Малко трудна тема....за болестта рак и борбата с него - тема №6

• 387 184
  • 5 371
  •   3
Отговори
# 3 930
Баща ми се лекува от рак на дебелото черво във ВМА и Света София, никъде не са го бавили с такава цел, нито са му искали пари.
За детето изобщо не коментирам, в исул работят хора с такава любов към децата.

Аз се лекувам в болница Света София при д-р Марчела Колева и екипа и’. За всяка химиотерапия доплащам 60 лв. - това включва, кръвни изследвания, лекарства и 3 дневен престой в отделението. Сигурно и други неща, в момента не се сещам. Платеният преглед при доктор също беше 60 лв..
Да, той също беше при нея. Имам предвид, че не са му искали пари под масата, за да се случват нещата бързо или да се държат добре с него. Мисля, че тези суми са част от ценоразписа на болницата.

Да, трябваше да уточня - тези пари са част от ценоразписа на болницата, както казваш.

# 3 931
Здравейте, на наш роднина му откриха онкологично заболяване. Не съм много запозната с подробности все още.
Рак на гърлото е, човекът е 80г, много е отслабнал, неможе да се храни, казва че го боли.
Тази седмица ще го приемат в болница за операция, но не е сигурно, че ще я направят, заради общото му състояние.
Да ви попитам за течната храна за подсилване на организма, дали е удачно да се вземе и да пие или трябва да се говори с лекар за това. В смисъл може ли това да му навреди или да му купуват?

# 3 932
GoSSipSs, все пак е Фризубин, специална храна за болни. Няма да навреди.

# 3 933
  • Другата България
А аз се чудя, драги ми Анонимен, това ли е най-важното в момента и всъщност какво те интересува - дали нищо не става без почерпки, дали този, който ги дава те лъже или? Интересно е да задаваш само този въпрос вместо обичайните:
Какво да правим, къде да търсим второ мнение и пропускаме ли нещо?

В момента това ме тормози, да. Най-вече защото ми се струва, че всичко става много бавно, особено предвид диагнозата. Също разни изследвания, дискове се оказва че не били изпратени еди къде-си за разчитане, защото трябвало да платим някаква символична такса. Обаче никой не ни е казал, че трябва да се плати такса за да се придвижат нещата. Ако не се бяхме обадили да питаме какво става, нямаше и да разберем че изследването още не е разчетено и ни чакат да платим първо. Ние все пак не се разболяваме от рак всяка седмица и не ги знаем процедурите, ако никой не ни каже това. И други разни забавяния стават с изследванията, та затова се чудя дали не чакат някакви пари, подаръци или специално отношение за да свършат работата си. Да, пропускаме такива неща, най-вече защото никой не ни обяснява и казва какво как става.

За колко време горе-долу излизат имунологичните изследвания, които определят от какъв вид рак са метастазите?
От моя опит, който съвсем не е меродавен, мога да ти кажа следното.
Когато се постави такава диагноза, самият болен е достатъчно стресиран, уплашен и дори отчаян в началото, за да е съвсем адекватен и да знае какво, кога, как. Тук идва помощта на близките около него.
Аз съм ходила на всички прегледи със съпруга си с лист с въпроси. И не съм спирала да питам. Независимо къде, независимо за какво. Не колко струва, а дали струва нещо. Визирам таксите на болниците, защото в много здравни заведения си има официално обявени такси за прегледи при специалисти, допълнителни изследвания, както и за въпросните допълнителни разчитания, за които говориш. Не оправдавам медицинския персонал, който иска пари /защото знам, че има И такива сред тях/, но в тези болници и заведения наличния персонал е толкова претоварен, толкова болни има /за жалост/, че никой няма време за губене да обяснява на всеки поотделно какво, къде и как. Затова питайте, и не тръгвайте с нагласата, че “всички са маскари“ и искат, и ако не дадеш - няма да получиш. Щом вече имате диагноза, значи болния следва да е диспансеризиран. Да има лекуващ онколог. И съответно да му се полагат регулярни образни и друг вид изследвания, които според диагнозата онколога следва да назначи, по негова преценка и на комисията, пред която се представя случая.
Всичко останало, което пациента и близките му искат да се изследва и прегледите, на които иска да мине, се заплащат, така е. Както е и при обикновените прегледи - ако имаш направление от ОПЛ, не плащаш, ако отиваш по твоя преценка някъде - заплащаш прегледа.
Единственото място, на което не се е наложило да заплащам нищо за абсолютно нищо, което бяха назначили на съпруга ми, беше онкото във Враца. Където се оказа, че назначеното няма нищо общо със състоянието и диагнозата му, и аз по моя /подчертавам моя, защото той беше толкова стресиран и объркан/ преценка му взех документите и се изнесохме на бегом в София в Сити клиник. Където пък си платих /по мое желание/ за нов разчет на всичко, и се оказа, че същия няма нищо общо с това, което искаха да правят във Враца.
И накрая - винаги можете да смените диспансера, ако не сте доволни.

