(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 53)

• 40 994
  • 763
  •   1
Отговори
# 345
Стане ли събота и неделя и темата става много красива! Много обичам да ви гледам снимките на градинките 🥰. Честно да ви кажа тази тема ми повлия да се занимавам с разсади и аз втора година вече.
Липсват ми и разказите и снимките на Доня! Доживотен бан ли има, с какво пък толкова ги ядоса тези модератори 🤔.
Сега съм на място без нет и чак утре вечер ще ви се порадвам и разгледам снимчиците.

Стана ли късно да се сеят репички? Само забравям да занеса пакетчета при нашите и да ги нахвърлям. Примерно другата събота или неделя или да ги оставя за другата година?

# 346
На моето пакетче репички пише, че може да се сеят до август (ще погледна пак, за да не излъжа, но беше дълъг период) и били готови за прибиране за 4 седмици. Купих ги от Лидл. Засях част на 1.04., поникнали са, имат по две листенца засега.
Чудесни градини показвате. Браво за труда.

# 347
От години се боря с паламида чрез плевене и вадене с broad fork обаче сякаш става все повече и повече. В книгата на Козина четох някакъв метод да се реже растението над нивото на почвата няколко пъти и уж щяло само да си загине, но не знам това дали би проработило с тази неизтребима паламида. По принцип съм против използването на глифозат, но мисля дали да не взема и да мина с една четчица всяко изрязано стъбло.

Трябва да има листна маса,върху стъблото няма да хване.С един малък пулверизатор(тези от 1,5-2 литра) е чудесно.Малко по-трудно е с дозата,но мисля че около 20 милилитра на такова количество вода ще е добре.Добре е да се добави и малко амониева селитра в количество 3-4 щипки Simple Smile (то не е много важно и няма пряко отношение).Друго важно е растенията да са във фаза 10-15 см листна маса,при 20 см и нагоре е по-несигурна работата.Ефекта е виден след седмица-10 дни,а след 20 можеш вече да обработваш мястото.
Против използването на химия съм,но за плевели ми се струва оправдано.

# 348
Nikolayy5 ягодите ви са супер, моите преди експериментите с мястото бяха така, сега има за опитване. Навън слънцето се опитва да пробие в мъглата, отивам да я подхващам работата.
Не знаех за Доня, че е с бан.

# 349
Николаай, ягодите ти са разкошно нацъфтяли! Тази година и аз много разчитам на моите, да откъсна повечко, засега горе-долу биват, пък ще видим.

# 350
Ние пръскаме с оцет и сол в слънчевно време. Гътва се бурена, но за кратко и после пак. Съотношението ММ го прави на око. Бутилка оцет, шепа сол и долива вода.

# 351
  • София, Студентски град
Аз днес садя всичко, що има готово. Домати и цветя - тагетис, невен и латинка. Даже няма и да ги покривам тези, щото ме мързи.
 Чушките се хванаха, доматите от миналата седмица също. Снимки после, че процесът не е приключил. И ще дам пресен пример за микроклимата в междублоковото пространство на Студентски град. Тази сутрин в  Студентски парк (даваха 3 градуса минимални температури) имаше слана. В парка по презумция си е по-хладно. Насадени в градинката непокрити домати и краставичка (не мои), въобще не са я отразили, ако и да я е имало.

# 352
Аз така си помислих, че има бан след прочетеното за проблеми със форума. Ако подвеждам някой да ме извините. Само това ми мина през ума.

Татко ще изчака и тази седмица, че я давали студена и другата сигурно и той ще сади домати. Албенга, оранжевото биволско сърце и черните са готови, а май и хасковския розов. Хасковския  не е пикиран изобщо, а много дръпна. Него някъде средата на март го сях, а догони тези от февруари- Албенгата, оранжевия и черния. От началото на март червения едър и розовия дар нещо им спрях развитието след пикирането, особено розовия дар е много изтормозен. Патладжаните били умрели.Чудя се да сложа ли нови, но май нещо вече не ми се занимава, а и вече има готови за продан, аз тепърва семки да гледам нещо не виждам смисъл.

