"Търговия със смърт" - разследване на Валя Ахчиева

• 76 945
  • 851
  •   1
Отговори
# 615
Днес гости в предаването на Цв.Ризова бяха Габровски и шефа на детска реанимация в Пирогов. От всичко прочетено и видяно по случая Даная стигам до извода, че лъжат толкова нагло, че главата ми не го побира. В предаването на Ахчиева, д-р Шурлиева категорично отрича на детето да е приложено лекарството отпуснато от ИСУЛ. Днес Габровски обясни изключително подробно, че специализантът прегледал детето е постъпил правилно като се е свързал с лекуващата лекарка от ИСУЛ е приел предложението да бъдат изпратени 2 флакона от въпросното. Идеята беше, че отпускането им в Пирогов щяло да отнеме много време. Пирогов не е ли единственото спешно лечебно заведение в България ? Краде се, много се краде и за съжаление потърпевши сме всички ние и тази невинна детска душица.

# 616
  • софия

Донякъде мога да разбера, когато факти се излагат в светлината на това да защитиш работата си, но никога няма да мога да приема, когато те се представят изкривено и цената е човешки, детски живот.
В разследването на В. Ахчиева отговорните пироговски фактори твърдяха със злоба и самоотверженост, че майката не е носила NovoSeven от ИСУЛ. Сега се оказва, че друг пироговски фактор казва противното.
Не разбрах и какво е обяснението да отпуснеш 100+ бр. от скъп препарат на пациент, който също е починал, непроследимостта на отпуснат препарат и поставянето му на конкретен пациент. Това изобщо не беше коментирано, но при Цветанка не може да се очаква подготвеност и задаване на неудобни въпроси. При нея е платформа за представяне на еднозначна гледна точка.

Доп. Сега се сещам, че Габровски обясни, че на Даная не е направен скенер, а само рентген при първия преглед, защото било докладвано за слабо главоболие. Затова е пусната да се прибере с подробни указания какво трябва да бъде наблюдавано, което не се потвърждава от документа. В него пише "силно главоболие и напрежение", "кръвотечение от носа". Колкото повече се опитват да се оправдават, толкова повече сами се оплитат.

Последна редакция: ср, 24 яну 2024, 10:25 от zvаnchе

# 617
Изроди мръсни. Всеки който си играе с човешкият живот заслужава да е до живот зад решетките, а не да показва усмивки от Малдивите.

# 618
В един разследващ репортаж на сходна тематика майката на един пациент каза " Да не си ккм в ръцете". Абсурдността на ситуацията е не само конкретната жертва Sad, а че избор няма. Алтернатива на Пирогов няма, особено за много състояния при децата. Но няма и стандарти, контрол, няма нищо. Съжалявам, но и съд няма, защото какво би достигнало до съда, какви доказателства, документи и свидетели? Реално по този начин държавата покровителства порочни, убийствени практики, които реално убиват хора. И не взима никакви мерки против това. Има всякакви хора и срвд лекарите.  Както имаме милион истории с щастлив край, има стотици прекрасни Хора, които правят и невъзможното, така има и други. Не сме джунгла, европейска държава сме. Трябва да сме. Не че сме. Явно. Но въпреки че сами се оплитат във фактите, нищо не се случва. Няма последствия. Реално дори и да излязат и да признаят всичко, пак няма да има последствия.

# 619
  • При семейството си
Случаят на Даная за мен, подчертавам за мен, говори основно за две неща: и двете страни - пациенти и лекари, медицински лица сме своеобразна жертва на Системата, на писани на някое бюрце протоколи, бланки, изисквания за бумащини, подписи, заверки и т.н. (контрол трябва да има, факт, но някак си и работеща Система) и второ - спешната нужда от детска болница, ама не като сграда, а като комплексност.
И все пак Пирогов си остава болницата, която може би е спасила повече човешки животи, отколкото всяка една друга.
Дано останат тези лекари, специализанти в България, че иначе…

# 620
Разписани са правила за финансиране. Но здравеопазването е специфичен сектор. Финансиране без правила за медицински стандарти и контрол, е единствено ефикасен метод за злоупотреби без последствия.

# 621
  • Пловдив
Някои от лекарите не са никакви жертви, а чисти извършители. Злоупотребите се правят от хора в системата, не от извънземни.

