Политиката в България - Тема 4

• 683 757
  • 23 521
  •   1
Отговори
# 23 175
Понеже стана дума за Естония,в столицата и Талин градският транспорт е безплатен.

# 23 176
  • София
Ами доносничеството си е грозно. И независимо дали е политическо или икономическо, все си е доносничество. Вместо да го насърчава, държавата да повиши събираемостта, както и авторитета си сред гражданите. Това обаче няма да стане с непрестанни проверки за едни и толериране на други (обикновено близки с властта и с олигархични богатства).

Андрешковщината трябва да се гледа през познаване на онази епоха, все пак говорим за 1903 г.
Сега държавата далеч не е толкова безпомощна, струва ми се, особено що се отнася до малките данъкоплатци. Чак да трябва да се топим взаимно, прекалено ми е. Не вярвам Асен Василев толкова да е закъсал със събираемостта.

# 23 177
Добре де, аз се чудя следното - какво би ви накарало лично вас да се усъмните, че някой ваш познат укрива доходи и да подадете сигнал срещу него? Оставям настрата варианта "донус - бонус" - чисто човешки, като будни граждани ви питам. Защото аз лично никога не бих го направила и никога не би ми минало през ум да седна да се чудя Пешо укрива ли доходи или не, камо ли пък да пиша доноси срещу него. Наистина ми е любопитно.

# 23 178
Е, значи по-добре всеки да си върти далаверите, вместо да се топим взаимно. Защото ако взема да доноснича срещу някого, той пък може да реши да доносничи срещу мен. По-добре да не си разваляме рахата и да си караме както досега - никакви правила, никакви закони, безпорядък, всеки влачи каквото откъде може. Само и само да не сме доносници. Ясна е работата.

# 23 179
Гражданите трябва някак да бъдат възпитани да бъдат будни. В нашето общество голяма част от хората се размърдват за нещо най-вече ако имат полза от това. При нас през всички години комунизъм са ни втълпявали в главите, че е грозно доносничество да посочиш нередност. Подобно мислене се изкоренява много трудно. Сега обаче ПП са виновни и действат като комунисти, мда.
Скрит текст:
Отделен въпрос е държавата как ще реагира на сигналите и дали ще си върши работата качествено. Защото ако не виждаш реални действия по твой сигнал, а очевидно има нарушение, губиш мотивация да се занимаваш. Имам такъв личен пример от преди няколко години, не става въпрос за данъци - и до днес проблемът не е решен и държавата в лицето на общината спи, въпреки постоянните сигнали. От известно време пък се каня да сигнализирам за друга нередност - неиздаване на касови бележки, липса на ценоразпис за предлагата услуга и всичко това гарнирано с много грозно отношение към потребителите на услугата, които дръзнат да си поискат касова бележка. Дали ще бъде донос по вашите критерии? Или да не "доносничим", да си траем и да продължим да бъдем "цакани" от някакви хитреци, които печелят за наша сметка и за сметка на държавата, но явно имат стабилен гръб и не им дреме? Това второто е "комунистическото" поведение, насаждано години наред - да се снишим, да си траем и да не се занимаваме.
Да превъзпитат гражданите да бъдат будни. Щом комунистите се успели да създадат някакъв порядък в определени насоки, значи е възможно.

# 23 180
Домосничеството може да се въведе като допълнителна мярка. Но да казва Василев ИЛИ повишаваме ДДС, ИЛИ се изсветляваме, а после доноси за колело....миииии посочете държавата, която работи така. И моето дете има скъпо колело, две години работи и спестява пари. Ай в затвора сега. Пък Алибегов и помощи взима. Някак не ми се връзва.

# 23 181
В Естония масово административното ръководство е в ръцете на германци. Даже май избраха германец за президент. Изключено е да си ги стигнем.
Хърватите са далеч пред нас също. Една от причините е, че докато ние сме били под османско робство те са били под австро-унгарско. Това не е без значение.

Хепи, доноси за колело е абсурдна, съмнява ме това да са думи на АВ. Доколкото разбирам "Доносите" май ще засягат основно фирми и много богати лица. Съмнявам се, че някой с укрит доход под 2000-3000 лева ще бъде засегнат.

Хората например ще могат да докладват за схеми за източване на ДДС, за укрити или недекларирани облагаеми сделки, доходи, печалби и имущества. Например, ако човек, който доскоро е живял скромно, си купи твърде скъпа кола, може да бъде докладван в НАП от някой съсед. Ако някой види, че в заведение системно не дават касови бележки, също ще може да докладва в приходната агенция и да вземе 10% от допълнително събраните налоз

Така една чисто нова кола струва 70-100 000 лева, масово се карат трошки за 5000. Ако някой си купи возило за 70 000, а е живял скромно, наистина е подозрителен.

