Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 73

• 42 849
  • 737
  •   1
Отговори
# 165
Кои точно хормони е най добре да се пуснат?

# 166
Ами, около десетина са. Виж началния пост на тази тема - www.bg-mamma.com/?topic=1473112 - всичко е описано много подробно.

# 167
Момичета, а възможно ли е от високо ТСХ, да ми идва по-рано месечния цикъл? По принцип си ми е на 29-30 дни, скъси се на 27, а вече и 25. Притеснява ме тази неточност в цикъла. Гинеколога ми каза, че под 21 дена е притеснително, всичко друго било нормално, но мен си ме смущава.

Възможно е, да. При повечето жени, при хипофункция, има напълняване и удължаване на цикъла. Но има и случаи като твоя. При всички случаи ти трябва увеличение на дозата. Първоначално с малко - 12,5 мкгр за месец-два и после, ако има още нужда, с още. Ще имаш деца, не се тревожи. трябва да се следи ТСХ да е под 2 и фт4 да е на горната граница. И аз бях слаба като теб и никой ендокринолог не ме отразяваше, а пък си бях с куп проблеми. Ще се нредят нещата, не се притеснявай. В следствие на хипофункцията, всички органи и системи работят в авариен режим.

# 168
На някой правена ли му е биопсия на щитовидната жлеза.  Болезнено ли е?
Аз имам две направени, не бих казала, че боли, по-скоро е неприятно.

# 169
Благодаря. Предполагам, че е без упойка,  а след това ползва ли се болничен?

# 170
 Здравейте! Може ли коментар на резултатите на дете каращо 10 години.
fT3       3.450       pg/ml    2.790 - 4.420   
TSH       0.815       uIU/ml    0.640 - 6.270   
fT4       0.920       ng/dl    0.780 - 1.110
 Има ли някаква табличка за оптимални стойности при деца?

Благодаря!

# 171
Не знам дали има таблица за деца.
Съвсем нормални са резултатите. Има ли причина да се изследва?

# 172
И аз не мисля, че има. При всички случаи се следи от детски ендокринолог и той преценява

# 173
Благодаря. Предполагам, че е без упойка,  а след това ползва ли се болничен?

Правили са ми и с упойка, и без. Честно казано разлика не усетих, освен, че имаше допълнително неприятно усещане от поставянето на местната упойка. Самата биопсия трае не повече от 10 мин, да кажем 30 с прегледа преди това. Аз не ползвах болничен, не са ми предлагали.

# 174
Здравейте! Може ли коментар на резултатите на дете каращо 10 години.
fT3       3.450       pg/ml    2.790 - 4.420   
TSH       0.815       uIU/ml    0.640 - 6.270   
fT4       0.920       ng/dl    0.780 - 1.110
 Има ли някаква табличка за оптимални стойности при деца?

Благодаря!

След 6-8г изследванията на децата се третират като при възрастните, така че оптималните са като при тях. Както са казали преди мен,  изследванията са добре. Защо сте ги правили?

# 175
На мен не са ми правили биопсия, но да споделя от приятелка.
Докторът бях попитала веднъж за упойката, беше казал, че не слагат упойка с игла, защо няма смисъл от два пъти бодене, като може още с първото да вземе материал.
Иначе моят доктор прави биопсии. Слагат марля с упойка, да обезболят външно мястото, да не усетят убождането тези, които ги е страх от игли.
А приятелката ми каза, че не е болезнена биопсията, по-скоро чувствала дискомфорт от опъването на шията, за да вземат биопсия.
Много хора влизат по пътека в болница за биопсия.
Доктор Райков във Варна ги прави наобяд, пациентът сам си носи материала в лабораторията, след 3-4 часа взима резултата и се връща при доктора да го разчете. Преди 2 г беше всичко малко под 100 лв. Няма чакане. Всичко в един ден.
В болниците не знам как е.

# 176
Виждам че споменавате д-р Райков във Варна, какво ви е мнението за него?

# 177
Здравейте, хора. Аз нямам Хашимото, но TSH все ми е височко откакто го проверих за пръв път преди 2 години, а ендокринолозите ми казват, че нищо ми няма и не е проблем..
Изследванията ми от вчера са:

Бях при д-р Ангел Маринчев и едва ли не ми се скара, че какво се очаква от него - да ми каже, че всичко ми е наред? И че просто TSH ми стои по-високо, но той не е хормон на щитовидната и не значи, че имам проблем. А FT4 и ft3 са ми в норма при всички изследвания така че няма проблем..  даже отказа да ме види на ехограф, защото нямам заболяване на жлезата (преди 2 години са ми правили, не видяха нищо притеснително, но нямаше да откажа проверка). Той май се подразни, че му казах, че гинеколожката ми все ми казва, че tsh трябва да е към 2.. Изписа ми само селен и да се проверя пак след като го пия.
Преди 2 години бях при Соня Галева,  също хвален специалист. И тя ми каза, че всичко ми е наред, тогава tsh ми беше 3.9, ft4 - 21.5, ft3 - 4.4.  При още 2 изследвания оттогава - tsh ми е било съответно 3.97, 5.22, ft4 - 17.10, 13.7, ft3 - 5.07.
Дайте ми съвет, да отида ли при друг ендокринолог и при кого? Ясно е, че сама хормон няма да си изпиша, както и, разбира се, не държа нещо да ми има, но ме притеснява това tsh.. На 29г. съм, няма скоро да забременявам, но след някоя година ще искам..
Главно оплакване ми е, че съм постоянно уморена и кожата ми не е особено хубава. Не знам дали е от жлезата, но знам, че е възможно. Благодаря предварително!

Последна редакция: вт, 25 апр 2023, 19:54 от Tolovka

# 178
Действително щитовидните са ти добри. Има някаква нищожна хипофункция откъм фт4, но вероятно е нещо моментно. Б12 е ниско, а инсулинът и глюкозата вървят към ир. Но тези 2 показателя са лесни за коригиране.
Относно тсх. Да, той е хормон на хипофизата. Замисли се дали нямаш периодични силни главоболия, замъглено зрение, разбъркан цикъл и т.н. За да я изключиш като проблемна, правиш ямр. Него може да ти го разчете всеки лекар по образна диагностика - не е задължително да е ендокринолог. Ако и там всичко е наред, попълвай редовно дефицити на витамини и минерали. Всъщност от това започни. Напълно възможно е всичко да се нормализира след попълване на дефиците. И от ниско Д, и от ниско Б12 може да чувстваш умора.
И накрая какво да ти кажа. Търси връзки в съсловието, за да ти обърнат внимание. Дотам сме го докарали.😒

# 179
Благодаря за отговора, bongobongo! Ще си купя селена и Б12, иначе преди няколко месеца проверявах витамин Д и беше 50 при норма от 80 та пия капсули, но не съм го проверявала. Нямам изброените симптоми за проблем с хипофизата и съм чувала, че пролактинът е показател за нея, той ми е в норма при няколко изследвания. Все пак ще следя и ще обърна ако трябва повече внимание. Дано се подобри TSH-то и най-вече умората ми с приема на витамини и минерали. Просто от много четене в нета за оптимални нива на TSH съм се понаплашила. Благодаря отново! 😊

Последна редакция: ср, 26 апр 2023, 10:31 от Tolovka

Общи условия

Активация на акаунт