Предстои ми Инвитро/ИКСИ - Да поговорим - тема 85

• 46 485
  • 734
  •   1
Отговори
# 345
При нас поводът за ин витро е същият,няколко аборта и биохимична бременност. Обясниха ни,че е най-вероятно от качеството на самите яйцеклетки,което води до некачествени ембриони и такива с хромозомни проблеми,които пък водят до аборти и биохим.бременности.
Правим ПИД на ембриони 5,6 ден. Защото между 3 и 5 ден не се развиват и отпадат една част от тях,поне при нас. Така,например,от 8 на 3ти ден,до 5ти ден остават 5 и правим ПИД на 5те останали до 5,6 ден. Изследването е скъпо и няма смисъл да се прави на ембриони,които така или иначе няма да се развият до 5,6 ден.
Така ни обясни ембриоложката,че е най-добре на 5 6 дрн ембриони да се прави ПИД.
Като правят само на най-добрите ембриони,защото ги пунктират и ако не е перфектен,може и да го увредят.

Здравейте,
След 2 години неуспешни опити за бебе и ние стигнахме до инвитро. В момента съм на стимулация по къс протокол и доктора предложи да направим PGS. Стигна се до там, тъй като имам няколко биохимични бременности и не откриват проблем в нашите генетични и други изследвания.
Та въпроса ми е за тези които са правили такава диагностика - каква е разликата при това да се направи на 3 или 5 ден и кое е по-добре. Доктора ми каза че ако е на 5ти ги замърсяват 2 пъти, но аз не виждам защо? Нещо не можах да го разбера, за това моля ако може някой да ми обясни Simple Smile

# 346
Aniem, ПИД се прави само на ембриони, които са достигнали 5ти ден(6ти), не е възможно да се направи по-рано. Напълно нормално е само част от 3 дневните ембриони да се развият до 5ти ден. Иначе 5 от 8 е направо невероятно добър резултат.

# 347
  • София
Да, логично е да е на 5ти. Озадачена съм, че ми предлагат да си избера между PGS на 3ти ден, замразяване и после след резултата, размразяване, чакане до 5 ден и трансфер, или PGS на 5ти ден, като в този случай трябвало да се замразяват и размразяват 2 пъти.  Ето тези 2 пъти ме объркват, тъй като никой друг не споделя такова нещо, а ако така процедират, то има доза риск в двойното размразяване.

# 348
Не се прави ПИД на 3 дневни ембриони. Чака се до 5ти ден, прави се ПИД и след това замразен трансфер. Аз лично не бих се доверила на ПИД правен в България. Уж в Надежда имат малко повече опит, но пак са доста назад.

# 349
  • София
Ще се прави в Испания и явно се прави, щом ми го предлагат.
Благодаря момичета, за съжаление явно не се е предлагало на други пациентки. Ще говоря с доктора пак и ще преценявам.
Не се прави ПИД на 3 дневни ембриони. Чака се до 5ти ден, прави се ПИД и след това замразен трансфер. Аз лично не бих се доверила на ПИД правен в България. Уж в Надежда имат малко повече опит, но пак са доста назад.

# 350
Благодаря момичета, за съжаление явно не се е предлагало на други пациентки. Ще говоря с доктора пак и ще преценявам.
По принцип има добри отзиви за Испания и съм много неприятно изненадана. Пак казвам, че ПИД на 3 дневни ембриони не се прави. Няма как да е достоверен резултата, то няма никакво развитие още, а и ще са едни пари на вятъра, защото е явно, че няма да оцелеят всички до 5ти ден. Отделно и двойното замразяване/размразяване.....Настоявайте за ПИД на 5ти ден или сменете клиниката/лекаря. Успех пожелавам!

# 351
В Турция също предлагат на 3ти ден,поне за 1 клиника съм сигурна,че го правят.
В Испания уж е една от най-добрите здравни системи в света,така че бих им се доверила каквото кажат лекарите там,че е по-добре.

По принцип има добри отзиви за Испания и съм много неприятно изненадана. Пак казвам, че ПИД на 3 дневни ембриони не се прави. Няма как да е достоверен резултата, то няма никакво развитие още, а и ще са едни пари на вятъра, защото е явно, че няма да оцелеят всички до 5ти ден. Отделно и двойното замразяване/размразяване.....Настоявайте за ПИД на 5ти ден или сменете клиниката/лекаря. Успех пожелавам!

