Отказване от дете.

• 8 357
  • 189
  •   1
Отговори
# 60
Ей, много груби изказвания от някои форумки. Confused Да добавя и аз моето.

Относно това, че такива хора били осъдени на самота - а вие колко често посещавате родителите си. Малко ли са случаите, в които възрастни хора с повече от едно дете завършват дните си сами, с окрадени имоти, натикани насила в старчески домове. Или пък тези, чиито деца са в чужбина и се виждат веднъж годишно. То тази самота е още по-страшна - хем имаш близки, хем нямаш и тръпнеш с месеци кога ще дойдат, кога ще звънне телефонът, дали са добре.

Егоизъм било - а на вас какво ви влиза в работата. Нали с нищо не ви ощетява изборът им. А не мисля, че родителството чак толкова променя човек, нито облагородява - примери бол. Злобни и тъпи хора раждат и възпитават злобни и тъпи деца. Нищо, че за тях са най-прекрасните на света, за околните не са.

По темата: не се интересувам кой, кога и дали ще има деца. Не разпитвам, не подмятам намеци, не правя шеговити напомняния - безкрайно невъзпитано е. Всеки си има глава на раменете и си знае ситуацията най-добре. Повече уважавам хората, които планират нещата в семейството си, отколкото тези, които са направили дете, защото са били сексуално неграмотни, както май се получава в повечето случаи.
Може би и аз вървя към отказ от дете. С одъртяването съвсем ми се отщява да раждам свое дете, предпочитам да осиновя. Не смятам гените си за чак толкова безценни и прекрасни.

Подкрепям те,напълно!

# 61
  • София
Последният месец на едни приятели детето им се разболя 2 пъти. Наложи се мъжът да си вземе неплатен отпуск, за да гледа другото им дете, защото майката влезе в болница с малкото. Съответно взеха пари на заем от няколко места (и ние им дадохме). В резултат на това хората не празнуваха Коледа и Нова Година, защото нямаха пари. Освен това ние - приятелските семейства купихме подаръци на децата, защото те наистина нямаха нито стотинка. Откакто им се  е родило второто дете е така - оправят се някак.... За мен това е безотговорно. Те са ми приятели, но не ги разбирам в това отношение.

Мен това пък много ме учудва - а какво да си направят детето - да го изхвърлят, че боледува.
А всички "поръчващи си" по едно дете - какво си го поръчват - здраво, право и без да боледува и да им нарушава спокойствието и видиш ли желанието им се изпълнява?!

Познавам такива хора около мен - едната се оправдаваше, че имат двустаен апартамент и няма къде да сложат бебето(сега се раздели с приятелят си ...сама е...а годините и хич не са малко).
Други наши познати не дават е да се чуе за второ въпреки, че са добре финансово - излизат с идеята, че трябва да осигурят всичко за първото и няма да могат за второто.
Не става въпрос за сега, когато вече се е появило и за това, че се е разболяло сега. А че изобщо нямаха възможност да гледат второ дете, но въпреки това им се искало  и го създадоха. Еми, много безотговорно постъпиха, спрямо него.

# 62
Който иска- търси начин.
Който не иска- търси причина.

Преди да се роди дъщеря ми, треперех от ужас как няма да се справим с мъжа ми. Аз не работех, бяхме само на неговата заплата. Детето се роди и за него винаги е имало. Сега искам второ дете. Не сме цъфнали и вързали, но пък искам дъщеря ми да си има брат или сестра. И парите не са определящи, защото те имат гадното качество винаги да недостигат.

# 63
Аз пък се чудя, дали тези оправдания отговарят на истината, т.е. дали зад тях на практика не се крият други причини, например липса на готовност...
:peace:Lipsa na jelanie ili ,kogato prosto deteto ne stava.Nashite kumci sa jeneni ot 1,3g i tia vse oshte ne e bremenna,ima zdravoslovni problemi.Na vsichki kazvat,che v momenta ne im stigat doxodite,za da ne spomenavat sashnostta na problema.KADE E KREDORA???

