(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 53)

• 40 931
  • 763
  •   1
Отговори
# 105
Ох, не знам никак не изглеждат добре.
Полях ги още снощи с рутмос и ги напръсках обаче този път 😟🥺 положението е критично.

# 106
  • София
На мен ми изглеждат напълно нормално като за домати след пикиране. Всичко ще е наред!
Аз имах и домати и патладжани, които пикирах с всичкият си акъл в доооста топлата оранжерия и бяха съвсем полегнали и умърлушени, но след няколко дни си се оправиха. От тогава, когато е топло пикирам поне навън. Макар че последният път пикирах едни домати по над 30 см, направо готови за садене и макар да не беше топло и те оклюмаха и утре ще ги нагледам. Ще им мятам още нещо като защита да оцелеят и на новите студове ако може.

# 107
При мен доматите масово почнаха да жълтеят и не знам какво да ги правя, за да им помогна. Някои долни листа изсъхват.

# 108
Не знам нещо не ми се струват хич хубави има и такива със изсъхнали и смачкани горни листенца и тях си мисля, че ще ги изгубя.Имам от онази вечер и във кофички, ами те още след няколко часа си бяха супер свежи и нормални, а са на едно място стоят. Бяха много едно в друго пречиха си, а аз си повярвах, че мога да пикирам 😂 и накрая ще стане катастрофа 🥺. Много им се моля да се съвземат 🤭.
Купих си днес семена за тези красоти и съм супер изненадана от семената и на това цвете Как се сеят тия пухчета ? Голямо нещо е природата обаче!

# 109
FB, късмет на изпита!🍀
Биб, стискам палци. Спокойно, всичко ще е наред! 🤗
морски бриз , стискам палци и за теб.
Морковелка , не са ли много нагъсто пикирани доматите?
Моите пикирани домати са по една педя. Държа ги на остъклен балкон, хладно е там. Тези дни е и мрачно. В града вали дъжд, дано и на село да вали.
Най-накрая тагетисът поникна. Подсях в тарелките от второ пакетче. Чушки, пипер, патладжан още не са поникнали, а са на топло в детската.

# 110
Морковче, ако това са пикирани домати ще се оправят. Нормално е да са така скоро след пикиране. Но защо ги пикира толкова на гъсто, идеята на пикирането е да заякнат и да се местят без сътресения в градината, а твоите ще се скубят пак на гол корен.
Stryper, не искам да съм лош пророк, но  доматите поляни с йод ги отпиши.  Аз така една година полях тагетиса с р-ра останал ми от доматите и изгоря всичкия. От тогава си знам остане ли ми р-р на йод  отива в канала.

# 111
Морковелка,чак катастрофа не ми се вярва да стане Simple Smile Просто са били много изнежени преди пикирането.В момента,ако можеш да ги покриеш с нещо(картони,кашони) за да ги предпазиш от пряка сл. светлина и да затоплиш почвата в сандъчетата ще е добре също и да не е прекалено влажна.Ако толкова ти се струва кофти положението може да ги пикираш наново,даже ти препоръчвам.За доматите ползвам един трик при пикирането,но е свързан с работа с кравешко ако и ще пропусна да го описвам да не разстройвам аудиторията Simple Smile

# 112
  • Русе
@Морков, няма страшно. Не го мисли. Добре са доматите. Така ще си боледуват няколко дни и ще се оправят. Те са издръжливи. От култуците се правят нови растения дори. Всякак пускат корени. Само не ги преполивай и не ти дръж на студено и тъмно, за да не се пресекат. Иначе и аз не знам защо са толкова нагъсто?
@Биб, много благородна и зряла постъпка да си предоставиш двора в Николово на някого. Аз честно да ти кажа бих се възползвал, но нямам кола. Ще ми бъде много много сложно. Но ще го имам предвид и ако дочуя някой сериозен човек или аз променя решението си ще ти пиша. Все пак трябва да е наистина сериозен, за да не направи поразии. Хората са зли вече…
А за доматките ми. Те стоят предимно на сянка, само 2 часа слънце имат на ден. Може би затова да такива издължени и анемични. Освен това тази пролет се оказа много мрачна и редовно не си получават 2та часа слънце. Ще видим като излязат в градината как ще потръгнат. Според вас от по-некачествен разсад, но подходящи условия след това дали ще се намали добива? На места казват, че първите седмици от разсада са определящи, но според мен е важно и след това да се приспособят към външната среда. Като ги наторя с пелетите птича тор се надявам да ги оправя.
Исках и да ви питам картофите дали гният в земята при студено време? Сложих ги преди 2 седмици с визията да се стопля времето. Удари минус 3 след няколко дни, а сега е поредния зимен период с леден дъжд и сняг. И скоро не се очаква топло. Което пък е още по странно предвид че отиваме средата на април. А е зима…

