(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 53)

• 40 935
  • 763
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Е колко толкова да се източат? Всъщност това защо им е проблем голям, все се чудя?

# 121
Aila, стана ми лошо от смях!
Котешки пораснал разсад 😃
В първия момент реших, че ти е прераснала котешката трева.
Да, май много ти станаха котките. А новата щом е дама, ще трябва да се кастрира, преди да стане селянка.
Как е Наско?

# 122
Всъщност до кога могат да се сеят моркови, магданоз, салатки, репички и подобни в градината, може ли евентуално след няколко седмици с доматите да сложа нови семенца?

Моркови и магданоз може да сееш през цялата година общо взето.Освен да не ги хванат силни замръзи когато са във фаза след поникване и също така късните есенни напролет бързо(около 5 месец,че с думи не се знае как ще горазбереш Simple Smile ) ще образуват цветоносни стъбла.
Салатките и репичките 'тръгват' да развиват цветоносни стъбла с повишаване на температурата и затова е трудно да се определи календарен срок от типа 'докога да се сее'.Нещо като мой съвет на открито след края на април разсаждане на салата(с уговорката,че ще е нужно около месец от сеитбата до разсаждането) е неподходящо и сеене на репички също.Говоря за Централна южна България.
Е колко толкова да се източат? Всъщност това защо им е проблем голям, все се чудя?
Защото ще полегнат и може да се появи сечене и стават на гъсто,а след вдървесяване на стъблата лесно се чупят при разсаждане.

Последна редакция: ср, 05 апр 2023, 10:34 от марко7

# 123
  • София
Мерси, значи и с това кукаво време оставам на варианта експериментирам, пък каквото стане ☺️🤭😘

# 124
Е,то кукавото време е тази и другата седмица.След Великден всичко ще е на 6 Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 125
  • София
😂 😂 😂 Ще видим, ще видим... Те трудно познават за 2дни напред, какво остава за 2-3седмици напред🤭

# 126
Аз още не съм си окопала градинката където слагам домати, краставици и подправки. Почивните дни или вали, или е студено или ме няма, а тревата си расте и изобщо не се интересува от моите проблеми Simple Smile
Черитата ми още не са поникнали и май няма и да поникнат. Доматите ми вече са 5-6 см........
Тази нощ във Варна духа пак един силен вятър и Т бяха около нулата. Сутринта пак събирах по двора кво ли не.
Искам вече време подходящо за градинарство.

# 127
Един път ги бях поръсила с почва и те се сбиха едно в друго. Станаха всички в центъра на съндъчето и така си стояха до онзи ден. Забелязах ги, че започват да си пречат много.Хич не ми се щеше да ги пикирам понеже това бяха основните домати и още си има един страх в мен от такива манипулации. Миналата година в такива 2 малки сандъчета си ги държеше татко до като ги насади. Даже по това време трябва да са били вече големи, защото първите дни на май  са били вече в земята.
Пикирах ги пак в сандъци, защото нямам толкова много чашки и кофички , няма и къде да ги държа. Мислих си, че ще се съвземат за ден/два и ще ги нося при нашите да стоят в парник.
Късно ли стана другата седмица да сложа нови? Те кога ще се развият, че и да се садят?
На колко градуса да ги държа? Сега са на около 15, мисля малко да ги напръскам и с листна тор.

# 128
Как ще се сбият едно в друго от почвата? Правила си абсолютно безсмислено упражнение с пикирането в сандъче според мен. Остави ги на светло и топло, но не прекалено. Нощем 12-13гр изобщо не са проблем. Позасуши ги и не ги тори. Остави ги да се прехванат и тогава ако не вървят ги натори. Сега ако ги наториш или преполееш само ще ги умориш. Времето е лошо, няма достатъчно светлина, просто ги остави на светло и ги забрави за седмица. Ако това е моя разсад, аз така бих постъпила. Всъщност никога не бих си играла да пикирам домат в сандъче, просто ще го засея по на рядко в него. Като нямаш място пикирай в 200мл чаши за еднократна употреба. На перваза на прозореца се събират идеално.

Последна редакция: ср, 05 апр 2023, 13:26 от morskibriz

# 129
Пикирането става и в чаши за еднократна употреба за бира, има ги в супермаркетите. И според мен това което си направила е било грешно и излишно.
15 градуса дневна температура е ниска.
Тия торове... според мен сега са излишни и повече стресират растенията.

# 130
И аз не съм доволна от разсада..издължен,слабичък и блед.

# 131
За разсад не ми се пише, хич.. Дано доматът устои на последните студени дни. ММ вчера ходил "тайно" след работа, щях да му поръчам да им включи адакса на 10 градуса, но се "издаде" чак като се прибра.
Относно котешкия разсад - моят е много дребен още и гарантирано това ще е последната реколта на мама Писа, този път съм и направила календар - по 1.05 е на кастрация , бебетата ще са на 5 седмици. Край нас парцелите се изпопродадоха, хората започнаха да си разчистват навеси, затварят укритията и накрая родила насред единия парцел под купчина с рязани клони.. Наказание и за нея и за бебетата.. ММ и беше направил къща от стар шкаф, но не я хареса нещо

# 132
Vanja66, разсада ти изглежда чудесно! Може да е малко по-висока температурата във вас или светлината не достига и в някакъв етап се е издължил, но в никакъв случай не е зле този разсад!

Ники, прав си! Само че аз вярвам, че все още има много добри хора!! Hug
Освен това защо да пустее едно място, когато може някой друг да го обработва и да си произвежда зеленчуци от него! Не ми се продава на този етап и така. Ако чуеш нещо свиркай! Майка ми и вуйчо ми са в Русе и лесно ще се уреди ако някой се интересува да го види или ти на по-късен етап.

Моите домати вече са повече от педя (първите пикирани) и аз измислих стратегия Grinning
В средата на април заминават директно навън в лехите. Довечера са последните ниски температури, студеният фронт премина. Другата седмица ще е 16-17-19 градуса, а нощните се вдигат на 6-8.

Бриз и на теб успех на изследванията! Hug

Последна редакция: ср, 05 апр 2023, 16:39 от ~Биб~

# 133
Ваня, добър е разсада, като го занесеш на село ще се кали и ще садиш. Моя е пълна трагедия единия. Залагам надежди на пикирания в понеделник. Иска ми се да сложа 2-3 корена тиквички и не смея в този студ. Бързо ще станат и какво е ги правя.

# 134
  • София
Vanja66 на мен ми изглежда много добре разсада в това неслънчево време.
Биб, morskibriz надявам се вече да сте получили добри новини!
Morkovelka, ще се оправят доматите, спокойно! Все пак се натрупва опит, пък ако не стане - ще си купиш разсад. Ще намеря снимки и ще обясня как наистина се присажда, диня на подложка кратуна, миниатюрен разсад, току що поникнал на два котиледона Wink

Аз нямам къде да закалявам растенията, ще видим. И с тази прогноза, засаждането на открито ще отиде вероятно след 15-ти май, а до тогава ще прерастне много. След десетина дни и моите ще са готови за оранжерия, но няма такава.

https://www.accuweather.com/bg/bg/gorna-malina/46274/april-weather/46274

Последна редакция: ср, 05 апр 2023, 16:50 от sofyia

Общи условия

Активация на акаунт