За шума в жилищните сгради

• 11 915
  • 188
  •   1
Отговори
# 45
За такива нерваци като Крупа има едно "лечение" - от 8 до 14 и от 16 до 22 ч. едно къртене, шлайфане, пробиване и подобни. След 5 дни пералнята ще им се вижда като песен на славей.

Не съм толкова дребнава да правя забележки на съседите за перални, прахосмукачки и подобни. Да вземем да спрем и асансьора от 22 до 8 ч., че той доста се чува, като се движи.....

# 46
По повод коментара към моя пост - написала съм, че пускам пералня и сушилня по всяко време на деня, не на денонощието, което ще рече, че след 22 ч е логично да не пускам и не го и правя. Съобразявам се винаги с часовете за почивка. Съдомиялната пък дори ние не я чуваме на затворена врата, какво остава за други хора. Живяла съм дълго време сред хора, никога в къща, та никой никога не ми е правил забележка, а е имало и криви съседи. Аз съм крайно търпелива към всякакви шумове и смятам, че е нормално да бъдем толерантни към околните, ако не прекаляват.

# 47
Ти може да не чуваш съдомиялната на затворена врата, но съседа, който е легнал със залепено за пода ухо, чува всичко!

# 48
Съседът отгоре трудно ще чуе от музиката, която той самият слуша 😃 За това обаче не се оплаквам, защото слуша яки песни и музиката е само в конкретен часови диапазон. Но пък е всеки ден - последователен е 😃

# 49
  • Варна
Имам съсед, любител на рока. Има си китари, усилватели, всичко както си трябва. Че му се и отдава свирнята, като зачеше някое китарно соло на златна метал балада, да ти е драго да го слушаш. На мен поне ми е драго, защото по отношение на музиката сме в абсолютен синхрон. През етаж от мен е, но техниката му е качествена, голям кеф ми прави. Което ме подсеща за един лаф от тубата, коментар под любима моя песен, на който много се смях - това е любимата песен на комшиите ми, независимо дали я харесват или не 🤭🤭🤭

Да не говорим, че живея на оживен булевард и шест месеца в годината под прозорците на спалнята ми вървят гонки на двуколесни. Дори и те не ме дразнят, усмихвам се и пак си заспивам.

Чудя се толкова лабилни хора като някои в темата как ли щяха да виреят на мое място. Сигурно на транквиланти.

# 50
Яд ме е на този отгоре, че искам да намеря една песен дето слуша, а не я усилва достатъчно, за да чуя текста.

Живяла съм на общежитие в Студентски град. Тези под нас, до нас и срещу нас често вдигаха купони. Тези над нас пък, момичета, много-много не си седяха в стаята, само едната мадама оставаше и си мъкнеше гаджето. Драми, караници, ревове и чат-пат шумна любов 😃

# 51
  • СИ
Напоследък не спя много и обикновено около 5,30 сутринта ставам. Свикнала съм да се къпя сутрин. Сега започнах да се чудя дали пък на някой не му пречи плющенето на водата в моята баня...

Водата я остави... Ама като запее някой в 6:00 сутрин под душа, при това фалшиво... Не е работа.     Satisfied

# 52
Ами, хубаво, ама, както казах на мен ми пречат климатиците на съседите, тъй като вибрират и създават един нисък и много дразнещ шум. Друг го дразни пералня, трети - асансьора, четвърти - пускането на водата в тоалетната, бабата под нас - дори като ходим.....Да пускаме съобщения, молби и жалби за всичко?!? Няма как да се спрат всякакви шумове. По-скоро трябва да сме по-толерантни един към друг и да сме наясно, че днес съседът може да е пуснал пералня, утре пък ние.
Както казах по-горе, може да се направят подобрения от към поставяне на подложки, нивелиране на уредите и т.н. неща, които да намалят шума принципно.
За да го има в наредбата, значи е оценено като неприемлив шум в часовете за почивка и за мен най-нормалното нещо е да се спазва. Пускането на водата не фигурира там.
За климатиците, ако създават шум е възможно да имат проблем. Може и да не са монтирани правилно.

Разбира се, че не можем да спрем всички шумове, но можем да изключим тези от наредбата, а за останалите да проявим тактичност. Ние носим меки чехли, които не се чуват или ходим нощем по чорапи. Съседите над нас носят нещо като сабо, нощем се чува все едно бият с чук по пода. Но стават рядко и затова не сме се занимавали с предупреждения. Не виждам обаче никаква пречка човек да избере нещо, с което да не пречи на съседите си, а не да казва "Е, какво толкова, не мога и да си ходя свободно у нас ли?"...

# 53
Ами, хубаво, ама, както казах на мен ми пречат климатиците на съседите, тъй като вибрират и създават един нисък и много дразнещ шум. Друг го дразни пералня, трети - асансьора, четвърти - пускането на водата в тоалетната, бабата под нас - дори като ходим.....Да пускаме съобщения, молби и жалби за всичко?!? Няма как да се спрат всякакви шумове. По-скоро трябва да сме по-толерантни един към друг и да сме наясно, че днес съседът може да е пуснал пералня, утре пък ние.
Както казах по-горе, може да се направят подобрения от към поставяне на подложки, нивелиране на уредите и т.н. неща, които да намалят шума принципно.
За да го има в наредбата, значи е оценено като неприемлив шум в часовете за почивка и за мен най-нормалното нещо е да се спазва. Пускането на водата не фигурира там.
За климатиците, ако създават шум е възможно да имат проблем. Може и да не са монтирани правилно.

