Политиката в България - Тема 4

• 704 104
  • 23 521
  •   1
Отговори
# 21 135
Пейчев:
"Уважаеми Приятели и Съграждани,

Много би ми се искало да обясня бедствието, което застигна Царево, с Природата.
Обаче истината е съвсем друга.

Водата, която ни заля, показа нагледно до какво води дванадесетгодишното безхаберие на кмета Лапчев.

Години наред казвах и показвах, че не може да се засипват деретата, защото уж били“сухи“.

Такова дере имаше в района на Пожарната в Царево, такова дере имаше до имота на Ангел Цигуларов в Промишлената зона. И понеже ги засипаха със земна маса и ги превърнаха в УПИ-та, сега водата няма откъде да изтече, залива и помита всичко по пътя си.

Подобни „сухи“ дерета имаше в района на Арапя и Нестинарка. Тарикатите около кмета ги засипаха и сега там водата отнесе всичко.
Относно падналия мост между стария и новия град в Царево за тези, които не знаят или вече са забравили, ще припомня, че само преди около два месеца там се извърши ремонт, като се намали незнайно защо „прохода“ под моста. Тогава отново сигнализирах до компетентните органи, но без резултат.

А спомняте ли си колко пъти изпращах сигнали за опасното състояние на дерето в село Кости и изисках проверка от областния управител. Пращах сигнали до Община Царево, до РИОСВ, до Областна управа, до МРРБ. Тогава от лагера на кмета говореха, че правя ПР акции и създавам сензации. Оказах се прав. Днес село Кости отново е залято.

В резултат обаче на моите „сензации“ все пак държавата осигури 1 198 170 лв. за същото дере като целеви средства.

За съжаление по най-трудния начин Природата днес ни показа какъв е истинският резултат от кметското безхаберие.

През цялото време се чудех защо хората с власт в Царево не виждат очевидното. Защо Лапчев и сие отказват да вземат мерки?
Е, явно им е било все едно. Нали им вървеше алъш-веришът.
Хора, сложете край на всичкото това безвремие на 29 октомври.
Моделът „Лапчев-Цигуларов“ вече е опасен за всички.
Бог да пози община Царево!"

# 21 136
  • Другата България
Мери Ан, няма кой да ти отговори на въпросите. Проблемът ни беше Емин и Тагарев. И лъжите на откачената пироговска сестра. Другото дето ни засипва до задушаване няма значение.
Аз нито очаквам, нито искам да ми се отговаря, затова уточних, че са риторични.
Лично аз години наред в тази тема и предишните, а и в тези за ковид съм изписала тонове постове сигурно за нивото и качеството на здравеопазването у нас. По простата причина, че съм вътре в системата и досегът ми с медици от всякакво естество е /почти/ ежедневен. Служебно, а и лично. И факти съм изнасяла, и лични примери, и какво ли не. Тотална разруха, неглижиране, злоупотреби, затриване на малки болници, липса на кадри, недостиг на линейки, на апаратура, на елементарни консумативи.....и в резултат на всичко това ЕЖЕДНЕВНО умират хора, за които никой така или иначе не разбира и няма как да разбере. Защото те не са били пациенти на пъпа на София в най-известната болница, не са имали нахалството да претендират за по-добро и бързо обслужване, те са обикновени хора от села и паланки, до които линейката или няма да стигне, или ако това се случи, ще е късно. Защото е една за още 5 села. Толкова случаи има/ше/ и продължава да има.....наскоро млад мъж от Враца умря на нашето черноморие след ЕДИН час закъснение на линейката, подаден сигнал за изваден човек след удавяне и реанимиране от случайни хора на плажа, които твърдят, че е имал някакви жизнени показатели. Един час! Не защото не искат да дойдат, защото няма кой да дойде. Децата от Русе? Светла му памет на починалото момченце. Да, веднага е дошла линейка, но без дефибрилатор, без да се обдиша детето, а това са неща от първостепенна важност при такива случаи.
За злоупотребите с медикамента Кейтруда и вливането на плацебо на онкоболни да се чу нещо? Да имаше логорея и занимаване на аудиторията буквално навсякъде за наистина търговията със смърт на Батинкови? На мафията в бели престилки? Тишина......оглушителна.
И още, и още, това е толкова болна моя тема, че чак не е за вярване как някакъв дори не спорадичен, а системен случай точно сега доведе до такова “недоволство“. Не, че не ми е ясно защо беше всичко, но именно в такива моменти си мисля, че не можем да виним САМО политиците за това, което ни се случва. И ние сме си виновни, определено сме си виновни.

