(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 53)

• 40 464
  • 763
  •   1
Отговори
# 90
Доматите са за пикиране, но...
Няма да има място за тях на топло след пикирането.
А в момента в стаята, където ще бъдат, е 18°, вероятно утре сутрин ще е доста по-студено... А нямам никакво намерение да пускам парното там, защото ще станат златни.
Не знам кое е по-рисковано, но май ще изчакам още ден-два. Повече няма как.

# 91
Недоволна, моите са в период на каляване и геройски се каляват в хола на къщата без грам отопление, като напече понеже е с прозорци на трите топли посоки, може да стане и 26-28гр, но ако денят е мрачен средно е  около 15 градуса. Не са пикирани, а са директно сяти по две в кофички от мляко. Миналата седмица така както беше студено и мрачно, така си бяха за поливане още в петък вечер

Пипер и патладжан са зле, хем в апартамента ги отглеждам .. Патладжана и слаболютата рибка директно ги изхвърлих, така де засях цветя в саксиите и сандъчето Simple Smile
Чакам си отпуската, но точно между Цветница и Великден дават дъжд

# 92
  • Стара Загора
Здравейте! По въпроса за оранжерии, прозорци, амортисьори... Та нашата оранжерия е направена саморъчно от съпруга ми през 2017 год. с пластмаови ВиК тръби, спънати с летви. Покрита с найлон. На тясната страна е вратата. От страната, на която е вратата на 20 см от пода е единия прозорец, а от отсрещната страна - горе е другия прозорец. Прозорците са направени от летви и найлон. Амортисьорите са купени от АлиЕкспрес. Нямаме никакви забележки. Ние също сме съботни. Живеем на 60 км от село. На 07.03. си сложих първите домати в оранжерията (но, под 10 л. бутилки и найлон върху тях). Миналата година направих така и резултата ми хареса. Съжалявам, че не мога да приложа снимки, но никога не съм снимала оранжерията като такава. Може би в събота като си отидем (ако някой се интересува, разбира се).

Последна редакция: вт, 04 апр 2023, 13:47 от nela62

# 93
Ние взехме амортисьор за отваряне на капандура на оранжерията при повишаване на температурата:
https://www.emag.bg/mehanizym-za-kapandura-primaterra-8298/pd/D8Y2LWBBM/

https://youtu.be/c1puKg73kmg
Автоматично отваря и затваря прозорчето при промяна на температурата.
Здравейте, от колко време го имате ? Прочетохме и чухме лоши отзиви за тези амортисьори, че след седмица две спират да работят. Доволни ли сте?
Получихме го миналата седмица и още не е инсталиран. И двамата сме болни, а и няма опасност от прегряване на разсада тия дни Smile
Пише, че е за тегло до 7кг, а ММ мисли да го сложи на вратата, която според мен е по-тежка. Типичен Рак, все да е наопаки Sad
В събота имам тежък изпит и след това се заемам активно с градината, нямам търпение...

# 94
Голяма активност кипи! Hug

FB680797BGM, пожелавам ти успех на изпита!!

И аз ще помоля за едни стиснати палци. Утре ми е контролният ЯМР.

Ники, премести разсада домати на сянка, поливай доста умерено и ако има как да им се досипе пръст. Струва ми се, че много са се издължили.
Аз разсад не пръскам с нищо.

Черното чери и при мен се разболя мин. година, иначе тръгна доста добре и не е зле на вкус, но не бих гледала отново.

ВАЖНО! Имам място в с. Николово (Русе), близо до стадиона на селото. Няма кой да го обработва след като баба ми и баща ми вече ги няма. Мястото не е пръскано с химия, отглеждахме зеленчуци и овошки и беше плодородно.
Миналата есен платихме да го почистят от самозасели се акации.
Не искам наем, само сериозни хора, които да си го обработват, за да не пустее. Уви, бих искала да я имам тази земя тук, но я нямам.

