Къната, билките и всичко останало за билките - Тема 18

• 44 337
  • 859
  •   1
Отговори
# 105
  • Около Костинброд
На чиста коса ли слага къната, с какъв шампоан се измива преди това? Колко време седи с къната и как я измива след това? Каква къна ползва, как я активира - твърде много въпроси, от които поне според мен зависи крайният резултат. Аз също съм 70% Бяла, но къната покрива доста добре и се отмива в рамките на 2-3 седмици, в общи линии както и химическата боя:)

Къносва се на чиста коса, която е измита с шампоан Inecto Natural Argan Shine. Стои 2 часа с къната. След това я измива само с вода. Активира къната по 8 часа. Марката къна, която ползва, е Henna sahara tazarine. Тя живее в UK.

Аз също се къносвам, от няколко години вече и не съм имала такива проблеми като нея. А не е като да спазвам много правила - обикновено къната я забърквам само с вода и активирам по около 4 часа, седя по максимум 2 часа, най-редовно се мажа на коса, която е 1-2 дни след къпане и й е слагана пяна за коса. Ползвам шампоан Нивеа за пърхот, който редувам с някакъв друг, предназначен за по-честа употреба.

# 106
  • София
На мокра коса ли нанася къната? За мен най-добре работи не просто на мокра, а веднага след измиване- косъмът сякаш най-добре поема пигментите тогава. Може да опита със замразена къна за получаване на по-наситен цвят. Аз добавям 5 супени лъжици оцет, топла вода на око, оставам да оксидира поне 12 часа (понякога я забравям, та стои и по 24), и след това във фризера. Преди ползване размразявам на водна баня, нанасям топлата смес върху току-що измита коса, покривам и стоя 8-10 часа. Никога не съм добавяла индиго и не знам как би се получило, но Сахарата по принцип не оранжавее, а дава много хубаво червено върху белите коси. По-наситен е цвета по дължините, където се е натрупал с времето, и не чак толкова в корените.

# 107

Това е положението при мен текущо. Към 70 % бели коси, долната половина още е с тъмно кафява боя, почти черна, която ще си търпя и изрязвам постепенно. От корените до боята е първа стъпка къна, втора глос от индиго и арония. Искам от меднокафяво да постигна черешов оттенък на кафяво. Мисля да си поиграя и с червената камала. При 70% бели и 30% естествено тъмнокафяви косми няма как да стане траен равномерен цвят, но мен това дори ме забавлява. Само искам оранжевото да е минимално, което на бели корени е никакъв шанс, ако не се добави друг цвят. И аз, като natka, си чакам звездния миг на 100% бяла коса:grinning:.

# 108
Това, което съм чела (все още не съм опитвала) е насищането на косъма с цвят и поетапното боядисване. Какво имам предвид - Ден 1 пигментира косъма с чиста, червена къна (правилно активирана), седи, измива и изчаква 24-72 часа. След това слага къна с индиго.

