комплексирани стопани и опасни породи кучета

• 5 475
  • 103
  •   2
Отговори
# 75
Валенце, моята щерка я подгони пинчер, облечен с дънкова рокля, по етажите. Изобщо не знам защо тръгна да тича при вида на пинчера, нито защо той хукна след нея. Аз и стопанина на пинчера едва ги стигнахме и то чак на 5-6 етаж. Като я питах защо се е уплашила - бил имал остри зъби. Та някой път хората и особено деца реагират странно покрай кучета, без значение размера им. Очакват, че ще са като играчка, пък после то какво стана.

# 76
  • СИ

... Те тия бездоммните кучета не са специална порода, а са пряк резултат на нашето безхаберие.

Не, не са резултат от нашето безхаберие, а от безхаберието на ония които имат и отглеждат кучета.

# 77
  • София
Аз съм човек, който изключително се страхуваше от кучета, всякакви. И от котки. Наистина ме е страх от котки и до днес, знам, че няма да ме изядат, просто изпитвам ужас да не скочи върху мен.
Малката ми дъщеря, на 18😁, чак след като Смайли дойде при нас, лека полека преживя този страх. Е, не от всички кучета, но поне от нашето не я е страх. И страхът ѝ е породен именно заради случки с пуснати да тичат свободно по тротоара кучета.
Подавала съм жалби за кучета без каишка, говорила съм със стопани, и до Общината подавах жалбИ за кучета, разхождани в двора на съседното училище,абсолютно без успех.
Песимист съм в това отношение вече.

# 78
Abadjieva, не казвам, че не е нормално кучета да лаят изобщо, а че не е редно да лаят по хора на улицата. И както аз мога да си възпитам кучето, да не го прави, за да не се изпусне някой при лаещия му вид навън, така могат и останалите.

Аз лично съм подавала сигнали за разхождани кучета в двора на детска градина. И в конфронтация със собствениците съм влизала. А с кучето дори не минавам по алеи, които са предпочитани от майки с деца или минават покрай детски площадки. Разбира се, че има места, на които кучета нямат място. Но масовото мнение е, че те нямат място изобщо в градските открити площи. Ясно е, че няма как да стане хората с кучета да излизат два пъти дневно по полетата извън града. Доста по-реалистично е във всеки парк да се огради някоя наистина голяма поляна, а не нещо като 5х5м. или да се определят 2-3 крайни алеи, в които да можеш да си пуснеш кучето.

Права си, но за съжаление, не винаги можем да сме сигурни на 100%, че въпреки благия нрав, системното възпитание, посещаването на училище, редовното социализиране, няма да ни изненадат с поведенчески реакции, когато не го очакваме. Животните са животни. Разбира се, трябва да направим всичко възможно да не допускаме лаене, хапене, скачане върху хората. Според мен там е проблема. Не всички собственици имат желанието и времето да коригират поведението на животното. Голямо животно, малък апартамент, неосъзнати стопани, липса на условия “навън” в парковете = проблем.

# 79
Дори да е много добричко, пак не може да скача по хората. Веднъж едно такова много любвеобилно ми скочи да ми се радва и станах цялата на кални стъпки. И собственичката беше много спокойна, че то не хапело, само си играело.

# 80
  • София
Моля да ми разясните какви са правилата в Бг и в чужбина в градски транспорт?
В метро, в час пик средноголямо куче без намордник, лежащо на седалка, не на земята. Накрая аз бях виновна и ми се каза да слезна и да си хвана друга мотриса като не ми изнася.

# 81
В България, в градския транспорт се изисква намордник. Освен това повод и ветеринарна книжка. Не се допуска качването на кучето на седалките, независимо от размера.
В Цюрих три дечица, голдънка и ротвайлер си бяха спретнали купон на пода на трамвая за летището. Нямаше поводи и намордници. Не знам дали спазваха разпоредбите, но познавайки швейцарците мисля, че не ги нарушаваха. Иначе някой щеше да им направи забележка, вместо всички да им се радват. Голям въргал падна. Чак и на мен ми се прищя да се включа.

# 82
В България е различно за всяка община. В някои се допускат кучета, в други изобщо не. За София конкретно трябва да са на повод и с намордник (за най-малките породи не съм сигурна) и май трябваше да са с отделен билет. За ползването на седалки по-скоро нищо не пише. Предполагам, както много други неща, е оставено на усмотрението на хората.

В чужбина, без да съм била във всяка една чужбина, в тази, в която живея, виждам доста по-често кучета в ГТ. На повод и без намордник. Някой път са възпитани, друг път досаждат на хората. Едно си беше завряло муцуната в скута на една жена, а тя се правеше, че не го вижда и продължаваше невъзмутимо да си чете книгата. Joy Но тук в ГТ като цяло се случват доста по-куриозни случки. Като да набие метрото спирачки, жена от седалката да изпадне и друга да ѝ седне на мястото, докато е на земята.

Като цяло по-често виждам хора с противообществени прояви, отколкото кучета. Веднъж ми се е случвало да ми скочи и да ме изкаля куче и то докато разхождам моето, а са ме настъпвали и са ме блъскали двукраки стотици пъти. В ГТ кучета по седалките не съм виждала, но хора с качени крака - най-редовно.

# 83
Попи е права, че за всяка община има различни наредби. За София, наредбата, точка 13.5 гласи:
"Пътуващите с редовен превозен документ имат право да превозват в превозните средства на обществения градски транспорт: ... домашен любимец, ако не създава опасност от причиняване на травма, увреждане и съответно не представлява заплаха за останалите пътници и не се поставя на седалките на превозното средство".

