(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 53)

• 40 958
  • 763
  •   1
Отговори
# 240
# 241
Наистина възкръсна!

# 242

Морски бриз, оздравявай по-бързо.

# 243
Воистина воскресе!

Някой отглежа ли токачки? Според ММ са най-полезните птици и трябвало да си купим. Хранели се с всички вредни гадини в градината и не посягали на полезните и насажденията.
Звучи ми много хубаво, че да е истина.
За ядене ядът , но повече ако са пуснати в клетката не е точно така. За врякане врякат от другия край на селото се чуват, лошото е че летят много, обикалят на всички покриви на съседите...и  правят бели. Яйцата са точно за днешния ден, миналата година бораците бяха те. Снасят  в топло време и решихме, че не е изгодно да ги гледаме, защото си искат протеин. Приключихме с тях зимата.

# 244
Во истина воскресе!
J_M_M, благодаря за споделеното за токачките. Аз си представях да купим 4-5 птици и да ги отглеждаме свободно из двора. Да им оставим храна и вода и да се самоотглеждат когато ни няма. Ех, че хубаво би било........ Поне знаем да не купуваме....

# 245
Май има още един проблем при такова отглеждане на пилци - грабливите птици. На село си похапват пилета, а лисици отмъкват кокошки.

# 246
И аз съм си го мислила варианта с токачките. Откакто разбрах, че обичат кърлежи, а аз имам нещо като фобия към последните, обмислям как е възможно да стане. Четох, че им се подрязват крилата, за да не летят. Какво означава това не знам, но ако е някакъв садизъм не бих го направила. Мислех дали да не им направя някакво укритие за нощта и да си живеят полусвободно, обаче не знам дали все пак биха свикнали, а и аз не съм в този двор през седмицата, за да ги наглеждам. Спомням си, че преди години някой беше пуснал в Борисовата градина токачки, може би идеята е била точно естествен контрол над кърлежите, обаче горките птици не си научиха къде са им къщите и обикаляха кварталите наоколо докато не изчезнаха. Четох, че си познават стопаните и може би, ако съм постоянно в градината поне месец, ще ги свикна, а после може да ги оставям, но за сега нямам възможност да спя там и всичко си остава като размишления. Зимно време обаче ще трябва може би да ги приключвам...нямам опит и не знам, мисля че не бих могла. Не съм вегетарианец, но не знам дали бих се справила, много се привързвам :/ А иначе не биха оцелели зимно време без ежедневна грижа.

# 247
Ние на шега започнахме да ги отглеждаме.
Съседи имаха няколко двойки, първо ни подариха една от тях, но мъжката не оцеля затворена. След това ни дадоха яйца и излюпихме 11 пилета, от тях 10 оцеляха до възрастни. Съседът беше видял и змия да отиват неговите, нашите на колкорадски бръмбар ги тествах, ами не бяха впечатлени. Попово прасе всички птици хапват.

# 248

Честито Възкресение Христово!
Това сътворих вчера в оранжерията. Оставих два отворени прозореца за през седмицата. Казвайте какво да ги правя доматите после. Есента наторих мястото с птича тор. Сега в ямките при засаждане сипвах биохумус. Мисля другата седмица да ги опръскам с бордолезов разтвор, а после да редувам течен биохумус и мляко, йод и вода. Очаквам и вашите съвети и критики.

# 249
Много добре изглежда този парник, не съм виждала такива.
Първият цвят се отвори на Великден Simple Smile

# 250
Турболентност внимавай да не ги преториш.  Птичата тор е много богата на азот, калий и фосфор.

# 251
  • Русе
Чесънът ни е нападнат вероятно от чеснова муха. Листата се завиват и нагниват отвътре навън. По лука няма такова нещо. Повече от 50% е загубата…
По копривата се появиха такива жълтеникави петна. Допреди 2 дни ги нямаше.

Някой знае ли какъв е този приятел?

Като цяло много неприветливо време. Пълно е с въшки по розите и кайсията, студено, предстои студена седмица. Доста тъп април.
Колеги, кога да засадя боб за зелен? Около 13гр е температурата на почвата. Да не нагният бобчетата? Миналата година ги сложих в началото на април и изгниха от студено. Същевременно юли месец е много горео в Русе и загиват бобовете и трябва да се спази ранната сеитба. Особено е. Мисля в края на седмицата да го слагам…купих сорт Капитано и Лоди.

# 252
Бобът никне бързо и трябва да го пазиш от слана. Една година при прогноза за слана, мъжът ми покри всеки стрък с буркан за компот.
Познава се кога може да има слана като привечер се изясни и е студено.

# 253
  • Русе
Слана няма да има със сигурност вече. Просто бобът гние при студена почва. Не съм сигурен 13гр дали е достатъчна. Някой започнал ли е вече с него в открита градина?

# 254
Ники, точно днес мернах статия, че се сее до началото на м. май и след това е късно. Първата година засях боб в края на март и имах чудна реколта. Следващите по- късно през април и зелен имах, но зрял не. Тази година още не съм сяла никакъв и май ще е пак труд на халос.

Вали градушка.

Последна редакция: нд, 16 апр 2023, 19:12 от morskibriz

Общи условия

Активация на акаунт