# 109
Здравейте, някаква идея защо къна с индиго не покрива почти изобщо бели коси при някои хора?
Защото нещо правят неправилно. Момичетата са писали вярно, аз систематизирам възможните грешки:
1. Не се приготвят правилно смесите.
За оптимално отделяне на цвят къната се смесва с хладка вода и малко кисел агент - лимонов сок, ябълков оцет, има и по-напреднали варианти според това какъв оттенък се иска, но за начало се почва с базова рецепта. Киселината не повече от 1 чаена лъжичка, иначе може да подразни скалпа. За по-наситен и тъмен цвят се добавя амла, 1 супена лъжица амла на 3 супени лъжици къна. Трябва да се определи правилно количеството на къната според дължината на косата, защото добър цвят става при изобилно намазване, не е като при боите. После къната стои на стайна температура около 8 часа, по-малко само ако е указал производителят. След това се нанася. Не бива да стои и твърде много да отделя цвят, след 10-12 часа отделянето започва да намалява и къната губи отчасти сила да оцветява. Също е задължително къната да не засъхва по косата, което лесно се случва по слепоочията. Щом засъхне, не оцветява. Трябва добре да се нанесе и да се покрие с фолио, за да се запази влажна.
За индигото сместа се прави от него и гореща вода. За по-силно оцветяване са добавя щипка сол. За разлика от къната, то не стои повече от 20 минути, докато отдели цвят и повърхността му стане мастилено синя. После се нанася веднага. Отново трябва да се предвиди достатъчно индиго за обилно намазване на косата, като се има предвид, че то не се разнася така добре, както къната, зърнесто стои. За да се реши този проблем, може да се добави или касия или зизифус, 2:1 индиго към касия/зизифус. В противен случай човек се примирява с неравномерен цвят. Може да се добави малко маска за коса, това също улеснява разнасянето, но тогава се получава по-кафяв, а не чернокафяв към черен цвят.
2. Не се нанасят на чиста коса. За упорити бели косми косата трябва да скърца от чистота. Ако при някои хора се получава и на неизмита, оптималният резултат е на току-що измита, само подсушена коса.
3. Не се стои достатъчно. 2 часа са абсолютно недостатъчни за която и да е коса да се наситят добре с пигмент белите косми. Особено ако целта е тъмен цвят с къна и индиго в две стъпки, с къната трябва да се стои 4-5 часа. После измиване и 1,5-2 часа престой с индиго. Да, отива целия ден. Иначе резултатът е оранжеви корени.
4. Прави се опит за боядисване с къна и индиго в една стъпка. Никакъв шанс за качествено покриване на бели коси при този вариант. Къната и индигото отделят цвят при коренно различни условия и темпове. Само двете стъпки работят наистина добре при бели коси.
Аз стоя 3 часа с къна и 30 минути с глос от индиго, за да не стана твърде тъмна. Резултатът е на снимката.
Знам, че всичко това е известно, но поне в една от точките е направена грешка. В престоя със сигурност.
Даже мисля, че престоят на къната е твърде дълъг, мароканската отделя цвят много бързо, ти си го писала - оставяш я 4 часа, а тя нейната 8. Да скъси времето за отделяне цвят на къната до 5-6 часа, но после да стои поне 4 с нея.

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 14:10 от dragon8

# 110
  • София
Здравейте, някаква идея защо къна с индиго не покрива почти изобщо бели коси при някои хора?
Имам приятелка, която от около месец започна да се къносва с къна и индиго, че иска да докара кафяво-черен цвят. Естественият цвят на косата й е черен, с тънък косъм е. Вече е може би на 50%-60% побеляла. Всяка седмица се къносва, защото иска да покрие белите косми и не се получава - стоят много светло оранжеви и понеже са много голям процент, изглежда доста недобре. Допреди това се е боядисвала, каза, че 2 месеца преди да започне с къносването, е спряла да се боядисва.
Нека пробва с друга къна. И аз наскоро ползвах Сахара Тазарин и въобще не ми хвана, за първи път ми се случва, а къна ползвам от години. Друга марка  къна ми е хващала дори върху боя без проблем. Може просто някои къни на някои хора да не "пасват"

# 111
  • Бургас
Драгон8, наистина много сполучлив цвят!
И много ценна информация.
Да си призная аз прекалявам с оксидирането, все ми се струва, че става по-хубав цвят ако стои повече.
Последно си взех Радика махагон и амла и мисля, че с тях става не чак толкова оранжев цвят.

# 112
Галчудо, благодаря.
Честно казано, това са по-скоро 3 цвята в отделните участъци, къде сполучливи, къде не Simple Smile. Последното къносване беше точно с Радика махагон с амла, но ме смързя и ги приготвих набързо с гореща отвара от билки за бързо отделяне на цвят. Ами, не е ок така. Не насища достатъчно добре с пигмент и резултатът е някак безжизнен, няма го вибриращият цвят от яко къносване. Но пък е много добър ориентир какво прави аронията - дава пепеляв оттенък. Особено за по-светли коси, ако се иска пепеляво, един начин е 1-2 супени лъжици арония на прах с гореща вода до каша, която се добавя към отделила цвят смес преди къносване. Или в моя случай, смесвам с индигото като втора стъпка.
Къната на Радика е доста особена. Смесиш я, стои, отделя цвят, мацнеш на ръката за проба - почти нищо. Казваш си, нищо няма да стане, ама все пак е готова и ще се ползва. И става много добър цвят, обаче не е фино смляна, което ме дразни. Къната на Хенафокс е най-добра като консистенция. За упорити бели косми обаче, Тричуп е топ при мен, хваща безкомпромисно, направо ми запалва корените в медночервеникаво. Но не е с точеща се нишестена консистенция, заради което поизсушава косата. Явно я правят от по-стари листа, обрани по-ниско по клонките на храста, докато Хенафокс и Радико са нишестени, като от връхни листенца. Пълно щастие няма, но за мен цветът е най-важен, затова май пак ще си поръчам Тричуп от билки.бг, а там има и червена камала на много по-прилична цена, от тази на Хенафокс. Индигото на Радика също не е толкова силно, колкото това на Хенафокс, което е плюс за всеки, който иска по-светъл кестеняв цвят с него. На Хенафокс ми дава много тъмно за нула време. Може да се откажа от аронията в полза на брош и камала за черешови оттенъци, ако изобщо се получат.

