(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 53)

• 40 993
  • 763
  •   1
Отговори
# 330
И аз да се похваля. От засятия грах поникна един брой Grinning Семената са остатък от миналата година, тогава си никнаха всички дружно. Чудя се да подсявам ли, или да засея на това място латинки и да не се занимавам Grinning

# 331
Тези краставички болни ли са според вас и от какво 😏
Има и 4 такива саксийки нещо ли ги яде не знам, но нямат листа
Май трябва нови семена да сложа🤔

# 332
Благодаря за разяснението за капковото. Сложихме под фолиото. Засях еди ред смилянски боб. Сега ще разсадя доматите до него. . Ниски са, но пък са калени, идат от балкана, нощуваха в оранжерия под найлон и черга. Тази нощ изкараха на вън на село. Снежарки са. Само поповото да не направи поразия. Ще ги слагам в ролка от Т.Х. не ми се смейте дано да ги опазя. Да си хапва лук и да не разнообразява с друго. По късно ще снимам.

# 333
Най-сетне ме отмързя и свърших доста работа в градината. Засях разсад салатен боб навън, пикирах жълтите черита, сложих семена за разсад черно чери и патладжан. Не е късно, мисля. Извадих навън разсада томатильо да се закалява и нощем, бучнах десетина тагетиса, оплевих и изчистих. Презимувалите чесън и лук се развиват чудесно, миналогодишният манголд най-сетне пусна големи листа като за сарми(досега все дребнички бяха, явно дъждовете са помогнали). Поръсих и нови семена манголд. Салатките ми ка още колкото палец, репичките не вървят. Ягодите - и пресадените, и старите - цъфтят добре. Засега толкова 😀

# 334
Ние разчистваме все още поразиите след миналогодишната принудителна пауза. Но добре поработихме, почти всичко е вече в опрятен вид. Ще пълним парниците другата седмица, а боба след 1 май. Имам и цветни градини да оправям, тях все последни оставям.

# 335
  • София
Ние също днес се отчетохме.
Половинката окоси навсякъде.
Аз прибрах отоплителните подложки и разклонители, които не ползвам от преди Великден.
Сортирах и преброи отново доматите, за да видя какво и колко да дам на комшийките и на приятелки и какво аз ще садя.
И имахме си пак приятелско семейство на гости, та те насадиха в оранжерията, зален боб, лук шалот, босилек, краставици и оплевиха салатките Simple Smile
Утре ще садя още малко домати вътре и все още умувам дали направо и навън да садя.

# 336
Аз ги сложих вън. Ще ги завия с агрил до следващото идване.
Имаме много работа. Плановете ми за отпуска на село се сгромолясаха. Не само мойте, но и на половинът.
Чака ни ограда на село, покрив и баня. Пари за майстори няма. До цветната градинка хич не стигам. Не смея и много зор да си давам. Страх ме е да не провокирам нещо, все пак са минали точно 9м от операцията. На всичкото отгоре и вирус някакъв пипнах. Боли ме гърло от преди Великден и кашлям ли кашлам.
Ето и снимки
Скрит текст:

Снимах доста, но другите са големи, не мога да ги кача.

Последна редакция: сб, 22 апр 2023, 20:32 от morskibriz

# 337
Здравейте! Моят разсад домати вече е в парника - дали така се прави, не съм сигурна. Влючих си в оранжерията Ютуб, гледах разни клипчета как се връзват доматите и ги навързах. Дано да е правилно. По време на почивката подавах и държах обшивки на челни дъски по 6 метра на половинката, тъй като прави покрива на къщата.
Засях си и две лентички копър. Без да искам съм отмъкнала кофата с водата и кучето се оказа жадно. Simple Smile
Трябва ли да махам цветовете на доматите? Четох някъде, че се махали.

Скрит текст:

# 338
Как ще се махат цветовете на доматите? Че тогава ще има само листа. Махат се само т. н. слънчогледови цветове. Този на снимката си е съвсем нормален, не се маха.

