Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 73

• 42 689
  • 737
  •   2
Отговори
# 525
Хормон пиеш ли? Това е най-важното.

# 526
Здравейте, и на мен ми поставиха наскоро диагноз хашимото с хипофункция, още не съм запозната с информация за тази болест. Искам да попитам има ли нещо работещо за отекли крака, повече денсия крак и дясната ръка,лекаря ми предписа фурантрил, но няма особен ефект. Не ми предписа други лекарства освен антидепресант и витамин Д.Отидох заради проблем с дишането, сърцебиене и косопад, но беше след пандемията и ми каза набързо постковид синдром.На следващия преглед вече видя,че половината жлеза я няма.Другия месец ще ходя при друг лекар, този сега малко ми е претупващ и нищо не обяснява.Това подуване на крака от жлезата ли е и как да си помогна, този фурантрил всеки ден ме тревожи,благодаря

Да! От хипото се задържа вода, също така може да имате задух, сърцебиене и косопад. Приемате ли хормон. Без половин жлеза.... няма да се оправят нещата, ако не приемате такъв. Моят съвет е да не приемате антидепресанти, защото с тях хормоналните проблеми не се оправят, а напротив, задълбочават се.

# 527
  • Около Костинброд
Имам Хашимото без хипо или хипер функция, съответно не пия хормони.
Ендокриноложката ми изписа селен и Тирохелп и се чудя дали да ги пия. Та има ли смисъл?
Пуснах си изследване за селен - 622 nmol/l при реф. стойности 423-1123 nmol/l.

По принцип приемам магнезий, Милгама Н и витамин Д от есента насам и ги поддържам в норма.

# 528
Може и да знаеш, но да кажа, че хормоните трябва да са оптимални, не само да са в граници.
Селена ти е по скоро към долна граница, така че може известно време прием. Той се води антиоксидант и уж намалява антителата.  В Тирохелпа също има селен, така че ако ги приемаш и двете, ще ти стане много според мен. Аз лично, не смятам, че Тирохелп върши някаква работа, виж му състава.
Относно това, което приемаш - Милгама Н е с недобри и често неусвоими форми на вит.В, особено В12 е цианкобаламин и то минавайки през стомах. И как разбираш, че ги поддържаш в норма? Изследвала ли си се и той след спиране на прием за поне 20 дни. 

# 529
.......... Връщайки се да чета темата от начало, прочетох, че няколко жени тук са се оплакали от шум в ушите. Не ми беше хрумвало, че това е симптом на Хашимото или хипофункция, май го няма на първата страница. аз съм над 50те и всички мои колеги над 50те и мъже и жени се оплакват от шум в ушите , когато са диагностицирани с хипертония, без да имат проблем с Хашимото
Преди 2 години по време на огромен стрес в семейството, свързан с тежки заболявания и загубата на двама души в рамките на два месеца, имах много силен шум в ушите.Вече не знам дали тази аритмия и шума в ушите е възможно да са били причинени от Хашимото или обратно - силният стрес да е отключил аритмия и Хашимото едновременно - при мен случилото се миналата година бе същото и ... след оплаквания и изследвания се оказа че нямам  TSH, което според лекуващия ме лекар доц Томова от УСБАЛЕ е било отключено от стрес. След това започна една сага - писала съм по напред...и без лечение, а само с хранителни добавки -Тиробене, безглутенова диета, без орехи , соя и зелеви растения, след 9мец съм с ОК стойности на  TSH, FT3, FT4 и единия хормон, другия все още е двойно по голям /беше 10пъти по-голям/, но той се влияел от теглото  , а аз не съм фиданка и затова започнах зоната от 1мес и вече съм 3.5кг назад /не искам да звучи като реклама/..  . В главата ми е една малка каша и се чудя толкова ли са сложни тези хормони, че никой не се сеща да ти каже да си ги изследваш, а те карат да обикаляш като касичка с крилца от лекар на лекар и да се чувстваш като пенсионер на 30. Аз през изминалите 9месеца имам май на всеки 2-3 седмици изследвания ( друг е въпроса колко са точни - ама това е друга тема , за това пак съм писала вяколко страници напред )- с изкл. на 1-2 , всички са платени , именно защото не ми се занимаваше , а и TSH+FT4 беше 12лв
[/quote]

# 530
Имам Хашимото без хипо или хипер функция, съответно не пия хормони.
Ендокриноложката ми изписа селен и Тирохелп и се чудя дали да ги пия. Та има ли смисъл?
Пуснах си изследване за селен - 622 nmol/l при реф. стойности 423-1123 nmol/l.