# 64
Аз де, аз се отказвам от 3-то дете, докато не ми се усигорят къща с двор и детегледачка.

# 65
Лизбет, нищо лошо, ама твоето изказване се оказа едно от най- грубите в темата. Предполагам, че си била провокирана от другите подобни Peace

Хич не ми дреме кой  изащо не иска да има деца (за неможенето е друга случка). На мен децата ми пълнят живота. Голямата ми дъщеря е плод на неграмотната ми сексуалност и си я отгледах с огромен кеф в тотална липса на финанси Laughing Малкото е планирано, въпреки "цветущото" ни състояние тогава. Изобщо аз съм от онези безотговорни родители, дето раждат деца без наличие на петстаен апартамент и 3 буркана пачки по стотачки. Начини винаги се намират. Децата ме амбицират да се справям и да се боря. Като се обърна назад, установявам колко много важни неща в живота си съм направила, за да мога да им подсигуря нормален живот. Аз съм доста нерешителна и инерционна и ако не бяха те и до сега можеше да си кютам по старому. Между другото планираме и трето след година и нещо, което се пада 2 години преди да сме изплатили кредитите си Mr. Green Та така виждам аз нещата за мен си. Другите не ме интересуват. Нито аз ще гледам техните деца, нито те ще дойдат да гледат моите Grinning Уважавам правото на личен живот на останалите хорица и не мисля че имам право да съдя постъпките и решенията им Peace

# 66
"Нямаме пари" за мен е само оправдание. А какво ще стане тогава, когато имат пари и не могат да имат дете? Казвам го, защото аз съм губила дете и знам, че често плановете ни нямат нищо общо с реалността!
Странно е как хората възприемат живота като нещо тук и сега, което не се променя, като пълна липса на нови възможности. Аз съм оптимист и знам, че ако се постарая, нещата може да се подобрят. Не всичко зависи от другите, нали?
Бих искала да имам поне две деца, но дали?
Познавам двойка, която се е отказала от деца, но причините са съвсем други. Не ми се влиза в подробности, но няма нищо общо с парите.
И още нещо - "имането" и "нямането" на пари е нещо строго индивидуално. За едни 2000 лв. на месец е нямане на пари и не можем да ги обвиняваме - такъв е стандартът им на живот. За други 200 лв. си е цяло богатство.

Та, Лени - отказът от едно дете не е поради липсата на пари! или поне това не е истинската причина - според мен.

Има някои доста рязки изказвания по темата - момичета, по-спокойно! Всички почти говорите за едно и също нещо с различни думи. Моето изказване е за осъзнатото решение да имаме дете, а не за невъзможността да се използват контрацептиви.

# 67
  • София
Ами аз например най вероятно няма да имам второ дете по финансови причини!!! Какво те учудва в такова решение на някой, дори и за първо дете!? Разбира се, за едно дете дори и да имам затруднения бих се напънала, но пък не допускаш ли, че има хора, които мизерстват наистина!!! Та така, може да ми казват познати, че дете не се гледа с пари, а с любов, но това НЕ Е ВЯРНО!!!! С пари се гледа!!!! Който е живял с МРЗ и е гледал дете знае за какво става дума! Аз нямам никакво желание да мина по този път пак, че и да лиша първото си дете от най-необходими жизненоважни неща. За мен това не е оправдание, а просто абсолютно обмислено и логично!!! Всеки сам си знае възможностите. Моите не позволяват второ дете. Смятам за абсолютно безоговорно да го създам и да не мога да му осигуря елементарни неща!!! Прилича ми на самоцел!

# 68
  • София
Всеки си прави изборите и никой не може да го съди.
Лично аз съм отлагала, защото на моменти ми се е виждало абсурдно. По различни причини.
Не позволявам на никой да ми дава оценки... Така и аз не си позволявам да давам оценки за други хора. Не съм в техните обувки.

newsm10

Абсолютно!!!!

# 69
  • Там,където се събуждам щастлива.
Не, не познавам такива хора, но и никога не съм питала някого защо иска или не иска дете. Това е твърде личен въпрос и аз съм последната, която трябва да знае подобни неща. Познавам хора, които са в добро състояние и дават мило и драго да имат дете, но не става, а и може никога да не стане / тайно си мечтая да си осиновят българче, за да му бърборя на български/. Познавам такива, които изчакваха, защото бяха много млади.

Ако някой се спира да има дете, защото няма пари, най-малкото е да бъде съден. Много е лесно да се каже: дете и с пари и без много пари се гледа. Не е така. Най-вече, когато живеем във време, когато магазините са пълни с какви ли не неща, на какви ли не високи цени. Изкушението е много по-голямо, сравнено с времето, когато ние сме расли. Аз лично не бих искала моето дете да расте, така както съм расла аз: в апартамент кутийка, 3 души в една стая, като трябваше да уча, трябваше да се затварям, в едно малко коридорче или банята. Ако живеех в БЪлгария, едва ли щях да мога да си купя нещо по-голямо, така че...същата съдба.