# 352
  • Пловдив
Доколкото съм чела ПИД се прави както на 3дневни, така и на 5/6 дневни ембриони. Трябва да се има предвид, че изследването на 5/6 дневни ембриони е по-показателно от това на 3дневните, защото в периода от 3ти до 5/6 ден е възможно, а и доста често ембрион с мозаицизъм да се самокоригира достигайки до стадий бластоцист. С други думи ПИД на 3дневен е, който е отчел, че ембрионът не става за трансфер/не е балансиран често при биопсиране на същия е в стадий бластоцист се е самокоригирал и е подходящ за трансфер. Има доста научни публикации по темата, потърсете на английски. Аз бих предпочела ПИД на 5/6 дневни Е, макар да има сериозен риск никой е да не оцелее(от 3дн до бластоцист), а и 3дневните Е са само няколко клетки, от които трябва да се вземе минимум 1 за биопсия, а бластоциста е с около и над 150 клетки и биопсията не би била така травмираща за е. Много голям % обикновено не стигат стадий бластоцист, но вие може да имате късмет. От сърце ви го желая.
Що се отнася до замразяване на 3ти ден после размразяване, отглеждане до 5ти ден, пак замразяване-може би трябва да изговорите с клиниката точно процеса, защото както това замразяване, размразяване може да мобилизира ембрионите, така може и да ги унищожи.
И още нещо-на всеки етап отпадат я или е. Например счита се за успех за етапа ако от пунктирани те фоликули над 80% са зрели и годни, от тях над 50% са оплодени, от оплодените голям % са започнали делене, след 3ти ден над 50% от е са продължили развитие и т.н.
Успех!

Последна редакция: чт, 08 юни 2023, 01:08 от mamajuli2

# 353
mamajuli2, много добре си го обяснила. Аз съм в Турция при един от най-добрите специалисти и дума не е ставало за ПИД на 3ти ден, за което и без да съм чела изследвания е безсмислено за мен. Според мен това е по-скоро за двойки, които никога не са имали ембриони, достигащи до 5ти ден и нещо като изключение. Ако има пък проблем с ДНК фрагментацията или кариотипа, никой добър лекар няма да прави ПИД на 3ти ден(особено при първото, защото МФ по учебник се проявява след 3ти ден, но има и изключения). Стискам палци за 5 дневни здрави ембриончета! 🍀🍀🍀

# 354
На 5ти ден са се оформили клеки за бъдещото бебе и за бъдещата плацента и вземат клетки от тези за плацентата, на 3ти ден ембриона е само 8-10 клетки. И аз не бях чула, че някой прави ПИД на 3ти ден.

# 355
Здравейте , пиша тук с цел да видя дали има и други потърпевши и докато чакам да се свържа с моя доктор . Предстои ни инвитро , като имам лека стимулация с летрозол , пих го 5 дни и вчерра бях на преглед казаха ми още 3 дни до събота и пак на преглед . Но днес сутринта получих силни болки в коррма като при цикъл “нетърпими “
След което разстроен корем , гадене и направо имах чувството че всеки момент припадам . Посвестих се и бях 2 път на тоалетна . Нямам идея дали е от настинка или от хапчетата , някой инал ли е подобен проблем ? И дали е възможно да се отложи пункцията при тези обстоятелства? Само да поясня, че вече се чувствам добре .
Благодаря на всички отговорили

# 356
Аз не съм имала неразположения от летрозола, според мен е нещо стомашно, щом след тоалетна Ви е олекнало. Описаното ми звучи на болки в червата, щом се чувствате по-добре, не виждам защо да губите месеца и да отлагате пункцията.

# 357
Момичета, знаете ли колко трябва да е LH преди пункция, защото на 7ми ден от стимулация съм с 4,67 [IU]/L, a гледам, че повечето са под 2 и се притеснявам …

# 358
В тези изследвания по-долу е обяснено,защо и кога се предпочита ПИД на 3ти ден и кога на 5ти ден.
Общо взето,това,което разбрах е,че при свеж трансфер може да се прави ПИД на 3ти ден,защото се взема като биопсия само 1 клетка и резултатът излиза бързо и може да се направи свежия трансфер.
Но и резултатът не е чак толкова достоверен както при 5ти ден.
При 5ти дрн се взимат повече клетки,резултатът се бави,по-точен е,но няма как да е на свеж трансфер.
Различните клиники и лекари предпочитат различен подход,кое е по-правилно,и самите изследвания не могат да кажат.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6517237/

https://www.google.bg/amp/s/www.center4fertility.com/blog/2014/0 … -day-5-146548/amp

# 359
Здравейте, момичета!
Моят въпрос е малко по-различен, надявам се , че не съм объркала мястото, където да го задам. Те първа ми предстои да тръгна по пътя на инвитро - да подавам документи или да се самофинансирам.
Забелязвам, че се коментира на места хранене, определена козметика и пр.
Иска ми се да попитам от къде черпите информация за тези неща - какво трябва да променя в режима/ежедневието си, за да бъдат условията оптимални итн. Забелязах че няма много литература по въпроса (може би 1 или 2 книги и не съм сигурна дали има точно тази информация, която ме интересува), а не знам кои източници онлайн са достатъчно достоверни, за да се водя по тях.
Извинявам се ако не съм в правилната тема и ви благодаря предварително за разбирането и обратната връзка!

Желая успех на всички ви в мечтаната цел! Heart

Общи условия

Активация на акаунт