(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 53)

• 40 996
  • 763
  •   1
Отговори
# 360
  • София
София, не искам да те отчайвам, но оранжерия в твоето село ще садиш по това време. По-рано е мисия невъзможна. Нощно време Т падат.
София е съвсем близо до мен. Отрицателни навън няма от седмицата преди Великден, а в оранжерията е по-топло с няколко градуса. Имам насадени от тогава 30тина корена домати вътре и засега се чувстват отлично. Стъблото е станало дебело, тъмнозелени и с бутони за цветове почти всички.
Морскибриз страхотно вървят нещата при теб, а граха е просто отличен. Моят е тъкмо проникнал и то не навсякъде..
Успях уикенда да преброя и сортирам разсада домати. На следващото ходене наред са патладжаните Simple Smile
Раздадох на едната съседка 10 корена черита, на другата 50 корена черита и 15 обикновени.
За съжаление към 30-те насадени корена домати  мен в оранжерията и след раздаването останаха още 220 бр домати, но има няколко приятели, на които мога да дам излишните надявам се.
Вчера не се държах, рискувах и насадих 20 корена навън. Десет директни сорта по два корена от всеки. Като от всичките имам по още два корена поне, ако нещо им се случи.
На капково са, доматите от вътрешната страна, а от външната им пуснахме по един ред лук различни цветове и чесън. По-късно ще докладвам дали експеримента е успешен.
Насях и два реда сладка царевица, видях че съседката сее и да не остана по-назад Simple Smile

Доматите навън.

Покрих ги с агрил и където не стигна един прозорец. Риска от слана сега на поредното застудяване само ме притеснява.

Доматите в оранжерията:

Краставичките:

Някой има ли идея дали на физалиса трябва да махам както на доматите култуците отдолу?

Последна редакция: пн, 24 апр 2023, 10:52 от Aila

# 361
Имам малък опит със съседното на София село и затова така се изказах. Беше преди време, а климата все пак се променя.
Не ме слушайте, проба-грешка е най-добрия учител ....за мен.
Айла чудна градина оформяш. Браво.

# 362
  • София
Ааа, момичета мили, Aila и briz, и двете сте прави! Явно нашето село си е с по-студен микроклимат. Вчера гледам по комшиите, едва тази седмица засадили домати в оранжерии, а краставици и тиквички пак там, но не разсад, а семена, че даже под бутилки. Възрастното семейство, което е точно до нас, понеже нямат оранжерия, са изнесли 20 корена домати под бутилки, а краставичките пак така, но засяти. За изнасяне навън казаха, че почти всяка година - по Гергьовден или седмица след него за по-сигурно.

Aila, много бройки, направо ме изумяваш! Чудни растения в оранжерията, а тези навън пак са защитени, така че няма страшно.
Аз си увивам вечер стелажа с разсад на терасата с двоен агрил. Сега е топло, но идват два-три дни с ниски нощтни температури, вероятно ще метна и нещо допълнително отгоре. Изобщо не ми се занимава с упражнението да сваля всичко и да внадям пак навътре, та дано няма проблем.
В краят на тази седмица и при нас ще фрезоват, наааай-сетне, но всъщност навреме. Има една купчинка около 1м3 оборска телешка тор от комшията, която е полу угнила и много се чудя дали да не и разпръснем преди да влезе трактора. Хем знам, че е хубаво да е престояла поне 3-4 -5 месеца, а тя е от около 3, хем знам, че ще помогне много, но пък ме е страх да не се окаже прясна...
Засятите през февруари спанак, копър, магданоз, моркови и репи са поникнали, като най-добре е спанака, а най-зле репичките. Голите охлюви още не са ги намерили.
В два от редовете на ягодите набучках 1 кг арпаджик.
За съжаление тази година има бум от мъхнат бръмбар по овощните, като гризат най-вече круша, дюля и ябълка. Няма да се боря с тях, защото дръвчетата са малки и няма да плододават, но това ми е първа среща с този непиятел и като видях малката чудно цъфнала круша повсеместно нападната, ми прилоша! Когато са неголям брой неприятели на голяма градина, даже се считат за полезни, защото помагат на опрашването.
Ето го:
https://kakda.org/%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B1%D0%B0-%D1%81-%D0%BC%D … 0%B1%D0%B0%D1%80/
Това с примамка - СИН съд с вода, наистина работи безотказно! Но трябва да се съберат и унищожат, не може да се разчита, че ще се удавят.

