(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 53)

• 40 966
  • 763
  •   1
Отговори
# 285
У нас нищо не е мръднало много от два месеца, един боб сложих навън и временцето го сецна и сега ще почвам отначало. Нощните температури си останаха ниски доста дълго време и това е тазгодишното оправдание. Но пък тръгна километричния боб, то пък да не очакваш, това ми е трети опит и най-после са ми пратили нещо дето никне. Остава само да се види дали наистина ще поникне това дето го обещават на опаковката Rolling Eyes

И цвеклото върви тип-топ, започвам да го заобичвам този зеленчук единствено защото е толкова лесен за гледане

Любопитно е обаче, че салатките в саксия вървят добре, докато тези в земята не. И двете са в оранжерията, т.е. еднакви температура и поливане, освен водата да се оттича твърде бързо от почвата на пода и това да дава разлика. Или нещо ги яде, но засега няма заподозряни Thinking

Имам и един домат поникнал и се извисил насред тарелка с нещо съвсем друго, а другите дето са садени нарочно не щат Triumph Опак сезон.

# 286
То е хубаво да е слънчево, но времето има други планове 😂. Иска да е мрачно, валежно и студено.Трябва слънце да им нарисувам. В понеделник или неделя са поливани за последно затова може да ви изглеждат мокри. Тя не ги полива много, но защо не растат нямам обяснение. Единствено обяснение ми е, че от тази страна ги отвива, но пък за 1 месец изобщо да не пораснат чудна работа.
Ето и един физалис на месец 😂

Нещо и с цветята ме хвана черната серия и много малко поникнаха и не се развиват добре.

# 287
Морковелка, и моите разсади на терасата останаха джуджета, виня мрачното време и студа. Примирила съм се, че ще купувам разсад тази година, не се натоварвай и ти. Аз съм си казала, че се занимавма с градината, за да се разтоварвам, а не да се натоварвам, каквото дойде.

# 288
Магданозът знам, че никне за 40 дни. Разсях няколко пакетчета копър и магданоз из цялата градина, дано пък оцелее някое растение. При мен копърът пониква и после мистериозно изчезва, обвинявам охлювите. Тази година ще ги почерпя със сините гранули, омръзна ми от тях.
Морковче, спред мен като засадиш доматите в земята ще дръпнат бързо. Не са толкова зле. В такива малки чашки бях сяла миналата година, корените бяха излязли през дупките по една педя да търсят храна Grinning
Един домат ми е поникнал в саксия с мушкато, той ми е най-хубавият разсад засега. Една тиквичка се показа, другите садени месец по-рано никакви ги няма. Всичките са на топло и поливани еднакво.
И на мен градинарството ми е за удоволствие, ако стане нещо - радост голяма, ако не - пак се радвам, но на цветята.

# 289
По повод на гадните охлюви - защо никой у нас не се сеща да внесе Ферамол, за да не внасяме токсични гадории в градините си? От пръв поглед го има в Чехия, Словакия, Полша, Латвия. А ние трябва да го поръчваме от Германия.

# 290
  • Варна
И аз знам 40 дни, но минаха. Относно поливането... То какво да поливам, братче, всеки божи ден вали, всичко е кал и локви, на седмицата един ден има макс, в който не вали. Надявам се това да означава поне, че тази година юни няма да е нон стоп дъжд.
Относно поповите прасета, те не правят ли купчинки или нещо подобно с което да ги забележа?

Последна редакция: ср, 19 апр 2023, 19:43 от Didi_Bidi

# 291
Направо ти завиждам за дъжда. При нас е суша голяма. Поливаме когато отидем, но е недостатачно защото все още ходим рядко. Капковото не сме опънали още, защото не сме засадили нищо освен картофи. Закъсняваме със всичко тази година. Някои от  разсадите започнаха да прерастват, фасула не знам дали изобщо да сея, ако не успеем да отидем до първи май. Просто става много горещо и цвета капе. Евентуално втора култура за зелен.
Как благородно завиждам на всички,които правят планове и ги осъществяват. В моя живот такова чудо не се е случвало.
Неее.  Поповите прасета може да забележиш по наядени картофи, повехнал лук или направо изчезнал, паднали домати и най-вече пипер. Прегризват корените и стъблата, гризат клубени и луковици, а лука направо изяждат на цяло.

# 292
  • София
Аааа, бриз, недей така! Ние по план трябваше да сме изорали и фрезовани, но ето го на, 1/4 от купчината пръст още е насред двора! Мокра, тежка, невъзможна за ръчно копане! Вали, мокро, после пак вали, тези дни всеки ден и така!
Ефибуш, на тези в саксията им е по-топло, затова са по-напред. Аз си направих двегодишният експеримент с цветята, с повдигната леха и изводите са изцяло положителни за лехата! Тази година, директно в земята, станаха ниски и лалетата цъфнаха на няма и 10 см дръжки, защото е много студена и мокра почвата.

