(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 53)

• 40 965
  • 763
  •   1
Отговори
# 270
Домати и краставици спокойно може да ги заровиш до семеделните листа когато ги пикираш или разсаждаш.Така се развиват добавъчни корени,които "живеят" в горния и плодороден слой на почвата.С такава цел се прави и подсипването и по-късно загърлянето.

# 271
Bib, eдна идея, която аз ползвам у дома, когато пътуваме- капково за саксии. Едни керамични порести са моите, сестра ми има пластмасови с врътки и двете вършат работа

Великденският отчет : засяти 10 корена домат под тунел, другите като гледам ще се сеят на 1.05, дават минималните Т около 10 градуса, доста далеко от Т за слани
Ягоди и малинокъпини цъфтят вече. И последната боровинка пусна листа, Кивито изгуби първите си пъпки покрай мраза преди две седмици, но пусна нови.. Тревога са ми само новите лозички- от 4ри броя още нито една не е избила, но и големите ни асми още не са се разлистили, та надеждата не е загубена.
Нарчето обаче е изсъхнало, ще насеем ново на есен на друго място Simple Smile , защото измислих къде да създам още една градинка .. спасих си я от застроителните мераци на ММ
@Аila, може ли разяснения  за физалиса - колко голям трябва да е разсада за да се посее, на какво отстояние едно от друго и колко големи стават като храсти, защото това, което видях е колкото пипер, пък за мен храст е нещо доста по-голямо Simple Smile

# 272
  • София
За съжаление физалиса ми беше и миналата година на земята, така и не му сложих колчета, но не беше никак малък като полегнал на земята, беше се разпрострял като тиквичка общо взето. Аз лично го садих както садя домати, на същото растояние и мисля да му сложа колче.
Ето няколко снимки от миналата година на физалиса. Когато отида ще ти снимам сега насаденият. Между другото май ще ми остане някакъв разсад физалис, ако някой от София иска да пише.
Физалис - септември
Скрит текст:

Така ходих и направих няколко снимки на сега насаденият физалис:

А тук е част от пикираният босилет и малко физалис. Има и по-рано пикиран физалис в кофички, който изглежда по-едър от насаденият, тъй като не е заравян надълбоко. Има и непикиран зелен босилек.

Ягодките от съфорумка:

Не особено щастливи 4 бр тиквички навън. Но бяха много прораснали в една кофичка от кисело мляко и нямаше да оцелеят докато ни няма, затова ги насадих навън. Едва днес обаче се сетих да им сложа като защита прозорците, но са оцелели предните 5 дни и така. Ако не имам и новонасадени, които ще са навреме за навън.

Краставичките в оражерията и те не са особено щастливи, но и там имам нов разсад, който тепърва пониква и ако трябва ще ги заменям с него.

Насадените домати стават по-тъмнозелени и растат. Махам култуци, почват да правят бутони.

Корен домат и мравки:

Последна редакция: вт, 18 апр 2023, 18:28 от Aila

# 273
Aila, правиш ли нещо срещу мравките? Днес забелязах, че има 2 мравуняка на мястото, където засадихме спанак, мангол, грах и боб. Нищо не е израснало там и си мисля, че може мравките да са взели семената.

# 274
  • София
Aila, правиш ли нещо срещу мравките? Днес забелязах, че има 2 мравуняка на мястото, където засадихме спанак, мангол, грах и боб. Нищо не е израснало там и си мисля, че може мравките да са взели семената.
В случая май не пречат на домата, иначе и в едната кофа за разсад си бях донесла мравуняк и там също не изникна нищо. Като цяло не ми пречат мравките, само като почнат да си отглеждат въшки върху краставиците пръскам с нийм.
Домъкнах си от село близо до Добрич с корени , но поникнал божур. Едно оромно коренище, разделих и насадих на три места и още две от друг божир. Моите пет божура са поникнали, но са под дърво и им е суша, нищо че и днес валя. Трябва да измисля как от улуците да събирам вода в друг контейнер и да поливам и там, че сянката половината ден я преживяват, но липсата на вода не особено.

# 275
Христос воскресе! Бъдете здрави, благословени и обичани!

Моите разсади домати при баба ми нещо не искат да растат. Нещо не ги гледа добре и само моите 😂. Стоят си така както съм ги пикирала. Нейните във земята, които са пекирани са много големи вече. Моите са от тази страна, от която ги отвива и си мисля, че им идва студено и затова може и да не растат.Знам ли и аз какво искат😠🤷‍♀️. Отделно ги държи завити и през деня с тъмен чувал.
А тези, които занесах на татко за една седмица са станали огромни. Даже се чуди какво да ги прави и къде да ги държи, защото каза,  че другаде седмица вече ще са готови. А няма къде да ги насади като нямаме оранжерия. Чуди се и той дали да не насади 2 реда и да ги завие с агрил.
Моя физалис е провал и той спря да расте и няма да стане сигурно. Нищо здраве да е

# 276
Днес махнах агрила, тъй като по-тънкия се къса при дъждовете, а под дебелия нищо не расте. Ще пробвам без тях и дано тръгне нещо от посятите семена. Навън е много приятно въпреки дъждовете.

# 277
Ето ги моите🙁 дайте идеи с какво да ги полея, че да тръгнат. Аз планове правих края на април вече да сложа черита в кофите от миналата година, а така както се движат сигурно юни/юли ще мога 🤣🤷‍♀️🤦‍♀️. Сигурно скоро месец ще направят, а са си на това положение😠. Отзад се вижда на баба ми колко са големи.

# 278
Изкарай ги на слънце през деня?

# 279
Не ги поливай толкова много. Мокри и жълти са.

# 280
  • София
Сега попаднах на рецепта за песто от листа от морков, някой пробвал ли е такова чудо? 😂

# 281
  • Варна
Даа, правила съм и от морков и от репички, пробвай, няма да съжалиш Simple Smile
Аз имам някакви подозрения, че мравки ми отмъкват семената. Може ли един стрък копър и магданоз да не ми изникнат...

# 282
Мравки или охлюви? Вторите могат да свършат същите поразии.

# 283
  • Варна
Ами охлюви не съм видяла с очите си, но мравки видях. И буквално от всичко, което насях само репички има. Нито един лук, нито една салата, копър и магданоз няма, морков май има един и то ако изобщо е морков, че има един плевел с подобни листа. А репичките ми пък са вече с големи листа, а пък съвсем миниатюрна репичка. Все се надявах късметът на начинаещия да ме застигне, пък то нищо общо Grinning

# 284
Копър и магданоз никнат трудно заради етеричните масла в тях. Поливай ги и дано се покажат.  Лука мравка не може да го отмъкне, освен ако не е от семена. Изрови, виж има ли луковица и дали е цяла. Поповото прасе обича да се гощава с лук по това време на годината.
Може също да е изгнила.

Общи условия

Активация на акаунт