Последна редакция: ср, 05 апр 2023, 09:16 от Nikolayy5

# 113
Николай, за картофите - ако не са се показали на вън, не би трябвало да имат проблеми.
Преди години садих едни лилави картофи. Отказах се след първия сезон, защото родиха много малко, а и не бяха на гнезда като нормалните картофи. Оказа се, че доста от тях просто не съм намерила и извадила. Появяваха се още две години.
В София вече нали слаб сняг. Дори и в центъра, където е по-топло, започнат да побеляват дърветата и покривите на колите...
Побъркано време, а и прогнозата за цяла седмица напред е ужасна.
Гледах репортажи от Западните Балкани - навсякъде има сериозен мокър сняг, така че може и тука да ни затрупа априлски.

# 114
Ники, аз разсадих част от доматите в неблагоприятни метеорологични условия миналата пролет,друга част прибрах. Оказа се, че тези, които мокър сняг ги валя са по-добре от тези, които прибрах в студенета  и тъмна стая на село. При тях се появи сечене.
За картофите не се тревожи нищо им няма. Нашите са излязли. Има по педя високи. Надявам се да не ги попари студа сега и да рестартират. По-късните още не сме засадили. Нещо изоставаме тази година.

# 115
За развитието си растенията се нуждаят от 5 основни фактора(светлина,топлина,вода,хранителни вещества и СО2).Всяко ограничаване(недостатък) на който и да е от тях,в който и да е период води до забавянето му и върху добива. Simple Smile
Но всеки индивид от живата природа на Земята притежава свойството за изменчивост и приспособимост към околната среда.  Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Не ми се вижда вероятно да изгният картофите,едва ли ще е толкова продължително студено,че да измръзнат или пък толкова влажно,предвид,че земята е суха в момента.Макар и синоптиците да говореха,че предстоящите дъждове ще са с размера на месечната норма.

Последна редакция: ср, 05 апр 2023, 08:49 от марко7

# 116
  • София
Ох, моите домати тъкмо показаха стъбълца от земята, оставих ги на къщата, там не се топли, като гледам какви са дните температурата сигурно и до 12градуса ще падне, май направо да ги пиша загинали и да си имам предвид, че като минат студените дни ще правя нов разсад 🙄

# 117
  • Русе
@Ангел, няма да загният доматите. Стига да не са преполяти или на много тъмно. 12 градуса за тях е ок. Каляват се.
Благодаря за съветите за картофите! Тук валя добре, около 20л.

# 118
  • София
До прозореца са, обаче време е мрачно, не е като слънце да ги огрява☺️ не знам това води ли им се тъмно, каквото такова 🤭за морковите и салатите в двора не ми се и мисли, сигурно изобщо няма да се покажат
😂 😂 😂 😂 Страшно начало на градинарстването тази година....
Всъщност до кога могат да се сеят моркови, магданоз, салатки, репички и подобни в градината, може ли евентуално след няколко седмици с доматите да сложа нови семенца?

# 119
  • София
Ох, моите домати тъкмо показаха стъбълца от земята, оставих ги на къщата, там не се топли, като гледам какви са дните температурата сигурно и до 12градуса ще падне, май направо да ги пиша загинали и да си имам предвид, че като минат студените дни ще правя нов разсад 🙄
На 12 градуса доматите със сигурност не загиват, но най-вероятно почти няма да са пораснали. Което ако им е и тъмно е по-добър вариант защото иначе ще се източат. Може да го броиш като каляване и правене на корени, след поникване се препоръчва за кратко леко сваляне на температурите.
Моите домати всяка нощ в оранжерията са и на по-ниски градуси.
Ники друг предлагаше двор, не съм аз. Иначе добива може да намалее разбира се при лош старт, но със сигурност могат да компенсират. Още си спомням първата година, разсада ми никак не растеше, почвата беше зле. За 3 месеца беше 10 см висок, като жълтееше, долните листа окапаха , имаше мухички , пълен ужас. Мъжът ми направо отказваше да го садим и ми се смееше като го насадих, защото не се показваше почти от земята. После обаче вече в хубавата почва в Петково много му допадна, дръпна и си имаше дооста приличен добив. Направо и на него и на мен не ни се вярваше, какво успяха да родят тези изтормозени мъници.
Тук колите са побелели от сняг, луда работа..
П.П Някой да си търси котешки пораснал разсад? Вчера мяукаше пред блока и си прибрах една пораснала оранжева госпожица. Явно е била домашна, защото е добра и в момента спи в мен мъркайки. Обещала съм на половинката да я заведа и нея на село, но нещо почнаха много да ми стават котките...
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт