Да преправим старите мебели с любов - тема 39

• 62 551
  • 918
  •   1
Отговори
# 375
  • До сърцето...
За пейката - не цапаше ли?
След няколко дена - не. Първоначално, поради незнание, един панталон даде фира.

Дърворезбарите използват само ленено масло за импрегниране + подчертава шарката на дървото.

# 376
  • София
За пейката - не цапаше ли?
След няколко дена - не. Първоначално, поради незнание, един панталон даде фира.

Дърворезбарите използват само ленено масло за импрегниране + подчертава шарката на дървото.

Аз съм си поръчала няколко финишни масла от Крафтсман , както и няколко байца, експериментирам с цветове за плота на мивката, а по-късно ще ми трябва и за пода на подпокривното, който ще е с дюшеме.
Вкъщи паркета е с осмо, както и детските мебели с бяло такова. Но за къщата ще пробвам сигурно с горните.

- https://woodcraftbg.wordpress.com/2017/12/08/%D0%BD%D0%BE%D0%B2% … %D1%82-craftsman/

Скрит текст:

Последната снимка е с байц зелен и отгоре твърда вакса един слой. Препоръчват да се положат два слоя, като при първият се нагрява твърдата вакса, за да влезе повече, ако е за мокри помещения, след това и самото дърво се нагрява и накрая се слага втори слой. Преди това трябва да е изшлайфано възможно най-добре. Предвид че плота е от остатъци дъски, а маслото така или иначе и байца ги имам мисля да рискувам, най-много да трябва след някоя година да се сменя. Желателно е ако е в кухня или мокро помещение веднъж месечно да се намазва за минутка.
За кухнята обаче най-вероятно ще съм си пак с гранитен плот, прекалено много съм свикнала да не го пазя изобщо и да слагам всичко и да режа директно върху него ,колкото и да ми харесват дървените плотове.

# 377
  • София
Aila, здравей! Имам 2 въпроса - защо реши да смениш маслото? Има ли нещо, което да не ти харесва при Осмо , промени ли се с времето защото съм решила и у нас да мажа подовете с него, но ако това е по - добро... И другия въпрос е истински гранит ли ползваш за плота който не трябва да се пази и от къде?

# 378
soniapro ето ти още една идея за обновяване на стол:

# 379
  • София
Aila, здравей! Имам 2 въпроса - защо реши да смениш маслото? Има ли нещо, което да не ти харесва при Осмо , промени ли се с времето защото съм решила и у нас да мажа подовете с него, но ако това е по - добро... И другия въпрос е истински гранит ли ползваш за плота който не трябва да се пази и от къде?
Доволна съм от Осмо, просто за къщата търся по-бюджетни неща. Подпокривното само пода е 65 кв, ламперията по стените не знам колко ще е, не съм смятала. А и на долните етажи ще ми трябва на места.
Паркета откакто сме го направили в апартамента, над 10 години вече само веднъж го освежавах с масло и си му личи, но за това не е виновно Осмото. Детските гардероби и мебели са с бяло плътно масло на осмо, там всичко е ок, макар на места да има леко зацапано, но може спокойно да се мине отново отгоре. Хубавото е че както са чамови може само нараненото място да се обработи, а не както когато са лакирани, същото се отнася и за пода.
Уж това на крафтсман е още по еко , но честно казано не съм задълбавала и мисля че и осмото е ок и е много добро качество, поне когато аз съм го ползвала.

# 380
  • София
  Много благодаря! А за гранита истински гранит ли имаш или от кварцовите плотове и от къде си го поръча?

# 381
Здравейте!
Много се надявам да ми помогнете….
Уточнявам, че съм пълен лаик в преправянето, но ми предстои тази тежка задача.
Реших да реставрирам стари чамови мебели , но няма да ги боядисвам.
Ще ги изшкуря до дърво , тоест ще им махна целия лак.
И тук идва въпросът ми.
С какво да ги лакирам/ намажа/ ваксвам така, че да придобият матов ефект, а не лъскав.
Разглеждам клипове, в които постигат страхотен матиран завършек, но мажат мебелите с някаква паста, бяла , и след това я забърсват с кърпа.
Стана много объркано, дано сте ме разбрали.
Ако не открия такъв продукт, мога ли да използвам лак с матов ефект? За паркет примерно.