# 21 137
Върху деретата около Царево и Лозенец,дори и да имаше гъста гора като джунгла,пак щеше да стане наводнение като днешното. Хайде стига...

# 21 138
А този здравен министър наред ли е?
Казал, че носенето на пациентите от етаж до линейката се извършва от Спешна помощ. Е кой лекар или шофьор биха издържали да са и носачи по стълбища, ако няма асансьор?

Последна редакция: вт, 05 сеп 2023, 19:12 от kristinia

# 21 139
Цитат
На мафията в бели престилки? Тишина......оглушителна.
И още, и още, това е толкова болна моя тема, че чак не е за вярване как някакъв дори не спорадичен, а системен случай точно сега доведе до такова “недоволство“. Не, че не ми е ясно защо беше всичко, но именно в такива моменти си мисля, че не можем да виним САМО политиците за това, което ни се случва. И ние сме си виновни, определено сме си виновни.
И като се изправят мафия срещу мафия кой ще го отнесе.
Политиците са виновни, защото всички реформи, престуктуриране, възможности/невъзможности и т.н. са тяхно дело.

# 21 140
Майката на Даная е писала за Пирогов. Хубаво е да се прочете.
Скрит текст:
Гледах сутршния блок с Директора на “Пирогов”.
Чувствам се мръсна, бясна, ядосана…
Не знам от къде да започна, но това интервю беше като излязло от учебник по манипулация.
Д-р Димитров каза “Агресията е навсякъде около нас”
Докторе, не говорете за агресия, не и преди да я изчистите от собствения си персонал.
Къде бяхте вие, докторе, когато аз бях обиждана, когато ваш шеф на клиника ме питаше дали съм малоумна и ми крещеше и заплашваше пред 20 човека свидетели?
Къде бяхте, когато ваша сестра от детска неврохиргия ми каза, че и е писнало от мен, защото обикалям коридора, докато детето ми умираше в операционна зала.
Къде бяхте, когато с цялата злоба на света взе химикал от ръцете ми извивайки го?
Къде бяхте, когато изгониха баща ми от двора, защото беше късно, а аз останах сама?
Къде бяхте, докторе?
Защо тогава не дойдохте да си говорим за агресия?

Докторе, защо не написахте в страницата на “Пирогов”, че и аз споменах министъра?
Защо не написахте, че министърът ви се обади лично?
Защо не казахте, че вашите лекари дойдоха, защото той ви се обади?
Ще ви кажа защо, докторе!
Защото ние отивайки в “Пирогов” с децата си, отиваме на война. Защото спокойствието, което вие би трябвало да ни давате, отдавна го няма. Защото на вас, докторе, ви пречат тичащи деца. Защото вие, нямате нормална комуникация с пациенти и родители
Защото вие, докторе, можете и да убивате…и убивате!
Убивате с неглижиране, с подценяване, с липса на специалисти, с лоши графици, с политическа зависимост, понякога и с некомпетентност.

Дано повече хора познават я министър, я политик, защото истината е, че така шансовете им са по-големи.
Без “имам човек” трудно се оцелява!

Спрете да настройвате пациентите и родителите срещу лекарите и сестрите! Спрете да настройвате едните срещу другите, за да си имате своите армии, с които да продължааате да превръщате българското здравеопазване в успешен бизнес за малцина и инструмент за политически манипулации!
Уважаеми медици, не се поддавайте на манипулациите, че ние сме едни срещу други и не оценяваме вашите трудности! Те това искат! Да не сме на една страна, за да не станем достатъчно силни, за да променим системата така че и вие да сте добре платени и уважавани, а ние и нашите деца да получаваме качествена здравна грижа и отношение!