# 622
  • Пловдив
Първи коментар от лекар Анестезиолог д-р Янко Начков (бивш директор на Агенцията по трансплантация)
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10224405514152414&id=1442627546
Тук коментара в скрит текст:
Скрит текст:
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2024/01/23/4579561_oshte_edna_pr … /?ref=home_layer2

Много внимателно изслушах двама колеги, които изключително уважавам, а и смея да нарека приятели: Проф. Николай Габровски (надявам се да не се обиди, но за мен е Ники) и доц. Богдан Младенов (надявам се също да не се засегне, но за мен е Боби). И с двамата съм работил, а и работя и сега ежедневно.
Та, вероятно ще ви прозвучи странно, но проф. Габровски едновременно е прав, но и греши дълбоко. Ще се опитам да обясна защо, но предупреждавам - ще е дълго, сложно и не е за непрофесионалисти!
---------------
1. Първото посещение на Даная в спешния неврохирургичен кабинет на Пирогов:
- данни за травма (да, действително това НЕ е "високоенергийна травма", както казва и проф. Габровски)
- главоболие, достатъчно дълго след травмата, за да е алармиращ белег. Липса на огнищна неврологична симптоматика, както и липса на друга общомозъчна симптоматика, което, за съжаление е прието за "деалармиращ" белег.
- ясна анамнеза за сериозно заболяване, водещо до нарушения в коагулацията: заболяването е такова, че САМО по себе си, без травма може да предизвика вътречерепен кръвоизлив! Силно алармиращ белег! Никой не отрича, че още при първия преглед, анамнезата за това заболяване е СТАНАЛА известна за лекаря в спешния неврохирургичен кабинет!
Детето е прегледано, изпратено на рентгенография на череп - доколкото съм запознат - нихилозна, (честно казано и безсмислена); не ми е ясно, консултирано ли е с педиатър-хематолог (освен по телефона с лекуващата му лекарка от ИСУЛ. Не става ясно, предложена ли е хоспитализация (няма абсолютни показания за това, но съм сигурен, че годишно в Пирогов няма повече от 1-2 деца с тази констелация на симптоми, заболявания и травма - със сигурност, нямаше да затрудни болницата!) Не става ясно, пуснати ли са елементарни изследвания за коагулация?
Та, проф. Габровски е прав, че са спазени "стандартните" протоколи, само че случая НЕ Е СТАНДАРТЕН! И това е болката, на майката - тя е убеждавала, настоявала, вероятно - викала на лекарите, че нищо не е стандартно!
2. Проблемът със СПЕЦИАЛИЗАНТИТЕ! Всички, ама ВСИЧКИ специалисти, включително и проф. Габровски, и Боби Младенов, а и аз, самият Simple Smile,  някога сме били "специализанти" . Специализантите СА пълноправни лекари, носещи отговорност за действията или бездействията си. ЕДИНСТВЕНОТО, което ги прави различни от специалистите е, че могат (когато преценят), но и понякога СА ДЛЪЖНИ (без да преценяват), да се допитат до тези, които ги обучават.
Аз имах прекрасни учители, и няма да забравя един диалог: "Янко, в тази ситуация трябваше да ми се обадиш! - Аз: Ама Шефе, Вие бяхте в Добрич! - Шефа: в Добрич, Стамбул или Букурещ - консултирал си се с мен! Това приключва отговорностите - случаят е бил над твоята компетентност; да, аз най-вероятно щях да направя същото, като теб, и резултатът щеше да е същия. Но ти си шибан специализант, а аз съм скапан Шеф на Клиника и професор и ще си налягаш парцалките! Е, моят отговор беше: Прав си, Шефе! (а, които ме познават, знаят, че христянското смирение не е най-силното ми качество)
Задача на ръководителя на специализацията, на отделението, на клиниката и на болницата е да дефинира ясно, писмено и разбираемо, кога специализантът е длъжен да се допита до специалист. Тук, проф. Габровски носи сериозна отговорност - той е шеф на СЕКТОРА (за Пирогов, това е съвкупност от Клиники в едно медицинско направление); професор - т.е. задължен е да отговаря за организацията на специализациите; а и е зам. директор на Пирогов - болницата.
Има ли или не, данни, специализантът, първи прегледал Даная още в края на април, дали се е допитал до специалист? Това отбелязано ли е някъде? Ако да - какво е препоръчал специалистът? Ако не - защо? Някъде, някой запознал ли е специализантът с факта, че черепна травма  (макар и нискоенергийна) на дете със СЕРИОЗНО хематологично заболяване, водещо до ТЕЖКИ коагулационни нарушения НАЛАГА сериозен консилиум?
3. Няма да коментирам дали на време или със закъснение е оперирана пациентката, защото нямам обективни данни.
4. Изключително глупав ми се струва спора, дали е имало Ново-севън или не в Пирогов - аз самият съм "пренасял" лекарства и съм ги прилагал по същия механизъм: когато се опитваме да спасим пациент (особено дете), всички лекари сме склонни да пренебрегнем някои административни правила. Ново-севън струва около 1000 BGN на мг; същите "врътки" лично съм правил с лекарства, които струват 30000 BGN на доза. За щастие детето е живо и здраво и още "харчи" по около 30-40000 BGN , на НЗОК три-четири пъти годишно! За сега никой не се е опитал да ме накаже за "административно нарушение", но такова съм извършил!
5. Това, което често "Пироговци" не разбират, е колко е важна комуникцията с пациента/близките му! В случая с Даная, това е пълен провал. Пирогов са известни с това, че мълчат, като риби по отношение на елементарна  човешка информация: какво му е?; какво ще направите за да разберете какво му е; какво ще направите, за да го оправите? Така се е случило и с Даная и майка и. Според мен, Пироговци трябва да изработят ясни правила за комуникация с пациентите/близките. Оправданията, че не малка част от тях са "нискограмотни", "враждебни", негативни - всъщност доказват необходимостта от това.
6. И накрая - най-тегавото: тезата "НИЕ ПИРОГОВЦИ СМЕ НАЙ-ВЕЛИКИ, КАК МОЖЕТЕ ДА ПОМИСЛИТЕ ДОРИ, ЧЕ В НЕЩО СМЕ СБЪРКАЛИ!
Та такава теза е контрапродуктивна - основно за Пирогов. Комбинирана със смъртта на младо момиче, страдащо от болест, от която не би трябвало да се умира в 21 век, в столица на Европейска страна! Друго, ако проф. Габровски е прав, и са били перфектни - следващата "Даная" - може да е Данчо, Иванчо или Ахмедчо ще завърши по същия начин, а не би трябвало. Но, за това трябва да можем да признаваме грешките си...
Най-важното качество на всяка система (Пирогов също е система), е да може да се променя, а също и да признава, ако е сбъркала!

