"Търговия със смърт" - разследване на Валя Ахчиева

• 77 500
  • 855
  •   1
Отговори
# 585
И те не могат да го сложат и  после набавят бройката като го донесе?
 Че е уважавана професия  и не достатъчно платена за редовите, шефовете си докарват  , но и станаха безбожно нагли е вярно.

# 586
Стига с това неплатена професия. Тази сутрин по Нова казаха заплатите на медицинските сестри в наше село- 2500 лева, лекарите вземат няколко пъти отгоре + частните кабинети + рушветите, в големите градове е много повече.Недостатъчното заплащане не е оправдание.

# 587
  • Пловдив
Стига с това неплатена професия. Тази сутрин по Нова казаха заплатите на медицинските сестри в наше село- 2500 лева, лекарите вземат няколко пъти отгоре + частните кабинети + рушветите, в големите градове е много повече.Недостатъчното заплащане не е оправдание.
Абсолютно!

Наложи ми се преди година да посетя спешно УНГ, чаках с отит 4 часа, като шефа на отделението беше на смяна, едва-едва с половин око ме прегледа, все едно на гости у тях се бях изсипала. Никой не бърза, ден да мине, друг да дойде. Няма спешни случай, всичко е ако той прецени и дали ще прецени...

Имам приятелка във въпросната болница в отдел ТРЗ ... Та същия месец възнаграждението му беше 13 000 лева!!!
Подадох сигнал за мърлявото му отношение и за неглижирането ми, но отговора беше, че няма нарушение "мрън,мрън, много са ни заети лекарите" ...

И хайде стига с тия малки заплати, че ако им видим фишовете и ще припаднем!

# 588
Те гледат извън страната как е  и бягат натам. Още ще се вдигат заплатите ,като не достигат кадри  ,особено мед сестри.
 Шефовете на големите болници са с далаверите.

# 589
Къде мед. сестри вемат по 2500лв? Защо наплив има за учителки, които вземат под 2000?

# 590
  • Пловдив
Къде мед. сестри вемат по 2500лв? Защо наплив има за учителки, които вземат под 2000?

Учителят работи половин ден, учителя има ваканции, работи с 25-30 деца.
Медицинската сестра работи 24 часа, понякога и повече, дава нощни смени, няма такава голяма отпуска, според настроението на шефа зависи дали ти ще вземеш или не пари от пътека, или ще си вземеш само основната заплата!

# 591
  • софия
Учителят не работи половин ден. Половин ден работи с деца. През останалото време подготвя уроци, проверява задания, тестове, попълва документи.
Не бих сравнявала двете професии. И двете са натоварващи, отговорни, изискващи отделяне на много време и внимание.

# 592
Аз не коментирам коя професия е по-отговорна и натоварваща. Попитах защо наплив има за учители, а недостиг има на мед. сестри, ако са такива заплатите.
Всъщност сестрите не вземат 2500лв, освен в някоя частна болница, но по-скоро ще е изключение такава заплата. Далеч под 2000лв вземат

# 593
  • Пловдив
За лекарите вярвам, за голяма част и в някои специалности поне, но сестрите определено няма да са толкова платени, не и масово, щом все липсват и все към чужбина гледат.
Другото е до човек. Но и читави хора се задържат пак с пари. Освен с истински контрол, не формален.

При Даная, още първия път, когато майка и разказа пред медиите, най-гадно впечатление ми направи друго. Майка и търсела с обява по Фейсбук неврохирург за операция, защото така и подсказала лекарка на смяна. Подбрал я шефът на отделението и я направил за две стотинки с обиди и закани. Значи, може обективно да няма възможност, може да е имало забавяне по небрежност, аз не разбирам и не мога да преценя; може грешна лекарска преценка (понякога за съжаление грешките са фатални), всички са хора и грешат, би могло теоретично и майката в безпомощността си да е постъпила непремерено и погрешно, но да се държиш с родител в такова положение по описания начин - приемаме, че е вярно - ми не си свестен човек. Какъвто и лекар да си.

Последна редакция: нд, 21 яну 2024, 15:53 от Магдена

# 594
Аз не коментирам коя професия е по-отговорна и натоварваща. Попитах защо наплив има за учители, а недостиг има на мед. сестри, ако са такива заплатите.
Всъщност сестрите не вземат 2500лв, освен в някоя частна болница, но по-скоро ще е изключение такава заплата. Далеч под 2000лв вземат

Защото в чужбина мед сестрите вземат повече, а учителките не. Тоест, българските медицински сестри могат да отидат в чужбина.
Тук има пишещи поне пет медицински сестри. Питайте ги.

# 595
Къде е липсата на мед.сестри? Едни и същи работят на по две места и даже след пенсия не напущат.Трябва някоя да умре, та да се оваканти място и предварително се знае кой ще го заеме.

# 596
Това за нотариусите съм чувала ,не за сестри. Кой ще наема такива , уморени  и недоспали ,ако има  наплив.

# 597
  • Пловдив
Цитат
Трябва някоя да умре, та да се оваканти място и предварително се знае кой ще го заеме.
Ше мъ извиняваш, ама - глупости. Open Mouth
Дето е писала Боряна - ще се утрепе някой да ги назначава на втора работа, ако има наплив. Или те самите са толкова влиятелни, та не пускат колежките си да се доредят до място?
Открай време се знае, че и вакантни места има, може би само в най-добрите и добре финансирани болници може и да няма.

# 598
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
хм, нотариусите си имат райони, а бройката за район зависи от бройката на населението.

няма достатъчно сестри. те затова работят на две места и с удължени графици.
 Sad в повечето случаи са преуморени и се отнасят с пациентите като с предмети. като онази акушерка.
на нея не ѝ се размина само защото други медицински лица са вдигнали шум.
т.е. не ѝ се размина за едно от потърпевшите деца. за другите повече не се и спомена.

в малките населени места може и да има излишък от кадри, не знам.

би трябвало да се назначи достатъчно на брой персонал от всички видове - лекарти, медицински сестри, санитари...
да се следи изпълнението и нека получават повече.
но за действителен труд и човешко отношение.
Sad само си мечтая Sad

# 599
Хич не са глупости. И хич не са изморени, ако бяха изморени щяха да си работят на едно място, да си вземат 2500 и да ходят да си почиват, а те от едното отделение, отиват в лаборатория или при ЛЛ. Медицинския всяка година бълва сестри и акушерки, дали някоя може да се вреди? Работят продавачки по бутиците.

Общи условия

Активация на акаунт