По принцип приемам магнезий, Милгама Н и витамин Д от есента насам и ги поддържам в норма.

ФТ3 и ФТ4 трябва да са в горната граница на референтните.

Последна редакция: ср, 21 юни 2023, 11:03 от roxx

# 531
Никакъв хормон не ми изписа, били добре, не знам как са добре , като жлезата е половина, как наваксва "перфектно" ми е чудно, сама си вземам селен и витамин д само каза да пия, друго не. Но не ми е добре, стрцебиенето според мен е от проблемите с жлезата , а не с нервите, че да ми дава антидепресант.Ще търся друг лекар в Бургас е трудно.А какво да правя с това задържане на вода, на края на деня чак ме боли крака.

# 532
Никакъв хормон не ми изписа, били добре, не знам как са добре , като жлезата е половина, как наваксва "перфектно" ми е чудно, сама си вземам селен и витамин д само каза да пия, друго не. Но не ми е добре, стрцебиенето според мен е от проблемите с жлезата , а не с нервите, че да ми дава антидепресант.Ще търся друг лекар в Бургас е трудно.А какво да правя с това задържане на вода, на края на деня чак ме боли крака.
то в Бургас няма добър ендокринолог /може би с изкл. на една по-млада за която чух, но аз не съм била при нея и една в 4та поликриника , ама тя когато аз имах проблем не работеше/ - аз пострадах  ...Според мен отивайте в УСБАЛЕ

# 533

Е как има Хашимото, половината жлеза я няма и няма хипо?

# 534
Хашимото с хипофункция е, така писах по-горе.,

# 535
За тези отоци, не би ли трябвало ако е от щитовидната, да са и на двата крака и ръце?🤔
Отидете и на кардиолог да ви види, да ви пуснат някакви изследвания ако трябва.

# 536
Хашимото с хипофункция е, така писах по-горе.,

Да, нещо съм се объркала. Моето лично мнение е, че при наличие на Хашимото, хормонът е задължителен. Със сигурност има някакви симптоми, независимо от лабораторните резултати, които отразяват наличието на хормони в кръвта. А в тъканите е съвсем друго положението. Там първо се изчерпват и последно се натрупват след започването на хормон. Задръжка на вода, сърцебиене след хранене особено, косопад, килограми, безсъние, умора, екземи, задух, суха кожа, често уриниране, депресия, тревожност, паник атаки, ниско либидо, естрогенова доминантност, СПКЯ, нередовен цикъл, обилен цикъл и още.... са все последици от хипото. И не е казано, че трябва да имате целия букет от симптоми, но с времето се увеличават, ако не се компенсира хипофункцията с подходяща доза Т4, а на по-късен етап е почти сигурно, че и Т3 трябва да включите, защото жлезата произвежда и малко Т3, не замо Т4, а при Хашимото и почти унищожена жлеза няма кой да го произведе.

# 537
  • Варна
Tky, аз не съм над 50. На 30 съм. Като шумът в ушите се появи преди 2 години. Сега вече този проблем бих казала че е овладян. При мен не може да се говори за хипертония в никакъв случай. Кръвното ми цял живот е било ниско - 90 на 60.

Чета, че един от основните симптопи на хипофункция е гуша и наднормено тегло. Аз  съм в другата крайност - слаба към кльощава. Даже ми се ще да кача 1 - 2 кг, но не се получава.

# 538
..........

Чета, че един от основните симптопи на хипофункция е гуша и наднормено тегло. Аз  съм в другата крайност - слаба към кльощава. Даже ми се ще да кача 1 - 2 кг, но не се получава.

Основен, но не задължителен симптом е наднорменото тегло. От 14 годишна съм с проблем с щитовидната, и докато стана на 30г и забременея бях така като теб. Много слаба, ядяща и не пълнееща, пиех бирена мая и какви ли не витамини само и само да кача някой кг. Радвах се на всеки качен кг като бременна. Е вече след като родих, нещата не са така Wink нито с радостта, нито с кг Sweat Smile

# 539
  • София
Чета, че хормоните трябва да са в оптимални нива, не просто в границите. Моля препоръчайте ендокринолог за София, който ще обърне внимание на това, а не просто да ми каже, че съм практически здрава и да следя TSH веднъж годишно.

Общи условия

Активация на акаунт