Д-р Димитов, очаквам да качите този текст на страницата на Пирогов.

# 21 141
Цитат
Емин подаде оставка, както и беше редно. Някои хора вече могат да дишат по-спокойно, един от най-големите проблеми в държавата намери решение.
Обаче случката повдига въпрости не само за поведението на изнервени пациенти и техните роднини, но и за поведението на персонала. Част от въпросите ги задава майката на Даная, която дари органите на починалата си дъщеря. И са съвсем резонни.

Аз си мисля по принцип, защото ако влезнем в положението и на родителите, пациентите, близките на пациентите от една страна, и на лекарите и сестрите от друга, колизии и напрежение между тях са неизбежни. От една страна са притеснените до истерия родители/близки на пациента, можеш ли да ги виниш. Те не от хубаво, и по щастлив повод се намират в Пирогов или която и да е друга болница. От другата страна са лекарите, сестрите, персонала в болниците, които бачкат като вол 12 часа нощем и денем, за никакви пари, на всичкито отгоре се сблъскват с най лошото в живота, тежки болести, трагични наранявания, смърт, какви ли не човешки трагедии и т.н. 24/7  какви ли не кървища, и трагедии, дето ние ги гледаме само по филмите, те ги гледат всеки ден на живо, та е нормално и те да са обръгнали. Ти просто не се ли обръгнеш, не ликвидираш ли всякаква чувствителност, няма да издържиш тая работа. Та е нормално да не се впечатляват от притеснени родители, да ги неглижират, да нямат време да ги дункуркат с обяснения, какво, що става защото на всичкото отгоре и персонала не достига. Та като ги събереш на едно място тия две групи конфликта и подобни ситуации са неизбежни. Та си мисля не е ли добре да се създаде някаква професия един вид Медиатор в болницата. Да има по болниците назначени хора, които буквално работата им да е 24/7 да са на разположение на близките, да им дават информация, какво става с тяхното дете, кога ще го прегледат, трябва ли да се шие или лепи примерно, защо ще се шие вместо лепи, кое е по добре, защо е по добре, защото Емин например каза че никаква информация не са му давали, като питал една сестра там, тя му се сопнала защо я пита и я занимава, като не иска да го шият да ходел другаде където ще го залепят детето. Очевидно е че в тая среда между изнервените близки на пациентите, заради притеснение за тях, и изнервените лекари и персонал, заради естеството и тежеста на работата им, е нужна медиация. Проблема е че за тая медиация са нужни хора с медицинско образование, а пък е глупаво при недостига на медицински персонал хора с медицинско образование да се занимават с дункуркане на родителите и близките на пациента, вместо да се занимават с лекарска работа по същество.

# 21 142
  • София
Пействам  пост на д-р Роман Хичев, Chief Medical Officer at American Association of Tissue Banks
Former Founder and Charter Committee Chair at The Euroatlantic Transplant Alliance Foundation
Former Team Leader and key international expert at EU-Turkey Project on Alignment in Human Tissues and Cells
Former Vice President International and President of EU Subsidiary OCBG at Osteotech, Inc. now Medtronic
Former Executive director at Lions 22-c Tissue Bank & Research FoundationStudied at DLI (Defense Language Institute) San Antonio Texas US
Studied at US Army Academy of Health Sciences
Studied at The Johns Hopkins University School of Medicine
Studied at Medical University of Varna
Lives in Washington D.C. 

