Да преправим старите мебели с любов - тема 39

• 62 564
  • 918
  •   1
Отговори
# 390
Благодаря за насоките.
Ако реша да боядисвам мебелите- реда горе долу го разбрах.
Но аз не искам да са боядисани , а изшкурени и след това…..
В клиповете , които гледам ги мажат с нещо, което се разрежда с вода. Маслото за дърво може ли да се разрежда с вода?
Маслото няма как да се разрежда с вода. То си е достатъчно течно.
Нашата къща е цялата дървена. Всичко е с масло. И е матово. тези ползваме - https://uvix-bg.com/bg/produkti/masla-i-vaksi

# 391
Следя ви,ама сега се записвам с няколко неща.Чакам апартамента си да бъде построен,имам някаква идея как ще бъде..Но съм сигурна за няколко неща в него.Скрина от сватбата на баба/най-прелрасния човек,който знам до тук в живота си/.От 45 год е,винаги съм го харесвала и веднъж я попитах дали ми го дава,когато някога си имам собствена къща😊.Него ще го дам на реставратор,че ме е страх да не го орезеля.И ще стои в хола ми.Вратата към лятната и кухня Винаги е била зелена.Също щебъде дадена на реставратор и ще остане зелена.Глася я за плъзгаща се в банята ми.
4 виенски стола/ от началото нан70те/ към кръгла маса.Тях мисля сама са правя и да им сменя цвета.
И гардероб от другата ми баба,също от края на 60те,койтомисля сама да оправям и да му сменям цяета.Цветовете,които ще смяням,мисля че ще бъдат в бяло.Как мислите,дали ще ми се получи?

# 392
  • София
Зелената врата е страхотна. Имам същия скрин и бих го минала вашия само с масло, за да се подхрани, но него и виенските столове не бих разваляла с боя. А гардероба е много здрав, но моя го изхвърлих, защото заема повече място, но нито един от съвременните ми мебели не е толкова здрав. Ако сте в къща запазете си ги в този вид и придайте съвременност с другите неща - боя на стените, текстил и др.

# 393
Зелената врата не бих я сложила в баня, от влагата ще се повреди. Вратите на баните първи заминават. Не знам дали има начин дървото да се защити от влага достатъчно добре.

# 394
Зелената врата от сега я виждам цялата надупчена от дървояди. Не бих я вкарала в жилище. Има начин да се защити от влага и всичко, но тази никога не е била, вече си е дала каквото е имало да дава...
Гардеробът не е дървен, има само дървени греди межу фурнирите и е лакиран с лак. Два такива щях да оправям, разпаднаха се и се отказак. Нарязахме ги за печката и отвътре се видя, че като цяло за нищо не стават, само тежат.
Скринът, чак за реставратор...
Столовете са доста паянтови тези, но ти си знаеш... Нека да са да кажем прилично здрави, ама 50 годишни столове... и то шир потреба за времето си Simple Smile
Помисли следното - в селската къща както са сега изглеждат по един начин. В чисто нов апартамент на чисто, ще са.. ми не много на място. Няма да ти хареса.
И аз се бях надъхала за подобности, супер бързо се отказах. А имам всякакви инструменти, материали, място, помощ... Абе всичко Simple Smile Оправих 1-2 бюра.. мииии на картинка добре, а реално не стоят никак добре. Щерката също изобщо не ги хареса как се вписват, а заедно ги правихе с мерак.
Та да не те разочаровам.. ама Simple Smile Simple Smile Аз бих си спестила повечето...
Айде скрина, щом ти е толкова скъп.. ама пак помисли си как цялостно ще се върже с новата къща.

# 395
  • пустинята Гоби
Нашата врата на банята е дървена, няма проблем. Зависи от големината на помещението. Обаче да се донесе врата на стая от някъде, първо може да не пасне като размер, второ ако е дървена тежи ужасно, трето плъзгаща врата на баня не знам дали е добра идея - аз предпочитам уединение примерно, а тази врата ще е афифна.

# 396
Страхотни старинни мебели . Уникални са . Гардероба наистина много тежи , но ако е здрав и ви харесва запазете си го . Сменете дръжките на скрина и ще стане още по - страхотен . И аз съм на мнение да не ги боядисвате. Ако го лакирате или намажете с масло да блеснат биха стояли много добре. Не ги захабявайте с боя .

# 397
Благодаря! Няма да сменям цвета на скрина и вратата.
За вратата,ако е повредена от дървояди,мисля,че реставраторите си имат начини.Не се притеснявам от това, вратата на бамята да е дървена и плъзгаща се/то и др вариант нямам,ако не искам да губя място в банята/
Столовете са много стабилни.Гардероба,не знам.И аз подозирах,че не е дървен.Значи,казвате,че трудно ще му сменя цвета?

