Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 73

• 42 817
  • 737
  •   1
Отговори
# 105
С хашимото и хипофункция съм ,  имах и възел, който следя ежегодно.  На последната контрола възела е изчезнал, но пък откриха друг проблем. . Има ли в темата някой с аденом на паратироидните жлези, че ми се ще да попитам нещо.

# 106
Някой да е имал такива сухи петна?

Аз имах такива петна, но бяха около устата и в Т-зоната. Беше ужасно, кошмарно направо. Тогава още не знаех, че съм с Хашимото и изобщо никой не направи връзка, никой не ме насочи. Беше си ходене по мъките (козметички, дерматолози, аптеки). Години по-късно по мое настояване за изследвания за щитовидната жлеза ми установиха Хашимото и започнах да правя връзка с редица състояния и промени.

Моите петна освен, че бяха много сухи, кожата се лющеше, щипеше, сърбеше. Най-зле беше, когато влизах от студено на топло.

# 107
Някой да е имал такива сухи петна?

Аз имах такива петна, но бяха около устата и в Т-зоната. Беше ужасно, кошмарно направо. Тогава още не знаех, че съм с Хашимото и изобщо никой не направи връзка, никой не ме насочи. Беше си ходене по мъките (козметички, дерматолози, аптеки). Години по-късно по мое настояване за изследвания за щитовидната жлеза ми установиха Хашимото и започнах да правя връзка с редица състояния и промени.

Моите петна освен, че бяха много сухи, кожата се лющеше, щипеше, сърбеше. Най-зле беше, когато влизах от студено на топло.

Мерси за отговора Бистра, моята е по същия начин но не знам дали е това. Ходих на ендокринолог, и ми гледа щитовидната жлеза каза че нищо няма, била леко нехомогенна но било нормално. Бях си правила изследвания октомври мин година прегледа ги и каза че няма нищо, също и TSH февруари тази година пак беше окей. Не знам, мажа се с кво ли не ама не помага, минах 3 ма дерматолога и нищо. От януари съм така.. Притеснява ме че ми каза че щитовидната ми е леко нехомогенна.

# 108
Няма леко нехомогенна. Или е, или не е нехомогенна. Щом ти е казал това, е трябвало да пуснеш тат и мат, защото е вероятно да си с Хашимото. Тсх не е хормон на щитовидната. Проверява се заедно с фт3 и фт4, за да се говори нещо по-конкретно. На първа страница, 1 пост е описано подробно.

# 109
  • Пловдив
Аз все повече се убеждавам, че масово жените са с Хашимото. Ей така се заговорим, защото им прави впечатление, че се храня "странно" и току някоя изстреля "То и аз имам. Пълнея от въздуха, чувствам се зле, ама...това е положението".
И се чудя, аз ли си го слагам толкова на сърце това? Наистина е мъчение да следваш ограничителен режим, като си в движение по цял ден. Но просто не мога да измисля какво друго да направя. Не мога просто да се примиря, че ще е така и едва ли не да си чакам следващото АИ заболяване. Вече предполагам, че или вървя, или имам лека форма на ИР.

# 110
Да, масово е, също при мъжете и децата.
Хубаво е,че взимаш мерки. Но и стреса разболява. Не трябва да се вманиачаваш и да чакаш следващата присъда. Позитивното мислене е с доказани ползи.

# 111
Явно Хашимото наистина е доста често. Познат лекар ми е казвал, че всеки трети човек го има. Самият той е с Хашимото, ИР и още едно автоимунно. Той самият го отдава на стреса в работа.
sleepystar, имам такива петна - около устата ми се появяват изключително рядко, но едната ми ръка буквално се бели цялата от китката надолу, ужасно е!

# 112
Здравейте. От скоро чета тук и ще помоля за мнение за моите изследвания и какво трябва да предприема като следваща стъпка. Прилагам резултатите си от края на февруари...