# 95
Много ме е страх, хора 😭. Снощи пикирах розовите домати и червения едър и не изглеждат никак добре. Предните пикирани още в самото начало си изглеждаха свежи и хубавки. В събота мислих да ги нося на татко и ме е яд, че избързах. Не се ли хванат оставаме  без домати😭 само дето им баех толкова време 😠.
Патладжанът Тсаконики започна да умира 🥺. Не знам какво искат тая година тези патладжани 😤

# 96
Морковелка,
Сложи ги на лека сянка и по-хладно докато се съвземат от пикирането (още нямат силни корени). И да са клюмнали малко, ще се съвземат. Домата и почти без корен  пак се вкоренява.

# 97
Привет и от мен. Аз тръгнах на кафе и стигнах до село.  Снимах малко с тел. на ММ.
FB680797BGM, Биб, успех!
Другата седмица и аз имам контролен преглед. Надявам се всичко да е ок.
Обещания пелин. Не е почистен още, но не стигам до него.

Зимната грах

И още грах

Спанак и моркови, също от есента. Спанака започнах да скубя на ред.

И за финал малко китки

[s
Не знам моя тел в какъв формат записва, но снимки направени с него не мога да кача тук. Не ми разрешава системата.

# 98
Красиви цветенца. Дано грахът да преживее без проблеми и тези надявам се последни студове.
Предполагам, че телефонът ти прави прекалено големи снимки, има ограничения за размера им във форума. Всички телефони снимат в един формат.

# 99
Доматите ми днес. Много ми е тесен перваза… Иначе досега все навън са били денем.

# 100
morskibriz, не знам къде градинарстваш, но определено е доста по-топло от край морето..тук цъфнал грах още не съм виждала, та камо ли с шушулка.
Имаш и от любимия ми бабин зюмбюл, който изгубихме - рядък розов, само синия ни остана и много градински иглики. Дори преди години една съседка ни се обажда да пита можело ли да влезе през комшулука и да извади за дъщеря си - игликите бяха направили килим пред къщата

# 101
Доста Пелин, морски бриз. Щом няма силна миризма може би е черен пелин. Ако решите да го оставите по-натам ще се разбере. Ще стане висок и с по-тъмни листа от белия пелин. Край морето има и други видове. Белият пелин мирише силно и листенцата му са по-едри. Аз черния го махам, но белия си го пазя, освен ако не е прекалено много.

# 102

Ние взехме амортисьор за отваряне на капандура на оранжерията при повишаване на температурата:
https://www.emag.bg/mehanizym-za-kapandura-primaterra-8298/pd/D8Y2LWBBM/

https://youtu.be/c1puKg73kmg
Автоматично отваря и затваря прозорчето при промяна на температурата.
Здравейте, от колко време го имате ? Прочетохме и чухме лоши отзиви за тези амортисьори, че след седмица две спират да работят. Доволни ли сте?
Получихме го миналата седмица и още не е инсталиран. И двамата сме болни, а и няма опасност от прегряване на разсада тия дни Smile
Пише, че е за тегло до 7кг, а ММ мисли да го сложи на вратата, която според мен е по-тежка. Типичен Рак, все да е наопаки Sad
В събота имам тежък изпит и след това се заемам активно с градината, нямам търпение...
Благодаря за отговора. Пожелавам успех и за изпита и за парника. Ще чакам, дано разбира се хубави отзиви от амортисьорите.

# 103
online, пелина не става висок и цвета не се променя. Ако се сетя ще снимам и в разгара на лятото.
Недоволна, грахта ще преживее всякакъв студ. Тя не мръзне. Ако помните снимките от есента и зимата, може да сравните. ММ непрекъснато мърмореше, че не е хубава. 
За предзимна сейтба трябва да се сее грах с гладки зърна. Тя е студоустойчива. Набръчканите мръзнат. Като сорт за предзимно сеене съм си уцелила Ран1 и Утрило.

# 104
Аз освен житни посях и някакъв грах като сидерат есента. Не знам сорт, защото го взех насипен и не за реколта. Ще е много интересно, ако като отида до градината се окаже, че е жив и цъфнал (което в този климат е просто невъзможно).
Но като гледам прогнозите, първото ходене ще е най-рано след Великден.

Общи условия

Активация на акаунт