# 3 934
GoSSipSs, все пак е Фризубин, специална храна за болни. Няма да навреди.
Зиги, четох листовката в интернет и пише да се прилага под лекарско наблюдение, затова попитах. Надяваме се да не е основно хранене и да може да яде и друго, макар че трудна работа. Много е отслабнал човека. Ще взема няколко опаковки да пробват да му дадат. Състоянието му никак не е добро.

# 3 935
  • Пловдив
Анонимен,

Както някъде назад в темите Хоуп беше написал - "онкологията не е спринт,а маратон". Иначе обикновено нармалното време за хистология и имунохистохимия е около 10 раб дни - т.е две седмици. Ако са необходими допълнителни ИХХ или молекулярни изследвания за генетични мутации - още до към 3 седмици. Нормалното време за започване на системна лекарствена терапия е между 2 и 3 месеца - Хистологии,ИХХ,Генетични изследвания ,образни/нуклеарни изследвания , стадиране ,минаване през обща онкологична комисия ,която определя основната стратегия за лечение - операция/и ,ЛТ, ХТ/ИТ/ТТ и т.н, и средства за рестадиране и определяне на отговора на лечението , след което и клинична онко-комисия ,която доуточнява медикаментите таймининг и дозировки.И тези комисии не се събират всеки ден ,а обикновено веднъж седмично, .т.е само за 2-те ще трябват 2 седмици.

И не ,както повечето други (освен буболина-"дирното колело")написаха,не е нормално да се дават пари/подаръци/почерпки.На мен за малко от повече от 5.5 години ,никога,кикъде и по никакъв повод не са ми искани/правени тънки намеци дори.
Дори първия ми онколог и старшата сестра отказаха почерпката която бях приготвил ,та събрах аверите да я осребрим.

Хоуп,
Браво за отново добрия,очакван резултат. Все така да е още много десетилетия.
И да си изпълниш обещанието за кучето .Доколко помня си/сте имали лабрадор ,но както някой воче написа ,да е поне някое малко по-леко Simple Smile

Последна редакция: пн, 22 юли 2024, 16:54 от whitefang

# 3 936
Здравейте,
Онколог ни насочи към проф.Станимиров от Александровска болница за биопсия за майка ми на формация в областта на паротидната жлеза и на надключичен ЛВ.
Но Станимиров е отпуск за месец.
Може ли да препоръчате хирург в София за тези биопсии,мислим да започнем с тази на надключичния ЛВ?
Имате ли мнение за Мерин Георгиев от Александровска б-ца, Семерджиев от Доверие или Шинков от Ендокринологията на Доколкото знам  Шинков прави биопсии на щит.жлеза,но не знам дали прави на надключичен ЛВ.

Последна редакция: пн, 22 юли 2024, 18:28 от campanula

# 3 937
Whitefang, началото на системно лечение съм обсъждала с онколози. Три месеца е много. Обикновено към 40 ден трябва да има готовност за започване на терапия. И това е нещо ново, защото преди 12 години не беше възможно, тъй като онкологичните болници в София бяха много малко. Много болници се бавят безобразно с хистологии и съответно окончателни епикризи.

