Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 73

• 42 830
  • 737
  •   1
Отговори
# 90
Много моля за по-подробен  анализ на тези резултати. На жена 65 г.

Предварително благодаря!

# 91
Има понижена функция на жлезата. Има и автоимунно Хашимото, ТАТ е завишен.
Коригирах се...аз го видях ТАТ 50 на обърнатата снимка, а той е 500

Последна редакция: ср, 12 апр 2023, 11:10 от mibobo

# 92
Едните антитела (МАТ - Анти ТРО) са в норма, другите (ТАТ - анти тиреоглобулин) обаче са доста повишени (долу реда, неясно защо писан "туморен маркер")...
Да се консултира с ендокринолог да я видят на ехограф и да, с хипофункция си е.

# 93
  • Пловдив
Здравейте.
Може ли да се опитате да предположите къде бъркам след тези резултати?

МАТ не съм ги докарвала толкова ниско, както и TSH. Но това Т3 до сега ми беше в средата на нормата, а сега много е паднало. На какво може да се дължи?
Да припомня, че освен кравите млечни продукти спрях и всички зърнени храни през февруари. Така си обяснявам намаляването на МАТ.

Отделно гликираният ми хемоглобин нещо не ми харесва. Нямам официална диагноза ИР, но се храня ВМНВХ, като ям повече въглехидрати от "официалните" по режима.

# 94
Здравейте, може ли вашето мнение за тези изследвания? Според ендокринолога всичко е наред, но аз искам и вашето мнение. Момиче на 21 г. бременна в пети месец.  .

Последна редакция: ср, 12 апр 2023, 13:39 от Лале

# 95
Но това Т3 до сега ми беше в средата на нормата, а сега много е паднало. На какво може да се дължи?
Може да се дължи на естествения ход на заболяването, т.е. да няма конкретна причина, която си в състояние да елиминираш.
Тук повечето сме с проблемна конверсия - аз самата наскоро споделих, че ще започвам с приема на синтетичен T3, защото вече години не мога да вдигна нивото му по никакъв друг начин.

Лале, не са много добри резултатите. Консултирай се и с друг специалист.
FT4 е доста ниско (не знам дали е нормално за този етап на бременността), а едните ти антитела са напът да минат горната референтна граница, което би значело, че имаш Хашимото.

# 96
  • Пловдив
Гърне, аз ви чета за тая конверсия, но с мисълта, че не се отнася за мен. До сега сте ми казвали, че при мен е добре. Благодаря, че ме насочи. Не свързах първоначално нещата.
Ще прехвърля назад темите, защото доста говорихте за това Т3.

# 97
  • Luxemburg
Може ли мнение за резултатите по-долу? Миналата седмица бях при др.Начев и според него имам тиреоидит на Хашимото, нодозен вариант, еутиреоидна фаза, за което няма назначено никакво лечение. Последните ми изследвания от 29 септември 2023 бяха TSH 2,3 mUI/L; T4 0,9ng/dL; T3 2,6 oh/mL; MAT 164UI/mL; TAT 271 UI/mL. Два месеца по-рано TSH бе 2,8, а март 2022 TSH бе 3,63.
Вчера направих тези изследвания и не знам какво означават. Според др.Начев само TSH трябва да следя и ако е в граници всичко е ок, но мен не ми е никак ок и искам вашето мнение. ТАТ ми е скочило няколко пъти (от 271 на 912), а Т3 изобщо не го виждам да са го пуснали в лабораторията.

Последна редакция: ср, 12 апр 2023, 15:53 от ronicat

# 98
  • София
Здравейте, преди време откриха хашимото на брат ми. Лекарят му каза, че ако има братя и сесетри е хубаво да се изследват. Признавам, че не го направих веднага, а сега годин по-късно, защото като цяло напоследък ми е много нервно, напрегнато и не се чуствам ок. Липната ми даде напраяление за ендокринолог и пусна пълна кръвна плюс tsh и  ft4. Ft4 е ок, но tsh е 7.453. Имам час за др. Мариана Недева във Фи хелт, но е чак за 26.04. знам, че сигурно ще ми пусне мат и тат, но ми е притеснено и имам някои въпроси, ще съм много благодарна ако ми помогнете тук. Дали имам хашимото, дали е сериозно положението според вас? И това което не ми дава мира четох, че било опасно по време на бременност детето да не е с психични нарушения после. Най-малката ми е на година и седем месеца. Като бях бременна не съм имала съмнения за нищо и не съм се изследвала. Засега расте будно, здраво и усмихнато дете пу пу. Дали имам причина да се притеснявам за нея?

