Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 73

• 42 822
  • 737
  •   1
Отговори
# 195
  • София
всъщност винаги при преглед и ехография на ЩЗ ми проверяват и лимфните възли. Поне така пише в изследването нодозна жлеза без увеличени лимфни възли или нещо подобно.

# 196
За мен темата е много полезна. Майка ми научи толкова много неща от нея, за разлика от нейният ендокринолог.
Остър тон не виждам в темата. Стават такива недоразумения когато диалогът е в писмен вид. Не можеш да видиш лицето на събеседника си както, когато е на живо. Момичето се е притеснило заради възлите. А Бонго е прав/а, че в крайна сметка последствията от ненавременно лечение са за пациента за съжаление.

Може и да знаете, но да споделя. Тези, които приемат Биотин е хубаво да усведомят лекаря и в лабораторията, защото завишава изкуствено стойностите на щитовидната жлеза. Не мога да кажа за какъв период се спира приема му и се правят изследванията.

# 197
Аз знам за кафето, че се спира поне седем дни преди да се пуснат изследвания за ЩЗ. Обикновено казват от предния ден да се спре, обаче не казват, че това не е достатъчно. А тези, които не пият кафе изобщо са най-добре, защото кафето по принцип пречи на работата на щитовидната жлеза и е добре да се избягва или да се намали до минимум употребата му, като най-добре е да се приема след 12,00 часа

# 198
Фолиевата пък замаскира недостиг на витамин б12, доколкото съм чела( дъщеря ми приемаше дълго време фолиева по друг повод)

# 199
Фолиевата пък замаскира недостиг на витамин б12, доколкото съм чела( дъщеря ми приемаше дълго време фолиева по друг повод)

Аз доколкото съм чела, това е във връзка, че когато има ниските нива на В12 те водят често до понижаване на нивата и на фолиевата.  И ако си изследвал само фолиева  примерно и тръгнеш да попълваш дефицита й, така ще се  маскира дефицита на В12 и няма да се коригира основния проблем от който е паднала фолиевата. Тоест с две думи хубаво е да се изследват заедно, за да се знае откъде е проблема (дали фолиевата е ниска сама по себе си или в следствие на дефицит на В12), често и двете са ниски. Затова и има препоръки като се лекува дефицит на В12 да се приема и фолат.

За биотина и аз го знам, че повишава ТСХ и Т4. Мисля си, че като всеки витамин който влияе по някакъв начин на изследвания, може би поне 2 седмици е хубаво да не се приема.

# 200
Здравейте, бихте ли коментирали следните резултати:

# 201
Не давате детайли / предистория, но: има Хашимото. За момента, обаче, хормоните са с добри стойности и може би е най-добре само да бъдат проследявани. Необходимо е да се направи и ехография на жлезата.
Желателно е да бъдат тествани, също така, някои важни витамини и минерали, като B12, D, Фолиева киселина, Желязо, Феритин и др.
Налице е Инсулинова резистентност, на която трябва да бъде обърнато внимание, чрез диета, спорт, медикаменти (ако е необходимо).

# 202
Като казахте биотин се сетих, че и при изследване на едни туморни маркери срещнах предупреждение за прием на добавки с биотин (и мултивитамини, в които има).

# 203
Не давате детайли / предистория, но: има Хашимото. За момента, обаче, хормоните са с добри стойности и може би .......
Здравейте, нямам предистория, това е началото след профилактичен преглед по мое желание.
Желязо, вит.В12 са наред, но вит.Д е под долна граница - 40.70nmol/l.
Жлезата, прегледана с ехограф изглежда наред.
Предписаха 2 х 20 капки Вигантол на седмица . Това не е ли страшно много? Не е ли по-добре да се разпредели на ежедневна доза или е все едно? Благодаря за коментарите.

# 204
Lydka, стойностите ви на Вит. Д са както моите преди да почна да приемам Вит. Д. Личната първоначално ми беше дала веднъж по 20 000 IU на седмица и пих два месеца и половина. Ефект не видях, въпреки че и на мен ми се видя много.
В момента пия всеки ден по 10 000IU и скоро ще го изследвам.
Не е много погледнах листовката 1 капка е 500IU, но колко ще е ефикасно.

Последна редакция: пт, 28 апр 2023, 10:29 от cloè

# 205
Такива големи дози вит Д се пият заедно с вит К2(мк7), защото Д (в такива дози) извлича калция от костите, а К2 пречи това да се случва и помага за натрупването на калция на правилните места, а не по кръвоносните съдове. И, да, когато има дефицит, се пият толкова големи дози. Ако приемате и т4, трябва да има поне 4 часа разлика между двата приема. За б12 важи същото. Д се пие с мазна храна, б12 задължително след храна. По-добрият вариант е подезичният. Б12 пречи на усвояването на желязото затова проверявайте го и не започвайте б12 при ниски нива на желязо.

# 206
Bongo много правилно.
Аз моят Вит. Д го вземам на обяд с мазна храна. В моят случай с лъжичка зехтин. Вечер приемам К2 и магнезии.
К2 сте обяснили защо се приема. Когато се приема в големи дози Вит. Д и за да синтезира в тялото се използва наличният магнезии. Затова, за да не се стигне до недостиг на такъв се приема и магнезии. Толкова видове магнезии има, че си е цяла наука. К2 и магнезии в моят случай цитрат приемам вечер след хранене.
Не го написах в предният пост, тъй като бях се информирала с какво се взема, но послушах личната. Разпитвах в аптеката за К2 не ми трябвал. Докато не споделих с приятел фармацевт, който ми каза освен, че не го приемам правилно, но и дозата ми е педиатрична за толкова ниски стойности на Вит. Д. Бях почнала да го приемам така и си казах ще изкарам курса и ще меря. Ами много прав се оказа не се повиши.
Така, че момичето незная какво ще направи ще се довери ли на лекаря първо.
Много е важно да се повишат стойностите му, защото ниските стойности отключва много автоимунни заболявания и не само.
Естествено личната не ми каза за тези неща, явно не им се чете и информира и си карат на знания от едно време.

Последна редакция: пт, 28 апр 2023, 12:49 от cloè

# 207
Малко се обърках... 40 капки на седмица ( 20000 IU ) - висока доза ли е? Трябва ли да се допълни с витамин К2?

# 208
Lydka не е много 20 000 IU на седмица. Явно не съм обяснила добре при същите стойности на Вит. Д и на мен личната даде същата доза, но един път седмично. Тогава го вземах без К2 и кардиолог разпитвах нямало нужда от К2. Два месеца и нещо го пиех така и ефект нула.
Сега на ден само вземам 10 000 IU.
Зная, че е объркващо била съм на твое място. Прецени си ти кой да послушаш.
Другата седмица го изследвам и ще споделя резултата.

# 209
Малко се обърках... 40 капки на седмица ( 20000 IU ) - висока доза ли е? Трябва ли да се допълни с витамин К2?

Висока доза изискваща прием на К2 се смята за над 3000-5000 единици (на различните места различна информация има). Аз лично приемам ли 3000 единици дневно си вземам К2, затова и последните пъти направо си вземам спрея на БетерЮ, който е комбиниран Д+К2.
В твоя случай ако се сметнат капките на ден - се пада дневна доза почти 3000. И на въпроса ти - да по-добре е да вземаш всеки ден по 5-6к отколкото 2 пъти наведнъж, но често лекарите изписват така.

Общи условия

Активация на акаунт