Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 73

• 42 672
  • 737
  •   1
Отговори
# 540
Чета, че хормоните трябва да са в оптимални нива, не просто в границите. Моля препоръчайте ендокринолог за София, който ще обърне внимание на това, а не просто да ми каже, че съм практически здрава и да следя TSH веднъж годишно.

За съжаление няма такъв или поне не съм открила досега, а съм обиколила доста "светила". Всички гледат само прословутото ТСХ. Ангелина Недялкова е по-различно, но при нея няма часове година напред.

# 541
Добре, де, защо така голяма част от ендокринолозите се водят само от стойността на TSH? Само споделям мои мисли - не се ли промениха нещата, които изучават в университета, нали ходят на семинари, обменят опит с чуждестранни колеги?
Аз умишлено отидох при млад ендокринолог, придобил специалността през 2018 година, специализирал точно в УСБАЛЕ и нищо. Всъщност цитирам: Не гледай другите хормони, TSH е важен! Значи обучението им е същото.

Личният ми лекар - с когото съм водила разговори на тази тема, задавала съм въпроси защо не се набляга на профилактика на заболяването, а се чака стойностите да излязат от границите - отговори, че тук било така, знаел, че в чужбина, в Щатите се ръководели от FT3 и FT4, но у нас специалистите гледали TSH.
Ами как няма да се самолекуват хората...

# 542
Аз друго се чудя. Айде младите ендокринолози така са учили. Набивали са им в главите, че трябва само ТСХ да гледат и те това правят. Но като започнат да практикуват, и като понатрупат опит,не им ли прави впечатление, че пациентите с Хашимото има сходни оплаквания и очевидно при добро ТСХ не винаги всичко е наред и с лека ръка препращат при психиатъра... Не търсят причини, не се учат, не са любопитни. Чакат само края на работния ден Sad

# 543
  • Пловдив
Странно или не така се процедира.

Това са ми резултатите от Май.

При двама специалисти ходих ,едвам си намерих часове.За прием при единия чаках цял месец.И двамата казаха спокойно всичко е наред след 6 месеца  пак.
С Хашимото съм не пия хормон, но имам и  ИР. Жлезата си била добре на този етап, като по учебник пчелна пита...За антителата единия каза работеща система произвеждала антитела, да не се стряскам.
И така продължавам с борбата и с двете.

# 544
Имам въпрос не е с цел заяждане, а чисто образователно, информативно.
Защо всички ендокринолози масово гледат само ТСХ, а ние откъде знаем, че наистина не е той най-важния? На база симптоми или как се е стигнало до извода, че трябва и други неща да се следят и са важни? Защото и на мен винаги са ми гледали само ТСХ и от форума знам, че са важни и други, но на какво отгоре си мислим, че разбираме повече от тях? (Също съм изказвала мнението си неведнъж, че именно тук срещам по-запознати хора с материята, отколкото самите лекари и благодарение на форума разбрах много неща за състоянието си, които при лекари не успях.)

# 545
Катя Тодорова не гледа само ТСХ. Даже въобще не го гледа. При мен специално обръща внимание само на т3 и т4, а факта, че ТСХ ми е много ниско (под 1), въобще не я вълнува.

# 546
и моята гледа т3 и т4, а фактът че ТСХ ми е 6 (беше 12), въобще не я вълнува Simple Smile

# 547
  • Sofia
Здравейте пак, аз реших да си използвам направлението за ендокринолог, което имам и да отида при по-млад специалист за мнение и ехограф, а като се върна от почивка след седмица, да отида при Емил Начев, там поне приема без записан предварително час, платено.
Гледах, гледах, намерих свободен час за Д-р Мариана Недева, нищо не знам за нея, има добри отзиви в Супердок, около 5 години работа по тази специалност, дано ми обърне внимание и ми пообясни нещичко. Гледам, че владее езици и публикува в небългарски журнали, дано чете и чужди канали и се информира как се прави не само у нас. Ще видим, а после ще ходя при някое светило за второ, трето мнение...

# 548
Имам въпрос не е с цел заяждане, а чисто образователно, информативно.
Защо всички ендокринолози масово гледат само ТСХ, а ние откъде знаем, че наистина не е той най-важния? На база симптоми или как се е стигнало до извода, че трябва и други неща да се следят и са важни? Защото и на мен винаги са ми гледали само ТСХ и от форума знам, че са важни и други, но на какво отгоре си мислим, че разбираме повече от тях? (Също съм изказвала мнението си неведнъж, че именно тук срещам по-запознати хора с материята, отколкото самите лекари и благодарение на форума разбрах много неща за състоянието си, които при лекари не успях.)

