Малко трудна тема....за болестта рак и борбата с него - тема №6

• 388 553
  • 5 371
  •   1
Отговори
# 4 965
  • някъде там
Има КТ, поне това доцента което ни каза като гледа скенер е е че не вижда нищо страшно по гръбнака, само една метастази, която може да махне без проблем и не е инвазивна операция. Майка ми не е за операция по принцип, заради това което изживя с биопсия та но той я успокои. Доц. Тимчева също ни посъветва първо през неврохирург, лосле палеаривна лъчетерапи и после химиотерапия. Доц.Димитър Харитонов е завеждащ в отделението в Плевен.
Прилагам и скетера който имаме. Като цяло е в старвнително добро състояние, пие оксикодон за болките в гръбнака. Реално пурво открихме метастазите и  после първоизточника.

# 4 966
  • Варна
Доц.Харитонов,оперира баба преди 15г. във Варна.Тогава не беше доцент.Много човечен,за операцията не мога да коментирам.Беше единствения,който се съгласи да я приеме.Сутринта беше изписана от друга болница и лекарката ми каза,че се преструва и не може да има такива болки,при положение,че й слагали най силните обезболяващи.За съжаление вечерта преди операцията се парализира.По спешност направиха ЯМР и се видя метастазата.Платихме само за цимент,нямаше нужда от винтове(забравих наименованието),защото нямаше да проходи.Хистологията беше Анапластичен менингосарком.Казаха,че или е от яйчник или от бял дроб.Предполагам,че е било от яйчник,защото няколко години преди това,беше прокървила вагинално.Така и не открих в нета,какво е това чудо.Менингосарком ми излиза в мозък.Успех ви желая,който и лекар да изберете.

# 4 967
Неврохирургията е обширна материя - има разлика между това да махаш пинеални тумори с миниинвазивен подход през гърлото, да оперираш главен мозък, да се занимаваш с хернии и да стабилизираш гръбнак. Няма неврохирург, който да е едновременно най-добър във всичко това. Спиналните специалисти са малко.

Прочетох КТ - от описанието не става ясно точно колко голям е проблемът в Тх11-12. От образите - вероятно да. Но има стеноза (стеснение на гръбначния канал) и облитерация (разрушаване) в някаква степен на двата прешлена. Не знам това, което Ви предлага хирургът дали е възможно най-доброто, което принципно може да се направи, или най-доброто, което той може да направи.

Това би станало ясно след излизането на образите (а не на разчитането) на ЯМР с контраст. След това преглеждането на КТ и ЯМР паралелно - за да се разбере как са засегнати и меките тъкани, и костната структура. И след това се реши какво трябва да се прави - т.е. дали просто метастазектомия с минимално укрепване или и по-сериозна намеса като динамично стабилизиране (с планки, пръчки и т.н.).

ПС: При татко беше сходно. В крайна сметка проф. Габровски го стабилизира. В Иван Рилски са го гледали също и бяха…окей с подхода, но биха променили нещо си. В чужбина няколко пъти е гледан и коментарите все са положителни за намесата. Този тип операции са…креативни, затова съветът ми е да чуете няколко специалисти в областта на спиналната хирургия конкретно, ако състоянието позволява.

# 4 968

Слагам тази информация...

# 4 969
Здравейте, вече съм у дома. Като цяло свиквам със стомата, нямам болки, но като вървя ми се мотае главата. Иначе от отслабването вървя по леко от преди. Храната ми е пюре от картофи и моркови, тиква... Фрезурбин. Светът е чудесен, есен, красота, малко слънце. Искам да се радвам по дълго на този красив свят. Само това мотаене на главата. Уплашена съм. Не искам да губя битката

Ноли,няма да губиш , разбира се! Има още много да се радваш на живота!

# 4 970
Здравейте отново. Ние в събота ходихме в Спектър и там ни казаха, че е абсурд да се махат зъби на пациента, за да се направи ЯМР... Двама лекари гледаха снимките и единият се нае да пробва в петък на конкретен скенер да получи образ с по-малко сенки.

Исках да питам друго. Насочени сме към проф.Габровски и проф. Герганов. Предполагам, че записват часове за много напред във времето? Да почна ли още сега с опитите или да изчакам да вземем епикризата днес, утре и да видим дали ще е успешен опитът за ЯМР в петък, защото сега реално нямаме всички документи. В четвъртък имаме час при проф.Чамова, тя е невролог. При нея ще идем с епикризата.

# 4 971
Майка ще бъде насочена за лъчетерапия с рак на ректума и засегната тъкан на ануса. Хирургът се надява да се смали образуванието.
Ориентираме се към Дървеница. Бихте ли препоръчали специалист там?

Последна редакция: пн, 18 ное 2024, 12:38 от vilitra

# 4 972
Барбалена, за Габровски се записват часове онлайн през сайта му.

# 4 973
Здравейте, писах в другата тема, но тук е по активно. При мен излезе епикризата. Ще сложа снимки. Ако някой може да каже нещо, но както така. Май нашият лекар няма да оперира. Ще видя и други мнения, но за начало няма да започвам химио и лъче по указания на моя лекар. Ще се консултираме. Тази гад не ми е давала кой знае какви сигнали, за да ме атакува.

# 4 974
  • Sofia
Герганов прегледжа в Спектър доколкото си спомням последната и предпоследната събота от месеца.Обадете се в Спектър и питайте.При него бях преди 1 година.ЯМР-то ми беше вторник или сряда и имаше свободен час за същата събота.

# 4 975
  • Ланкър, планините Овнерог
Майка ще бъде насочена за лъчетерапия с рак на ректума и засегната тъкан на ануса. Хирургът се надява да се смали образуванието.
Ориентираме се към Дървеница. Бихте ли препоръчали специалист там?
Аз бях при проф. Михайлова (началник лъчетерапията в Дървеница). Много мила и отзивчива. Понякога се налага чакане пред кабинета. Лаборантите също са свежи хора.

# 4 976
Ноли, нищо не виждам да пише за черния дроб.

# 4 977
Да, то е на другия лист.

# 4 978
  • софия
Леко съм притеснена. Туморният маркер на майка е над референтната стойност:

В резултатите миналия месец от ПЕТ скенера нямаше нищо, има час за мамолог края на месеца (2 пъти РМЖ и пролетта хистеректомия).
Какво да правим?

# 4 979
Здравейте отново. Ние в събота ходихме в Спектър и там ни казаха, че е абсурд да се махат зъби на пациента, за да се направи ЯМР... Двама лекари гледаха снимките и единият се нае да пробва в петък на конкретен скенер да получи образ с по-малко сенки.

Исках да питам друго. Насочени сме към проф.Габровски и проф. Герганов. Предполагам, че записват часове за много напред във времето? Да почна ли още сега с опитите или да изчакам да вземем епикризата днес, утре и да видим дали ще е успешен опитът за ЯМР в петък, защото сега реално нямаме всички документи. В четвъртък имаме час при проф.Чамова, тя е невролог. При нея ще идем с епикризата.
Аз му звъннах по телефона, който е даден в сайта му, обясних му на кратко каква е ситуацията и ми даде час за след два дни в Пирогов. За операция не успяхме да се доредим при него, защото мисля, че оперира последните две седмици на месеца и графика му беше пълен, а нямахме време да чакаме следващия месец.

Общи условия

Активация на акаунт