш директно с някого а пишеш понякога се случва това объркване .

# 654
Ех... Едно си знае форумът, едно си бае. Simple Smile

Цялото човешко общество е основано на факта, че непрекъснато правим неща, които не сме длъжни да правим. Ти не си длъжен да подаваш кофи вода на съседа, за да си угаси хамбара, той не е длъжен да ти полива доматите да не изсъхнат, докато си зает да се грижиш за малкото си дете, примерно, ама ако и двамата действате на тоя принцип, за зимата няма ни жито, ни буркани с домати. Гладни, ама пък сте си доволни, че технически погледнато никой копче не може да ви каже, нали?

Не обичам хора, които смятат, че целият свят им е длъжен, но именно от тях най-често чувам "Ами то никой не ви е длъжен!", когато ги попитат: "Защо не помагаш?". Точно тези хора винаги ги хваща амнезията, че са помагали някога на тях. А са помагали със сигурност, защото добри, или най-малкото социално адекватни хора винаги ще има - ако не беше имало, човечеството просто нямаше да преживее първата си зима. Всичко около нас се крепи на негласното споразумение, че си пазим гърба взаимно.
Затова и ме дразнят толкова онези, които се правят, че не го разбират (но само когато им отърва, разбира се). Защото от егоизъм карат жизненонеобходимата човешка черта да помогнеш да изглежда като наивност, признак на глупост, едва ли не. Да се нахвърляме за пореден път на човек, на когото му тежи, че само са се възползвали от семейството му, без да връщат, със "Ама никой не ви е длъжен", "Ама кой ви кара?" и прочее... Само луди и баници не са се споменали още. Wink

В постовете ми още отдавна съм си казала, че моят проблем със свекърва ми е точно обратният - напира да гледа малкия често, а ние не искаме. Изразих съвсем ясно и прегледно, и че съм твърдо против родителите, които си раждат деца, без да са готови да им дадат цялото внимание, което те заслужават - за това спор не може и да има. Но човек, чието дете е било изгледано наполовина от неговите собствени родители, да откаже да си мръдне пръста за внучето... Съжалявам, но освен при форсмажорни житейски обстоятелства, това никога няма да ми стои красиво, и никакво количество "Ама не съм длъжен!" няма да го разкраси.

PS. Дълго стана, ама Leno - "Сърдя се на мъжа ми, защото държеше на майка си"... Ако имаш предвид "Сърдя се на мъжа ми, защото оставяше майка си да ни използва", кажи това, че иначе не звучи много добре, наистина.

# 655
  • Пловдив
Вижте - то и прийом на Кристелер е отречен, ОБАЧЕ .... едното дете е родено с него.

На някой може и да им слагат .. но по скоро вече не се практикува често . За зехтина съм съгласна , докато за маста не . Защото вече и прасетата не са като едно време .
Не си разбрала правилно какво по скоро искам да кажа ама карай . Като не говориш директно с някого а пишеш понякога се случва това объркване .
Ама то и маслините за зехтина ги пръскат с препарати. Мхм. Като сме почнали. Пък каква химия има в детската козметика - Мустела, една от скъпите марки, до съвсем скоро си имаха парабени (сигурно още имат, ама не ползвам от години и не съм поглеждала).

А аз много добре те разбирам какво искаш да кажеш. Всичко разборам. А аз ти казвам, непряко, че отричаш всичко казано от свекърва ти, и правилно и неправилно, защото не я понасяш.

# 656
  • София
Дви пъти поглеждах дали още съм в темата "С какво ви дразнят свекървите?" или случайно съм попаднала в тема Просто не понасяш свекърва ти, като го осъзнаеш, ще ти мине"...

