С какво ви дразнят комшиите?

• 41 967
  • 551
  •   1
Отговори
# 510
Терасата ви е част от обща сграда, сиреч не е важно само какво вие искате. Вашата свобода е до там, от където започват правата на другите. И не, няма да дойда, ще ви го кажа, след това отговорността си е ваша Laughing

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 16:45 от Danicka

# 511
Много искам някой да дойде да ми направи забележка, че пуша на терасата си.
Нищо лично, но разсъждаваш малко детински. По същата логика, ако съседа под теб, сиреч, терасата му е под твоята, реши да готви на терасата си, която не е остъклена, а ти имаш простирани дрехи на твоята, приятно ли ще ти е? Законово, както никой не може да ти забрани да пушиш на твоята тераса, така и никой не може да забрани на съседа ти да готви на своята. Но, чисто човешки, когато живееш в кооперация, малко или много следва да спазваш етикет, морал и елементарни съображения. Давам ти друг пример - едно от най-омразните за мен неща е, да се говори на висок глас/крещи на стълбите. От дете го очаквам, но не и от зрял човек. Когато си вкъщи, говори спокойно, но по стълбището да вдигаш врява, някак си мега-просташко е.

# 512
За съжаление това са едни от много “предимства”, че живеем в блокове.
Общо взето всеки си прави каквото реши, без да се съобразява особено.

Зимата при нас, един от съседите беше свалил дръжките на дограмите (прозорците) на между стълбищните пространства… защото някой проветрявал а на него му пречело и му влизали студено в тях. Разправяхме се по събранията да ги върне защото няма право да ги сваля и да спира достъпа до прозорците и със 100 скандала ги сложи пак.

# 513
  • София
Каква точно разпоредба се нарушава с пушене на собствената тераса в България?
Питам и като пушач, мисля си че се съобразявам и съм си наредила кътчето възможно най-далече от съседите. Също и като домоуправител, на който една съседка буквално подпали телефона защото някой пушел на терасата, но не точно цигари. Човекът излезе разбран и единствено на добра воля решихме проблема, ако не беше какъв полезен ход щяхме да имаме?

# 514
На мен пък ми призлява от миризма на пот в асансьора. Потта не мирише, ако човек се къпе редовно.

# 515
Много искам някой да дойде да ми направи забележка, че пуша на терасата си.
Нищо лично, но разсъждаваш малко детински. По същата логика, ако съседа под теб, сиреч, терасата му е под твоята, реши да готви на терасата си, която не е остъклена, а ти имаш простирани дрехи на твоята, приятно ли ще ти е? Законово, както никой не може да ти забрани да пушиш на твоята тераса, така и никой не може да забрани на съседа ти да готви на своята. Но, чисто човешки, когато живееш в кооперация, малко или много следва да спазваш етикет, морал и елементарни съображения. Давам ти друг пример - едно от най-омразните за мен неща е, да се говори на висок глас/крещи на стълбите. От дете го очаквам, но не и от зрял човек. Когато си вкъщи, говори спокойно, но по стълбището да вдигаш врява, някак си мега-просташко е.

Няма точка от закон, която да забрани на някой да пуши в къщата си, проветрявайки се съответно към комшиите над главата си, или пък да си пуши на терасата, или да готви.
Това е положението в етажната собственост, за съжаление.
Не мога да понасям смрадта на цигари от тази под нас и от този под нея, защото сме тераса над тераса и смрадта цигарена си се усеща, не мога да понасям миризмата на скара на тази под нас, когато пече на терасата си и пера повторно прането си след това, още повече не понасям отвратителната вуня на тия смърдели срещу нас, но нищо абсолютно не мога да направя, защото те са си в къщите, не са дошли да пушат, нито да печат скара у дома. Трябва да ги изтърпявам. У дома никой не пуши, но когато готвя, дали на терасата или в кухнята, може би и на съседа отгоре не му е приятно да му мирише на моето ядене, ама и той търпи.
Когато става дума, обаче, за това някой да вдига шум в часовете, в които по закон трябва да се пази тишина, особено ако това се случва между 22.00 вечерта и 06.00 сутринта, тогава вече имам основание, дадено ми от ЗУЕС да правя забележки, да викам полиция и т.н.
Ако пък има някакъв повод и хората искат да се съберат и да се повеселят по това време на денонощието, по което нормалните хора си почиват и спят, тогава ако хората са поне малко интелигентни и разумни, биха предупредили най-близките до тях съседи за това, че имат повод и ще ги обезпокоят, извинявайки се предварително.
Но да ми смущава някой системно съня, без дори да си направи труда да се извини, това вече е повод за недоволство и забележка, ако и това не помогне, си има ред законов. Ако и той не помогне, започваш да постъпваш като тях, т.е. намираш начин също да ги безпокоиш.
Но въпреки че ненавиждам цигарен дим, много добре осъзнавам, че няма как да правя забележка за това, че някой под мен пуши или проветрявайки се смрадта му влиза у дома.