# 382
Щом ще ги шкуриш до дърво ги намажи с масло.  Лак да слагаш отгоре, язък ти за труда.
Масло се маже и забърсва с вълнен или памучен парцал, за да се обере излишното.
Може да е бяло, прозрачно, друг цвят...

# 383
Благодаря.
Може би в тези видеа, които съм гледала мажат с масло.

# 384
  • София
Да с масло е, става и с байц и после масло.
След като ремонтирах и смених розовите стени в детската, изциклих дъбовият паркет и вместо този път само с осмо безцветно масло първо минах с бяло и забърсах и после финиш с прозрачно.
За ламперията ще е нещо подобно на село, но с бял байц и после масло. А чамовите гардероби на децата са само с бяло плътно осмо масло, но на две ръце и почти не се вижда текстура та.
Това е идеята ми за ламперията с байц и масло. За мебелите и паркета трябва да потърся снимки, ако искаш.

За гранитният плот е преди 13 г, не помня цени, но е чист гранит, навремето най-евтиния. Слагам топли съдове и изобщо не го пазя, супер си е. Мокри, роли или остри неща не ги мисля как ще му се отразят.
Може би има лека вдлъбнатина от изпуснат тиган, но това е.
В банята в мрамор на мивката, но за кухня не се препоръчва.

Намерих снимки, всичко в детската е с масло осмо. Първи вариант с масло на пакета и втори след изсветляване. Гардеробите са пак с Осмо.

Последна редакция: пн, 28 авг 2023, 21:20 от Aila

# 385
  • До сърцето...
Здравейте!
Много се надявам да ми помогнете….
Уточнявам, че съм пълен лаик в преправянето, но ми предстои тази тежка задача.
Скрит текст:
Реших да реставрирам стари чамови мебели , но няма да ги боядисвам.
Ще ги изшкуря до дърво , тоест ще им махна целия лак.
И тук идва въпросът ми.
С какво да ги лакирам/ намажа/ ваксвам така, че да придобият матов ефект, а не лъскав.
Разглеждам клипове, в които постигат страхотен матиран завършек, но
... мажат мебелите с някаква паста, бяла , и след това я забърсват с кърпа.
Стана много объркано, дано сте ме разбрали.
Ако не открия такъв продукт, мога ли да използвам лак с матов ефект? За паркет примерно.
Това с пастата е вакса, но няма да е бюджетно. За паркет - абсурд, ваксата се слага, където не се ползва активно повърхността.
Чамовите мебели с какъв цвят искаш да са? Защото ако не са бели, може спокойно да си спестиш шкуренето.
Тебеширената боя "ляга" добре върху лака, но ниското качество на чама се отразява при боядисването със светла боя, при финишната обработка, тя леко пожълтява. За матов ефект - лак с мат.
Опит върху чам с акрилна боя нямам, но върху шперплат се държи добре, покрива чудесно с две ръце и няма нужда от финиш. Но не знам как е с времето, тази година го правих...

# 386

Някой може ли да ме насочи как да се оправи конзолна маса раздута от вода? Има ли шанс?
Или трябва да търся някой да смени плота с нов?

# 387
Това като гледам е МДФ отдолу. Нов плот си поръчай, няма оправия.
Наскоро си наводнихме кухнята, сменяхме целите корпуси.
Ако случаааайно е дърво, може да се свали покритието с пистолет за горещ въздух, да се шурне хубаво и наново да се боядиса.

# 388
Благодаря за насоките.
Ако реша да боядисвам мебелите- реда горе долу го разбрах.
Но аз не искам да са боядисани , а изшкурени и след това…..
В клиповете , които гледам ги мажат с нещо, което се разрежда с вода. Маслото за дърво може ли да се разрежда с вода?

# 389
Дай линк за тези клипове, да се опитаме да ги разгадаем. Най-вероятно боядисват с разредена водоразтворима боя, за да е прозрачно.
Маслата не се разтварят във вода.
Предполагам, че си гледала вакса https://fusionmineralpaint.com/how-to-use-fusion-furniture-wax/
А боите от този тип са матови https://fusionmineralpaint.com/kitchen-makeover-with-fusion-mine … n-2-simple-steps/

Общи условия

Активация на акаунт