(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 53)

• 40 984
  • 763
  •   1
Отговори
# 315
  • София
😂 😂 😂 Дааа, аз така реших накрая да бодна по едно нещо във формички за разсад, че поне после да знам какво да тъся из двора поникнало ли е или не... Тп май от това, което поставих в двора нищо не е... 🤷‍♀️ 😂 Нищо, ще правя втори опит.

# 316
  • Добрич
и двете не са тагетис

# 317
  • Перник
Привет, досега четох пропуснатото и се радвах на хубавите ви разсади. Моите позагинаха, мисля, че от комбинацията топлина и преполиване. Та, в понеделник засях нови семена. То, не, че времето е подходящо за разсаждане на открито - няма за къде да бързам Simple Smile Миналата година насадих краставици навън на 01.05., а на 02.05. падна слана Joy

# 318
  • София
Повечето знаете, но да си кажа - за краставици и тиквички, много хубава идея видях у повечето комшии м.г - голяма бутилка от 10 литра мин. вода с отрязано дъно и се похлупват растенията, или гнездото със семената. Ако не живеете на място, капачката се маха, иначе може да си играете на завиване/отвиване.

# 319
Идеята с бутилката е приложима и за домати. И за да не хвръкне от вятъра, се слага колчето.

Днес огледах градината. Чесънът не го бива никак, но някоя глава може и да направи. Арпаджикът се е наредил добре. Репичките също. Поникнал е сминдуха. Босилекът и лавандулата още не се виждат, както пащърнакът и целината.
Доста е мокро. Ще започна вече да изнасям разсада на открития  балкон, за да се закалява.

# 320
Аз оставих моя разсад да нощува вън тази нощ. Не съм го покрила с нищо. Ще видим утре експеримента успешен ли е. Поповото все повече набляга на лука. Добре, че половинът е накупил много арпаджик, а на мен ми се досвидя и насадих всичкия.
Грахта е за чудо и приказ. Наляла е зърна за едно готвене и цъфти ли цъфти. Ягодите и те страхотни. Бурена и той. Поветица до поветица, изчистване няма. Имам космос и тагетис саморасляци и само един корен невен. Какъв е тоя невен та не се сее ....или пък поповото и с него се гощава. Чесъна е слаба работа,   за семе ако отгледам ще съм доволна.
Всички лозички са се прехванали, храстите и те. Валяло е. Не много, не е кално, но е достатачно влажно.
Имам и един въпрос към тези с повече опит. Ако направим леко повдигнати лехи, мулчираме с фолио маркуча за капковото къде да е под фолиото или над него?

# 321
Според мен под фолиото, за да полива земята.
Преди малко чистих високата леха от голи охлюви. Още е студено и не са излезнали много. Имаше само 3-4.
Ако режа листата на лука и чесъна, ще успее ли да направи глави или няма да има сила? Моят разсад все още се държи, но дано скоро стане по-топло и да може да го засадим.

# 322
morskibriz смея се, че вместо с отглеждане на зеленчуци тази година мога да работя за някой риболовен магазин да ги снабдявам с попови прасета. И при мен разредиха лука, добре че не ми е важен, килограм децата насяха на 2-3 квадрата. Разрежда го и още как. Хапва си лидълски репички... Не обича невен, снощи скубах поникналия в магданоза. Днес ако понапече мисля да опъна колчета на граха. Сложих вчера тиквичките в единия парник, който ще разваляме.Из градината в тези дъждове не може да се работи та там е сухо и понеже ще се разваля няма капково та с лейка ги поливам. Голяма мъка.

# 323
JMM, как те разбирам, ако знаеш.
А за лука ММ беше купил внушителните 3кг, защото имло червен, бял и нормален арпаджик. Аз не съм уточнила какъв и той донесе по кг от всичкия. На мен пък ми беше жал да го изхвърля, предлагах на съседите не искаха и така се озовах с огромна леха лук. Поповото обаче има предпочитания. Опита от всичкия и се ориентира към белия , от него е оставило има няма двайсетина стръка. Сега е нападнало червения. Надянам се, че ще остави за салата и от него. Та лук ще има достатачно на глави.
Обаче капковото ми е болка....ММ иска да опъне маркуча  в/у мулча да полива само дупката с разстението, а според мен няма да е достатъчно.
Той обаче има желязна логика как ще се запушват дупките отдолу и ще имаме проблеми. Моля за мненше от хората с капково.
За протокола с лентов маркуч сме.

# 324
  • София
Така, за ягодите при нас капковото е под фолиото, изключено е да налучкаме дупките, ако е отгоре. Отделно лентовият маркуч си променя дължината при топло -студено, както и пълен-празен и съвсем според мен е невъзможно да нацелите дупките и там да поливате. Мъжът ти обаче също има право за това, че може да се запуши. Аз бях откачила миналата година и постоянно ходех с една игла да отпушвам дупки в лентовият маркуч или накрая ми беше писнало направо да правя нови дупки.
Затова и за мен решението тази година е слагането на твърд капков маркуч. В оранжерията вече сме сложили, а вчера отидохме и купихме още 300 метра да има и днес с това ще се занимаваме. Никога повече няма да се мъча с лентов, предишният ни беше даден от свекъра, но не си заслужава драмата със запушването. Възможно е и заради мазнината от контейнера да се е запушвал повече, но каквато и да е причината се отказах завинаги от използването му.