Каква точно разпоредба се нарушава с пушене на собствената тераса в България?
Питам и като пушач, мисля си че се съобразявам и съм си наредила кътчето възможно най-далече от съседите. Също и като домоуправител, на който една съседка буквално подпали телефона защото някой пушел на терасата, но не точно цигари. Човекът излезе разбран и единствено на добра воля решихме проблема, ако не беше какъв полезен ход щяхме да имаме?

Браво! Явно всички сте супер разбрани хора -  явление много рядко срещано в днешно време.
Heart

Терасата ви е част от обща сграда, сиреч не е важно само какво вие искате. Вашата свобода е до там, от където започват правата на другите. И не, няма да дойда, ще ви го кажа, след това отговорността си е ваша Laughing

Моля, споделете какво ще направите, интересно ми е!
Вече казах, че мразя цигарена смрад, но няма начин да правя забележка за това, че някой се проветрява от цигарената си смрад у дома или че някой пуши на терасата си, просто няма начин, трябва да търпим.

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 18:09 от PANDA_FuBao

# 516
На мен пък ми призлява от миризма на пот в асансьора. Потта не мирише, ако човек се къпе редовно.
Как да не мирише потта, като чрез нея излзиат токсините и ако човек се храни с определни храни или приема лекарства, колкото и да се къпе, щом се изпоти си е смръдня.

Имах един колега, много спортуваше, уникално тяло беше направил взимаше хапчета и протеини GNC или нещо такова, е как миришеше този човек, не е за варване. Никакви дезодоранти не помагаха щом се изпоти, а знам че се къпеше след фитнес, тоест 2 пъти на ден.

# 517
Съседите под мен пушат и дима е при мен, казах им, че съм непушач, да съм си затваряла вратата на терасата. Решила съм да ги освежа без такса за банята.Innocent

И под мен съседката пуши много, този, който живее под нея също не я сваля от устата си. Особено неприятно е сутрин, докато си пият кафетата и вечер, докато легнат да спят. Върви цигарена смрад на талази. А ако си поканят и гости, е много неприятно. За непушачи да търпят смрадта на пушачи, е направо ужас. Обаче не сме правили забележка за цигареният дим, защото нямаме това право. Ако някой ни безпокои нощтно време с шум, да, но за цигарен дим, няма как да се прави забележка, защото те са си в къщата, могат да си пушат колкото и където си искат. На нас ни е крайно неприятно, но няма как, трябва да търпим. Като са ни се убили в главите все пушачи под нас, какво да направим, освен да търпим!
Когато пече чушки тази под нас и този под нея, също много е неприятно, ама пак търпим, защото по същата причина, както с цигарите,  нямаме право да правим забележка.
Също и скарата на тази под нас търпим. От време на време като си кани кости, пече на скара на терасата и е неприятно, защото всеки ден имам простряно пране и тя като завунти с тази скара, пера всичко отново, защото не я знам кога ще пече на скара, че да си прибера дрехите от терасата. И отново нямаме право да претендираме.
Накратко казано, етажната собственост е нещо много ужасно и неприятно!
Звучиш като много разбрана жена. Съответно си представям, че знаеш как да помолиш съседите да те предупреждават поне за скарата и чушките без да разразиш скандал. Ако не са някакви пълни пердета или лекета, надали искат да страдаш в мълчание и да пускаш няколко поредни перални заради тях.