В момента приемам следните неща:
- сутрин със закуската вит. Д + К2
- с обяда пия хром (за намаляне на апетита)
- след вечеря пия глюкофаж (изписан от ендокринолога)
- преди лягане пия магнезий

В темата за вит. Д ми казаха, че имам ЖДА, но все още не съм започнала да пия желязо, защото исках да свикна с новия си режим на хранене. Ще помоля за съвети - имам ли нужда от желязо, какъв препарат мога да пия и кога да го вместя в ежедневието си? Освен това - какво бихте ме посъветвали да търся като проблем за ниското желязо? Личната лекарка ми каза, че щом е в норма - всичко е добре и няма нужда да ходя на специалист или да пия железен препарат Disappointed
За щитовидната - ендокриноложката не ме погледна на ехограф и каза, че всичко е добре спрямо резултатите Unamused Няколко човека ми казаха, че съм с хипофункция. След като започнах да чета тук и аз достигнах до този извод, но сега на къде? Да търся друг ендокринолог? В нашия град тази ендокриноложка е супер хвалена, а тя не вижда проблем 😀
Ще се радвам, ако някой ми даде насоки, че тотално се обърках след толкова четене за ИР, Щитовидна, желязо и какво ли не... Благодаря предварително!

# 113

Мерси за отговора Бистра, моята е по същия начин но не знам дали е това. Ходих на ендокринолог, и ми гледа щитовидната жлеза каза че нищо няма, била леко нехомогенна но било нормално. Бях си правила изследвания октомври мин година прегледа ги и каза че няма нищо, също и TSH февруари тази година пак беше окей. Не знам, мажа се с кво ли не ама не помага, минах 3 ма дерматолога и нищо. От януари съм така.. Притеснява ме че ми каза че щитовидната ми е леко нехомогенна.

Ако не са ви пускани тат и мат, няма да открият Хашимото, а е твърде вероятно да е именно Хашимото. За да се потвърди или изключи това, трябва тази двойка хормони да пуснете, плюс другите. При мен бяха всички пуснати, по мое настояване. Тат и мат не се покриват от здравната каса, доплащам си ги.

# 114
МАТ е по каса. Иначе Хашимото понякога се вижда и на ехограф, ако вече е разрушена жлезата т.е. това нехомогенна структура е точно това

# 115
МАТ е по каса. Иначе Хашимото понякога се вижда и на ехограф, ако вече е разрушена жлезата т.е. това нехомогенна структура е точно това

А аз съм го плащала, казвали са ми, че не е по каса

# 116
ТАТ не е, МАТ си е по каса

# 117
Възможно ли е отслабване с Хашимото? Нямам наднормено тегло, но имам излишни 2-3кг., които са бетон и каквото и да правя не мърдат. От 3 седмици съм на фастинг и не съм свалила дори грам, а през цялото време си ходя гладна. Показателно е, че започнахме фастинга заедно с ММ и той вече е 5кг. надолу… И тук не търся проблема в храненето, защото се храня здравословно и спортувам, а чисто хормонално. ТСХ последно Февруари беше 2.5 при 50мг Еутирокс, трябва ли да го вдигна още, но пък времето се затопля да не стане много ниско…

# 118
Възможно ли е отслабване с Хашимото?

Не е невъзможно, така да го кажем. Simple Smile
Ако трябва да дам себе си за пример - сумарно свалих около 25 кг., откакто ме диагностицираха с Хашимото. Имам още доста килца за сваляне и в момента съм в нещо като застой, но моето мнение е, че не само хормоните на щитовидната жлеза играят роля. Т.е. понякога може те да са наред, но да има други хормонални отклонения, които пречат на отслабването. Или дефицити на витамини / минерали, стрес и какво ли не още.
Макар че ти пишеш, че имаш само 2-3 кг. за сваляне. Това ми се вижда много малко и е съвсем нормално организмът ти трудно да се отърве от толкова пренебрежимо ниско тегло.

# 119
Не се вторачвай в тези 2-3 килограма, защото може да си навредиш повече.
Все се каня да пусна тези две истории:
https://mamaninja.bg/%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B0/%D0%B4%D0%BE%D0%B1 … ama,-koito-ubivat

Тези са от сайта на Инес Субашка, не зная защо ги отчита като спам, може да се потърсят по заглавието:
Анна и дългият път на възстановяване от диети и хипоталамична аменорея
https://-spam152-/bg/2017/eating-disorders-bg/anna-i-dlgijat-pt- … vzstanovjavane-o/

Анна и проблемите с месечния цикъл – Част 2: Промяна в храненето и тренировките
https://-spam152-/bg/2020/nutrition-bg/anna-i-problemite-s-mesec … o-i-trenirovkite/

Общи условия

Активация на акаунт