Малко трудна тема....за болестта рак и борбата с него - тема №6

• 388 546
  • 5 371
  •   1
Отговори
# 5 055
Шваном вероятно е имал предвид, без да съм отворил линка.

Проф. Герганов е типът лекар, който, ако знаеше конкретен специалист с особен интерес в тази област, който би могъл да се справи оперативно, щеше да ви насочи. Слабо вероятно е да не знае, а такъв да има и то в Турция точно - по-скоро в Западна Европа да направите второ мнение по документи?

Шваномите са бенигнени (доброкачествени), което не значи, че не могат да създадат проблем поради размер/разположение/растеж и т.н. От “късите клечки” тази определено е много по-благоприятна. Вижте се с Недев; ако има притеснения за фотонно облъчване, може да обсъдите такова с тежки частици (протони/въглеродни йони) извън България и формуляр S2. Мисля, че държавата би го финансирала при липса на адекватна алтернатива у нас. Ако пък може с фотони, прекрасно - техниката и експертизата са налични.

# 5 056
Да, Хоуп, за шваном става въпрос, успях да го издиря с кратко търсене. Благодаря за насоките. Ще видим какво ще каже доц.Недев.

Как да се ориентирам къде да пратя документите в Западна Европа? Само образите ли ги интересуват или и разчитанията? Може би не е зле да бъдат преведени на английски като за начало.

Подозирах, че има нещо, защото симптомите се влошаваха. От намален слух до пълна загуба на слуха в ляво, пареза на лява гласна струна. Оказа се, че туморът притиска нерви и локацията му и симптомите си пасват. Беше много изненадан как никой не е споменал, че си се вижда чудесно. Даже в разчитането на образите липсва тази находка. Единствено нашият УНГ лекар ни обърна внимание.

# 5 057
Нямаше ли в клиниката в Хайделберг такива специалисти? Включително и българин лекар. Може и да бъркам, но мисля, че точно там оперираха доброкачествен мозъчен тумор на детенце на моя колежка преди години. Има и посредници, които съдействат с превод на документи и на място.

# 5 058
В Хановер. А въпросният лекар българин е именно проф. Герганов, който преди си делеше времето между Германия и България. Сега май работи повече у нас. Затова смятам, че щеше да насочи към специалист (било то и извън страната), ако има вариант за хирургична намеса.

Иначе…образите ще ги вълнуват най-вече. Разчитането - както и Герганов е споменал - не е без своите липси. В Европа референтните центрове са Шарите в Берлин и Националната болница по неврология и неврохирургия в Лондон. Хайдълберг също са много добри. В Щатите Mayo и Cleveland са водещи. Харесайте си някоя и разгледайте опциите за второ мнение (second opinion) по документи, но…лъчетерапията е доста по-малко инвазивна, по-лесно поносима и т.н. Изобщо не е за пренебрегване като вариант (може да може да се приложи и радиохирургия SRS/SBRT).

# 5 059
Не знам дали мога да опиша с думи колко съм благодарна. Давате ми надежда, че има какво да се направи.
Ще разгледам споменатите центрове, Хоуп. Благодаря ти отново. Аз имам доверие на проф.Герганов, но все пак бих потърсила и второ, и трето мнение. Все пак, дали е прав, че е доброкачествено? Просто се надявам наистина да е по-благоприятната от късите клечки.

Професорът каза, че си отговаря на първите симптоми отпреди 3-4 години. Април 2021 година беше болна от ковид, приеха я в болница и след като са я изписали е усетила, че има проблем със слуха. Същата година август месец дойде при мен за преглед и отоневрологът препоръча да се направи ЯМР на глава, но я достраша и се прибра. Предполагам може да разберете колко ми е тежко, че не бях по-настоятелна...

# 5 060
Ако проф. Герганов е прав - което вероятно е така, предвид темпото на развитие, образи, симптоми, локализация и т.н. - то имате всичкото време на света (образно казано) да правите второ/трето/поредно мнение, докато се почувствате напълно сигурни в следващите стъпки. Няма спешност, говорете с още лекари от различни специалности - и лъчетерапевти, и неврохирурзи - изслушайте опциите и решете след това.

