Политиката в България - Тема 4

• 693 332
  • 23 521
  •   1
Отговори
# 22 275
Алеко, Алеко....Не случайно е създал Бай Ганьо.

# 22 276
Така ли,а свиквани ли са консултативни съвети с всички браншовици,ама и самите производители,не само председатели на организации?Не помня много назад особено за земеделието.Защото доколкото четох всички активно участват в пренаписването на Стратегичекия план с мерки за следващите 7г.,част мерки,които е трябвало да са готови до семтември,част до декември.
Приплъзвайки поглед върху ракурса на Вътев като министър,харесвам това,което е започнал да прави,с едно голямо НО.

# 22 277
Украйна планира да съди Полша, Унгария и Словакия в Световната търговска организациязаради забраните им за украински селскостопански продукти,  съобщават неназовани украински официални лица в понеделник, цитирани от Ройтерс.
По-рано в понеделник украинският търговски представител Тарас Качка каза за „Политико“ същото – че Киев планира да съди трите страни.
Качка казва пред "Политико", че Украйна също може да наложи реципрочни мерки върху вноса на плодове и зеленчуци от Полша, ако Варшава не отмени допълнителните си мерки.

Така, така - още искайте да налагаме забрани.

Е това вече е голяма наглост от страна на Украйна. Не знам защо решиха, че всички държави са им длъжни. Че чак пък и ще съдят. Нито са в ЕС, нито са в НАТО, всички се юрнаха да им помагат с какво ли не, а те стават все по-нагли и арогантни. В крайна сметка всяка държава има право да внася или да отказва да внася техни стоки и никой не е длъжен да им се обяснява за причините.

# 22 278
А,ББ подхваща на Костя рефрените за IT.
Ко' викаше :„Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме"  Grinning

# 22 279
  • Разпиляна във въображението
Не знам как точно се субсидира. Според министъра цената на субсидията за посевите е малка, но повече пари отиват там, защото са на големи площи.  Една неголяма градина с дръвчета на един стопанин колко да получава, щом е на площ?

# 22 280
По повод на спора за зърнари и IT - чета и не разбирам, даже се възхищавам как ББ успява толкова лесно, дори само с 1 реплика,  да подхлъзва към пълно изместване на темата плюс  изкуствени конфликти. Вероятно това е една от тайните на дългото управление.

# 22 281
Хайде пробвайте без IT специалисти на този етап от развитието на технологиите, пък да видим колко можете без тях. Пак говорите наизуст. Повтаряте като папагали нечии внушения и се плъзгате по подложената ви плоскост "разделяй и владей".

IT секторът съвсем не е безконтролен. Със сигурност има прохождащи в областта, които работят на черно, но такива за съжаление има в почти всички сектори и е работа на държавата да пресече подобни практики. Но повечето от тях работят в чужди и български фирми, декларират си доходите, печелят добре и не изнудват държавата, за разлика от разни други браншове.

Не е нужно IT специалистите да гледат пшеница, нито зърнарите да програмират. Всеки е учил за нещо, достигнал е определено ниво на квалификация и опит, работи в своята си сфера. Подобни призиви са повече от нелепи.

# 22 282
Какъв е тоя държавен комфорт за ИТ сектора? Отделно там почти всичко е на светло. Много рядко има някой бг тарикат, който да се опитва да скатае нещо.

# 22 283
  • София
Пеевски се включи като гарант за разрешаване на конфликта и остави впечатлението, че не Денков, а той държи юздите (което не е далеч от истината). https://epicenter.bg/article/Peevski--Do-obyad-problemite-mezhdu … esheni/326765/2/0

# 22 284
Това е изплатеното за 2022г.,но са Нац.субсидии

Регистрирани са само  7374 тютюнопроизводители,хмм.Чии райони държат тютюна?

# 22 285
Да ви кажа относно ИТ сектора, фирмите, които работят за външни пазари се проверяват на няколко месеца.

# 22 286
Какво значи Ай Ти сектора не правел нищо градивно, пък се радвали на държавен комфорт, и каква връзка има това с протеста на зърнарите. След като Ай Ти сектора се издържа прекрасно сам, без да иска нищо от държавата, значи правят достатъчно градивни и полезни неща в областта на високите технологии, които се търсят и купуват. Щом има пазар за продукта който създават фирмите в тоя сектор и печелят много добре, без никаква протекция от държавата и снасят големи данъци, значи нямаме никакъв проблем нито с Ай Ти сектора, нито с полезността им.

Производителите на олио: Протестиращите отказаха да ни продават стоката си на пазарни цени. Има пазарна цена, която се определя от пазара. Те имат възможност да изнесат слънчогледа или да го дадат на преработвателите. Когато искат на по висока цена да си продадат стоката, но никой не я купува, те си задържат продукцията.

Това каза пред Нова телевизия шефът на асоциацията на маслобойните Яни Янев по повод протестите срещу вноса на пшеница и слънчоглед от Украйна.

Значи какво излиза, искаме забрана на вноса, за да има недостиг на пазара, цената на който да се контролира от шепа големи семейства зърнари, та да може още по големи печалби да реализират заедно със субсидиите за сметка на всички по икономическата верига, до крайният потребител включително. Ама хубаво, аз тогава искам да взимам част от техните огромни субсидии обаче, ако ще ми помпат инфлацията, защото това което искат да правят, не е в мой интерес като краен потребител, и държавата трябва да ми защити интереса по един или друг начин, щото и аз съм избирател, не са само те.

# 22 287

Производителите на олио: Протестиращите отказаха да ни продават стоката си на пазарни цени. Има пазарна цена, която се определя от пазара. Те имат възможност да изнесат слънчогледа или да го дадат на преработвателите. Когато искат на по висока цена да си продадат стоката, но никой не я купува, те си задържат продукцията.

Това каза пред Нова телевизия шефът на асоциацията на маслобойните Яни Янев по повод протестите срещу вноса на пшеница и слънчоглед от Украйна.

Не че са в противоречие, но пък производителите казват, че цената им е с 30% загуба и въпреки това преработвателите не искат български слънчоглед. Цената му  паднала от 760 на 700 лева на тон след падането на забраната, но пак не се купувал. Интересно колко е украинският. В Турция държали високи вносни мита, докато не се изкупи местното производство. За украинските съседи е ясно, че подновиха забраната. Всеки си пази производството, защото утре украинците може да решат да не продават на дъмпингови цени - образно казано. Т.е. за такива неща е добре да не зависим изцяло от внос.

https://agri.bg/novini/zrnoproizvoditeli-pazart-na-slnchogled-um … -ukrainskiya-vnos

# 22 288
украинският бил с по-висока масленост, според БАБХ, иначе не знам колко е

# 22 289
Тесла, всички ние обикновените хора ще сме прецакани ако клекнат на протестиращите. Обаче ние нямаме трактори и редосеялки да блокираме с тях кръстовищата и нас никой не ни пита по три пъти на ден с кой министър, премиер или зам.министър (това било ниска топка за тях) искаме да говорим, тоест да изнудваме. Ние имаме глас веднъж на няколко години с бюлетината. Затова за мен до този момент реакцията на правителството е правилна. Щото големия стратег ББ какво правеше? Досега да е клекнал на бранша, както правеше с ресторантьорите (помним Алибегов как даваше пресконференции от МЗ вместо здравния министър). Айде мерси от такива умения, в резултат на които се спасява само премиерското столче и тези с яхтитет и майбасите са доволни.

Общи условия

Активация на акаунт