Никога няма да забравя как ритаха в автобуса куче-водач на незрящ. Безкрайно мила и тиха лабрадорка. При това с намордник.

# 84
  • София
Детската площадка и некучешкия парк са за деца, не за кучета. Това че на тези места има кучета без повод, изхождащи се навсякъде, не е взаимен компромис, а е наглост от страна на стопаните.

# 85
Една сутрин тръгвам за работа и виждам в заградената детска площадка една стопанка на малка порода куче, да го пързаля на пързалката, защото кучето много обичало.
Нагли са си някои стопани на кучета. Но проблемът е като цяло в обществените критерии за подръжка и чистота. Ако не е малко куче на пързалката, ще са бездомните кучета, които си ползват пясъчника. А хората оставят играчките на децата си там, от мързел и немърливост. После детето си ги пъха в устата. Иначе такива нямат килими заради "алергии", но дотам се изчерпва хигиената им.
Всеобщо липсва култура.

Това входните такси да са по-високи за хора с кучета е двоен стандарт, защото най-големите поразии - шум (тропане, скачане, писъци), мръсотия, топки, скутери и всякаква пластмаса навсякъде е от невъзпитаните деца. Трябва да сме обективни и ако на този принцип се повишават такси, то на семейство с малки деца трябва да е по-висока таксата. Ама нали сме политкоректни.
Най-зле за хората, които са хем подредени и спазващи правилата, хем трябва да търпят мърлящината на другите.

Последна редакция: ср, 05 апр 2023, 11:03 от Linda*kiss

# 86
То така става с плащането на дебели данъци - отиваш в общината и казваш, абе я дай тая година вместо 20 лв., да ти дам 200. Joy

Повечето стопани на кучета не се надпреварват да извеждат кучета по детски площадки, нито в близост до такива. Виждате изключения и си правите изводите за масата. Обикновено кучешките поляни, които се “завземат” са в някой далечен край и е съвсем умишлено. Не знам защо си мислите, че е много яко да извеждаш куче сред деца, но е далече от истината.

Кучетата, особено безстопанствените, не ходят в пясъчниците. Там ходят котките. Уличните кучета се крият по затънтени места, като се изхождат, защото са уязвими в този момент, та рядко се случва да стане човек свидетел на такава гледка.

# 87
Миналия месец на общото събрание на входа предложих, тия които са с кучета да плащат по-висока такса, защото асансьора се чисти по-трудно, понеже е редовно опикан, кален и миризлив. Нацупиха се.
При нас плащат. Таксата на един човек отгоре. Приели са го.

# 88
  • София
Ако стопаните на кучетата спазваха само три неща - разходка на повод, да почистват след тях и да ги пускат да тичат на заградено място, няма да се стига до тези спорове кой крив, кой прав, кой още по - крив.

Един ден водя детето на детска, но съм забравила да занеса блокче. Госпожата ми казва, че има в магазина на 150м от детската по асфалтираната алея. Тръгвам аз по къса пола и от най-тънките чорапи. С периферното си зрение виждам кучета около 5-6, малки, големи с тях има и стопани, спокойна съм и крача бързо. По едно време виждам към мен да тича едно от кучета/ бигъл/. Викам, не от страх, а за да привлека вниманието на стопанина за да го извика. Една леля тъкмо е взела думата, само се обръща и ми казва " нищо няма да ти направи" и си продължава разговора. Да, кучето скочи да ми се радва и ме изцапа и ми скъса чорапите. Ядосах се и отидох при лелята за да й кажа, че ми дължи пари за чорапите и за химическото, а тя се обърна към кучето " Мамиии, виж какво си направила на каката. Не трябва да правиш така, ти си добро куче" На мен ми каза, че нямала пари, да съм минела друг път, ще ми даде Joy
Дори добронамереното куче, може да скофти деня на човек, ама собствените на кучета не го разбират.

# 89
Ако стопаните на кучетата спазваха само три неща - разходка на повод, да почистват след тях и да ги пускат да тичат на заградено място, няма да се стига до тези спорове кой крив, кой прав, кой още по - крив.

Един ден водя детето на детска, но съм забравила да занеса блокче. Госпожата ми казва, че има в магазина на 150м от детската по асфалтираната алея. Тръгвам аз по къса пола и от най-тънките чорапи. С периферното си зрение виждам кучета около 5-6, малки, големи с тях има и стопани, спокойна съм и крача бързо. По едно време виждам към мен да тича едно от кучета/ бигъл/. Викам, не от страх, а за да привлека вниманието на стопанина за да го извика. Една леля тъкмо е взела думата, само се обръща и ми казва " нищо няма да ти направи" и си продължава разговора. Да, кучето скочи да ми се радва и ме изцапа и ми скъса чорапите. Ядосах се и отидох при лелята за да й кажа, че ми дължи пари за чорапите и за химическото, а тя се обърна към кучето " Мамиии, виж какво си направила на каката. Не трябва да правиш така, ти си добро куче" На мен ми каза, че нямала пари, да съм минела друг път, ще ми даде Joy
Дори добронамереното куче, може да скофти деня на човек, ама собствените на кучета не го разбират.

Е то същото е и с децата, дежурният отговор е "какво да му кажеш, то е дете". За едни е много сладко, а за други не е забавно. Въпрос на възпитание и съобразяване е. Такива хора са си по природа невъзпитани и несъобразителни. Да, кучетата трябва да са на каишка.

Общи условия

Активация на акаунт