# 113
Привет! Пропуснала съм да натисна бутона " следи"  и съм ви изтървала малко. С чиста къна съм в момента.  Повлияна от поста на dragon8, планирам втора стъпка с индиго. Малко ще стоя с индигото,  защото си спомням,  че навремето като се правих в две стъпки,  косата ми ставаше много тъмна. На моята коса индигото много хваща,  няма измиване с времето. Ами каквото стане,  в една стъмка пък корените ми рижавеят,  но надолу цвета ми харесва много. Може и да се откажа от втората стъпка до 11 часа,  докато измия къната.

# 114
Привет, момичета! От няколко дни си мисля, че темата е умряла, защото нямам известия, а то се оказа, че бутонът "Следи" не ми е активиран. А съм сигурна, че съм го натискала. Първото нещо при нова тема е да го натисна. Както и да е, поне сега ще имам да чета назад. Идвам да се похваля с прясно къносана коса с любимата ми Сахара Тазарин. Снимката е непосредствено след изсушаване на слънце. Последния месец се боря със силен косопад, тъй като изкарах скоро отново Ковид. Вече е плашещо положението, но продължавам да се боря, нямам избор.
Скрит текст:

# 115
Sharpy, чудесен цвят и косата не изглежда, като боледуваща.Пожелавам ти скоро да спре косопада!

# 116
  • Стара Загора
Страхотен цвят,браво ! Жалко, че червен цвят не ми отива на мен.
Отностно косопада мога да препоръчам, най-доброто , което съм ползвала до сега . Шампоан и серум . Още първите нанасяния се усеща ефекта.

# 117
Страхотен цвят,браво ! Жалко, че червен цвят не ми отива на мен.
Отностно косопада мога да препоръчам, най-доброто , което съм ползвала до сега . Шампоан и серум . Още първите нанасяния се усеща ефекта.
На марката преди съм ползвала гела против косопад и бях доволна. Ще поръчам и тези, благодаря! Flowers Hibiscus

# 118
С риск да съм черната овца за n-ти път, но тази безкрайно жалка откъм състав история на тази безобразна цена?
https://www.arlen.bg/product/11992/stimulirasht-multiaktiven-ser … active-100ml.html
Това не струва и 1/5 от парите, които искат за него. Иначе не оспорвам изобщо избора на хората за какво да си дават парите, но това е елементарен състав с цена-подигравка. Костът на съдържанието на шишенцето не надхвърля 2-3 лв. Отново подчертавам, подкрепям напълно правото на личен избор, но това е безобразно кожодерство за пореден път. Виждала съм нееднократно цени на съставки на едро от топ производители, разбивки на състав по проценти и знам за какво говоря. Тук има две топ съставки. Едната е Inoveol EGCG, а другата е Akoski Azuki . Първата се влага на 0,1-0,5 %, втората на макс 1 %, далеч по-вероятно е да е по-малко. И двете са готини, но има далеч по-ефективни продукти на много по-оправдана цена.
Ето ви примерна формула от производителя на стр.4.
https://www.scsformulate.co.uk/wp-content/uploads/sites/13/2018/ … ochure-8584-1.pdf
Над 100 лв. за 67% вода и 30% спирт. Давам ви фактите, всеки си преценява.

# 119
В интерес на истината се засилих да го поръчам, но като видях цената ме втресе.
Та ще си потърся нещо по-бюджетно със същите съставки. Подкрепям мнението ти.

Общи условия

Активация на акаунт