# 398
На пазара има много покрития, които защитават от влага. Не мисля, че ще се скапе толкова бързо.
Старите мебели стоят красиво в еклектични обстановки, стига да са добре съчетани и да има място да "дишат". Трудно се вписват в малки стаи, но с достатъчно въображение биха могли да придадат много чар.
В крайна сметка, ако не подхождат, винаги могат да се сменят.
Столовете и масата не бих направила бели, но това разбира се е въпрос на лично предпочитание. Към гардероба имам резерви, наистина трябва много място за него и не е много практичен.
Вратата сигурно нещо такова ще стане

Столовете аз бих си направила така

# 399
И според мен само скрина си струва да се възстанови.
Вратата е в окаяно състояние и не виждам как ще се впише в нов апартамент. А и с този зелен цвят... Трябва целия интериор да се подчини на една врата? Thinking

# 400
Столовете и гардероба аз не бих сложила в ново жилище. И двете са ширпотреба, не са нещо уникално. И такива столове, и такъв гардероб съм имала. Столовете са ми много твърди и неудобни (вярно, че удобството е много индивидуално усещане), скърцат (от винтовете, с които се захваща облегалката за седалката, онези страничните дъги, също и от подобни дъги под седалката. Непрекъснато се налагаше пристягане. Накрая при първа възможност се отървах от тях.
Гардеробът потвърждавам, че е фурнир, но не върху масив. Принципно за мен са с добро разпределение, но: 1) нямат надстройка, и 2) изглеждат много демоде. Аз не виждам как такава голяма мебел би могла да се впише в съвременно жилище, независимо от търсения стил, независимо дали ще бъде боядисан.

Бих искала да обърна внимание (от личен опит), че всички тези мебели са просмукани от миризмата на мухъл, влага и застояло. За да се махне тази миризма, трябва да се изнесат на открито, да се измият старателно с препарати и след това с чиста вода, и да стоят поне 2-3 седмици на въздух и то сега, докато е още слънчево и сухо. След това е добре да се сложат вътре някакви ароматизатори (в зависимост от личните предпочитания за аромати) - дали ще е сапун, който харесвате, чисти парцали, напръскани с любим парфюм, лавандула или някакво друго харесвано етерично масло. След като се проветри гардеробът на въздух, вътре се слагат ароматите, затваря се и стои на друго място, което не е влажно и мухлясало.

Отворих в по-голям размер снимката на вратата - според мен е в много лошо състояние - дупчено покрай бравите, много дупки и резки, стърчащи глави на стари големи пирони, отдолу със сигурност има поизгнило, което трябва да се изреже. В къщата на баба ми имаше подобен модел врати, така че и аз имам детски приятни спомени от подобен интериор. Но, старите паянтови или полупаянтови къщи са по-ниски от сегашните 2,50 м. стандартно (минимум). Ако наистина държите на тази врата, премерете я колко е висока, вземете предвид и поне 2-3 см., които вероятно ще трябва да се изрежат отдолу и преценете дали няма да е ниска за стандартна каса за врата в ново жилище.

Единствено скринът (не разбрах само дали искате да реставрирате само долната част или И горната бюфетна част, която е в нишата) ми се струва, че е в относително добро състояние. Бюфетната част е много красива, според мен, и би могло да се впише като акцент, заедно със скрина.

# 401
  • пустинята Гоби
Като цяло тези мебели са за къща, в апартамент ще го притиснат отвсякъде.

Последна редакция: чт, 31 авг 2023, 11:28 от 🌹 Mimi Rose 🌹

# 402
Имам подобни столове - 2 бр.
Скрит текст:
останалите 4, с по малки размери, ги подарих. Мисля да ги тапицирам, но не съм си избрала дамаска. Цвета ще го запазя.
Вратата не може ли да се ползва за нещо друго, примерно в коридора, нещо като портманто .... Дървена е, едва ли е тежка. Ако има дървояди се обратва с препарат.
Скрина си е супер.
Гардероба .... нямам мнение. За мен са прекалено големи и такъв подарих.Blush

# 403
Механизмите за врата ще издържат вратата.
Ако е дъбова или букова - много си тежи. Ако е чам, е малко по-лека.
Имам едно малко шкафче (примерно 30х60 см.) с 4 дебели квадратни дъбови крака и дъбов плот само 1-2 см. - много си е тежко, не върви да го вдигнеш, все го тътрузиш.

# 404
Още нещо да кажа само за вратата - тя е ниска. Макс 180 см, което е далече от стандарта сега. Имаме такава долу в мазето, всеки път се удрям 😁 за баня ще е убийствено.
Гардеробът и столовете са стандартни за всяка селска къща, нищо уникално.
+ имай предвид, че като разглобите гардероба, после най-вероятно трудно ще го сглобите. На мен ми отне разглобяването цял ден.. самите крепежни елементи не стават за нищо. Да не говорим, че рафтовете са от тънък шперплат, влизат в едни дървени улеи криви .. пантите уникално скърцат, не се затваря добре, защото вратите са тежки и изметнати с времето. А цялата конструкция е нестабилна, нищо, че изглежда масивно.
За миризмата гарантирам, че няма да ви допадне също, когато ги преместите на чисто.
Реставрирайте си скрина, с останалите неща не се занимавайте.
**Вратата няма да тежи, защото е изядена вече. Вътре е куха, настъргана. Няма обработка това.

Общи условия

Активация на акаунт