# 99
Най-добре си покажи изследванията, защото това в норма не значи добре, иначе ТСХ е висок да и сочи евентуална хипофункция, но трябва да се знаят ФТ3 и ФТ4 за да се каже със сигурност . Като за начало, прочети първата страница и се запознай със състоянията - Хашимото и хипофункция.
Относно бременността и проблем евентуален с детето може да има със самото му развитието - физически и интелектуално, не да има психически нарушения (къде ги четете тези работи чак не знам). Много жени имат такъв проблем по време на бременност без да подозират, не се вкарвай във филми. Ако си се развива и расте детето добре към момента, просто имай едно на ум да я изследваш във времето и да я следиш да не отключи и тя такъв проблем. Тук сме няколко майки, на които и децата също са с проблем с щитовидна.

# 100
Може ли мнение за резултатите по-долу? Миналата седмица бях при др.Начев и според него имам тиреоидит на Хашимото, нодозен вариант, еутиреоидна фаза, за което няма назначено никакво лечение. Последните ми изследвания от 29 септември 2023 бяха TSH 2,3 mUI/L; T4 0,9ng/dL; T3 2,6 oh/mL; MAT 164UI/mL; TAT 271 UI/mL. Два месеца по-рано TSH бе 2,8, а март 2022 TSH бе 3,63.
Вчера направих тези изследвания и не знам какво означават. Според др.Начев само TSH трябва да следя и ако е в граници всичко е ок, но мен не ми е никак ок и искам вашето мнение. ТАТ ми е скочило няколко пъти (от 271 на 912), а Т3 изобщо не го виждам да са го пуснали в лабораторията.

Ако за тези изследвания с това поднормено ФТ4 Начев ви е казал, че всичко е ОК..... Ужасно просто... Как може? И това е един от най-хвалените ендокринолози. Естествено, че няма да се чувствате добре с поднормено ФТ4. Трябва ви хормон. Не знам дали приемате. Ако приемате, трябва да увеличите дозата. Какви симптоми имате? Чернодробните и те не са никак добри. Да не би да сте карали хепатит наскоро? Но нуждата от хормон е крещяща.

# 101
Някой да е имал такива сухи петна?

# 102
  • Бургас
Здравейте,
Дали може да ми помогнете поради каква причина Т3 и Т4 са ми пак на долна граница?
Лека предистория - в края на лятото си открих хипо и започнах да пия хормон. Декември месец и двете стойности се бяха покачили , вече вървяха поне към средата на стойностите.
Преди седмици усетих пак студени крайници, умора, косопад... И пак са на дъното.
ТСХ винаги ми е около 1, сега е 0,97. ТАТ и МАТ са в Норми.
Дори холестерола ми вече е 5,07, беше над горна.
Инсулин на гладно 6,02.
АЛАТ и АСАТ също идеални - около 20.
Сега съм пак в шах и мат.
Благодаря предварително!

# 103
  • Luxemburg

Ако за тези изследвания с това поднормено ФТ4 Начев ви е казал, че всичко е ОК..... Ужасно просто... Как може? И това е един от най-хвалените ендокринолози. Естествено, че няма да се чувствате добре с поднормено ФТ4. Трябва ви хормон. Не знам дали приемате. Ако приемате, трябва да увеличите дозата. Какви симптоми имате? Чернодробните и те не са никак добри. Да не би да сте карали хепатит наскоро? Но нуждата от хормон е крещяща.
Единственото, което пиех бе селен, Са, Мg, витамин Д, витамин Б12. Не съм приемала хормон до момента.

# 104
TSH - 2.370 /0,300 - 4,200/
FT3 - 4,48 /3,10 - 6,80/
FT4 - 15,99 /12,00 - 22,00/
TAT - 15,73 /до 115,00/
MAT - 17,10 /до 34,00/
витамин Д - 76,25 /50,00 - 120,00/

Здравейте! Не приемам лекарства за щитовидна, направих си просто за мое успокоение, поради разни симптоми, които имам. Трябва ли да се притеснявам за нещо от тези резултати за щитовидната жлеза?

Общи условия

Активация на акаунт