# 518
Самата прясна пот няма миризма – тя е почти изцяло вода с малко соли и други разтворени вещества.
Неприятната миризма се появява, когато бактериите по кожата разграждат компонентите на потта (главно мастни киселини и белтъци в апокринните жлези, които се намират в подмишниците и слабините).
Трябва къпане и правилно пране на вече носена и/или изпотена дреха.

# 519
Не само потта, а кожата на много хора излъчва миризма на храните, които ядат. Много гадно смърди, като си ял чесън/лук, не само дъха, а въобще.
Различните лекарства също излъчват миризми през потта.
За елиминиране не миризма само къпане не е достатъчно. Кристала на ДМ е за тази цел. Потиш се, но без мирис.
Имаме една колежка, не знам как да ѝ го предложа. Не се диша около нея.

По темата - дразнят ме съседи, които пушат в асансьора, слава Богу напоследък няма.
И клюкарите на пейката ме дразнят, неприятни са ми с безделието си.

# 520
За кожата и храните има нещо вярно, но няма да споделям подробности, тъй като ще прозвучи расистко.
Като човек, който много се поти знам, че къпането и правилното пране са от особено значение. Ако тениската/блузата не се изпере добре от остатъците от пот и дезодорант, до при първото изпотяване може да замирише зверски.
Камъкът/кристал изобщо не сработи при мен, ползвам си класическите дезодоранти с алуминий (знам, че е вреден). Досега винаги са ми казвали, че мириша на чисто и хубаво, а се потя като прасе, особено в жегите.

Ненавиждам пушене по стълбите (нямаме асансьор), понеже са много етажи и мирише силно и дълго. Ненавиждам и запръжки, пържене на мекици, кюфтета и всякакви сродни и да си отвориш външната врата, за да проветриш.. ужасно е, наравно със смрадта на пот и немито дупе.

# 521
За кожата и храните има нещо вярно, но няма да споделям подробности, тъй като ще прозвучи расистко.
Като човек, който много се поти знам, че къпането и правилното пране са от особено значение. Ако тениската/блузата не се изпере добре от остатъците от пот и дезодорант, до при първото изпотяване може да замирише зверски.
Камъкът/кристал изобщо не сработи при мен, ползвам си класическите дезодоранти с алуминий (знам, че е вреден). Досега винаги са ми казвали, че мириша на чисто и хубаво, а се потя като прасе, особено в жегите.

И аз започнах да се потя от както живея във Флорида, то в тая влага и жега няма как иначе. Тук освен редовното къпане (не знам изобщо трябва да се споменава, то е като миене на ръце) помага и класическия дезодорант, както казваш, потя се но не мириша на пот.
Ползвам ей тва:

# 522
Къпането и чистите дрехи са задължителни. Но не ликвидират миризмата на самата пот. А  човек се поти, нормално е.

# 523
  • Mediterraneo
Бе нормално е да се поти човек, спор няма. Но да влезеш във фитнеса вече миришещ на пот... има двама в нашата зала, като ги видя, ми призлява, знам, че след малко няма да се диша наоколо и бързам да приключа и да се изнеса.
За пушенето от съседите- няколко години под нас живя млада двойка. Пушеха трева и хашиш, отделно от цигарите. Миризмата си влизаше вкъщи, но не съм тръгнала да им правя забележка, знам, че и от моята цигара влиза нагоре, но това е положението. Като искаш чист въздух постоянно, ще си купиш къща на полето. Събота и неделя от всички дворове се носи пушек от барбекютата, какво, да вървя от къща на къща и да се карам ли?! Та намесени и морал, човешка гледна точка и етикет... Смешка.

# 524
Синтетиката също вмирисва потта. Памучните дрехи не.
Снощи една колежка каза, че се прибира, пуши една цигара в банята и си ляга?!
Как в банята и защо? Добре, че нямам съседи да пушат в банята.

Общи условия

Активация на акаунт