# 325
Айла, благодаря. Ние сме с лентов от самото начало. ММ беше купил един топ и има още доста. Няма да стигнем до консенсус с него вероятно и току виж направили и по двата начина.
До сега не сме имали проблем със запушено капково. Сложил е филтър на крана преди капковото и го чисти ежеседмично. Маркуча ни се е пукал от налягането 1-2 пъти.
Аз имав и друг въпрос, ако захраним капковото от кладенеца, може ли да полива пак без нас? Много лаишки въпроси ме вълнуват, но поливната вода я пускат на първи май и ако е дъждовен я  ускат на следващия месец. А дъждовен не дъждовен под мулч ще трябва са се полива....

# 326
Най-после нещо потръгна, краставици, тиквички и няколко жълти доматчета. Около 5 стръка боб са оцелели заскрежаването онзи ден. Днес ще се ходи на пазар за готов разсад Triumph
Скрит текст:
Малинки, къпинки, цариградско също са тръгнали, казах на ММ да чете как да ги реже, засега  всичко се реже до долу и после каквото изкара ¯\_(ツ)_/¯ Оставил е само някои дълги ластари на малинки за да се захванат за жица и да се оформят хоризонтално. На едната е направил вигвамче, наблягаме на естетиката най-вече😁Отзад са компостерите.

Работим под зоркия поглед на домашните динозаври Smile

# 327
Здравейте! Simple Smile
Гледам тръгна дискусия с капковото,та да споделя. Simple Smile Зависи Simple Smile Преди всичко от това дали е фолио(найлон) или е тъкана материя.При фолиото по-скоро трябва маркуча да е отдолу,но така ще се запушва и то по-скоро от коренчетата отколкото от пръстта и трябва да се слагат с капкообразувателите нагоре,особено лентовия.Защото ще се запушва от отлаганията във водата(колкото и малко да са),затова има и цветна лента.Но . . . не съм полвал такъв маркуч и такова фолио Simple Smile
Ползвам тъканото и многосезонен маркуч и схемата ми е върху фолиото(пробива се на колчетата,ама това да му е кусура,то ибез това се пробива за захващането му).Предимството е че се вижда ако някъде не работи(не ми се е случвало,но . . .) и ако е отдолу коренчето рано или късно ще намери дупката Simple Smile.
Друго нещо,което не мога да разбера защо му се обръща внимание - къде да е коренчето спрямо дупката на маркуча (или обратното) ? Simple Smile
Аз си ги разполагам както е по схемата за съответната култура,а маркучите са между редовете.Оставям им аванс от 10-15 см и регулярно(на седмица-10 дни) ги премествам по дължината с 10-15 см.Не че не съм ги оставял за месец и повече без да ги местя и не съм забелязал проблем,но вкарал съм си идея,че ще образуват мързеливи корени като капят на едно и също място Simple Smile
Та така Simple Smile може да имам някъде пропуск,но това се сещам първосигнално. Simple Smile
Хубаво време и успешни почивни дни Simple Smile

П.п. За поливането от кладенец - няма проблем,само настройката трябва да е за по-хладните часове и все пак водата е с по-ниска температура.И трябва да е с хидрофор.По-добре водата да минава през резервоар,че да се позатопли за няколко часа,но схемата става по-сложна Simple Smile .При мен минава през няколко бойлера(стари вътрешности на бойлери) и филтъра веднага след тях,но внимавам да не става пък много гореща.Засенчвам ги през лятото Simple Smile За по това време няма проблем Simple Smile

Последна редакция: сб, 22 апр 2023, 11:30 от марко7

# 328
Ходих на пазар и там едно нищо и половина, един човек с разсадник каза че и неговите домати не са готови още, защото вече му е много скъпо електричеството и не иска да ги топли допълнително, колкото дава природата толкова ¯\_(ツ)_/¯ Взех едно-две за всеки случай. И си харесах някакви люти чушлета от неизвестен сорт (знае се само, че били много люти), харесаха ми тъмните листа, то не че имаше много други Rolling Eyes

# 329
  • София
За капковото маркучи - да, под фолиото. При мен лентовият не се е запушвал, ще го ползвам и тази година плюс ще купя още. Преди брат ми ползваше само едногодишни лентови, но птиците ги кълват и пробиват и сега е инвестирал в твърди.
Моят разсад брутално прерасна. Изнесох го на балкона, но и там не се огрява добре. Чудя се дали да го закарам на село, само под един тунел  найлон, който да оставя постоянно отворен по малко?

Общи условия

Активация на акаунт