Последна редакция: нд, 23 апр 2023, 20:27 от Morkovelka99

# 353
ММ вчера и днес е косач. 😃 Вчера на едното село, днес на другото. Аз вчера оправих мушкатата и ги изнесох на балкона. Миналата година бях сяла за балкона микс от семена за цветя. Гледам, че се е наръсило семе тагетис, та ги покрих с малко пръст и полях, може пък сега да ми е на късмет с тагетиса. 😃Освободих място за разсада на остъкления балкон.
Днес ходих да видя градината си. Баклата расте, лукът е добре (оплевих го), чесънът не го бива изобщо. Вече есента няма да сея чесън. Ще го сея през февруари ((миналата година го сях тогава и си беше много добре, защо ли ми трябваше да се правя на чевръста и да сея есента?) Две от лехите с чесън, които са най-зле, ще обера, каквото става за зелено да се изяде, после М ще ги фрезова. Какво да сея/садя след чесъна? Краставици, тиквички, зелен боб, чушки или патладжан?
Разстлах оплевената леща върху плоча. Може ли да я ползвам да мулчирам с нея? В плевнята има старо сено, ММ твърди, че може да го ползвам за мулчиране, но аз се притеснявам да не внеса някакви зарази. Може ли и това старо сено да се ползва? Благодаря!

Скрит текст:

Скрит текст:

# 354
Лещата е идеална за мулчиране. В сеното няма ли семена? Ако има, ще нанесе повече вреда като мулч, отколкото полз.

# 355
Чела съм , че точно слама от леща е най-добра за мулчиране. Старо сено от няколко години е перфектно . Ние също ще търсим за мулчиране.
ММ вчера и днес е косач. 😃 Вчера на едното село, днес на другото. Аз вчера оправих мушкатата и ги изнесох на балкона. Миналата година бях сяла за балкона микс от семена за цветя. Гледам, че се е наръсило семе тагетис, та ги покрих с малко пръст и полях, може пък сега да ми е на късмет с тагетиса. 😃Освободих място за разсада на остъкления балкон.
Днес ходих да видя градината си. Баклата расте, лукът е добре (оплевих го), чесънът не го бива изобщо. Вече есента няма да сея чесън. Ще го сея през февруари ((миналата година го сях тогава и си беше много добре, защо ли ми трябваше да се правя на чевръста и да сея есента?) Две от лехите с чесън, които са най-зле, ще обера, каквото става за зелено да се изяде, после М ще ги фрезова. Какво да сея/садя след чесъна? Краставици, тиквички, зелен боб, чушки или патладжан?
Разстлах оплевената леща върху плоча. Може ли да я ползвам да мулчирам с нея? В плевнята има старо сено, ММ твърди, че може да го ползвам за мулчиране, но аз се притеснявам да не внеса някакви зарази. Може ли и това старо сено да се ползва? Благодаря!

Скрит текст:

Скрит текст:

# 356
И аз мисля, че старото сено е ок. И да е имало семена в него са изпдали с времето.
Днес нищо не свърших аз. Единственото полезно нещо е дето прекопах и зарих картофите. Хванах два колорадски бръмбъра и съсякох едно попово прасе с мотиката.
Като премазана от влак се чувствам. Утре ще звъня на ЛЛ за час.

Последна редакция: нд, 23 апр 2023, 20:27 от morskibriz

# 357
Вместо да работиш в градината, трябваше да почиваш в къщи, докато оздравееш. Дано всичко вече да отминава и да си започнала да оздравяваш.

# 358
  • София, Студентски град
Есенни и пролетни салати

Чушки

Насадените миналата седмица домати и босилек

Насадените днес домати и репичките

Картофи

Есенен чесън и ягоди

Боровинки и малина

Забравих да снимам граха, спанака е малък, но пък никне и лапад.

# 359
О. Недоволна пазя леглото от преди празниците. Най-зле ми беше на празника. От спешното ме посъветваха да си сипя една ракия , а може и да повторя и на др.ден ще съм пушка. Изпратих половинът до дежурна аптека и започнах да се лекувам сама до вторник, когато се оказах болна без записан час при ЛЛ.
За работа не съм свършила кой знае колко. Да е жив и здрав ММ.

Общи условия

Активация на акаунт