“Четири часа за обработката на малко дете с кървяща разкъсно-контузна рана на главата, без изясняване на етиология и механизъм на травмата, особено ако е имало и повръщане, е брутално нарушение на добрите медицински практики. Фактът, че болничният директор се е втурнал да потушава подпаления от него самия медиен скандал заради институционалното публикуване на невалидирани твърдения от страна на заинтересовано лице в очевиден конфликт на интереси, вместо да забележи очевадното нарушение на всякакви времеви стандарти и принципи за медицинския триаж в специализирано терциерно лечебно заведение, каквото е Пирогов, говори че колегата не е за отговорността, която му е вменена от длъжността. Защото когато става дума за специализирано лечебно заведение на терциерно ниво като Пирогов, приложението на остър триаж (acuity-based triage) и то на малко дете, според стандартите на СЗО, не означава изчакване с часове на сляпо, а означава БЕЗОПАСНО изчакване на базата на първична ОБОСНОВАНА преценка на КВАЛИФИЦИРАНО лице (не просто сестра, санитар или администратор) и то по ДЕФИНИРАНИ КЛИНИЧНО-ДИАГНОСТИЧНИ КРИТЕРИИ изписани в СТАНДАРТНИ ОПЕРАТИВНИ ПРОЦЕДУРИ (СОП) - Ако е имало такава преценка и триажно решение, то задължително е трябвало да бъде обяснено на родителите че детето е в безопасност, както и да им бъдат обяснени критериите, по които е решено, че няколко часа изчакване не носят опасност за детето. Тогава родителите нямаше да изпаднат в толкова стресирано емоционално състояние, че да пречат на екипите. Много ми е любопитно дали в Пирогов има конкретни СОП за остър триаж с разписани клинично-диагностични критерии и времеви параметри за допустимо отлагане на спешните грижи при деца. Оправдаването на забавянето с друг спешен случай изглежда като измиване на ръце, особено на фона на чевръстото институционално публикуване (без никакво забавяне) на невалидирана едностранна информация взета от личен профил на заинтересовано лице в очевиден конфликт на интереси не само по линия на професионален профил, но и по линия на политически пристрастия.”

Сега си задайте въпроса защо няма ДЕФИНИРАНИ КЛИНИЧНО-ДИАГНОСТИЧНИ КРИТЕРИИ изписани в СТАНДАРТНИ ОПЕРАТИВНИ ПРОЦЕДУРИ (СОП) и защо няма на стенат, примерно, разлепени критериите, за да не се налага родителите да питаме когото хванем. Защото ако имаше, щеше да може да някой да се търси отговорност. А сега лесно, имаме си колективна безотговорност и виновен политик.

# 21 143
  • Варна
Пействам  пост на д-р Роман Хичев, Chief Medical Officer at American Association of Tissue Banks
Скрит текст:
Former Founder and Charter Committee Chair at The Euroatlantic Transplant Alliance Foundation
Former Team Leader and key international expert at EU-Turkey Project on Alignment in Human Tissues and Cells
Former Vice President International and President of EU Subsidiary OCBG at Osteotech, Inc. now Medtronic
Former Executive director at Lions 22-c Tissue Bank & Research FoundationStudied at DLI (Defense Language Institute) San Antonio Texas US
Studied at US Army Academy of Health Sciences
Studied at The Johns Hopkins University School of Medicine
Studied at Medical University of Varna
Lives in Washington D.C. 
“Четири часа за обработката на малко дете с кървяща разкъсно-контузна рана на главата, без изясняване на етиология и механизъм на травмата, особено ако е имало и повръщане, е брутално нарушение на добрите медицински практики. Фактът, че болничният директор се е втурнал да потушава подпаления от него самия медиен скандал заради институционалното публикуване на невалидирани твърдения от страна на заинтересовано лице в очевиден конфликт на интереси, вместо да забележи очевадното нарушение на всякакви времеви стандарти и принципи за медицинския триаж в специализирано терциерно лечебно заведение, каквото е Пирогов, говори че колегата не е за отговорността, която му е вменена от длъжността.
Скрит текст:
Защото когато става дума за специализирано лечебно заведение на терциерно ниво като Пирогов, приложението на остър триаж (acuity-based triage) и то на малко дете, според стандартите на СЗО, не означава изчакване с часове на сляпо, а означава БЕЗОПАСНО изчакване на базата на първична ОБОСНОВАНА преценка на КВАЛИФИЦИРАНО лице (не просто сестра, санитар или администратор) и то по ДЕФИНИРАНИ КЛИНИЧНО-ДИАГНОСТИЧНИ КРИТЕРИИ изписани в СТАНДАРТНИ ОПЕРАТИВНИ ПРОЦЕДУРИ (СОП) - Ако е имало такава преценка и триажно решение, то задължително е трябвало да бъде обяснено на родителите че детето е в безопасност, както и да им бъдат обяснени критериите, по които е решено, че няколко часа изчакване не носят опасност за детето. Тогава родителите нямаше да изпаднат в толкова стресирано емоционално състояние, че да пречат на екипите. Много ми е любопитно дали в Пирогов има конкретни СОП за остър триаж с разписани клинично-диагностични критерии и времеви параметри за допустимо отлагане на спешните грижи при деца. Оправдаването на забавянето с друг спешен случай изглежда като измиване на ръце, особено на фона на чевръстото институционално публикуване (без никакво забавяне) на невалидирана едностранна информация взета от личен профил на заинтересовано лице в очевиден конфликт на интереси не само по линия на професионален профил, но и по линия на политически пристрастия.”[/i]

