Малко трудна тема....за болестта рак и борбата с него - тема №6

• 385 693
  • 5 371
  •   2
Отговори
# 5 160
  • гр.София
Съжалявам много,Катеринка!

# 5 161
Катеринка, съболезнования! 🖤
Светъл път на твоето момче! Cry

Последна редакция: вт, 10 дек 2024, 03:43 от Малечка Палечка

# 5 162
Моите искрени съболезнования,,Катеринка!
Лек път на душата му!
Той вече е на по-добро място!

Тъкмо смятах да се похваля с резултатите на мъжът ми, но в момента ми се струва неуместно...

# 5 163
Катерина, моите съболезнования! Светла му памет!

Имам един въпрос. Метастази по костите как по-добре се виждат, с ЯМР или с компютърна томография?

# 5 164
Костна сцинтиграфия.

# 5 165
Катеринка, съболезнования и от мен. Положи нечовешки усилия човекът да се чувства максимално добре в тези трудни моменти…сигурен съм, че е бил щастлив с човек като теб до себе си. 🤗

Uncommon, зависи с каква цел се прави изследването. За диагностициране/ДД на костни лезии, най-добре е ПЕТ/КТ. За проследяването им - КТ с контраст. При поява на съмнителни находки в скелет по време на следене с КТ, най-често се прави ПЕТ/КТ с цел потвърждаване/отхвърляне на вторичен процес от първично онкологично заболяване.

Костната сцинтиграфия позволява скелетът да се оцени, морфологично, в цялост, но НЕ дава никаква информация за метаболитна активност. Тоест, пада едно гадаене тези лезии вторични ли са или не са и имат ли някаква метаболитна активност. Не е без своето приложение, но…не е незаменима, особено на фона на КТ с контраст и ПЕТ/КТ.

# 5 166
Благодаря, Хоуп. Става дума за подозрение, че може да има костни метастази, на база на петна в рентгенова снимка на кости, направена по съвсем друг повод.

# 5 167
ПЕТ/КТ. КТ с контраст би дало по-ясен морфологичен образ и евентуално може да се започне/продължи с него. Но хибридното изследване ще даде по-категоричен отговор относно естеството на тези лезии.

Стискам палци да е фалшива тревога. С баща ми сме преживяли няколко такива - веднъж с ЯМР и веднъж със сцинти, правени в България. Повече образни след тези 2 (горчиви) опита не сме правили тук. При дългогодишна онко предистория просто е много трудно без наслагване на предходни образи.

ПС: Ако скоро ти е правен КТ на цяло тяло, би било крайно странно/невероятно да не се е видяло нищо, а сега да се вижда на рентген, та определено НЕ мисли най-лошото.

# 5 168
Ооо, Катеринка, съжалявам да го прочета! Най-искрени съболезнования и да е светъл пътя му! Знам какво ти е, все още ми е много прясно и на мен и няма да ти кажа ,,бъди силна"! Няма как грижовен и обичащ човек в такъв момент да бъде силен, силен може да бъде само някой дебил.Плачи, ако ти се плаче, говори, ако ти се говори, изживей го, както го усещаш! Не задържай мъката си, оплачи си го, това ще ти помогне да се съвземеш и да продължиш! Идваме от другата тема и двете, трябва да опитаме да се съхраним и  и да продължим, заради шанса, който ни е предоставен да сме все още на този свят!

# 5 169
Здравейте, взех поредният резултат от ПЕТ скенер на съпруга ми и моля някой да ми напише с прости думи какво е положението.

# 5 170
Положението е: Отдъхнете си и отворете шампанското!
Лечението дава резултати!

# 5 171
# 5 172
  • Другата България
ravi, толкова се радвам за вас!
Чаках да пишеш, този път умишлено не те питах.
През толкова много минахте, чета те и в други теми, имаш повод да си отдъхнеш, и то не за малко!
Браво, само такива резултати пожелавам, и на теб, и на всички останали.

# 5 173
Аз да попитам.
На баща ми са му дали прием на дексаметазон по схема, до пълно спиране.
Така ли се прави?
Защото установяваме, че когато не го пие не е добре.

# 5 174
Катеринка, много съжалявам. Мир на душата му и много сили на теб!

Общи условия

Активация на акаунт