С какво ви дразнят свекървите? – 146

• 37 725
  • 763
  •   1
Отговори
# 705
  • Fort Worth, TX
Съжалявам, не те разбирам. Дори не обясняваш какво ти е направила, а само общи приказки за бедните баба и дядо, които си късат от залъка. За мъртвите или добро, или нищо. Починал е човекът, какво му тресеш кокалите?
Ами, нищо,нищичко не е направила за нас,как да ти го обясня,едно копче не е купила за нас и 1 час не е гледала моите деца.
Тровиш се.Нямаш ли какво друго да правиш?Огледай се и намери позитивните неща около теб, а не се връщай към мъртватс ти свекърва.

# 706
Даже не е от баба, а от приятелка, която живеела близо до тях, а след това само свекъра, но както и да е, те си знаят.

# 707
  • София
Щом толкова държиш да сте наравно, викай приятелка, после бащата и готово.

Как може човек да издребнява толкова...

# 708
Абе важното е децата да са изкъпани 😃

# 709
Оф, хайде сега се почва как може да издребняваш, след малко очаквам другото включване с “ама защо се ядосваш”.
Не е нито едното, нито другото, просто го споменах като нещо, което други баби правят за детето, както мога да изброя още сто неща, но вие сте избрали за това да се хванете.

# 710
А това с къпането някаква основна драма ли е? На мн места чувам, че бабите много искали те да къпят бебето? Това значи ли всяка вечер в 8 ч бабата да пристига в нас, за да къпе младенеца? Ако е така… ще мъчим, ще въртим, ама с тоя татко барем се научим едно бебе да къпем…

# 711
Не е драма изобщо да къпе детето към момента, въпреки съфорумки, които така искат да го изкарат, но в миналото е било със сигурност. Помня майка ми как ми разказваше, че еди коя си баба един път не ме е изкъпала, а другата ме е къпала почти всяка вечер.
Та, възможно е и от там всъщност да го забелязвам и аз от сегашната ми гледна точка, но едната и да иска няма как, понеже е далеч от нас (свеки), за което няма как да й се сърди човек.

# 712
Оооо , да Шери, къпането на бебето е върха на бабините грижи!!!
  Писах и преди , изредиха се да ме питат съседки аз ли къпя бебето и като кажа НЕ ме гледаха недоумяващо.
   В интерес на истината зет ми я къпе сега, дъщеря ми работи до 12.00. Той храни, къпе и слага да спи, мама само ходи да гушне за лека нощ. Могат и мен да викат, не съм далече,ама изобщо няма нужда.
   Обаче, за някои това къпане е ебаси важното нещо- все едно като не си къпал внуче, те приемат за втора ръка баба, или за гадна баба.

# 713
А това с къпането някаква основна драма ли е? На мн места чувам, че бабите много искали те да къпят бебето? Това значи ли всяка вечер в 8 ч бабата да пристига в нас, за да къпе младенеца? Ако е така… ще мъчим, ще въртим, ама с тоя татко барем се научим едно бебе да къпем…

Споко. Живеехме с  двете баби в един град. Ние си къпахме бебетата от ден 1. Бабите казаха, че не помнят и не искат. Ние също не искахме да ги къпят.

# 714
Марулета, сега почвам да се чудя. Ако не са ме къпали баби, какви баби са ми тогава???? 😂😂😂

Браво на дъщеря ти и зетя, че са млади и оправни, като ги описваш така наистина звучи мн добре!

Майка ми работи до 12 нощес, ако трябва да я викам да къпе бебето, ще стане страшно! 😂

# 715
  • Бургас
Rimmona, приеми, че хората са различни. Твоята свекърва е такава, каквато е и ти няма да я промениш. Със сигурност има много по-добри и грижовни баби от нея, ама има и по-зле.
Мен също много ме гледаха бабите ми и имам страхотни спомени с тях. Моите деца ходят при бабите си на гости, но да ги отглеждат или постоянно да помагат никога не е било. В това число и майка ми включвам, не само свекървата. Ето сега на Великден едната беше в Турция, другата във Велинград по почивки и не си видяха внуците. Децата малко разочаровано ме питаха няма ли да им ходим на гости. Ама това е положението. Ако имат време и желание ги взимат, пък аз хич не се дърпам да ги дам. Защото за мен това е глътка въздух. Имало е случаи, в които ми е трябвала помощ, но  и двете са ми отказвали по една или друга причина. Пак съм се оправяла благодарение приятелки. Насила не мога да ги накарам, нито пък им се сърдя.
И честно да си кажа, един ден, като си изгледам и трите деца аз също искам спокойствие. Да имам време за себе си, пътуване, приятелки. Не се виждам да съм зачислена постоянно към някое внуче или пък да бъда на разположение на младите 24/7.

# 716
Шери, оправни са да. И двете ми деца бачкат от 14 годишни и са самостоятелни. Обаче, аз като баба , не се навирам непрекъснато в ръцете им, изобщо не дава съвети. Слушам и питам тях ,това е тяхното дете. Справят се страхотно като родители , а са доста млади.

# 717
Къпането на бебето е имало дълбок смисъл като ритуал във времената, в които изобщо не е било ясно дали и как едно новородено ще оцелее. Имало е не толкова хигиенна функция, колкото е било един вид "наричане" - докато го облива с вода, бабата нарича да е живо, да е здраво, отправя молитви и заклинания. Плюс омазването с мас и олио, и съпровождащия масаж, повиването - правело се е от най-възрастната жена, заради опита с многобройната челяд преди конкретното бебе. Горещата вода от печката, която трябва да се разстуди и пренесе с чайници, каменните или дървени корита в средата на стаята, изливането после - колективна и трудоемка дейност си е било къпането на едно бебе, че и за майка "първескиня" на 17-18 години, съвсем. Обяснете им ги на бабите тия атавизми - че едно е да си "баба" в семейство с 5 деца и 17 внуци, съвсем друго - да живееш в 21 век, и къпането да ти е част от дневната хигиена, на едно кранче разстояние Simple Smile

# 718
Аз пък не можех да си представя някой да ми изкъпе бебето! То ме беше шубе аз да го хвана, камо ли някой друг. Като ги гледах как го държат в неонатологията и ми се подкосяваха краката..😃
А знаех, че това им е работата..
Една вечер свекърите бяха на гости и свекървата изяви желание, та се шегувахме, дали са останали някакви спомени от едно време. Беше си я страх и го изкъпа по начин, по който аз никога не съм го правила.. И така - сами с мъжа ми си го правихме от ден 1, така или иначе. Споменавала съм, че никой не ми помагаше с нищо в началото,основно  заради ковид пандемията. Бяха болни след изписването а и мен ме беше страх. Колкото и книги да бях изчела преди това - всичко се изпари в мозъка ми за минути. Четох на момента в интернет, писах тук в бебешките групи и се оправих. Да, ревах от стрес първата вечер с къпането, ама сега не можеш ме бутна.

Сега, когато е по-голям и спи при тях - си го къпят, поят и хранят. Много ми е добре!😃

# 719
А, да, приела съм го, даже има повече неща у нея, които ми харесват, но понеже темата е за тези, които ни дразнят, затова пиша по принцип за тях и изглежда сякаш друго няма, но много мога да пиша за положителните й страни.
Аз нямам против да се продължи живота след като си пенсионер, никой не говори да се хвърля внучето от сутрин до вечер, при нас тя е и на разстояние, така че изобщо не може, а и никой няма да я кара да прави подобна саможертва. Все пак животът на всеки си е негов собствен, както и времето, с което разполага.

Общи условия

Активация на акаунт