# 339
  • София
Ехааа, morskibriz, за далечна градина сте абсолютни отличници! Колко много продукция имате вече, супер! Но не се преуморявай, работа винаги ще има.

mama_m, има теории, че първият цвят на току що засаден домат се маха, за да не тегли силата на растението, докато се климатизира. Но ако решиш, си направи експеримент - махни на 1-2, другите остави, да видим дали ще има разлика в развитието. И много ти е хубав разсада, браво!
Ох, трябва да се примиря, че при нас си е студено и за догодина непременно да направим оранжерия! 😕

# 340
София, не искам да те отчайвам, но оранжерия в твоето село ще садиш по това време. По-рано е мисия невъзможна. Нощно време Т падат. Обаче пък на есен ще береш и октомври.
 Грахта е от есента. Снимах я как продължава да цъфти, но не успях да кача снимка. Като бяло море от цвят е. Картофите също не разреши да кача. Утре трябва тепременно да ги скопая, защото след седмица ще са за зариване. Гледам в село продават пресни картофи вече. Сигурно под найлон са ги гледали нз., размишлявам си, но и цената им е ...

Последна редакция: сб, 22 апр 2023, 20:41 от morskibriz

# 341
Моят грах го сях на 3 март и след тези дъждове дръпна, но е пеленаче пред този на morskibriz днес успях да го почистя от поветицата. Картофите поникнаха, киселецът цъфти и се чудя дали да оставя да си пусне семената или да го изрежа.
 Половината двор е с паламида, с двете вили с детето вадихме корени... и сме до никъде, утре продължаваме да работим за гръб както казва мъжът ми. Той се опитва да почисти една малка част от двора ( реално лицето на къщата) от  останали следи от строителството. Остават довършителни работи по къщата, но времето не позволява.
Съседът ми даде чайот да си засеем. Аз съм скептично настроена, но все пак мъжът ми реши да опита.
Утре остава да изреже малини и къпини.

# 342
Цитат
Видът расте на всички типове почви. Размножава се вегетативно и частично със семена. Развива вертикален главен корен, достигащ 2-5 м дължина, от който излизат странични хоризонтални корени, дълги до 100 см. По тях се формират пъпки, от които се развиват надземните стъбла. Хоризонталните корени се разполагат главно на 15-25 см дълбочина. Отрязъци от 1 см могат да образуват ново растение. Плевелът цъфти и плододава от юни до август. Устойчив е на летните суши.

https://agri.bg/agrosaveti/rastitelna-zashtita/palamidata-raste- … i-tipove-pochvi-2

Това за 2 до 5 метра са дефакто дълбочина Simple Smile Без химия май доста зор и със съмнителен резултат ще е.

# 343
От години се боря с паламида чрез плевене и вадене с broad fork обаче сякаш става все повече и повече. В книгата на Козина четох някакъв метод да се реже растението над нивото на почвата няколко пъти и уж щяло само да си загине, но не знам това дали би проработило с тази неизтребима паламида. По принцип съм против използването на глифозат, но мисля дали да не взема и да мина с една четчица всяко изрязано стъбло.

# 344
  • Русе
Здравейте, група. Бая имах да наваксвам с четенето. Нямах време последните дни…
@Морковелка99, според мен не са болни, а просто почвата е малко по-тежка и са изникнали по-трудно. Следи им новите листа. А другите наистина изглеждат изядени от охлюв, но е трудно да се прецени.
Аз днес бая поработих. И насадихме с баба ми разсада домати. Директно в градината, без агрил или туби. Нямам време аз, тя няма сили сама. Разсадът беше прераснал и тънък. И го намушкахме да става каквото ще става. Според мен не е толкова студено вече и може би ще се хване. Калихме го 10 дена преди това.

Салатките растат много добре. Копърът, арпаджикът също. Репичките ги обрахме почти напълно, станаха за 25 дни. Лукът балучки е страхотен, вече прави пичове на места. Чесънът е доста зле, заразен от мухата явно, защото завива листата и гние. Има 10на хубави корена и ще ги оставя за глави. Утре вече ще насадя и зеления боб.

Ягодите тази година отново са абсолютно откачили. Не сме им местили мястото от много години. Не са разреждани, не са копани, не са чистени. Миналото лято бяха изгорели изцяло, но зимните дъждове съживиха корените. Буквално никакви грижи и тонове сладки ягоди. Много съм доволен. Преди две години им нахвърлях дървесна пепел. Мисля, че тя ги подлуди така.

И малко цветове.

Общи условия

Активация на акаунт