# 623
Леле, д-р Наков на практика изобличава всички и дава отговор на повечето въпроси. Борбата ще бъде дълга и мъчителна. Бог даде сили на майката и покой на Даная.

# 624
  • София
Някои от лекарите не са никакви жертви, а чисти извършители. Злоупотребите се правят от хора в системата, не от извънземни.
Извинявай Магдена, но не беше ли ти, защитаваща със зъби и нокти съдебната система? Много добре помня как от девет кладенеца вода вади, за да оправдаеш нарушенията на съдийката и прокуратурата в случая с Дебора.
Или, като нарушенията са в твоята гилдия са ОК?.
Накрая, като станаха ясни нарушенията, се покри, ни лук яла, ни мирисала.
Тъжно е, че има такива съдии.

# 625
Не, не, не обръщайте темата на лични нападки. Достатъчно тежка и неприятна е и така (заради далаверите, не заради темата сама по себе си).

# 626
  • Пловдив
Не съм се покривала, просто обясненията към хора, които не ги чуват и не ги разбират, имат смисъл до време. Отговорите към подчертано неумни и злобни провокации - и там, и тук - нямат смисъл изобщо.
Зъбите и ноктите, както и злобата, не са били от моя страна, а "нарушенияТА" са станали ясни в главите на някои.

Последна редакция: ср, 24 яну 2024, 17:00 от Магдена

# 627
  • София
Напротив, много ясни станаха нарушенията, а ти, когато ги оповестиха, спря да пишеш в защита на гарвана.

# 628
  • Пловдив
Разбира се. А престъпничката и изродка, дето съм я защитавала, не е наказана не за друго, а заради гарвана. Иначе всичките и престъпления се доказаха, даже по телевизора го казаха.

# 629
Според мен целта трябва да е промяна в системата, прокол за лечение и т.н. да ще махнат директор, лекари, но по-добри няма да дойдат. И същото ще се повтаря до безкрайност. Огромен брой болници в София и не само, но реално помощ в София Пирогов, Св. Анна е ИСУЛ, Военна болница и още няколко места, но реално тежки случай не карат там. Случая в Пловдив, където почина младо момче гледат си тв и си пушат. Бях в болница преди години и ми правят кардиограма, вътре тв тя си гледа сериал, кардиограмата излиза лошо, а как иначе, кънти телевизора и това ми създава дискомфорт и стрес. Това са недопустими неща, неефективна работа и посредственост.

Общи условия

Активация на акаунт