# 3 938
  • Пловдив
dreamingfly,
Аз каво съм написал -над 2 месеца и и под 3 - 40 дни са почти 2 месеца. Има условности -правена ли операция, типа на тумора,необходимост от допълнителни гентични изследвания(според вида на тумора).
Аз започнах с-мна лекарсвена малко след 2 месеца от неврохирургичната операция(по спешност) .Операция на 2 Ноемви 2018 , 4 седмичен престой(общо в неврохирургията на Св.Георги), и последващи допълнителни ИХХ изледвания + генетични ,и РХ на оперативното поле и другите 2 метастази в ГМ . на 8 Януари (на рожденния ми ден ми беше първата терапия с Pembrulizumab).Да трябва да се взема в предвид че и предиода от 1 седмица от Коледа и Нова Година е "празен" . В промежутъка от изписването от неврохирургията - РХ на резекционота ложа + другите 2 метастази и повтортна хисто+ИХХ+ИХХ за PD-L1 + молекулярни за генетични мутации. В последния работен ден преки Колед(23.012.2018)а имах дата за 1-ва терапия .

# 3 939
Не споря с теб, но рядко някой го държат 4 седмици в болница. Случаят ти е бил комплициран. Обикновено е седмица и преди това няколко дена по пътека за изследвания. И до ден днешен в Онкологията София действат на принципа "още утре те оперирам". Трябваше да минат години, за да разбера защо това не е добра практика.

# 3 940
Няма смисъл от подобни обобщения. За един болен от остра лимфобластна левкемия или малигнен меланом 40 дни могат да са прекалено много. За човек с друг метастатичен, солиден тумор де ново, който вероятно е на поне 2 години, 3 месеца прекарани в уточняване на хистопатология/биологичен профил, могат да са разумни.

На хората сигурно им е писнало да слушат за нашия случай, но, ако се бяхме хвърлили на системно лечение след първите 3 хистопатологии (на 40ти ден толкова имахме), баща ми днес нямаше да е тук. При него номер 4, 5 и 6 въведоха същественото уточнение, че има и плоскоклетъчна компонента, на която Алимта влияе отрицателно, съответно трябва да се лекува с Таксол (освен карбоплатин и пембролизумаб). Да, много беше трудно чакането (да гледаш как любим човек гасне ден след ден и да чакаш още и още изследвания), но добре, че беше Дудов да ме убеди да изчакаме.

Та нищоправене 1-2-3 месеца е едно. Търсене на точната диагноза и най-доброто лечение - съвсем друго и често съвсем целесъобразно.

Последна редакция: пн, 22 юли 2024, 23:28 от Hope4C

# 3 941
Благодаря на всички за отговорите. И при нас изглежда е като при whitefang, по-сложен случай, защото вече минаха 4 седмици и още някои резултати ги няма, и още се поръчват. И лекарите са на леко различни мнения за точната диагноза, а какво остава за лечението. Явно ще се чака още. Надявам се поне до още 1-2 седмици да се изяснят нещата напълно.

# 3 942
Ако желаете - кажете за какво точно се съмняват, какво (и къде, не е маловажно) са изследвали до момента и какво очакват още, евентуално какви образни са правени и какво показват те. През темата са минали много хора с по-редки и съвсем чести патологии - със сигурност можем да насочим към лекари, лаборатории, лечения. Въпреки че нещата се развиват положително при нас, аз и до ден днешен получавам ФДА нотификации за нови лечения/одобрения.

И не, 4 седмици не са много, нито у нас, нито някъде другаде по света. Струват Ви се много, защото чакането в началото е най-неприятната част от процеса. След това, като се изясни какво точно лекувате и има консенсус за системно и локално лечение, всичко ще си “влезе в ритъм”. Съответно, Вие ще се успокоите.

# 3 943
Знам, че темата е от най-тежките във форума, но като видя, че са писали Хоуп и Уайт, това ми носи такова вътрешно спокойствие! Мисля си: "ето, още хора, на които са помогнали и може би техните близки ще бъдат спасени"! Heart

# 3 944
Малечка Палечка много точно казано!
Аз съм им благодарна!

Общи условия

Активация на акаунт