Сега си задайте въпроса защо няма ДЕФИНИРАНИ КЛИНИЧНО-ДИАГНОСТИЧНИ КРИТЕРИИ изписани в СТАНДАРТНИ ОПЕРАТИВНИ ПРОЦЕДУРИ (СОП) и защо няма на стенат, примерно, разлепени критериите, за да не се налага родителите да питаме когото хванем. Защото ако имаше, щеше да може да някой да се търси отговорност. А сега лесно, имаме си колективна безотговорност и виновен политик.
Не беше ли първо  посетена друга болница, където са прегледали детето и вече са го изпратили за шев във Пирогов.

Според мен Емин не е бил стресиран от безпокойство за детето /все пак то е било спокойно, играело си е с друго дете/, а изнервен че му се налага да чака.

# 21 144
  • София
Ако имаше повръщане, вероятно щяха да се задействат. Като гледат как си играе с друго дете, да се втурнат да го спасяват от...какво

Сигурна съм, че дори във великите САЩ в дежурните отделения на обществените болници се чака...
Не всичко е като в Спешно отделение

Последна редакция: вт, 05 сеп 2023, 19:10 от Cuckoo

# 21 145
  • Разпиляна във въображението
Преди да си играе с друго дете малкият пациент е бил прегледан. Чакали са за зашиване. Решил, че му е много и почнал да изтъква връзките си. А другите, които са чакали, но не са били с връзки? Такива без познанства сигурно и в момента се редят в Пирогов.

# 21 146
Шарки, къде ги намираш тия дървени философи. И по ковида бяха полазили такива герои от къде ли не.
 Да дойдат тук и да работят.

# 21 147
  • София
Шарки, къде ги намираш тия дървени философи. И по ковида бяха полазили такива герои от къде ли не.
 Да дойдат тук и да работят.
Магнит съм Simple Smile.

# 21 148
По повод на медицинската сестра - в България има свобода на вярата и всеки, който е вярващ, има право да се моли, ако това му дава успокоение и сили. Все пак, не сме по времето на социализма, когато религиозните хора са били потискани.

# 21 149
По повод на медицинската сестра - в България има свобода на вярата и всеки, който е вярващ, има право да се моли, ако това му дава успокоение и сили. Все пак, не сме по времето на социализма, когато религиозните хора са били потискани.
Нека си вярва жената, но да не проповядва баш в Пирогов "методите си на лечение". Че и статии пишат за нея как с гордост отказала интубация. Не разбирате ли къде е проблемът? И баш тази пише, че "детето било с малка рана на челото". Чудно как не са го пратили със светена вода да се лекува тогава.....

Общи условия

Активация на акаунт