И един гостенин скъп 💚

Треволяците са през улицата и в съседният празен парцел Wink

Последна редакция: пн, 24 апр 2023, 13:20 от sofyia

# 363
Като каза треволяци в съседен парцел, как ги борите, момичета и момчета? При нас и вкъщи и на вилата зад оградата е джунгла, и коренища навлизат, и семена летят, в чудо се виждаме. На вилата зет ми коси и пръска зад оградата, но не помага особено, коренищата пак минават.

# 364
  • Варна
Хора, нещо от това морков ли е?

# 365
Не е морков със сигурност, те не правят такива дебели стъбла.

# 366
  • Варна
Нито едното? Е може ли там където съм засадила морков баш да излиза нещо дето ми прилича на морков, но да няма ни един морков... На 22ри февруари го садих заедно със зелен лук и няма никой.

# 367
Може би е от снимката ти, но ми се струват сребристи. Листата но морковите са ярко зелени и по-нежни. Потърси снимки в гугъл, да не те подведа.

# 368
  • Варна
Ето по-ясни снимки. Ама изобщо няма да се учудя нито едното, което ми прилича на морков и е на място, където е сят морков, да не е морков. Не е от типа неща, дето да не ми се случват често в живота 😀
Скрит текст:

# 369
  • София
Такива имам из цялаъа градина, за съжаление не само там където сях моркови, но и там където не съм... Аз също в началото се радвах, че може и да са... Ноо. Гледам растат настрани, грубички са... По-същия начин разни неща на магданоз ми приличаха като малко, после се появиха цветенца... Но пък... Имам мъртва коприва, нямах идея, какво е, но днес ми излезе рекламна статия... Та може да си понабера малко да я опитам 😂

# 370
  • Варна
То като гледам по снимките на Великденче прилича тая мъртва коприва.

# 371
  • София
Великденчето е едно със сининки цветчета.

# 372
  • Варна
Не знаех, че се казва мъртва коприва, ама и нашият двор е пълен с такова

# 373
  • София
Phloxx, м.г бях застелила по границата на съседния парцел много дебел картон, широк 1-1,20 м. Имаше някакъв малък ефект, но вече почти се е разградил. Но в този край и ние сме оставили тревичка и дръвчета, та си косим и не пречи. Преди да разровим надсякъде за строеж и градина, грубо ги бях броила около 20-30 вида плевели.
Наскоро си говорихме с брат ми, че семената на плевелите летят с километри и запазват жизненост десетилетие, отделно пускат корени с метри дълбочина. Имам участък, покрит с кофражни патна през есента, отдолу пак са тръгнали, макар и бледи и жълти! Така че теорията "оставИ без листна маса и ще загине" е в сила рядко при плевелите.
Ако не се пръска, си иска непрестанна механична борба или сериозно мулчиране и то с текстил и полиетилени. Бях обргадила младите дръвчета с дорвесен чипс около 10 см дебелина, до края на лятото тревата пак превзе територия.
Може да направим един албум на основните плевели, закачен в началото на темата?

# 374
При коренищни плевели избавлението е с глифозат,според мен Simple Smile В доза от около литър на декар Simple Smile

Относно снимките на 'морков или не' мисля че ако се смачка между пръстите едно листенце трябва да се усети привичния аромат.В краен случай може да се извади едно растение и по корена ще си проличи.

Общи условия

Активация на акаунт