Отговори
# 645
Дренка, за мен самастоятелността е друга бира, не мама и тате да ти я осигуряват.

# 646
Всеки е започнал с някакъв старт. Не се раждаме и не идваме от нищото. Важно е как ще го реализираме това дадено по-натам. Има момент, когато колкото и да искат да ти дават родителите трябва да кажеш – мерси, стига, от тук поемам сам. И да се включват само в кризисни ситуации, когато има нужда от подкрепа. Постоянното обгрижване води до кекавост. Не съм поддръжник.

# 647
Дренка, за мен самастоятелността е друга бира, не мама и тате да ти я осигуряват.

Всяко нещо с времето си. Иначе формално погледнато и моята самостоятелност са я осигурили мама и тате - родили са ме, издържали са ме докато завърша, давали са ми подслон, осигурили са ми уроци по английски, някакъв стаж и почасова работа като студентка, в следствие на което започнах и добра работа... Е да, по някое време започнах да се самоиздържам, винаги съм вършила домашна работа, но по твоята логика мама и тати са ми осигурили самостоятелността днес.

# 648
Черна станция, не, аз съм била по-обгрижвано от теб дете....но си го признавам. Не се изтъквам колко съм била самостоятелна.

# 649
И аз никога не съм се изтъквала и не смятам за подвиг това, че някой почнал да се издържа сам на 18. За сметка на ученето.

# 650
И аз никога не съм се изтъквала и не смятам за подвиг това, че някой почнал да се издържа сам на 18. За сметка на ученето.

Когато няма кой да ти плаща масрафа щеш-не щеш трябва да работиш.
Аз и работих и учех. Нашите са бедни и нямаха пари да ме пратят в хубав университет.
Завърших тъпа специалност, но с малко пари толкова.
Ако имаше кой да бутне малко повече средства щях да вляза другаде и да уча нещо далеч по-добро.
Пари трябват, само с добри намерения и желание не става.

# 651
аз до 3ти курс бях при нашите, но след това просто финансите не стигаха за университета и рязко скочих в дълбокото, а да учиш редовно и работа е кошмар, поне за мен, свалих 10 кг и получих такъв burnout че още ме е страх от такива ситуации

Няма нищо лошо студент да живее с техните, но студент си до 25 примерно
По нататък трябва вече да се мисли за изнасяне според мен

Аз ако бях родител, щях дори да побутвам малко детето, не да го държа до 30 на каишка

# 652
Когато няма кой да ти плаща масрафа щеш-не щеш трябва да работиш.
Аз и работих и учех. Нашите са бедни и нямаха пари да ме пратят в хубав университет.
Завърших тъпа специалност, но с малко пари толкова.
Ако имаше кой да бутне малко повече средства щях да вляза другаде и да уча нещо далеч по-добро.
Пари трябват, само с добри намерения и желание не става.

Ето, сама казваш, че ако има начин(пари) по-доброто решение е да се подкрепи детето. И че е тъпо родители с възможности да не подкрепят студента си, та да му е гадно, да учи кофти специалност в кофти университет и до голяма степен да си, ако не провали, то поне затрудни пътя в живота. И тогава защо да обвиняваме онези родители, че си подкрепят сина???

# 653
  • София
Все още безкрайно ценя моментите, когато нашите са ми давали пари за образование. Без това просто нямаше да съм това, което съм.

# 654
  • София
Между това да дадеш пари за образование (инвестиция в бъдеще и самостоятелност) и това да даваш за всяко нещо (глезене и поддържане на зависимостта) има огромна разлика.

# 655
Между това да дадеш пари за образование (инвестиция в бъдеще и самостоятелност) и това да даваш за всяко нещо (глезене и поддържане на зависимостта) има огромна разлика.

А откъде се разбира, че говорим за глезене и капризи???

# 656
  • София
Човек трябва да може да прецени кое в коя категория е - и до кога. Например, в началото за мен е инвестиция да помагаш за сметките, но от даден момент нататък, вече става глезене (стимулира да не се напъва много, като има кой друг да дава).

# 657
На това не мога да възразя. И аз съм помагала до първата заплата. с пари де, съвети още даваме, а и все повече ни питат, а не ни отсвирват като в по-ранна възраст Simple Smile

# 658
То пари за образование е добре да даде човек, стига другата страна да не злоупотребява. Че има една особена порода - вечният студент - дето на 30 още учи и учи и учи и сменя специалности и няма 1 ден трудов стаж.

# 659
Ако ще става дума за изключенията да се каже. Но мислех, че говорим принципно. А принципно мен са ме издържали до заплата, и аз съм издържала детето си до заплата. И смятам, че това е редно.

Общи условия

Активация на акаунт