Парите не са най-важното нещо, но , за съжаление, са зло, без което не можеем да оцелеем. 

# 70
...
Парите не са наи-важното нещо, но , за съжаление, са зло, без което не можеем да оцелеем. 
Калинка, с това ти твърдение изобщо няма да се съглася! Жалко, че си убедена, че парите са най-важното нещо...
Аз съм доста нематериален човек - парите не са ми били приоритет. Работя това, което обичам. Парите са следствие от труда ми, а не самоцел. Мъж ми разсъждава по същия начин и слава Богу. Оставали сме без една стотинка, вечно сме в заеми, но досега никъде не съм се оплакала - нито веднъж!
Когато сме имали тежки моменти винаги съм казвала - спокойно, ще се оправим и е ставало точно така.

# 71
  • Варна

да. замислих се, ако не получавам майчински и нямам никакви или почти никакви средства за отглеждане на дете - дали това ще ме спре в решението да имам дете.
отговорът ми беше - не.

Лени, може точно така да е разсъждавала оная майка на 9 деца, която наскоро се обсъждаше.
Разбира се, нещата са несъизмерими и относителни.

# 72
  • София
Не познавам такива хора, или по-точно такива, които са се лишили от първо дете по тази причина. Защото за липсата на второ има доста хора, които се оправдават с тези доводи. Не съм изчела всички мнения, но ще кажа нещо. Помислете дали понякога зад такива оправдания не се крие просто невъзможност да имат деца? И по този начин хората избягват неудобните въпроси на познати и приятели, защо нямат дете. Затова моят съвет е: Преди да зададете този въпрос помислете, дали няма да нараните някого!

# 73
  • София
Не мога да си представя, че правейки планове за дете, ще използвам реплики от рода "все някак ще се оправим" и ще стрелям на сляпо. Просто така съм свикнала - предварително да осигурявам начинанията си. Пример са ми циганетата, които тичат боси по снега зимата. Те са точно деца, които са родени, въпреки невъзможността на родителите им да ги гледат.  Дали са щастливи??? Дали ще станат достойни хора???

Последният месец на едни приятели детето им се разболя 2 пъти. Наложи се мъжът да си вземе неплатен отпуск, за да гледа другото им дете, защото майката влезе в болница с малкото. Съответно взеха пари на заем от няколко места (и ние им дадохме). В резултат на това хората не празнуваха Коледа и Нова Година, защото нямаха пари. Освен това ние - приятелските семейства купихме подаръци на децата, защото те наистина нямаха нито стотинка. Откакто им се  е родило второто дете е така - оправят се някак.... За мен това е безотговорно. Те са ми приятели, но не ги разбирам в това отношение.

Tess , мислиш ли, че бедността не оставя трайни следи в съзнанието на едно дете? И да - има хора, които няма какво да ядат, но по-лошото е, че децата им също нямат какво да ядат... За съжаление те нямат компютър и интернет в къщи, дори нямат собствен дом, така че не очаквай  някой да ти разкаже личната си история тук... Но това не означава, че тези хора не съществуват!
И само да добавя, че смогнах с четенето. Радвам се, че нямам приятели като теб. И дано приятелите ти не четат тук, защото сигурно доста биха се засегнали, че парадираш, с това че си купила подаръци за децата им, а в същото време ги съдиш, че са ги родили!

# 74
  • Там,където се събуждам щастлива.
...
Парите не са наи-важното нещо, но , за съжаление, са зло, без което не можеем да оцелеем. 
Калинка, с това ти твърдение изобщо няма да се съглася! Жалко, че си убедена, че парите са най-важното нещо...

Ламя, не казвам, че са най-важното нещо, а че , за съжаление, без тях не можем. И за мен парите не са цел, но без тях няма оцеляване нито за мен, нито за майка ми в БЪлгария. Нямам супер модерни неща в къщата си и не искам да имам. Дори някой би се очудил, че живея тук, а нямам модерна кухня, или това или онова.
Най-малкото са нужни пари, за да можеш да си платиш здравните осигуровки тук, а в България да отидеш на лекар или зъболекар. Сега майка ми чака аз да й изпратя пари, за да може да си оправи зъбите. Моля се, да не й се налага да ходи по лекари.

Детето пораства и с това финансите, които трябва за гледането му.

Общи условия

Активация на акаунт