Предвидени са и определени условия, на които подадената в НАП информация трябва да отговаря, за да получи човек възнаграждение - необходимо е тя да съдържа конкретни факти и обстоятелства, които не са били известни на органите по приходите.  По този начин се гарантира, че няма да се стигне до злоупотреба с подаване на неконкретизирани и повърхностни сигнали с цел материална облага, пише в мотивите към законопроекта.....Самоличността на хората, които подават в НАП информация, ще бъде защитена. Но ако някой три пъти подаде информация за един и същи човек и се установи, че тя съдържа неверни данни и обстоятелства, ще бъде наказван с глоба в размер от 500 лв. до 1000 лв.

т.е. точно както и предполагам изключено е някой да си пише доноси без факти, само от завист. Още снощи коментирах - без да съм чел - че сигурно ако някой подава постоянно неверни сигнали ще има наказание. Ето потвърждава се. Логиката го изисква.

Последна редакция: чт, 28 сеп 2023, 09:46 от Лорд Сняг

# 23 182
  • София
Е, значи по-добре всеки да си върти далаверите, вместо да се топим взаимно. Защото ако взема да доноснича срещу някого, той пък може да реши да доносничи срещу мен. По-добре да не си разваляме рахата и да си караме както досега - никакви правила, никакви закони, безпорядък, всеки влачи каквото откъде може. Само и само да не сме доносници. Ясна е работата.
Правилата ги въвежда държавата и следи за спазването им. НАП има сигурно над 10 000 служители общо в страната, а ще разчита на съседите да се докладват и да се хванат за косите. Много глупаво и показва безсилие.
Пак ми се струва, че целта е да се драпаме едни други за кола, колело, телевизор, докато те си вършат далаверите.

Вижте колко интересно, след интервю в БТВ Васил Терзиев се разходил из нюзрума:
https://epicenter.bg/article/Vasil-Terziev-se-razhodi-v-nyuzruma … -quot-/327635/2/0
Но този път нямаме никакви възражения откъм независимостта на БТВ. Close
"След вчерашното си предизборно интервю пред Цветанка Ризова кандидатът за кмет на София Васил Терзиев, издигнат от ПП, ДБ и „Спаси София“, се е разходил демонстративно сред работните места на журналистите в нюзрума на БТВ. Свойското му държане с част от водещите журналисти направило впечатление, щом има и заснети кадри от неформалното им общуване, които бяха изпратени до Епицентър. бг. 
Според очевидци Терзиев и неговит пиар Георги Куртев оглеждали репортерите и операторите на БТВ, търсейки одобрителни погледи и приятелски разговори. „Терзиев се държеше сякаш се намира сред свои подчинени в „Телерик“, разпитвайки ги как върви работния им процес. А неговият пиар доведе под ръка Светльо Иванов, за да разговаря с кандидата на „Промяната“, разказаха присъстващи.
Те споделят, че дори действащи премиери и президенти в последните 20 години не са си позволявали да провеждат предизборни срещи с журналисти на работното им място."

Депутатите дадоха заден и за премахване на дерогацията, защо така, нали беше уж нещо чудесно:
https://epicenter.bg/article/Deputatite-reshavat-dali-da-otslozh … -quot-/327622/2/0
"Народното събрание ще обсъди промени в закона за прилагане на ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.
Миналата седмица на първо четене депутатите решиха България да спре вноса на руски нефт, който се ползва в момента от "Лукойл" и заложиха 30 дни срок.
Вчера обаче народните представители от икономическата комисия при обсъждане на промените в закона на второ четене решиха дерогацията да отпадне от 1 октомври догодина.
В този период рафинерията ще намалява поетапно количествата на сорт "Урал".
Министърът на икономиката Богдан Богданов предупреди за скок на горивата и за дефицит, ако без подготовка се премине към нефт, който не е от Русия.
Според него отпадането в 30-дневен срок, както е заложено в момента, крие сериозни рискове."

# 23 183
Понеже стана дума за Естония,в столицата и Талин градският транспорт е безплатен.

Безплатен е за гратисчиите ли? Защото си имат ценоразпис, че и глоби.

Скрит текст:

# 23 184

Сравненията със соца, обаче са напълно спекулативни и това е съвсем ясно на повечето от правещите ги. Доносничеството за политическа неблагонадност и  даже не действия, ами и само думи против господстващата идеология и властта няма нищо общо със сигналите за данъчни нарушения.
Зависи от гледната точка. Ако доносът за политическа неблагонадеждност и сигналът за данъчни нарушения са направени с еднакви мотиви, например личен интерес или неприязън, злоба, завист към някого, имат много общо. На практика са едно и също.