Разбира се, че не можем да спрем всички шумове, но можем да изключим тези от наредбата, а за останалите да проявим тактичност. Ние носим меки чехли, които не се чуват или ходим нощем по чорапи. Съседите над нас носят нещо като сабо, нощем се чува все едно бият с чук по пода. Но стават рядко и затова не сме се занимавали с предупреждения. Не виждам обаче никаква пречка човек да избере нещо, с което да не пречи на съседите си, а не да казва "Е, какво толкова, не мога и да си ходя свободно у нас ли?"...
Аз не знам с какви чехли ходят съседите над нас, но се чува точно така все едно удрят с чук по пода от 7 сутринта поне до 12 вечерта. Днес даже ме събудиха рано сутринта с това ходене, защото ми беше паднала едната тапа от ухото. Иначе без тапи няма спане у нас заради тях, а блъскането по пода от децата не се заглушава дори и с тапите. Като са си вкъщи, ходят непрекъснато из този апартамент сякаш нямат столове и диван, на които да седнат поне за малко. Общо взето живеят така сякаш са сами и няма други хора в този блок, защото не се съобразяват с абсолютно нищо. От другите съседи не се чува почти нищо (има и други с малки деца, така че това не е оправдание за лошото им възпитание) и с тях нямаме проблеми, но с тези над нас няма оправия.

# 54
Оставам с впечатление, че щом много хора го правят значи е позволено, нищо че в някаква си наредба пише друго.

# 55
Преди малко по - малко от четири години , много ме напрягаха съседите отгоре... Детето постоянно тичаше , ревеше , пищеше , пееха с майка ѝ на микрофон. Пералнята всяка вечер им пере, вероятно на някаква 3 часова програма, защото ми се струва адски дълго 😐. Не съм правила забележка, но ми е идвало да ги " изям с парцалите " ! Сега .. моето дете замества комшийското. Горките ни съседи под нас ! Жената ме гледа много лошо, но мъжът ѝ е свестен. Казва дори , че му ставало мъчно , като детето падне и се разплаче ( в денонощието се случва минимум 2 пъти ) 😓. Все пак , ако мога да спестя някой шум , се старая да го направя. Пералня след 22:00 часа не пускам. Обаче ми се е случвало да пускам прахосмукачка в ранните часове към 3-4 часа .. Детето не можеше да си издуха само носа още и нямаше как да стане по друг начин ..

# 56
По отношение на техниката, има монтажни изисквания, има настройки, има и 5минутни чалъми. Вместо да се набирате като японско багерче на търновски баир, можете да предложите на съседите поне чалъмите.
И да, аз също смятам, че някои хора нарочно си лепят ушите по стени и подове. Имам приличен слух и аз не чувам пералнята вкъщи, как ли пък ще повярвам, че съседката отдолу чак не може да спиот този шум. Вибрации била предавала в пода... горките инженери на всякакви марки едра бяла техника, издънили са се до един пред българския комшия.

# 57
  • София
Всеки път като чета такива теми благославям съседите под нас. Живея на последния етаж и не знам какво е тропане отгоре. За 35 години с едни и същи съседи съм чула шум отдолу я има 5 пъти, я няма. Господ здраве да им дава. Вече са с големи деца, но и преди това са били тихи. Само от време на време чувам едното им коте да мяука, но не ми пречи, а се тревожа дали има някой у тях да му обърне внимание.

Надявам се да успяваме да им върнем жеста като не пускам пералня и всякакви уреди в часовете за почивка, не говорим на висок глас, ТВ не се пуска силно, имам килими на пода да обират шума, не се къпем след 22.00 - 22.30. Когато правим ремонти - предупреждаваме като казвам горе-долу какво ще правя, какъв шум ще предизвика и за колко време мисля да го приключа. И предварително се извинявам за причиненото неудобство.

Много е простичко да се живее в мир и спокойствие със съседите. Въпрос на култура и желание. Не знаех, че има нощна тарифа. Не знам колко се пести от такива икономии, но предпочитам разходът да е в пари, а да си спестявам нервите.

Господ здраве да дава на съседите под нас 😊

# 58
Абсолютно всички извършваме дейности по всяко време на денонощието, които генерират някакъв шум, но не си правим забележки за дреболии и глупости. Шум вдигате и тези, възмутените, но хората около вас не ви правят забележки, а не, че сте изключително тихи.
Пускането на вода в тоалетната нощем вдига много повече шум по тръбите от къпането, но подозирам, че не изчаквате до 8 сутринта след неочаквана малка и особено след голяма нужда в 3 сутринта, или ако ви е прилошало и сте повръщали.
Иначе, абсолютно съм ЗА съобразяването и аз самата се съобразявам, но не и с мръднали претенции.

Последна редакция: сб, 01 апр 2023, 09:36 от Нарцùса

# 59
Никога не съм се сещала да мрънкам, че съсед пуска тоалетната или душа си в малките часове. Какви глупости ги дразни някои хора.

Общи условия

Активация на акаунт