Ситуацията е неприятна - особено защото е свързана с осезаеми симптоми - но е много далеч от общоприетите разбирания за “лошо”. Дали проф. Герганов може да сбърка? Може, да, всеки може да сбърка, а единственото дефинитивно диагностициране в случая би било чрез биопсия. Но, предвид годините развитие и рисковото разположение, не знам дали точната диагноза би ви била особено полезна и с цената на какво (колко точно рискова операция) бихте я получили. С други думи - предвид цялата констелация (вероятно капсулирана находка, бавно растяща, на определено място, с определени симптоми и без някакъв спред/разпространение) - аз за момента бих приел неговото предположение (и спрял да мисля най-лошото).

Което в никакъв случай не значи, че трябва да скачате насляпо според насоките от първото мнение. Не, направете още няколко, но действайте спокойно и обмислено на фона на първата по-убедителна информация, която сте получили.

Всичко ще е наред, сигурен съм. Успех!

# 5 061
  • София
Здравейте!
На баща ми са назначили имунотерапия след операция на тумор, който явно не е изчистен докрая. Повишен му е един туморен маркер - карциноембрионален антиген - CEA.

В болницата не са му казали нищо за терапията -
какво лекарство,
колко време,
ще го задържат ли в болницата или ще го пускат да си ходи, странични ефекти...

Искам да питам, някой, който е минал през имунотерапия, да даде малко повече информация относно горните въпроси, как протича целият процес. Може би най-много ме интересува колко тежки са страничните ефекти и как ще се чувства от лечението.

Благодаря предварително на отзовалите се!

# 5 062
Мда, вървеше си за множествено засягане на ЧМН едностранно  и никакви миастении и пр. И то доста голямо, щом започва от слуха и впоследствие обхваща каудалната група черепно мозъчни нерви. От статоакустикус ли почва? Обикновено засяга и лицевия нерв, ако е оттам.  Лошо място за пипане. Каквото кажат неврохирурзите. Или поне да опитат частично нещо да декомпресират?
Ако може- прати образа, че ми стана интересно?

# 5 063
Може ли да ми препоръчате шампоан за коса да след лъчетерапия? Косата му пада Sad

# 5 064
Шампоан няма да помогне. Ще си опада косата и пак ще поникне.
Ако толкова държиш, заради психологическия момент, купи му някакъв против косопад.

# 5 065
Да, шампоан няма да помогне.

Единствената активна съставка, за която е ясно, че стимулира растежа на нова коса, е миноксидил (принципно се ползва против високо кръвно). За коса се прилага локално, а най-разпознаваемото търговско наименование е Рогаин (Rogaine). Работи, с уговорката, че изисква редовно приложение (2х на ден) в продължителен период.

# 5 066
Благодаря!
Това е малкия проблем.
По-важно е да може да ходи отново стабилно.
Да не си губи мисълта.
На 17ти е на ПЕТ скенер. Тогава ще станат ясни нещата.

# 5 067
Да ме поправят по знаещите, но мисля, че Пет скенера не е показателен за мозък. При нас дори не беше светнал, а имаше множество разсейки. При нас бяха назначили ЯМР след 40 дни.

# 5 068
  • на20 километра от Бургас
Здравейте..Мъжа ми има болки.Попадна ми информация за Самарий(153 sm),но не пише дали го използват тук.Някой чувал ли е за този радиофармацефтик.
   Онколога предложи ако искам, да ни приемат пак за три дни в болницата за системи.
Незнам какво да реша,защото транспортирането вече е голям проблем. Ако е само за едните системи,ние и в къщи ги пускаме. Знаете ли  течната венозна храна  дали може в домашна обстановка да се слага и как става това.

# 5 069
Катеринка, трябва да се посъветват с онколога за тази храна. Доста сложно беше с вливането, аз имам два останали пакета, мога да ти пратя. Вече нямам спомен какво каза сестрата, защото бяха много тежки дни, но мисля, че трябваше да тече много часове, каза ни да вземем за всеки случай и нещо противо алергично, за да не получи някаква алергия. Ние така и не я използвахме. Пак ти казвам, че имам и лепенки и тях мога да пратя. Не оставяйте човека да го боли! Поне това.. За съжаление идва момент когато не можем да им помогнем с нищо, но поне може да облекчим болките.
Прегръщам те и се надявам да помагат синовете!

Общи условия

Активация на акаунт