Да преправим старите мебели с любов - тема 39

• 62 460
  • 918
  •   1
Отговори
# 165
Едно бързо питане към боядисвали те чамова лакирани мебели. Поръчах си боя Димотика препоръчана във форума. Боядисвала съм ПДЧ, но не и лакиран чам не на водна основа. Трябва ли да изшкуря преди да нанясането на боята?

# 166
Мисля, че е добре да надраскаш със шкурката.

# 167
Майсторки и майстори, планирам да обновя един стар скрин  - боядисване, подмяна на дръжки на чекмеджета, крачета евентуално - засега това се вижда като предстояща работа, но чекмеджетата се движат трудно на моменти и ми се иска да направя нещо и по този въпрос, ако е възможно.
Та, на стари дървени чекмеджета може ли да се монтират водачи или друго трябва да направя, за да вървят гладко?
Възможно е причините да не са пряко в чекмеджетата, а в самата конструкция на скрина, но визуално не виждам  някаква деформация нито на корпуса, нито на самите чекмеджета. Все пак не изключвам и това, но да не е забележимо за мен. 
И понеже нямам никакъв опит, смятате ли, че е работа за лаик или да търся мебелист поне за този проблем?
Дори не съм сигурна, че ще диагностицирам правилно причината...

# 168
  • София
Изчистват се улеите и се пръскат със силикон. Така се плъзга лесно и не запъва.

# 169
Изчистват се улеите и се пръскат със силикон. Така се плъзга лесно и не запъва.
Благодаря!
Има се предвид обикновено почистване от замърсяване /прах/ или с някакъв инструмент и препарат?
И какъв точно силикон да търся, има ли значение?
Ако е първото, чисти са със сигурност - скринът се ползва в момента и се почиства редовно отвсякъде. Почиствам с препарат за дърво аерозол - надявам се, че не е грешка и не овлажнява прекомерно.
Преди да затворя чекмеджетата и вратите /така правя и с гардеробите/, ги оставям по 2-3 часа отворени, за да изключа остатъчна влага. 
Имам и други стари мебели с чекмеджета, но вървят гладко, само този скрин е проблемен.

# 170
  • София
Имам питане - мога ли да покрия стара чугунена вана с течна гума, за да стане използваема? Ваната е в стандартна панелна баня. Има ръжда на едно място, а покритието е доста захабено и не подлежи на почистване. Опитахме с различни средства - не става. Нямаме никаква възможност за друг тип ремонт, като премахване на ваната например. Моля и за други идеи, ако някой има!

# 171
Mari_qana, попадала съм на този материал за ремонт на вана, но нямам личен опит.
Течната гума не мисля че е удачен вариант, защото е еластично покритие за покриви, тераси и др.

# 172
И аз не мисля, че течната гума е удачна.
С какво сте пробвали? Има специални бои, точно за такъв вид вани.

Аз поръчах гланц емайл на Vivechrom. Не ми харесва как стават вратите с финиш сатен Rolling Eyes

# 173
  • София
Не съм виждала, не съм търсила по магазините, но по сериалите с ремонти съм виждала няколко пъти да използват някакъв емайл, за да пребоядисат вана. Той си е точно за това.
Точно емайл за вана се наричало:
https://markita.net/penosil-epoksidna-emajlna-boya-za-chugun-vana-k-t.html

# 174
  • София
За силикона - отдавна беше мисля, че е някакъв с пръскане като дезодорант. Един майстор ми беше сложил на дървена витрина със стъкла и се движеха леко и чудесно но не е дебел пласт да задира и да не се плъзга.

За ваната - чудесно се измива с Медикс гард за миене на тоалетни. Има емайл в малки шишенца който се продава за поправка като лак за нокти с четчица.

# 175
  • София
Благодаря на всички включили се! Ще дам отзиви какво сме успели да сътворим.

# 176
Здравейте,
В спалнята имаме голям вграден гардероб /2х2,80м/ Спешно се нуждае от освежаване, което не зная как да се случи. Боя ли да бъде или с фолио да облепя? Какво бихте ме посъветвали?

# 177
С боя ще стане по- красиво (мое мнение).

# 178
С боя и нови дръжки.
Щом е вграден, може и нови вратички направо...по размер на старите ще ви изрежат и кантират, изрежат дупка за пантите, вие само ще си ги закачите.

# 179
В апартамента на дъщеря ми направо смених вратите на вградения гардероб в антрето и стана като нов.
С фолио също става добре, но е доста занимавка, трябва умела ръка.

Общи условия

Активация на акаунт