(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 53)

• 40 959
  • 763
  •   1
Отговори
# 255
Почнаха ли вече градушките? Гадна работа.
За мене си е време за сеене на боб в Русе.
И как успява да узрее боб на колци в кратко лято като това в мое село? Преди слана се вадят колците, като се изкоренява боба и се оставят някъде под покрив. Така успява да узрее.

# 256
Аз засях фасула( и зрял и за зелен) вчера.Ще видим какво ще излезе.Картофите засях преди две седмици и още не са поникнали...много е сухо.
Честито Воскресение!

# 257
Воистина воскресе!
Ние засяхме зрял боб и средно ранни картофи вчера. Дай боже да има реколта.

# 258
Христос воскресе!
Зелен боб миналата сях много рано и не изникна, после сях отново, нещо отмъкна семената, имах 4 растения само. Тази година ще сея в края на април, началото на май.
Тогава ще засадя и доматите в градината.
Картофи сях на първи април, утре ще ги видя дали започнаха да никнат. Тези дни в града превалява, дано и на село да е поваляло.
Миналата година сях чесън през втората половина на февруари, стана чуден. Тази година сях есента, май не е твърде добре. Утре ще го видя и него.
Морски бриз, бързо оздравяване.

# 259
Христос Воскресе! Да сте здрави и честити!! Heart

Моите домати вече са навън в лехата. Нямам време, защото пораснаха много, а и в събота ще пътуваме.
Дневната температура тези дни е 14-15, нощните бяха 8. Нощните малко ще паднат и ще ги завивам с агрил, но от петък се вдигат на 8 отново, а дневните на 16-18.
Хубаво е, че нямаше много слънце като ги садих. Клюмнаха, но на другата сутрин бяха като кукуряк всички Blush

За пипера много ми е жал и не знам какво да го правя. Дребен е все още да го сея навън, а две седмици в къщи как ще оцелее докато ни няма? Дайте идеи.

Ники, принципно зеления боб иска топло. На 16-18 градуса пише на всичките ми семена да се сее.
Миналата година аз подраних и повечето изгни. Помня че на няколко пъти слагах семена докъм началото на май докато взе да расте изведнъж. Сега мисля да сея тези дни, а ако не е изникнал като се върнем в началото на май ще повторя. Семена имам доста ха-ха.

Последна редакция: вт, 18 апр 2023, 09:55 от ~Биб~

# 260
  • София, Студентски град
Аз вчера насадих около 10 корена домати. Дори не клюмнаха, а не ги полях, понеже очаквах дъжд. Между тях наръсих и бобчета за зелен, също пресадих и малко босилек. Днес изглеждат доста щастливи. Само един босилек леко е оклюмал. Под тунел от агрил са. Преди малко ходих да наръся магданоз и чубрица. Чушките също изглеждат доволни.
Картофите, които насях февруари, най-после се показаха. Грахът вече е около 5 сантиметра.

# 261
Ние засяхме ранни картофи на 8 март. Изникнали са на 90%. Много неравномерно израстват. Много е сухо. Напръскахме с маркуча, но си иска стабилно поливане или дъжд. Средно късните сложихме в събота.

# 262
В петък напръсках разсада домати с ПРОПЛАНТ и вчера някои листа бяха като изгорени, а други се бяха свили. Напръсках ги само с вода и днес изглеждат значително по-добре. Дано оцелеят още 2 седмици. Заложих нови семена за всеки случай.
В бъдеще ще пробвам да пръскам със сода срещу гъбички, а не с хим. препарат.

# 263
Доматения разсад ми е идеален за засяване вече, днес видях и един корен с цвят. Мислех да ги сложа в парниците веднага след Празната седмица, но според прогнозите другата седмица ще има 3 дни с минусови нощни, затова ще изчакам след тях. Мисля в единия парник да сложа нисък зелен боб между корените домати, в другия босилек между доматите. Около краставиците ще боцна репички, защото помагали срещу вредителите, нападащи краставиците. След Гергьовден ще садя поетапно смилянския боб, тикви, царевица, тиквички, чушки.

# 264
Во истина воскресе!

За пипера много ми е жал и не знам какво да го правя. Дребен е все още да го сея навън, а две седмици в къщи как ще оцелее докато ни няма? Дайте идеи.

Дребен,недребен по-добре да е в земята(ако не очаквате слана) иначе 2-те седмици ще му се отразят на развитието.А си е вариант да се разсади част от него Simple Smile

# 265
  • Русе
@биб, според мен го остави вкъщи този пипер. Полей го обилно и го остави на светло. Предполагам имате слънчеви прозорци. Една седмица ще е мокър със сигурност. Втората седмица ще започне да съхне и вероятно последните дни ще е оклюмал, но надали ще умре. Това в случай, че у вас не е 30гр и не е сух въздухът.
Наистина е тънка ситуацията при теб.
Ако ги насадиш навън вероятно също ще умрат, защото почвата е студена, а те не са калени.
Повече шанс имат вътре като ги удавиш преди да тръгнете…

# 266
  • София
Биб, дай ги на приятел да ги държи на своя южен перваз и да ги полее на 7мия ден и после на 10тия и никакво друго поливане.
Че от приятелски услуги моите загниват Sad
Всички НЕградинари поливат всеки ден,  в това съм се убедила. Ще трябва клетвена декларация да подпишат Simple Smile
Де тоз късмет да имаш приятели градинари, дано!

# 267
Може да се присадят в самополиващи саксии. Гледах големи в Лидл. Нещо такова: https://praktis.bg/samopolivashta-saksiya-mareta-kragla-30-sm-sl … a-kost-zeleno-1br

# 268
  • София
Едно въпросче за моите издължени посеви на доматки, почнаха да пускат първите истински листенца, мидля ако вс им е наред края на седмицата да ги пикирам в по-големи дъдинки да ди растат, та може ли още при пикирането да ги позаровя малко повечко, да покрия част от стъблото, че така ми изглеждат мн кекави милите...

# 269
Мерси за съветите и идеите Hug Приятели да им ги оставя тук нямам, а и не искам да ангажирам съседите.
Мисля да направя микс от всичко, което предложихте. Едрите може да заминат навън в лехата под тунелче.
По дребните ще полея и оставя на прозорец. Те са в саксии с едри дупки и ако ги сложа и в кутия пълна с два пръста с вода ето ти самополиваща се саксия  Blush
Да съм по-спокойна, че все нещо ще оцелее, защото тук разсад читав пипер няма.

Само се ядосвам, че прогнозата за времето се промени. Пролет, това е положението.

Общи условия

Активация на акаунт