Да преправим старите мебели с любов - тема 39

• 62 608
  • 918
  •   1
Отговори
# 495
Активно вещество от бохимит-а
Да, мазала съм масло с разтворено такова. В 1л директно и мажа.
Иначе къщата я пръскахме цялата от тук (направо професионалния продукт в чувал, не готов разтвор), ама е огромно и няма да ви върши работа... https://uvix-bg.com/bg/produkti
Благодаря! Тази страница я открих, след като вече бяхме пръскали и не съм поръчвала оттам. Вероятно и на мен ще се наложи по-голямо количество, че има в къщата сайвант, мазе...все с дървени греди.

# 496
Давам и друга алтернатива - с горено масло. Изпробвано и действащо.

# 497
С какво махате залепено фолио върху мебели?

# 498
  • Пловдив
Как с горено масло? Откъде да го взема и как се нанася?

# 499
От някой сервиз при смяна на кола... вони гадно и цапа 😁
Така ни бяха намазани старите подпокривни греди, заминаха за подпалки.
Ама едно време така са мазали.

# 500
  • До сърцето...
Тази алтернатива е изключително опасна. Гореното масло е токсично (събира се в специални съдове не само заради горивността му), не давайте с лека ръка такива съвети.
Навремето, когато нямаше нищо по магазините, се ползваше от немай къде, сега не е оправдано по никакъв начин използването му... освен по глупост, разбира се.

# 501
Какво му е токсичното, може ли инфо, моля. И какво точно му е глупавото? Работила съм с индустриални бои и лакове и имам горе долу идея за какво става дума.
Гредите на тавана на вилата ги мазахме с отработено масло и не са мръднали почти 20 години. Само еднократно мазани, един единствен път. Нито мирише, нито цапа, няма дървояди. И съвсем безплатно. Изключително сме доволни.
Докато дюшемето на етажа, лакирано с някакви лакове го нападнаха дървояди и го сменихме.
Разните химикали за  предпазване тип Бохемит и прочие, сигурно са по-безвредни...

# 502
  • До сърцето...
Какво му е токсичното, може ли инфо, моля.
Всички отработени масла като мазут, дизел, биодизел или смазочни масла и др., са законово класифицирани като опасен отпадък, съгласно българските и европейски документи в областта на отпадъците. Защо е така, може да се попита Гугъл, дължи се на органиката (сложни смеси от въглеводороди).
А в повседневния живот могат да докарат алергична реакция/дразнене при пипане. Освен това отработените масла са канцерогенни.

Работила съм с индустриални бои и лакове и имам горе долу идея за какво става дума.
Да се сравняват индустриални бои с отработено масло е, меко казано, несериозно. Не знам за каква дума говорите. Едното е работило дълго време при висока температура, замърсено е и е с изменен състав (спрямо свежото такова).

И да добавя:
И какво точно му е глупавото?
Глупаво е да се работи с отпадък, и то вреден, когато на пазара има сертифицирани за целта продукти.

Последна редакция: ср, 11 окт 2023, 10:47 от Радика

# 503
Всъщност това, което ние направихме е вид рециклиране и утилизиране на отпадък, т.е. дори е полезно.

+ За мен въобще не беше глупаво да си спестим една много голяма бака с лак или свежо масло за гредите. Спестихме стотици левове. Е, спестихме и някакви печалби на търговци и производители.

+ Гредите се покриват с вата, отгоре фолио и след това дъски или гипсокартон, и няма никакъв достъп до омасляването им. За мебел в стая в жилище не бих го направила, но за греди на таван винаги.

Изобщо не искам да променям нечие мнение, всеки е свободен да си харчи парите, както намери за добре.

# 504
  • София
Извадихме за втори живот старата ни спалня, която отлежаваше прилежно опакована няколко години в мазето. Обаче се оказа, че спомените ми и някои от снимките ми са ме подвели и тя не е в кафяво и бежово, а в червеникаво и бананово. Така изобщо не се съчетава с концепцията ми за обзавеждането и от вчера започнах да я боядисвам. Вече съм минала две ръце, мисля на места около краката и на големите видими плоскости да мина и за трети път. Първата ръка беше най-трудна и пипкава, повърхността е много гладка и мечето изобщо не се пързаляше. Действах с четката. Отчитам като грешка, че не грундирах, но май ще се получи.
Скрит текст:

Чудех се и дали да боядисвам и другия цвят на таблата, например в сиво. Засега го оставих така.
Трябва да оправя и декоративните елементи, единият е в по- лошо състояние. С боя ще се виждат неравностите. Обмислям да купя и да сложа някакво фолио, не ми хрумва друго.

Ако имате някакви идеи за тях, утре така и така ще обикалям по магазините за нови контакти.

# 505
Много свежи цветове за спалнята, браво!
С каква боя боядисваш?

# 506
Започвам да се съмнявам дали наистина гардеробът е с безир. Реших да го снимам. На втората снимка се вижда как преди време започнах да го шкуря.
Скрит текст:

Здравейте! Как се справихте с гардероба? Предстои ми да пребоядисам същият вид гардероб. Благодаря!

# 507
  • sofia
Декоративните елементи се зашкурват леко и със спрей боя. И на пластмаса хваща. С фолио винаги личи и изглежда гадно, особено ако не е равна повърхност.

# 508
  • София
Мерси, Веси!
Днес гледах за фолио и нищо не ми хареса като цвят. Не се сетих за спрей.
При мен накрая се получи това

Определено трябваха три ръце, за да покрие добре.
Със същата боя минах и вратата, остана ми да залепя и да боядисам с нея и первазите.
Дева, използвах боя Mylands, цвят Sleet.

# 509
Браво на теб! Чудесно е станало! Flowers Hibiscus

Общи условия

Активация на акаунт