Последна редакция: чт, 04 май 2023, 14:07 от magi_sveta

# 657
То това с непонасянето е -ако не е за едно, ще е за друго . Ако не гледа деца , зле. Ако се натиска да помага - вре се. Любимо ми е това с бурканите. Единият от критериите за грижа е някой да ти наготви . Но от страна на свекървата  е провокация и нищо друго.  Просто има някаква непоносимост между тези два субекта на генетично ниво и само интелектът и толерантността може да ги сближи приемливо, но те са си ценен артикул.
  Мъжете , отгледани от самотна майка имат някакво хипертрофирано чувство на отговорност към нея . Ако има и друга жена в картинката , като сестрата , съвсем. Говоря от името на снаха в такава конфигурация. Но точно тази отговорност и това , че разчитат само на себе си и отрано са свикнали да са мъжката фигура в семействата , ги прави по-нахъсани и предприемчиви. По-добре е да си помагащият , а не този, който има нужда от помощ , или се унижава да проси за такава , без да има нужда. Щом сте помагали, значи сте били от по-добрата страна. А относно това , че сега на вас не помагат - трябва да се сърдите на този, който смятате, че трябва да ви помага , а си прави оглушки. Ако са децата - значи нещо сте пропуснали във възпитанието или сте забравили уроците от миналото как дразни искането за помощ, особено другите жени в рода. Свекървата е наистина минал епизод от живота. След като е лош пример , защо трябва да се  тровите  , че не сте като нея.

Последна редакция: чт, 04 май 2023, 08:55 от Анонимен

# 658
Аз разбирам да изпитваш неприязън, защото аз самата не понасям мързеливци, егоисти и използвачи, но чак да мразиш човек, който просто си е такъв - не го разбирам. Едва ли сте могли да я промените. Ако толкова си се ядосвала, че ги правите тези неща за жената, а и за други роднини, не знам защо не сте комуникирали с мъжа си. Той къде е бил в цялата картинка? И той доброволно се е отказал от имущество - ако това е било проблем, защо не си му казвала?
Когато сме помагали е било с моето съгласие,защото имахме възможност.

Хубаво е, че сте имали възможност, не е ли така? Това е по-добрата позиция. Ако бяхте тези, на които трябва да се помага щеше да си по-недоволна.

# 659
Не обичам хора, които смятат, че целият свят им е длъжен, но именно от тях най-често чувам "Ами то никой не ви е длъжен!", когато ги попитат: "Защо не помагаш?".
Именно, за това и аз мога да се обзаложа, че е така, понеже чисто хронологично са живяли във времена, в които майките са се връщали почти веднага на работа или защото не са имали достатъчно средства (какъвто аргумент има моята свеки, когато си признава, че нейната свекърва е отгледала сина й), или защото не е било общоприето до 2г да седиш майчинство за пред работодателите.
Както е истина, че на този тип хора да им хвърлиш в момента памперс или да изкъпят бебе ей така, просто заради кефа от това да имаш внуче, а не някакво задължение, то веднага казват, че ги е страх или са забравили.
Няма да забравя свеки как говореше, че като се прибирала след работа и свекървата й веднага й хвърляла сина й (бебе), че да може последната да отиде да пасе козите. Ами, даже жената не сяда да почне, а пак работи, но в очите на моята свеки то тя трябвало да се оправя както с бебето, така и с готвенето, което било много трудно. Както впрочем сме в момента всички майки, но не сме седнали на всеки разговор да го говорим и да се правим на жертва.

В крайна сметка последното гостуване при свеки мина добре. Същата реши, че като чуе детето, събуждащо се в 6часа, ще стане и ще направи закуска, както такава й се прави винаги вкъщи от мен, когато е на госъи. Отделно, през деня го гледаше доста време, като ние бяхме все около нея де, ММ го е страх да я остави сама с детето, въпреки че вече не е толкова малко. Със сигурност имаше промяна в нейното поведение, като дали заради това, че не сме идвали от доста време у тях, дали заради това, че един път ММ й беше казал сам, без никой нищо да му споменава, че не искала да гледа детето, когато бяхме на гости и тя се беше обидила и след това уж започна да се интересува повече.
Наистина никой не е длъжен за нищо, обаче все си мисля, че някакви нормални човешки отношения включват това да се радваш на собственото ти внуче, било чрез гушкане, било чрез къпане или разходки, всеки, както си го разбира.

Общи условия

Активация на акаунт