Знаем, че не е най-важния по ред причини - от четене, от логика, от опит, от симптоми Simple Smile .
Ще се опитам да обясня как действат хормоните (въпреки, че на първата страница също съм написала) и мисля, че и ти ще видиш кой е прав.
Щитовидната жлезата произвежда основно хормона Т4 и в съвсем малко количество Т3. Тялото обаче използва  Т3, така че той е активния и важен хормон затова как се чувстваме, всички симптоми идват от неговите нива. Но, тъй като жлезата произвежда малко от него...от къде идва другия за да ни стига? Ами неактивният хормон Т4 се превръща (конвертира) в тялото ни до Т3. Това превръщане се случва основно в стомашно-чревния тракт и една част и в самата жлеза, често хората имат проблем някъде там и не конвертират добре...но това е друга тема.
Та за въпросния ТСХ - той е хормон, който се произвежда от хипофизата и има за цел когато засече ниски щитовидни хормони да се повиши. Като по този начин, да я стимулира тя да почне да произвежда повече щитовидни. Тоест той е един маркер за това какви са нивата на щитовидните хормони, но често много неточен маркер.
ТСХ се влияе първо от много неща - стрес, настинка, цикъл и т.н. Тоест ако ти изследваш само него виждаш високи нива и започваш хормон, но се оказва че Т4 и Т3 са ти добре и ТСХ е завишен по друга причина и какво става предозираш се.
Има и обратен случай - аз мога да ти покажа изследвания на сина ми при които ТСХ е 1,4, а Т4 е не нисък, а под норма, т.е. по някаква причина хипофизата не е засякла ниските хормони. Тогава в този случай какво щеше да стане - Всичко е ок, ТСХ е идеален не трябва хормон...а всъщност трябва и то належащо. 
Затова, винаги се изследват и трите хормона и се тълкуват заедно!

Аз съм с щитовидни проблеми от 30г и още тогава в града ни идваше лекар от София 1 път месечно, Миланов мисля беше някакъв доцент май беше, той винаги ми изследваше и трите хормона, винаги.

# 549
Шум в ушите може да има и при нисък феритин, а понякога и при повече вгх в менюто и/или вътрешно възпаление.
Някой знае ли как е нормално да се движат ТСХ, Т3 и Т4 по време на отслабване? Дали нивата се променят (макар и временно) или не?
Преди няколко седмици четох интервю с млад ендокринолог, завършил някъде в Европа. С множество награди...Ето част от интервюто; като стигнах до частта, където обяснява колко е важно "рано" да се обърнем към лекар- т.е. след като КЗ на гладно ни е 7 или повече (моята КЗ никога не е била чак 7 на гладно, а симптоми си имах), направо останах безмълвна:

Последна редакция: ср, 21 юни 2023, 19:41 от dolce miele

# 550
А желязото и кафето пречат ли си?

# 551
.......
Някой знае ли как е нормално да се движат ТСХ, Т3 и Т4 по време на отслабване? Дали нивата се променят (макар и временно) или не?
........

Аз лично при моето отслабване преди 5г забелязах, че ми се подобри конверсията и съответно и хормоните ми станаха по-близо до оптимални. Тоест имах промяна в положителна посока. Но то вероятно зависи от отслабването - т.е. по каква причина, колко е.

За младия лекар и "ранните" мерки съм без думи.

А желязото и кафето пречат ли си?

Да, кофеина пречи и се усвоява по-малко желязо, но зеления чай също пречи даже още повече.

# 552
  • Около Костинброд
Може и да знаеш, но да кажа, че хормоните трябва да са оптимални, не само да са в граници.
Селена ти е по скоро към долна граница, така че може известно време прием. Той се води антиоксидант и уж намалява антителата.  В Тирохелпа също има селен, така че ако ги приемаш и двете, ще ти стане много според мен. Аз лично, не смятам, че Тирохелп върши някаква работа, виж му състава.
Относно това, което приемаш - Милгама Н е с недобри и често неусвоими форми на вит.В, особено В12 е цианкобаламин и то минавайки през стомах. И как разбираш, че ги поддържаш в норма? Изследвала ли си се и той след спиране на прием за поне 20 дни. 

Милгамата и магнезия са ми изписани заради неврологични проблеми, но щом не е ок, ще потърся други варианти на Б комплекс. И да, пускам си изследвания на витамините от време на време, след като съм ги спряла за известно време.
Последните ми изследвания от април са:

TSH 2.584 uIU/ml, референтна стойност 0.350 - 4.940
FT3 2.740 pg/ml, референтна стойност 1.580 - 3.910
FT4 0.990 ng/dl, референтна стойност 0.700 - 1.480
витамин Б12 843 pg/ml, референтна стойност 187-883
витамин Д 55.1 ng/ml, референтна стойност 20-100 оптимално ниво

# 553
Да витамин В12 е добре като ниво, ако си спазила поне 20 дни без прием. В Милгамата В12 е сравнително високо количество като доза, но не е добра формата както казах. Хубаво е В-тата да са метилирани форми.

# 554
Natural factors имат метилиран Б комплекс.

Общи условия

Активация на акаунт