# 293
Аз имах голям ентусиазъм заради черито Черна перла голям мерак имах да го видя 😂 и затова най-вече се ядосвам, че не растат. Иначе за всички други домати може и да не остане място при баба ми. Тя мислише, че няма да и стигнат нейните, но май ще и дойдат и много даже.
Цвеклото пък реших да остане за есента, ако баща ми иска тогава да отглеждаме. Много картофи е насадил тая година и като гледам няма да остане и място за пъпеши и динички. Сигурно и за тикви няма да има, а така да ги обичам 😂.
Поне се радвам, че ще имаме малинки и 2 къпини май ще има. Бях си поръчала храстчета касис и френско грозде и те май ми се хванаха и затова се радвам. Сега мисля да си поръчам и 2 корена бели ягоди 😂, но още ги обмислям.То май и късно стана

# 294
  • На морето!
А тиквичките не се ли сеят директно в земята като краставиците или те първо разсад, който се сади навън като се стопли?
Купила съм си едно пакетче и мисля 1/3 от лехата с краставиците да им отделя.

# 295
В земята се садят директно, но като се затопли още малко. Аз ги гледам в контейнери, затова използвам да ги насадя по-рано на топло и после само ги изнасям навън. Също така докато са млади охлювите ги нападат, така ги предпазвам от изяждане. После листата им стават бодливи и охлювите спират да се интересуват от тях.

# 296
Тиквички се сеят директно на земята, но може и разсад да се направи. Аз правя разсад, уж да тръгнат по-бързо растенията.
Имайте предвид, че раждат по много. Аз сея на два етапа, че иначе не смогвам да ги изядем.
По същия начин процедирам и с краставиците.
При нас всеки ден вали. Вярно, че имаше нужда, но сега да не стане жега изведнъж, че не знам как ще се отрази на разсада.

# 297
Аз за тикви цигулки и тази пловдивската говоря. А за тиквички ще има място и ще гледаме, поръчах си даже семена и за шарени 🤣. Миналата година татко реши разсад да прави и рано ги сложи в земята под туби. Тази и аз реших да му направя, преди 2 седмици сложих от тъмно зелените,но само една поникна. Миналата седмица пък при тях в кофички сложих от шарените и белите, ако не поникнат в земята ще си сее като стане време. Но да раждат много и повече от 4-5 растения мисля, че не са му нужни на човек. Даже май и това е много.

# 298
  • На морето!
Благодаря за полезната информация! Мисля през 2 седмици да сеем краставички и тиквички. Ще ръся пепел около тях, дано ги опазим.

И при нас всеки ден вали до обяд, следобед пече. Ще си ходя чак след 2 седмици и сигурно ше трябва да косим с бензиновата коса, че електрическата няма да се справи.

Иначе разсада с домати ми е навън, зад стъкло, в една голяма саксия са бутилчиците, самонавлажняват се, не знам как ще завърши ескпериментът ми, ще докладвам. Засега са поникнали и са тръгнали да кръстосват почти всички домати.
Пиперът никакъв го няма милият. Той май няма да издържи на моя сървайвър за разсади.

# 299
Здравейте, градинари! Бях решила и аз да садя и разсаждам тази година, бях ви споделила ентусиазма си. Лошото е, че започва малко по малко да се изпарява. Строим къща и реших, че дворът няма да е празен и в буренаци. Садих си семенца, поникнаха, местих ги от прозорец на прозорец, пикирах ги, пях им Simple Smile, говорих им..... Нищо не стана - мънички са, сигурно септември ще ядем от тях, ако станат.  Купих си зимата и оранжерия, монтирахме я миналата седмица и пусто сърце не трае - днес си купих от пазара разсад и тези дни ще го сложа в оранжерията. Боднах на 10 април и няколко семки от тиквичка и краставички - бързо растат на топло.
Арпаджикът сякаш е добре . . Марулките - и те мънички.
А това дали са моркови?
Засадихме и картофи - дворът е над декар и до миналата година беше сметище.  Никнат камъни, торбички, тухли, плочки и какво ли още не. Няма изчистване. Има и лапад много, оставих си едно петно в единия край, цяла зима ядохме. Смятам да сея зелен фасул, тикви и пипер по-нататък. Да видим....правя го уж за удоволствие.
Правих и разсад на тагетис , дребен е и той..
Поне луковичките, които насадих на шега, цъфнаха, та поне цветя си имам и репички. Simple Smile
Имаме и над 15 декара маслодайна роза, другият месец започва розоберът - берем само трима и колкото успеем,  на тази цена не си заслужава, ама ....
Лека вечер ви желая и приятно градинарстване.

Общи условия

Активация на акаунт