# 23 185
Талин има бюджет като този на Столична община при почти 2.5  пъти по-малко население и доста по-малка територия. Транспортът е безплатен за жителите, но не и за туристите и посетителите.

# 23 186
Правилата ги въвежда държавата и следи за спазването им. НАП има сигурно над 10 000 служители общо в страната, а ще разчита на съседите да се докладват и да се хванат за косите. Много глупаво и показва безсилие.
Пак ми се струва, че целта е да се драпаме едни други за кола, колело, телевизор, докато те си вършат далаверите.
Съгласна съм, че държавата трябва ефективно да следи за спазването на правилата.
Но опростяване и преиначавате нещата съвсем умишлено. Никой не търси сигунали за колело или телевизор. Посочено е в предложението, че става въпрос за суми от 3000 лв нагоре, именно за да се избегнат подобни кокошкарски истори от типа детето на съседа има ново колело. Нелепо е и го знаете прекасно, но повтаряте без край подхванатия от медиите рефрен донос - бонус. Въпросните над 10 000 служители на НАП да си преценяват дали сигнала трябва да бъде разгледан или не. Предполагам, че и в момента има подобни сигнали, не само в НАП, но и в полицията, в общинската администрация и т.н.
Конкретен пример дадох - търговски обект, който не издава касови бележки и няма ценоразпис за предлагата услуги. Това донос ли е? Редно ли е да се подава сигнали за такива неща?

# 23 187
Защо подаването на сигнали за нарушения се приема като донос и като нещо лошо?
Много сбъркано мислене - да си мълчим за всякакви нередности, които ни засягат пряко или косвено, защото било донос да подадем сигнал. Никакво гражданско общество, никакво съзнание. После да не се чудим защо тънем в тотална безнаказаност от най-ниско до най-високо ниво и защо всеки си прави каквото си иска, без да зачита никакви правила.
То даже не е необходимо да се подава нищо. Всяка сделка с НИ от ново строителство се предлага с огромен процент кеш, ако искаш. Колко от тези алчни мазни строители са си понесли санкциите? Става въпрос за милиони.....

# 23 188
Това че НАП е безсилна не е новина. те не са изловили неплатените данъци на Божков, показаха огромен теч на данни, преди седем-осем години се говореше за данъчна амнистия на недекларирани приходи и пр. И не - няма лошо да бъдат подпомагани. Стига да се прави по правилния начин.

изобщо не струва дума телевизор или колело. Трябва да има укрит доход над 3000 лева. Примерът който е даден е със скъпа кола (едно чисто нова кола е 70-100 000 лева), която се появява от нищото. Не става дума за трошка от 5000-10 000 каквито се продават в автоморгите. За съпоставка - един хубав телевизор струва 800-1000 лева, а ако е кучемарка - и 200-300.
Казано е ясно, че трябва да се посочват конкретни факти,  а не да се празнодумства "Пешо крие пари". Трябва да се указва колко са и защо смятате така. И съвсем очевидно не става дума за пари в кеш, защото Пешо може да каже, че са от спестявания. Говорим за данъчни измами. За три неверни сигнала ще плащате глоби. Възможно е глобата да достигне 1000 лева, т.е. повече от една минимална заплата
Казано е, също че вече може да се прави проверка от НАП и да не получите пари. Целта е да подобри работата на НАП, не да я заместваме.

Лично аз одобрявам, за мен е полезна инициатива, стига да се направи по правилния начин.

Последна редакция: чт, 28 сеп 2023, 10:00 от Лорд Сняг

# 23 189
  • София
Скрит текст:
Съгласна съм, че държавата трябва ефективно да следи за спазването на правилата.
Но опростяване и преиначавате нещата съвсем умишлено. Никой не търси сигунали за колело или телевизор. Посочено е в предложението, че става въпрос за суми от 3000 лв нагоре, именно за да се избегнат подобни кокошкарски истори от типа детето на съседа има ново колело. Нелепо е и го знаете прекасно, но повтаряте без край подхванатия от медиите рефрен донос - бонус. Въпросните над 10 000 служители на НАП да си преценяват дали сигнала трябва да бъде разгледан или не. Предполагам, че и в момента има подобни сигнали, не само в НАП, но и в полицията, в общинската администрация и т.н.
Конкретен пример дадох - търговски обект, който не издава касови бележки и няма ценоразпис за предлагата услуги. Това донос ли е? Редно ли е да се подава сигнали за такива неща?
Бъркате потребителските сигнали за нелоялни практики и нарушения на търговци с доносите.
Две различни неща са, доносът обикновено се случва между две физически лица на принципа всеки срещу всеки. И е очевидно, че мярката на МФ цели точно това.

Общи условия

Активация на акаунт